Deze review schrijf ik chronologisch van begin tot eind, dus van de doos tot het systeem zoals het nu is.
De Y60 zit in een bruine kartonnen doos.
Goed beschermd door piepschuim.
De losse delen zoals schroeven en de Y kabel voor de koptelefoon/microfoon zitten apart verpakt in een kartonnen doosje op de plaats van de HDD/SSD tray.
De looks van de kast worden structureel over de hele kast gebruikt. Zowel de bodem, als de achterzijde en ook de bovenzijde hebben een gestreept, gehoekt sleufprofiel met daarachter fijne metalen mesh.
Op de onderzijde zijn twee 120mm PWM casefans (inlaat) gemonteerd, aan de achterzijde één 120mm exemplaar.
De witte PCI (4.0) riser is ook al gemonteerd en voor vervoer extra bescherm met een stuk schuimplastic.
Het bouwen van een systeem:
Aangezien ik veel delen m'n "oude" PC aan zoonlief had gegeven, wilde ik het systeem dat in de Y60 moest komen gaan upgraden.
- AeroCool XPredator Cube White
- Hyte Y60 Black/White
- MSI MAF B550 Tomahawk
- G.Skil TridentZ Neo DDR4 3600MHz 32GB
- Arctic Liquid Freezer III 280 A-RGB White
De keuze voor het moederboard was gevallen voor de MSI MAF B550 Tomahawk omdat die hele goede VRM koeling heeft, twee LAN aansluitingen (1x2,5 GB, 1x 1GB) heeft, USB 3.2 10Gbps aansluitingen en genoeg fan headers heeft.
Het "oude" AsRock moederbord had een te zwakke VRM opstelling voor de Ryzen 7 5800X en had bovendien nog PCI 3.0 aansluitingen.
De Scynthe Mugen 4 PCGH was prima geschikt voor de Ryzen 5 1600, maar de Ryzen 7 5800X wordt een stuk warmer. Ik had mijn zinnen gezet op de Arctic Liquid Freezer 280 II[, maar een paar dagen voordat ik die wilde kopen kwam de Arctic LF III uit. Daarvan waren de reviews zo goed, dat ik heb besloten die te kopen. Leuk gebruik kunnen maken van de introductie aanbieding en de witte A-RGB versie aangeschaft. Die had als voordeel de "nieuwe" offset bevestiging voor betere koeling van de laatste AM4 generatie processoren.
Om optimaal gebruik te kunen maken van de processor heb ik het geheugen vervangen door een snellere en grotere versie en heb de 1GB NVMe 3.0 SSD vervangen door een 2GB 4.0 variant.
Gebruikservaring:
Het inbouwen van het moederbord en de componenten was een eitje met deze kast.
Er is genoeg ruimte voor de bekabeling van de voeing achter het moederbord. Dat komt doordat deze kast een dual chamber heeft. Aan de achterzijde is er ruimte voor de voeding met bijpassende bekabeling, In de twee HDD trays (van buiten bereikbaar) is ruimte voor 2x HDD of 1xHDD en 2x SSD of 4xSSD. Aan de boven- en onderzijde zijn kleine sleuven om bekabeling van casefans e.d. te geleiden. Aan de zijkant tussen het moederbord en (in dit geval) de AIO zijn sleuven met rubber grommets geschikt voor de dikkere (voedings)kabels.
Aan de bovenzijde is ruimte voor drie stuks 120mm of twee 140mm casefans of een 280 of 360mm AIO. Die kunnen op of onder een aparte houder geplaatst worden wat de inbouw vergemakkelijkt.
Aan de zijkant had ik twee (van drie) 120mm casefans geplaatst, maar dat zag er niet echt goed uit.
Er zat teveel ruimte om de casefans heen. Het kwam ielig over.
Daarom zit er nu een 280mm radiator die de hele beschikbare ruimte vult.
Het probleem van het meer dan gemiddelde geluid heb ik opgelost door de fans op een lagere snelheid te laten draaien. De AIO heeft genoeg capaciteit om de 5800X op 65 graden of lager te houden. De radiator daarvan blaast de warme lucht naar buiten. Ook de stock casefan op het achterpaneel blaast de lucht naar buiten. De drie casefans bovenin en de twee stock casefans onderin blazen de gefilterde lucht naar binnen. Zodoende heb ik overdruk gecreëerd en wordt er geen ongefilterde lucht via de kieren tussen de glazen panelen naar binnen gezogen.
De kast staat bij mij op het bureau, omdat de kat er anders op gaat springen, de frontaansluitingen aan de onderzijde van het frontpaneel zitten maar vooral omdat de kast zeker gezien mag worden.
Aangezien de kast een zwart/witte uitvoering is, heb ik naar harte lust zowel zwarte als witte componenten kunnen gebruiken. De zwarte GPU, De witte voeding met witte kabels en de witte AIO.
Oordeel vier van de vijf sterren.
Puntenaftrek voor geen HDD LED, kieren tussen de glazen panelen en last but not least de geconbineerde audio aansluiting op het frontpaneel.