GPD Win 4 Zwart Review

6 maart 2024, laatste update op 7 maart 2024, 749 views Rapporteer

De GPD Win 4 een geslaagde PC/Handheld hybride. Het compacte formaat doet geen afbraak aan de performance en koeling. Het apparaat heeft veel uitbreidingsmogelijkheden. Minpunten zijn de input lag en het gewicht

Pluspunten

• compact
  • fysiek toetsenbord
  • prestaties

Minpunten

• input lag
  • gewicht
  • prijs

De GPD Win 4 is een handheld gebaseerd op het ryzen 7000u platform, zoals veel recent uitgebrachte en vergelijkbare handhelds. De claim to fame van deze serie is de compactheid en het geintegreerde toetsenbord. In deze review neem ik het model met de 7640u processor, 16gb en 512gb ssd onder de loep. De handheld is aangekocht op de Indiegogo project pagina. Deze levert vanuit Hongkong voor ca 645 excl. belasting.
Uiterlijk

Het uiterlijk is omschreven als een vette ps vita..de handheld is inderdaad redelijk dik en ondanks dat ie kleiner is dan de steamdeck ongeveer even zwaar, 600gram, wat ik redelijk zwaar vindt ( sub 500 is prettiger). eea zorgt wel voor een qualitatief gevoel.

Zoals gezegd heeft dit model een geintegreerd toetsenbord, Dit was voor mij een vereiste.. icm met linux is dit een behoorlijk capabele computer voor onderweg..later meer over typecomfort.
Software

De GPD win 4 komt standaard met windows 11, maar dat was niet de bedoeling...ik heb er meteen OpenSUSE tumbleweed op geinstalleerd. Elke andere moderne distro zou moeten werken. Een aantal hardware features wordt (nog?) niet ondersteund op linux, dit zijn de npu, fingerprint sensor en de gyro. De npus (AI cores) van de ryzen chip hebben nog geen (officele of officeuze) linux driver support. De fingerprint wordt gedetecteerd, maar heeft officiele geen driver (de fabrikant heeft een github met een alpha). De gyro tenslotte heb ik hardware matig nog niet kunnen vinden of testen. Voor de rest werkt eigenlijk alles zonder problemen. De controls zijn USB apparaten die wel of niet ingeplugd zijn afhankelijk vd control mode (mouse of gamepad). Dit is simple en betrouwbaar, maar kan voor vertraging zorgen bij switchen als USB niet direct gedetecteerd wordt.

Onder tumbleweed is het triviaal de steam (en andere ) clients te installeren. Veel van steamOS features zitten in de client danwel in de linux kernel. Voor TDP management e.d. zijn linux tools beschikbaar. De kernel ondersteuning is iets minder rijp dan voor de steamdeck chipset (bv freq. limieten zijn iffy).
Toetsenbord
Het toetsenbord is verscholen onder het beeldscherm, dat tot ongeveer halve hoogte omhoog kan schuifen. De toetsen zijn klein maar goed afzonderlijk te activeren. Er zijn twee manieren waarop het goed te gebruiken is; als thumbtype of eenhandig. Thumbtype is een tikkeltje lastig door de breedte van de GPD Win 4 en vooral handig bij snelle invoer van commandos ed. Meer type werk is meest comfortable met een hand waar bij je de andere gebruikt om het device te ondersteunen.

Scherm
Het 6'' scherm is IPS met heel behoorlijke helderheid en goed af te lezen onder verschillende hoeken. De 1080p resolutie is pretting voor de desktop, maar voor games overkill. In dat geval schaal je meestal terug tot 900p of 720p ivm batterijduur en/of framerates, ev icm FSR. Bijna altijd is het visuele verschil tov native minimaal.
Prestaties
Het vergelijken van prestaties van handhelds is een vrij onoverzichtelijke onderneming vanwege de TDP - of een gegeven game sneller is op de GPD win 4 dan op bv de steam deck hangt sterk af van de gekozen TDP. Voor lage TDP is de steam deck waarschijnlijk sneller, voor hogere TDP, >12 Watt lijkt 7640u sneller. Ik heb dit niet rechtstreeks vergeleken bij gebrek aan deck;-). Maar de prestaties van de 7640u gaan duidelijk omlaag bij TDP<10. Dit kun je terugzien in de gpu freq. Voor lage TDP is deze eigenlijk altijd 800Mhz. Het lijkt erop dat dit suboptimaal is en zorgt voor andere powersave maatregelen. Dit is jammer want in de praktijk wil je de TDP wel onder de 15 houden ivm met de batterij duur (ong. 2u op deze TDP).

In vergelijking met duurdere 7840u modellen mist de 7640u 2 cpu en1/3 van de gpu cores. In theorie een behoorlijk verschil..het is echter afwachten wat dit bij een constant TDP zegt. De paar beschikbare benches lijken te wijzen op max. zo'n 20% verschil in prestaties.

Voor Red Dead Redemption II en Cyberpunk 2077 liggen de framerates@15w een fractie hoger dan voor 6800u model, de voorloper.
Input lag
De inputlag van deze handheld lijkt relatief hoog te zijn (evenals voor bv steamdeck). Het viel mij op bij aansluiting op een monitor dat de twee beelden net niet synchroon lopen. Dit effect is bijzonder sterk bij een 144hz monitor - de mismatch van freq versterkt het effect. Maar ook bij gelijke beeldfrequentie(60hz) treedt dit op. Ik heb dit ruw gemeten door de reactie op een muisklik te filmen. Het interne beeld loopt ong. 2 frames achter bij de externe monitor. Dit is gemeten in de desktop (verschijnen menu na klik, 1 tegen 3 frames lag) en in game (Doom 2016, 4-5 tegen 5-7 frames lag).

Wat precies de oorzaak is van de lag(hardware of software stack) is mij onduidelijk.
Wat mij betreft is de GPD Win 4 een geslaagde PC/Handheld hybride. Het compacte formaat doet geen afbraak aan de performance en koeling. Het apparaat heeft veel uitbreidingsmogelijkheden, bv oculink poort voor een externe gpu. Minpunten zijn de input lag en het gewicht.

Heb jij ook een GPD Win 4 Zwart?

Why? Without a quoted price, Why? There are cellphones with similar size displays that, apparently, are more useful/useless. In the same vein, as linked watches/rings, this seems like a gimmick. Lastly, WHY?
Well, I cannot answer this for you...but I don't think you can have a phone that is a fully fledged computer also playing x86 games....(btw I added the price)

[Reactie gewijzigd door sepulep op 23 juli 2024 14:46]

Hi, I do not know of any. Am not interested in playing games on my cellphone, which, to me, is a "jukebox" only. No incoming calls! No option on SMSs. Useful for incoming emails.
Well, if you are not interested in playing games on this handheld then you are better off looking elsewehere. The Steamdeck, aswell as this device from GPD, has the unique selling point that it can play Steam games while also being fairly portable.