Ik was al een tijd op zoek naar een nieuwe monitor en wilde graag overstappen op oled. Ik stoorde me steeds meer aan de kleuren van mijn LCD en ik las in veel reviews over de geweldige beeldkwaliteit van oled.
Toen eind vorig jaar de nieuwe generaties oleds werden aangekondigd, was het een mooi moment om over te stappen. Mijn keuze ging tussen deze monitor van MSI en de Alienware AW2725DF. Beide monitoren maken gebruik van hetzelfde tweede generatie QD-Oled paneel van Samsung. Uit verschillende reviews van onder andere Monitors Unboxed en TFTCentral kwamen beide monitoren zeer goed uit de test als het gaat om kleurbereik, kleur echtheid, response tijd en ververssnelheid. Eigenschappen waar deze oled monitoren echt in uitblinken. Deze monitor van MSI heeft daarnaast een aantal eigenschappen die de Alienware niet heeft, en waren voor mij de reden om voor deze monitor te kiezen:
- USB-C video input met power delivery
- Volledige HDMI 2.1 bandbreedte beschikbaar
- Meer bescherming tegen inbrand gevaar
Nu sinds enkele dagen in het bezit te zijn van deze monitor, nog geen moment spijt gehad van mijn aankoop. De beeldkwaliteit is echt super en kleuren zien er prachtig uit. Met name het contrast bij het kijken van bijvoorbeeld een Youtube video valt in positieve zin op. Daarnaast voelen games door de refreshrate van 360Hz en de snelle response tijden echt super smooth aan.
Waar ik zelf voor de aankoop nog enigszins tegenop zag was het text frining effect waar sommige oled schermen last van kunnen hebben. Met name de oudere generatie (WOLED) schermen. Uit de recencies bleek echter dat deze nieuwe tweede generatie QD-OLED panelen hier al een stuk minder last van hebben. Voor mij een belangrijk punt, omdat ik de PC naast gaming ook voor office werk gebruik. Na een paar dagen met de monitor gewerkt te hebben, heb ik er zelf totaal geen last van. En gebruik ik de monitor ook wanneer ik thuis aan het werk ben.
Een puntje van kritiek vind ik het niet meeleveren van een displayport en usb-c kabel om bijvoorbeeld je laptop te verbinden. Voor een monitor van 1000 euro hadden deze er gewoon bij moeten zitten.