Tesla Model 3 Review

Thomason
28 februari 2024, laatste update op 4 maart 2024, 2.941 views Product gekocht

Tesla Model 3

Goed uitgeruste en zeer fijn rijdende auto die qua connectivity en besturingssysteem in zijn eigen klasse opereert, daarnaast zijn er door Tesla grote stappen gemaakt bij het uitbrengen van dit nieuwe model. De grootste stappen zijn gemaakt op: bouwkwaliteit, gekozen materialen, besturing en rust in de cabine. Dit in combinatie met de volledige aankleding en het rijbereik van de auto is er in deze prijsklasse nog steeds weinig concunrrentie.

Pluspunten

• Efficiëntie
  • Infotainment & connectivity
  • Afwerking
  • Vermogen & rijeigenschappen
  • Geluidsysteem

Minpunten

• Korte zitting
  • Softwarematige ruitenwissers
  • Geen apple carplay
  • Laadopening kofferbak

Informatie vooraf / vergelijkingsmateriaal
Ik heb de auto in de eerste week van november in ontvangst genomen, nadat ik hem begin oktober besteld heb. Het gaat hierbij om de vernieuwde M3 2024, intern vaker genoemd onder de codenaam: highland. Voor mij was dit de eerste auto die ik nieuw afgeleverd kreeg, ter vergelijking, hiervoor heb ik de volgende auto's veel gereden:
- M3 2021 (Na refresh)
- VW Polo
- Renault Clio
- Skoda Enyaq

Inmiddels heb ik in 3 maanden tijd zo'n 10.000 kilometer gereden.

Bestelproces
Het bestelproces bij Tesla werkt makkelijk. Er is beperkte keuze in mogelijkheden wat voor sommige mensen aan zal voelen als een beperking, persoonlijk vond ik dit juist erg prettig. Er zijn geen ellendelange optielijsten om doorheen te zoeken, zoals bij veel andere merken wel het geval is. Je kunt uit de volgende dingen kiezen:
-> Standard range / Long range
-> Kleuren (Wit, Zwart, Grijs, Blauw, Rood)
-> Interieurkleur (Zwart, Wit)
-> Velgen
-> Full-self driving

Mijn keuze is hierbij gevallen op de Standard Range met de nieuwe Ultra Red kleur met een wit interieur. Bestelling ingediend, enkele dagen later krijg je je inloggegevens voor de app waarin de status van je auto staat. Door de beperkte opties van Tesla bouwen ze niet op bestelling maar op prognose, voor mij betekende dit dat mijn auto al gebouwd was en zelfs al onderweg was. Binnen enkele dagen werd mijn bestelling aan een auto gekoppeld en was de levertijd bekend: 1 maand.

Afleverproces
Het afleveren bij Tesla is niet het hoogtepunt in dit verhaal. Het inplannen werkt allemaal makkelijk via de app. In mijn geval moest ik de Tesla ophalen in Utrecht waar hij netjes klaar stond in een gesloten hal. Je kon je hier aanmelden met je app, je legitimeren en de pasjes in ontvangst nemen. Je kan hier zelf de auto controleren en afmelden. Uitleg over hoe de auto werkt wordt voorzien in de vorm van filmpjes in de app voor het ophalen. Voor mij persoonlijk was dit geen probleem omdat ik al veel had uitgezocht over de auto, dus we konden na een minuut of 15 vertrekken.

Het is allemaal niet persoonlijk, maar het werkt wel handig. Mocht je echt vragen hebben dan is deze ruimte er wel, maar het wordt niet proactief aangeboden.

De auto zelf
Zoals eerder benoemd heb ik in het verleden al redelijk wat kilometers gemaakt met de M3 voordat deze door Tesla vernieuwd is, dit vond ik destijds al een prettige auto om mee onderweg te zijn. Hoewel Tesla de vernieuwing groots aanpakt zijn de aanpassingen beperkt, namelijk:
- Nieuwe lampen zowel voor en achter
- Efficiëntere vorm -> Minder luchtweerstand
- Vernieuwd interieur met hogere kwaliteit materialen
- Scherm achterin
- Verbeterde vering voor meer rijcomfort
- Meer geluidsdemping
- Geventileerde stoelen
- Led-verlichting aan de binnenkant
- HW4 camera's aan zijkant
- Kofferbak heeft nu 2 motoren ipv 1 -> Dit ivm sporadisch scheeftrekken bij oude model
- Scherm heeft smallere randen en werkt sneller
- Weglaten hendels voor knipperlicht en schakelen

Het vernieuwde interieur is nog steeds volgens de filosofie van Tesla en erg simplistisch, de een zal dit erg mooi vinden en de ander helemaal niks. Zelf vind ik het de auto veel rust geven, en wat me vooral positief is bevallen is hoe makkelijk het allemaal schoon te houden is. De vernieuwde materialen en de led-strip die helemaal rondom loopt geeft het wel een luxere uitstraling. Overal waar je kan voelen zachte materialen gebruikt, bij de recent VAG en Renault auto's die ik hiervoor gehad heb werd nog veel van dat harde kras plastic gebruikt.

Het scherm werkt sneller en de geventileerde stoelen werken goed, al heb ik daar het nut nog niet van kunnen testen in dit weer.

Het rijcomfort van de auto is beter, alleen merk ik dat veel reviews doen alsof het een totaal ander voertuig is. Dat vindt ik persoonlijk wel meevallen in het voordeel van Tesla. Het was al een scherp sturende auto en dat is het gebleven, alleen is het rijcomfort in de bebouwde kom en op de snelweg toegenomen. Zo bonkt de auto niet meer binnen de bebouwde kom en veert hij goed op drempels, hier had de vorige M3 nog wel eens problemen mee. Op de snelweg ligt de auto stabieler, en hoewel de auto maar tot 203 km/h kan voelt hij ook op deze snelheid stabiel aan.

En dan voor veel mensen de zogenoemde 'elephant in the room': het weglaten van de hendels van de knipperlichten en het schakelen. De knipperlichten zijn verplaatst naar het stuur en het schakelen zit standaard op het scherm en als het scherm het niet doet zitten PRND knoppen in het plafond verwerkt, je kan deze dus altijd snel overrulen. Bij het instappen schat de auto zelf in welke kant je op moet en hoef je enkel de rem in te trappen, dan schakelt de auto in versnelling. Dit werkt goed en dit gebruik ik 95% van de keren. Anders moet je de versnelling swipen op het scherm en dit werkt dusdanig goed dat dit net zo snel werkt als met de hendels.

De knipperlichten op het stuur is op het begin even wennen en heeft voor- en nadelen. Omdat ze op je stuur zitten draaien de knipperlichten meer in bochten, op rotondes is dit even wennen, maar dit went erg snel. Als je op een rotonde rechtdoor wil, dan komt het knipperlicht bijna onderaan uit maar hier heb je dan je hand nog steeds. Dit vormt dus geen probleem. Het grootste probleem had ik verwacht met linksaf slaan, maar als je linksaf slaat komen je knipperlichten precies bij je rechterhand uit. Het went dus heel snel aan om dan met je rechterhand op het knopje te drukken. Voor de een zal dit sneller wennen dan voor een ander. Ook rij ik nog regelmatig in andere auto's en het overschakelen hiertussen went snel weer.

De knipperlichten hebben ook voordelen, dit merk ik vooral op de snelweg. Hier is het aantal stuurbewegingen beperkt en het wisselen van baan kan makkelijk zonder je hand veel te bewegen. Je vingers zijn ten slotte al in de burut van de knipperlichten.

Scherm en connectiviteit
Dit blijft toch hetgeen waar Tesla het verschil op maakt, ik zal hier in deze review niet al te diep op ingaan omdat dit het minst veranderd is en constant blijft veranderen. De software die deze M3 heeft is namelijk ook beschikbaar op de vorige modellen. Maar het scherm en alle apps werken zo intuitief dat je binnen de kortste keren gewend bent aan de auto. Het scherm werkt sneller dan het vorige model, dit terwijl die al snel werkte. Haperingen heb ik nog niet gehad.

De telefoonapp is ook uitgebreid en biedt mogelijkheden tot inzicht, het plannen van laden, het verwarmen van de auto, het plannen van het laden en tot het aanvragen van service-verzoeken. Vooral het plannen van het laden om het stroomnet te ontlasten gebruik ik en het voorverwarmen van de auto. Het blijft heerlijk om 's ochtends in de kou naar je auto te lopen, waar iedereen zijn auto ijsvrij aan het maken is en jij in een warme auto kan stappen.

Rijbereik, verbruik & opladen
Het rijbereik van de standard range M3 is goed te noemen, WLTP is het rijbereik net wat boven de 500 km en Tesla claimt met de 18 inch velgen zelfs een rijbereik van 550 (niet WLTP geverifieerd). Is dit realistisch? Nee, zoals wel bekend met elektrische auto's haal je dit vaak niet.

Mijn gemiddelde verbuik ligt op 170 Wh/km over 10.000 km. Kijk je dan naar het accupakket van geschat 57,5 Kwh kom je uit op een bereik van +/- 340 km. De nuance hierin: dit zijn al mijn kilometers bij elkaar, met een bijbehorde zware rechtervoet.

Op lange stukken snelweg doet de auto het het beste, bij een normale snelheid in het huidige verkeerd (110 km/h) red ik een verbruik van 125 - 135 Wh/km. Hierbij kom je uit op een bereik van 440 km. Dit red ik vrij gemakkelijk als ik rustig aan rij.

Voor mij persoonlijk reken ik met de volgende waardes:
- Bereik bij doorrijden: 400
- Bereik bij normaal rijden: 440
- Bereik bij zuinig rijden: 480

Het opladen werkt allemaal heel simpel, zeker bij de Tesla Superchargers. Dat is simpelweg inpluggen, opladen, loskoppelen en weer wegrijden. De rest regelt Tesla aan de achterkant. De navigatie houdt automatisch rekening met deze laad stops.

In mijn eerste maand had ik nog geen laadpaal thuis, waardoor ik regelmatig moest snelladen. Dit was af en toe even rekening houden met, maar geen belemmering. Sinds ik thuis een laadpaal heb (1,5 maand) heb ik pas 1 keer hoeven snelladen.

De laadcurve van de Standard Range is niet ideaal te noemen, hij houdt maar kort zijn maximale snelheid vast en zakt al snel terug. De Long Range houdt dit langer vol, voor lange reizen zou voor mij de snelheid van het laden ook belangrijker zijn dan het bereik.

Aan de thuislader (11 KW) heeft de auto zo'n 5 uur nodig om van 0% -> 100% te gaan, in de app heb ik ingesteld dat de auto in de nacht begint met laden om het stroomnet te ontlasten.

Al met al een hele fijne auto voor zowel korte als lange stukken, het elektrisch rijden is me enorm goed bevallen waarbij ik me ervan bewust ben dat een deel van de positieve ervaring komt door het hebben van een oprit met oplader. Voor huizen met een oprit met oplader betekend dit bijna nooit meer snelladen of tanken, waar ik voorheen 2x per week door weer en wind aan de pomp stond.

Voor de prijs van de nieuwe M3 koop je tegenwoordig nog geen aangekleden Golf of vergelijkbare auto, wat de overstap naar elektrisch extra makkelijk maakt.

Daarnaast is ook de rode kleur zeker een aanrader, de lak is dik en heeft een erg mooie kleur in het echt.

Heb jij ook een Tesla Model 3?

Vraag & Aanbod

Goede review. Je geeft aan hem nu 3 maanden te hebben, betekent dit dat je de waarde van 125 - 135 Wh/km in winterse temperaturen hebt gehaald? Dat klinkt nogal optimistisch. Ik weet dat de auto dat in 'normale' (15+ graden) temperaturen kan halen, maar met -5 tot 5 graden? Ik kom met mijn Polestar 2 (MY2024) in de wintermaanden niet onder de 175 Wh/km gemiddeld. Alleen als ik 80 op CC rijd, ga ik richting de 120 Wh.
Ik zal eens kijken of ik toevallig nog een foto kan vinden van het gebruik in Winterse temperaturen, omdat ik de auto voorverwarm aan de lader merk ik dat dit geen enorme invloed heeft. Ik ga even voor je zoeken! Mijn overal gemiddelde dus alles bij elkaar ligt op de 170 Wh/km, maar daar zitten dus ook de Duitsland ritjes van 200 km/h en het constant vol gas optrekken bij. Omdat dit mijn eerste elektrische auto is gebeurt dat ook nog wel regelmatig (lees: iedere oprit).

Om je vraag te beantwoorden: de 125 - 135 Wh/km was rond de 10 graden (zie foto: 126 Wh/km over 50 km gemiddelde).

Edit:
Foto gevonden, 29 november met 3 graden buiten gemiddeld verbruik van 136 Wh/km over een 25 km gemiddelde zo te zien snelweg rond de 100 km/h. Maar ik verwacht dat dit geen realistisch beeld geeft, want als de auto op aan het warmen is is op het begin het verbruik echt een stuk hoger. Dus als je dit over een langer gemiddelde uittrekt zal deze hoger uitkomen.

[Reactie gewijzigd door Thomason op 23 juli 2024 12:48]

Interessant, thanks! Dan liggen onze gemiddelden in de wintermaanden (ik heb de mijne sinds 2 januari) aardig dicht bij elkaar. Ik heb geen 200 gereden in DLD (wel 160 ofzo) maar trek uiteraard regelmatig goed op en rijd vaker 110km/h dan 100. Ik verwacht over het gehele jaar rond de 155 Wh/km uit te komen, ook omdat ik in de lente en zomermaanden meer kilometers maak (vakantie, tripjes, etc).
Dat is een netjes verbruik ook! Het zou ook redelijk overeen moeten komen als ik het zo zie, de polestar 2 2024 heeft een iets verder bereik (513km vs 518 km) op basis van wltp en ook een iets groter batterijpakket (66 kwh vs 69 kwh).

Interessant om te zien dat ze dus ook in de realiteit dicht bij elkaar liggen :)!
I envy you the 10000kms in 3 months in the Netherlands and Germany. I thought I did well doing 75000+kms in South Africa in 1986-7 in (about) 18 months. Hmm! Two hundred km/h. No penalties? The only occasions I got anywhere near that kind of speed was on the back of a Yamaha 1100 and running from the Police, successfully.
I live pretty close to the german border and when I cross the border there is a so-called Autobahn part of the highway. On this piece of German highway there are no speed restrictions, so 200 km/h is perfectly legal there :)! At these speeds you will still be overtaken by faster cars.
Thomason, thanks for the update. I have had the pleasure of driving on the autobahn(s) in the West to Silz, Anweiler am Trifels and Klingenmunster (apologies for any misspellings and/or accents) in a camper being overtaken by heavies and on a Yamaha 1100.
@Thomason Heb je nog een mening over de prijsverschillen tussen de verschillende laadpalen?
Al gaat dat niet direct over de auto zelf, maar meer over elektrisch rijden.
Al gaat dat niet direct over de auto zelf, maar meer over elektrisch rijden.
Ik heb zelf een Alfen Eve Single pro line, wat tot nu toe een fijne lader is die er zeker in het donkergrijs ook nog wel netjes uitziet. Deze is vanuit het werk geïnstalleerd dus ik heb me verder niet verdiept in de prijzen etc. Als je de auto privé bezit lijkt ook de lader van Tesla een goede aankoop, deze werkt alleen (volgensmij) niet met een pas dus iedereen kan hem eraan hangen. Maar prijstechnisch is die heel aantrekkelijk.
Dank voor je reactie; ik was niet duidelijk genoeg, ik bedoelde de prijzen voor het laden bij publieke palen. Die varieren van soms gratis, via 34c tot meer dan een euro, en dat soms meteen naast elkaar...

De Alfen komt inderdaad goed over, maar ik heb voor < €175 een nieuwe Schneider 11kW op de kop getikt.
Plug & go. Ik zet binnen de automaat wel om. Is toch achter op de oprit.
Nu nog een load balancing 7kW 1fase exemplaar voor een dergelijke prijs.

[Reactie gewijzigd door onetime op 23 juli 2024 12:48]

Ik vind het verschil bij publieke laadpalen belachelijk en daarnaast ook slecht inzichtelijk bij veel palen. In principe kan iedereen zelf een prijs bepalen die niet altijd te achterhalen is, dus dat geeft wel vreemde situaties.

Ter voorbeeld: Bij Tesla is het meestal ergens tussen de 31 - 38 cent per kw/h wat erg goedkoop is. Maar bij FastNed zit je op 69 cent per kwh. Als je de gemiddelde prijs van Tesla vergelijkt met die van FastNed is dat 100% meer. Moet je voorstellen dat je bij brandstof langs de snelweg 2x zoveel betaald dan ergens anders, dat zijn absurde verschillen.

Zelf laad ik voornamelijk (95%+) thuis, waarbij een groot deel van de stroom door de zonnepanelen wordt opgewekt.
Een veel gehoorde klacht bij Tesla is de afwerking. Panelen die scheef zitten, slordigheden etc.
Veel fouten en slordigheden die blijkbaar toch door de eindcontrole heen komen.
Nergens last van gehad?

Over het in de nacht laden. Daar lijken ze nu van terug te komen ivm groene energie.
Greenchoice heeft al voordeliger tarieven vanaf april voor overdag verbruik. Dit ivm zonnepanelen.
Voor de winter is misschien weer in de nacht laden bij veel wind gunstiger.

Dank je voor de review. (y)
Kleine review suggestie: afbeeldingen tussen de tekst leest lekkerder.
Thanks voor de suggestie, de afbeeldingen moet ik inderdaad nog even aanpassen!

Het is inderdaad een veel gehoord iets bij Tesla, bij het ophalen zeker iets om goed naar te kijken. Bij mijn eigen controle was ik niks tegengekomen, de bouwkwaliteit (zeker de in China gebouwde M3) is erg goed. Het enige waar ik tegenaan liep was een krakende stoel en een klepje die niet goed sloot, hiervoor heb ik een service request ingeschoten en dit is kosteloos verholpen (na iets van 8000 km). Interessant om dit ook eens mee te maken, service werkt via de app en ook heel makkelijk.
Kijk je dan naar het accupakket van geschat 65 Kwh
Ik dacht dat de Standard range een accu had van ongeveer 55Kwh?
[...]

Ik dacht dat de Standard range een accu had van ongeveer 55Kwh?
Klopt inderdaad, ik zal het aanpassen. Tesla publiceert hier zelf geen cijfers over, maar lees online bij meerdere bronnen dat de M3 2024 met zijn LFP batterij 57,5 Kwh bruikbare capactieit heeft.
welk model zou je raden voor model 3, standard Achterwielaandrijving of Long Range en waarom?
Inmiddels zo'n 19k kilometer op de teller in ongeveer 6 maanden, daarbij zou ik over het kiezen van welke Model 3 kiezen wat je zelf belangrijk vind.

Op basis van het bereik zou ik voor de Model 3 Standard range gaan, voornamelijk omdat je deze dagelijks tot 100% kan laden en hij het qua bereik gewoon heel goed haalt. Maar daar zit dan weer de nuance bij dat ik thuis kan laden en dus vrijwel nooit snellaad. De laadsnelheid maakt me dus niet zoveel uit, en die is bij de long range aanzienlijk sneller. Maar het verschil van bijna 8k zou ik voor +/- 80km meer bereik het niet waard vinden.

Als ik dan naar vermogen ga ik kijken kom ik toch wel bij de Long Range of de performance die ik het liefst zou willen. De standard range is meer dan vlot en je komt echt geen vermogen te kort, maar meer vermogen is wat mij betreft toch altijd leuker.

Als ik nu zou mogen kiezen zou ik voor de performance gaan voor de combinatie van de looks; het vermogen; de stoelen en de topsnelheid. Die valt voor nu alleen buiten budget, en de long range vind ik niet genoeg meer bieden dan de standard range.

Dus in het kort: De standard range; ivm veel meer waarde voor je geld en je raakt er echt niet op uitgekeken :)!
Als ik nu een keuze zou moeten maken, zou je voor Model Y of Model 3 kiezen?
Waarom stel ik deze vragen? Ik ben op zoek naar een nieuwe auto.
Als ik nu zou moeten kiezen zou ik voor de Model 3 gaan, doordat deze de update vanuit Tesla al heeft gehad zou dit voor mij nu de fijnere auto zijn. Vooral door: beter rijcomfort, langer bereik, mooiere materialen in het interieur en de geventileerde stoelen.

Ik heb geen kinderen, dus heb de ruimte niet nodig. De Model 3 is meer dan ruim zat. Als ik de Model Y wel zou willen zou ik wachten op de waarschijnlijk aanstaande update.
Heb je ervaring met vakanties? Was het makkelijk of stressvol om met een elektrische auto op vakantie te gaan?
laadpalen bij hotels?
Vakanties gaan prima; eerste keer kan misschien wat voorbereiding vergen maar met het uitgebreide supercharger netwerk van Tesla (wat ook nog eens heel goedkoop is tov de concurrenten) is dat geen probleem. Auto navigeert er zelf naartoe en de percentages die je nog over hebt bij aankomst kloppen nog goed.

Laadpalen bij hotels heb ik nog niet zo veel ervaring mee; meestal pak ik even een supercharger mee en combineer ik dit met een korte wandeling of bijvoorbeeld even wat eten.
Ik heb afgelopen weekend met de Model 3 gereden en hij rijdt echt goed,
wat vind jij van BMW ix1? Vergelijk met Tesla-model 3