Goed uitgeruste en zeer fijn rijdende auto die qua connectivity en besturingssysteem in zijn eigen klasse opereert, daarnaast zijn er door Tesla grote stappen gemaakt bij het uitbrengen van dit nieuwe model. De grootste stappen zijn gemaakt op: bouwkwaliteit, gekozen materialen, besturing en rust in de cabine. Dit in combinatie met de volledige aankleding en het rijbereik van de auto is er in deze prijsklasse nog steeds weinig concunrrentie.
Pluspunten
- Efficiëntie
- Infotainment & connectivity
- Afwerking
- Vermogen & rijeigenschappen
- Geluidsysteem
Minpunten
- Korte zitting
- Softwarematige ruitenwissers
- Geen apple carplay
- Laadopening kofferbak
Informatie vooraf / vergelijkingsmateriaal
Ik heb de auto in de eerste week van november in ontvangst genomen, nadat ik hem begin oktober besteld heb. Het gaat hierbij om de vernieuwde M3 2024, intern vaker genoemd onder de codenaam: highland. Voor mij was dit de eerste auto die ik nieuw afgeleverd kreeg, ter vergelijking, hiervoor heb ik de volgende auto's veel gereden:
- M3 2021 (Na refresh)
- VW Polo
- Renault Clio
- Skoda Enyaq
Inmiddels heb ik in 3 maanden tijd zo'n 10.000 kilometer gereden.
Bestelproces
Het bestelproces bij Tesla werkt makkelijk. Er is beperkte keuze in mogelijkheden wat voor sommige mensen aan zal voelen als een beperking, persoonlijk vond ik dit juist erg prettig. Er zijn geen ellendelange optielijsten om doorheen te zoeken, zoals bij veel andere merken wel het geval is. Je kunt uit de volgende dingen kiezen:
-> Standard range / Long range
-> Kleuren (Wit, Zwart, Grijs, Blauw, Rood)
-> Interieurkleur (Zwart, Wit)
-> Velgen
-> Full-self driving
Mijn keuze is hierbij gevallen op de Standard Range met de nieuwe Ultra Red kleur met een wit interieur. Bestelling ingediend, enkele dagen later krijg je je inloggegevens voor de app waarin de status van je auto staat. Door de beperkte opties van Tesla bouwen ze niet op bestelling maar op prognose, voor mij betekende dit dat mijn auto al gebouwd was en zelfs al onderweg was. Binnen enkele dagen werd mijn bestelling aan een auto gekoppeld en was de levertijd bekend: 1 maand.
Afleverproces
Het afleveren bij Tesla is niet het hoogtepunt in dit verhaal. Het inplannen werkt allemaal makkelijk via de app. In mijn geval moest ik de Tesla ophalen in Utrecht waar hij netjes klaar stond in een gesloten hal. Je kon je hier aanmelden met je app, je legitimeren en de pasjes in ontvangst nemen. Je kan hier zelf de auto controleren en afmelden. Uitleg over hoe de auto werkt wordt voorzien in de vorm van filmpjes in de app voor het ophalen. Voor mij persoonlijk was dit geen probleem omdat ik al veel had uitgezocht over de auto, dus we konden na een minuut of 15 vertrekken.
Het is allemaal niet persoonlijk, maar het werkt wel handig. Mocht je echt vragen hebben dan is deze ruimte er wel, maar het wordt niet proactief aangeboden.
De auto zelf
Zoals eerder benoemd heb ik in het verleden al redelijk wat kilometers gemaakt met de M3 voordat deze door Tesla vernieuwd is, dit vond ik destijds al een prettige auto om mee onderweg te zijn. Hoewel Tesla de vernieuwing groots aanpakt zijn de aanpassingen beperkt, namelijk:
- Nieuwe lampen zowel voor en achter
- Efficiëntere vorm -> Minder luchtweerstand
- Vernieuwd interieur met hogere kwaliteit materialen
- Scherm achterin
- Verbeterde vering voor meer rijcomfort
- Meer geluidsdemping
- Geventileerde stoelen
- Led-verlichting aan de binnenkant
- HW4 camera's aan zijkant
- Kofferbak heeft nu 2 motoren ipv 1 -> Dit ivm sporadisch scheeftrekken bij oude model
- Scherm heeft smallere randen en werkt sneller
- Weglaten hendels voor knipperlicht en schakelen
Het vernieuwde interieur is nog steeds volgens de filosofie van Tesla en erg simplistisch, de een zal dit erg mooi vinden en de ander helemaal niks. Zelf vind ik het de auto veel rust geven, en wat me vooral positief is bevallen is hoe makkelijk het allemaal schoon te houden is. De vernieuwde materialen en de led-strip die helemaal rondom loopt geeft het wel een luxere uitstraling. Overal waar je kan voelen zachte materialen gebruikt, bij de recent VAG en Renault auto's die ik hiervoor gehad heb werd nog veel van dat harde kras plastic gebruikt.
Het scherm werkt sneller en de geventileerde stoelen werken goed, al heb ik daar het nut nog niet van kunnen testen in dit weer.
Het rijcomfort van de auto is beter, alleen merk ik dat veel reviews doen alsof het een totaal ander voertuig is. Dat vindt ik persoonlijk wel meevallen in het voordeel van Tesla. Het was al een scherp sturende auto en dat is het gebleven, alleen is het rijcomfort in de bebouwde kom en op de snelweg toegenomen. Zo bonkt de auto niet meer binnen de bebouwde kom en veert hij goed op drempels, hier had de vorige M3 nog wel eens problemen mee. Op de snelweg ligt de auto stabieler, en hoewel de auto maar tot 203 km/h kan voelt hij ook op deze snelheid stabiel aan.
En dan voor veel mensen de zogenoemde 'elephant in the room': het weglaten van de hendels van de knipperlichten en het schakelen. De knipperlichten zijn verplaatst naar het stuur en het schakelen zit standaard op het scherm en als het scherm het niet doet zitten PRND knoppen in het plafond verwerkt, je kan deze dus altijd snel overrulen. Bij het instappen schat de auto zelf in welke kant je op moet en hoef je enkel de rem in te trappen, dan schakelt de auto in versnelling. Dit werkt goed en dit gebruik ik 95% van de keren. Anders moet je de versnelling swipen op het scherm en dit werkt dusdanig goed dat dit net zo snel werkt als met de hendels.
De knipperlichten op het stuur is op het begin even wennen en heeft voor- en nadelen. Omdat ze op je stuur zitten draaien de knipperlichten meer in bochten, op rotondes is dit even wennen, maar dit went erg snel. Als je op een rotonde rechtdoor wil, dan komt het knipperlicht bijna onderaan uit maar hier heb je dan je hand nog steeds. Dit vormt dus geen probleem. Het grootste probleem had ik verwacht met linksaf slaan, maar als je linksaf slaat komen je knipperlichten precies bij je rechterhand uit. Het went dus heel snel aan om dan met je rechterhand op het knopje te drukken. Voor de een zal dit sneller wennen dan voor een ander. Ook rij ik nog regelmatig in andere auto's en het overschakelen hiertussen went snel weer.
De knipperlichten hebben ook voordelen, dit merk ik vooral op de snelweg. Hier is het aantal stuurbewegingen beperkt en het wisselen van baan kan makkelijk zonder je hand veel te bewegen. Je vingers zijn ten slotte al in de burut van de knipperlichten.
Scherm en connectiviteit
Dit blijft toch hetgeen waar Tesla het verschil op maakt, ik zal hier in deze review niet al te diep op ingaan omdat dit het minst veranderd is en constant blijft veranderen. De software die deze M3 heeft is namelijk ook beschikbaar op de vorige modellen. Maar het scherm en alle apps werken zo intuitief dat je binnen de kortste keren gewend bent aan de auto. Het scherm werkt sneller dan het vorige model, dit terwijl die al snel werkte. Haperingen heb ik nog niet gehad.
De telefoonapp is ook uitgebreid en biedt mogelijkheden tot inzicht, het plannen van laden, het verwarmen van de auto, het plannen van het laden en tot het aanvragen van service-verzoeken. Vooral het plannen van het laden om het stroomnet te ontlasten gebruik ik en het voorverwarmen van de auto. Het blijft heerlijk om 's ochtends in de kou naar je auto te lopen, waar iedereen zijn auto ijsvrij aan het maken is en jij in een warme auto kan stappen.
Rijbereik, verbruik & opladen
Het rijbereik van de standard range M3 is goed te noemen, WLTP is het rijbereik net wat boven de 500 km en Tesla claimt met de 18 inch velgen zelfs een rijbereik van 550 (niet WLTP geverifieerd). Is dit realistisch? Nee, zoals wel bekend met elektrische auto's haal je dit vaak niet.
Mijn gemiddelde verbuik ligt op 170 Wh/km over 10.000 km. Kijk je dan naar het accupakket van geschat 57,5 Kwh kom je uit op een bereik van +/- 340 km. De nuance hierin: dit zijn al mijn kilometers bij elkaar, met een bijbehorde zware rechtervoet.
Op lange stukken snelweg doet de auto het het beste, bij een normale snelheid in het huidige verkeerd (110 km/h) red ik een verbruik van 125 - 135 Wh/km. Hierbij kom je uit op een bereik van 440 km. Dit red ik vrij gemakkelijk als ik rustig aan rij.
Voor mij persoonlijk reken ik met de volgende waardes:
- Bereik bij doorrijden: 400
- Bereik bij normaal rijden: 440
- Bereik bij zuinig rijden: 480
Het opladen werkt allemaal heel simpel, zeker bij de Tesla Superchargers. Dat is simpelweg inpluggen, opladen, loskoppelen en weer wegrijden. De rest regelt Tesla aan de achterkant. De navigatie houdt automatisch rekening met deze laad stops.
In mijn eerste maand had ik nog geen laadpaal thuis, waardoor ik regelmatig moest snelladen. Dit was af en toe even rekening houden met, maar geen belemmering. Sinds ik thuis een laadpaal heb (1,5 maand) heb ik pas 1 keer hoeven snelladen.
De laadcurve van de Standard Range is niet ideaal te noemen, hij houdt maar kort zijn maximale snelheid vast en zakt al snel terug. De Long Range houdt dit langer vol, voor lange reizen zou voor mij de snelheid van het laden ook belangrijker zijn dan het bereik.
Aan de thuislader (11 KW) heeft de auto zo'n 5 uur nodig om van 0% -> 100% te gaan, in de app heb ik ingesteld dat de auto in de nacht begint met laden om het stroomnet te ontlasten.
Al met al een hele fijne auto voor zowel korte als lange stukken, het elektrisch rijden is me enorm goed bevallen waarbij ik me ervan bewust ben dat een deel van de positieve ervaring komt door het hebben van een oprit met oplader. Voor huizen met een oprit met oplader betekend dit bijna nooit meer snelladen of tanken, waar ik voorheen 2x per week door weer en wind aan de pomp stond.
Voor de prijs van de nieuwe M3 koop je tegenwoordig nog geen aangekleden Golf of vergelijkbare auto, wat de overstap naar elektrisch extra makkelijk maakt.
Daarnaast is ook de rode kleur zeker een aanrader, de lak is dik en heeft een erg mooie kleur in het echt.