Mijn goed werkende tablet (S5E, met een prachtig oled-scherm) voelde na een aantal jaren eigenlijk nog als nieuw. En ik was er graag mee door gegaan. Maar...... al lange tijd geen beveiligingsupdates meer, en ik heb nog genoeg knutselprojectjes liggen. Dus op zoek naar een nieuwe tablet met een redelijk updatebeleid, behoorlijke hardware en een beperkte prijs. De S9FE is voor mij de tablet geworden met de juiste compromissen.
De tablet voelt stevig aan met zijn metalen behuizing. Met een hoes ook niet te gek qua dikte en bezels, hoewel ik ook wel eens strakker heb gezien. De vingerafdruk zit in de Aan/Uit-knop, en eigenlijk vind ik dat wel prettig (persoonlijke voorkeur). De bediening gaat vlekkeloos, het voelt allemaal" snappy" aan. Het is een " FE" model, maar de processor is lekker vlot i.c.m. 8mb geheugen. Ik ben positief verrast over het gebruik van de pen. Daarbij is het wel een vereiste dat je een hoesje met een bevestiging aan schaft, anders is het vaak weer een zoektocht door huis.
De weergave van het scherm is out of the box redelijk ok, maar zoals te verwachten niet te vergelijken met de S5E (OLED). Dat was even wennen. Overigens is het IPS scherm (na wat instellen naar persoonlijke voorkeur) zeker geen straf om naar te kijken. Alles is mooi vloeibaar en helder. Dus prima te doen. Ook Qua geluid en camera is het goed.
Over de accu kan ik niet zo veel zeggen. Hij voldoet voor mij voor 2 a 3 dagen met redelijk veel gebruik. Maar dit is zo enorm afhankelijk van wat je er mee doet. Bij mij is het wat internet, TV, Radio, mails, boeken.. maar geen games.
Een nadeel van deze tablet: Er is bedacht dat video-out niet meer over USB-C kan/mag. Dat is wel een nadeel met TV kijken. Maar vooral het (goed functionerende) gebruik van DEX met meerdere schermen verliest een heel stuk aan waarde. Een tegenvaller, en ik hoop dat ze dit toch nog recht gaan trekken.
En dan een voor mij heel belangrijk punt: na het niet-verslijten van 3 tablets, elke keer weer de pijn van een goed apparaat dat niet meer wordt ondersteund: Samsung geeft aan minstens 5 jaar security updates te doen. Dus einde 2028 / begin 2029 stoppen deze. Tot ca 2030 kan ik hem veilig blijven gebruiken als ik dat wil! Dit is imo qua duurzaamheid waar ik naar op zoek was. Mits de prijs redelijk is.
En daar is het even opletten. In mijn geval kwam ik via de inruilservice van Mediamarkt in aanmerking voor E100+E50 bonus. Dus E150 retour voor mijn oude tablet. Daarnaast heeft Samsung ook een cashback actie, ter waarde van E100 op de S9FE/8gb/256. Je moet wel even de formuliertjes invullen, maar beide processen gingen verrassend soepel. Ik ben voor E325 bijbetalen erg content met deze tablet!
Update 20-03
Na de tablet 2 maanden te te hebben gebruikt, blijft de eerste indruk behoorlijk goed overeind. Ik ben er nog steeds content mee. Zaken die me nog verder op zijn gevallen:
- Het scherm is net wat beter dan dat ik had verwacht op basis van de eerste indruk. Prima dus.
- De tablet presteert prima onder belasting.
- De pen blijft een dingetje. Ik heb nu een relatief grote, robuuste hoes met goede valbescherming. Met een uitsparing voor de pen. Dat maakt het samen wel fors en best zwaar. Ik kies er voor om de pen te bewaren (op een vaste plek
) om een dunnere hoes te gebruiken. - De voorganger (S5e) had een matig wifi. Bij deze S9 FE is het veel stabieler, mogelijk is de antenne beter in de behuizing gepositioneerd.