3. Willen (2.258) Hebben (920)

be quiet! Dark Rock 4 Review

17 februari 2024, laatste update op 17 februari 2024, 190 views Rapporteer

Kan deze koeler het aan om de 5800X3D in bedwang te houden?

Pluspunten

• Zwarte afwerking
  • Koelprestaties uitstekend
  • Zeer stil zelfs na 4 jaar gebruik

Minpunten

• Neemt slot 1 van geheugen in beslag

De aanleiding om deze review te schrijven is omdat ik onlangs mijn AMD 3700X heb vervangen met de 5800X3D. En natuurlijk wilde ik weten of mijn koeler na 4 jaar trouwe dienst niet aan vervanging toe was.

Dit zit ingebouwd in de Fractal Design Define S2. Specifiek voor deze case gekozen in verband met de ruime inhoud en de "gesloten" afwerking (alleen air intake roosters voor aan beide zijkanten).
De geluidsproductie blijft daardoor beperkt, maar er is voldoende ruimte in de kast zelf om de warmte kwijt te kunnen.

In eerste instantie idle temperatuur 35 graden.

Daarna in het kort: HWinfo als monitor, Battlefield 2042 als game (CPU hungry) en kijken wat het doet.
Gemiddelde temperatuur 70 graden met uitschieters naar boven de 85 graden (wat normaal is voor een 5800x3D)
Was ik zelf niet helemaal tevreden mee dus een undervolt -30 van de CPU gedaan in de BIOS.

Idle nog steeds 35 graden. Gemiddelde temperatuur met gamen tussen de 60-65 graden en uitschieters naar maximaal 75 graden.

Wat betreft het minpuntje dat het slot 1 in beslag neemt heb ik zelf geen problemen mee.
Dual channel in slot 2 en 4.

Conclusie: het trouwe beestje doet z'n werk nog altijd meer dan prima :)

Heb jij ook een be quiet! Dark Rock 4?