€ 244,23 bij Amazon.nl Marketplace

MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI Review

4 maart 2024, laatste update op 4 maart 2024, 2.924 views Rapporteer

Deze X670E-moederbord van MSI heeft precies de featureset die ik zocht en, gezien de prijzen voor vergelijkbare mobo's, is de goedkoopste voor het (E)ATX-formaat met deze features.

BIOS werkt fijn en de automatische instelling voor EXPO bespaarde me de moeite met het aanscherpen van overclock-settings.

Had graag de Wi-Fi antennes wat hoger gezien en een fysieke handleiding gehad, maar overall een fijn stukje hardware.

Pluspunten

• Beste prijs featureset (PCI-E 5.0 + USB-C/TB/4.0 video out)
  • Geen overdreven "gamer"-uiterlijk
  • BIOS gemakkelijk in omgang

Minpunten

• ...Maar nog steeds prijzig
  • Plaatsing i/o, Wi-Fi antennes
  • Geen fysieke handleiding

Voor mijn nieuwe systeem had ik binnen budget de keuze moeten maken tussen de MSI MAG B650 en X670E TOMAHAWK WIFI en mijn voorkeur ging uit naar de X670E omdat de USB-C video out met DP 1.4 Alt Mode compatibel is met mijn drawing monitor. Dit was goedkoper dan een alternatief met USB-4 of Thunderbolt adapter.

Featureset is op dat na bijna hetzelfde als de B650 Tomahawk WIFI en over het algemeen is dat ook de betere koop.

Had tijdelijk overwogen om de duurdere B650E Taichi Lite van ASRock te nemen, maar deze was een stuk boven op mijn budget en paste niet netjes in de case zonder druk op de kabels te zetten, hierbij ook dus voorkeur aan de ATX-formaat van dit bord.

Nadelen:
Had graag de x4-slot wat lager gezien, deze is helaas te dichtbij op mijn grafische kaart waardoor mijn capture card op de laatste PCIe-slot moest worden geplaatst, maar dit is blijkbaar standaard voor het ATX-formaat. Ook zou ik de Wi-Fi antennes graag wat hoger gehad, deze zit nu ironischerwijze deels in de weg van mijn ethernet-poort die ik gebruik voor een langzamere maar stabielere verbinding.

Voordelen:
Relatief neutraal uiterlijk gezien hoe "gamer" meeste AM5 mobo's eruitzien. Oogt en voelt stevig, fijne featureset en meeste headers zijn op precies de juiste plekken. VRM een van de beste in de prijsklasse. Poorten op i/o precies goed.

Heb jij ook een MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI?