Silverstone Legacy SG01B

Prijs
Specificaties Mini PC - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Silverstone Legacy SG01B Review

Anoniem: 125679 30 december 2006, laatste update op 17 november 2015, 2.636 views

Silverstone Legacy SG01B

Pluspunten

• Schitterende vormgeving
  • Goede kwaliteit
  • Klein
  • Prettig om mee te werken

Minpunten

• Geluid (door open structuur en plaatsing)
  • Voedingskabels kunnen een probleem vormen
  • Niet voor de hardwarefreak met 6 hdd's en 4 odd's

Inleiding
Na een paar jaar met een P4 in een lelijke, beige kast te hebben gewerkt, werd het tijd voor een fatsoenlijke upgrade. Deze zou afgestemd worden of de keuze van de kast: het moest een compact, stijlvol kastje worden, en absoluut geen tower! Na enig zoekwerk kwam ik op de site van Silverstone. Meteen getrokken door de vormgeving van verschillende modellen, las en keek ik verder op de site. Tot mijn oog viel op de Sugo SG01. Wow, wat een mooi geval! Nog een beetje verbijsterd van het concept en de styling las ik enkele reviews, waarin natuurlijk nog tientallen foto's voorbij kwamen. Ik was meteen verkocht.

[img=620]1Kj1OloP[/img]

Na nog enig zoekwerk een vergelijkbare case te vinden, waren de enige resultaten enkele Shuttle-modellen en de Aspire X-Qpack. De eersten ontzettend duur en 'proprietary', de laatste lelijker, 'plastic-er' en blijer dan de Silverstone. Het werd dus de Silverstone, en wel de SG01B, de zwarte versie dus. Na een systeem te hebben samengesteld aan de hand van de kast, het geheel te hebben besteld en een lange week te hebben gewacht, was het moment (en het pakketje :) ) daar! Direct de doos van de kast opengemaakt, en het was geen teleurstelling. Integendeel, wat een schitterend, maar ook compact kastje. Nadat ik had bepaald hoe hij het best tot zijn recht kwam op mijn bureau, begon de 'test'.

Features

De SG01 heeft aan de voorkant van de kast een serie aansluitingen: FireWire, 4 x USB, microfoon en koptelefoon.

[img=620]5mSsqTnq[/img]

De kabels hiervan, evenals die van power- en resetbutton en power- en hdd-led, zijn duidelijk gelabeld en kunnen dus eenvoudig op het moederbord worden aangesloten. De twee beschikbare 3.5"-bays worden gevormd door een simpele behuizing, met direct daaraan gekoppeld een 80 mm fan, om de hdd's te koelen en de rest van de componenten van lucht te voorzien. Behalve deze fan heeft de kast achte/bovenaan nog een 80 mm fan zitten, die standaard als outtake dient. Bovendien is er ruimte voor nog een 80 mm fan aan de bovenkant van de kast. De zijkanten van de kap zijn voor ongeveer de helft geperforeerd, dus de lucht kan altijd stromen. Deze compacte kast heeft opvallend genoeg plek voor een full-size ATX voeding. Dit is natuurlijk ideaal, aangezien het zich uitermate leent als compacte 'game'- of 'LAN-rig' te functioneren. Bij sommige/de meeste Small Form Factor (SFF) kasten is een op maat gemaakte voeding meegeleverd, wat altijd vervelend is ivm upgraden/vervangen. Silverstone heeft in het assortiment ook nog enkele producten zitten die speciaal zijn ontwikkeld voor de Sugo: NT06. Een processorkoeler die gebruik maakt van de (bij voorkeur 120 mm) fan in de onderkant van je voeding. FX-121. Een compacte cross-flow fan, direct achter moederbord en processor. Sugo-Pack. Een draagtas waar de Sugo precies in past; ideaal als je vaak naar bijvoorbeeld LAN's gaat :).

Installatie

De kast is geheel opgebouwd uit aluminium. Hoewel het een vrij stevige, massieve constructie is, is het geheel dus toch relatief licht. De twee zijkanten en bovenkant vormen één geheel, dat met 4 schroefjes vastzit. Ook zinder deze schroefjes blijft de kap uiteraard goed zitten, zodat je deze niet iedere keer hoeft los te schroeven.

[img=620]fBbTKAi0[/img]

Wanneer de kap eraf is, kun je opvallend goed bij alle plaatsen die nodig zijn voor het bouwen/onderhouden van een systeem in deze kast. Het installeren van een M-atx moederbord is, mede dankzij de permanent geïnstalleerde afstandsbusjes, een eitje. Wel is het handig eerst CPU + koeler (die maximaal 78 mm hoog mag zijn) en geheugen te installeren. Het installeren van de andere onderdelen is ook simpel, maar afhankelijk van de grootte van je handen soms wel een beetje priegelen. Het enige probleem waar je tijden de installatie tegenaan zou kunnen lopen, is de bekabeling. Niet die van de componenten, maar die van de voeding. Aangezien de kast zo compact is, en de voeding heel dicht op de cd/dvd drive zit, zul je al gauw in de knoop komen met alle voedingskabels. Om dit probleem te ondervangen maak ik gebruik van een modulaire voeding (van Tagan), en nu is het net te doen.

Gebruik

Eenmaal in gebruik op mijn bureau is het een genot om naar te kijken en mee te werken. Hoewel niet extreem goed, zijn de temperaturen van de componenten ruim aanvaardbaar. Alle temps zo rond de 40o idle, niet heel veel hoger stressed. Het concept brangt echter wel een behoorlijk nadeel met zich mee: lawaai. Hoewel veel stiller dan mijn oude pc, is het heel storend aangezien hij zowat naast me staat. Allereerst ging de VGA-koeler eraan: de standaard koeler van mijn 7600GT klonk als een stofzuiger. Meteen een Zalman VF700 AlCu voor gehaald, wat een genot! (@ 5V). Vervolgens de casefans of 5V laten lopen, een hele verbetering. Daarna de (Intel boxed) CPU koeler op 'silent' gezet in het BIOS: zo'n 900 RPM, heerlijk! Maar nu zijn de grote lawaaimakers de eerdergenoemde Zalman en mijn twee harde schijven. Plannen voor stiller maken zijn onderweg ;).

edit:

Tijdje geleden weer wat nieuw aanpassingen aan de config gemaakt ivm geluid.
Allereerst ging de Zalman onder het mes. De koeler daarvan maakte inmiddels een kabaal wat niet om aan te horen was, zelfs op 5 Volt. De fan hiervan (1 cm dik) heb ik vervangen door een Silverstone 80 mm fan (2,5 cm dik) op 5 Volt. Deze zit met vastgetie-wrapt (huh?) omdat het anders te hoog werd. Het past nu net; de Zalman neemt standaard een extra slot in beslag, en de nieuwe fan zit nu vrijwel tegen de WiFi-kaart aan in het volgende slot. Resultaten: temperatuur hetzelfde als met de Zalman fan; niet te horen, zelfs met m'n oor er vlak naast :)
De standaard Silverstone 80 mm fan die de harde schijven koelt liep op 5 Volt omdat hij anders te duidelijk hoorbaar was. Deze heb ik vervangen door een Nexus 80 mm fan, die gewoon op 12 Volt kan lopen zonder hoorbaar te zijn.
Bovendien heb ik een dempingssetje van Spire gekocht en daarmee de harde schijven, de hdd-cage en een groot deel van de binnenkant van de kast bekleed. Daardoor heb ik nóg minder lawaai van m'n pc.
Desondanks is het geheel nog wel te horen. Het meeste geluid komt van m'n harde schijf, maar hier valt verder niets aan te doen omdat deze al ingepakt zit met dempend materiaal.
Enkele simpele mods hebben al met al een stuk meer rust in m'n kamer gebracht :)

Waarmee we meteen aankomen bij...

Modbaarheid

De kast is mijns inziens redelijk goed 'behandelbaar'. Zoals genoemd is er redelijke mogelijkheid tot uitbreiding en zijn er al enkele kleine dingetjes gedaan. Los daarvan zie ik een aantal mods voor met die zeer goed mogelijk zouden zijn op de Sugo.
Waarom heb ik dat niet gedaan?
*) Ik ben niet zo'n meester in het gebruik van grof geschut
*) Ik vind het niet passen bij de indruk die ik van de kast als geheel heb; stijlvol en elegant. Had ik net zo goed meteen die Aspire kunnen kopen :). Maar ik ben ervan overtuigd dat de fanaticus zeker het één en ander kan met de SG01.

[img=620]TjVbuQ8B[/img]
Voorbeeld van een OEM-mod door SST zelf

Als geheel ben ik blij verrast door dit juweel. Het ziet er geweldig uit, is prettig om mee te werken en is ook lekker compact. Wel is het geluid een tegenvaller, maar afhankelijk van de mate van er-niet-meer-tegen-kunnen (en er-geld-voor-vrij-kunnen-maken) ga ik hier nog mee aan de slag. Al met al kan ik deze kast zeker aanbevelen aan een ieder die op zoek is naar een compacte en/of stijlvolle kast.

Niet genoeg info?

Zie hier voor een survey van de SG01S, de zilverkleurige variant van deze kast.

Heb jij ook een Silverstone Legacy SG01B?

Mooie review, petje af. Ikzelf ben ook een zeer tevreden eigenaar van deze kast, inclusief NT06 koeler en Sugo pack :)
Ik kan me goed vinden in jou ervaringen, behalve dat ik de geluidproductie ook weer niet "er-niet-meer-tegen-kunnen" ;) storend vind. Maar dat kan natuurlijk ook an verschil in setup komen. Maar goed, ik mag hier alleen reageren op jouw survey en niet de kast zelf dus nogmaals: zeer nette review.
Anoniem: 125679
@Ray-zor12 november 2006 19:30
Dankje :)
Ik heb ook overwogen de NT06 te kopen, maar met de boxed koeler op 900 rpm is hij onhoorbaar en blijft koel genoeg. Ik vind het de ~ €50,- dus (voorlopig nog) niet waard.
Maar ik ben eerlijk gezegd ook wel geïnteresseerd in een survey/review van jou, en dan natuurlijk inclusief de NT06 en Sugo Pack ;)

Overigens staat de kast op mijn bureau, op +- een halve meter van m'n hoofd af. Ik ben momenteel in afwachting van wat spullen om het geheel nog wat stiller te krijgen... update volgt bij succes :)
Ik ben niet zo'n type-fanaat, maar misschien dat ik er nog een survey uitpers. Ik heb de kast pas een paar weken maar ik moet hem toch opnieuw openmaken op wat te testen met de fan setup (blazen/zuigen) en kabelmanagement (lees: tie-wrappen en vasttapen). Mijn systeem staat plusminus een meter van mijn linkeroor dus ook erg dichtbij. Voordeel is dat ik een paar SilenX fans als casefans heb en die zijn echt zeer stil. Alleen voor de achterste plek zit de originele fan nog naar binnen te blazen omdat één fan mijn SilenX fans een beetje aan het stotteren was. Maar zoals je al zei, ook de Silverstone fans zijn niet extreem luid.
Ik kan zo niet zeggen wat het meest lawaai maakt in mijn kast is. (Ja, mijn Benq 1655 DVD brander :( wat een stofzuiger is dat). Als ik mij kast open heb zal ik eens testen of dat de PSU (Enermax liberty 500) of de videokaart (Club3D 7950 GX2) is.
Anyway, als je boxed cooler het naar tevredenheid doet: lekker laten zitten. De NT06 doet zijn werk erg goed hoor, maar is inderdaad niet goedkoop en de vraag is natuurlijk of ie het zonder losse fan beter doet dan ander coolers. Ikzelf ben er wel erg tevreden over. LAter misschien meer dus ;).

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren