€ 1.249,- bij bol Plaza

Sage The Barista Touch Impress Review

12 februari 2024, laatste update op 12 februari 2024, 3.228 views Rapporteer

Geweldige aankoop voor beginnende en/of luie barista, voor de echte Tweaker misschien niet de logische keuze.

Pluspunten

• Gemak
  • Erg goede resultaten
  • Snelheid
  • Mogelijkheden
  • Redelijk compact
  • Conversatie tijdens bonen malen mogelijk

Minpunten

• Had nog iets meer customizable gemogen
  • Niet geschikt als heetwaterdispenser voor thee

Niets overtreft een volautomaat (of Nespresso) qua gemak, maar dit apparaat is voor mij de perfecte mix van mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid. De belangrijkste reden voor aanschaf was eigenlijk de ontevredenheid over het onderhoud van mijn Jura Ena4, maar het heeft me in de praktijk een nieuwe smaakbeleving en leuke nieuwe hobby gegeven. (En James Hoffmann weer een nieuwe subscriber. ;))

Over de voordelen zal ik niet te veel uitweiden, genoeg te vinden over de kwaliteit van de bereidingen van deze machine en hoe deze je begeleidt en werk uit handen neemt. Daar kan ik me zeker in vinden. :)

Het meest wennen / uitzoeken was voor mij hoe je een "gewone bak koffie" eruit kan krijgen. Bij de volautomaat is het een druk op de knop, maar dit is toch primair een espressomachine. Erg lekker, maar ik begin mijn dag toch het liefst met iets lichters. Wil je dan een lungo (te lang doorgelopen espresso), café crema, of americano?

De volautomaat doet meestal het eerste, maar blijkbaar levert dat (volgens de kenners) eigenlijk helemaal geen lekker bakkie op. Er is standaard geen optie voor lungo op dit apparaat, en je kan maximaal 90 ml water instellen bij je espresso of café crema. Voor mij eigenlijk te weinig. Je komt dan bij dit apparaat uit op een Americano, maar daarbij is 140 ml toegevoegd heet water dan weer het minimum. Dan wil je toch echt de grote portafilter gebruiken om slootwater te voorkomen, maar aangezien daar 18 tot 20 gram koffie in gaat, is er weer verhoogd risico op stuiteren... :/

Tot nu toe is de uitkomst een soort hybride: de café crema met een scheut heet water erdoor. Dat brengt me op het grootste nadeel: het is erg leuk dat je je zelf ingestelde bereidingen kan opslaan, maar ik had graag net iets meer opties gezien. Bijvoorbeeld 110 of 120 ml water voor de café crema, of automatisch de scheut water erbij (nu tel ik maar tot 5). Een "Americano" met bijvoorbeeld maar 80 ml extra water was ook leuk geweest.

Ik had gehoopt naast mijn melkopschuimer ook de heetwaterdispenser de deur uit te kunnen doen, maar die blijft helaas nog even. Het water bij de theefunctie van de Sage is naar mijn smaak niet heet genoeg en je kunt het volume niet instellen. In mijn opzicht dus nutteloos (net als de chocolademelkfunctie trouwens).

Over de melkspecialiteiten heb ik verder nog niet veel te zeggen, anders dan dat ik van een paar erg lekkere capuccino's heb kunnen genieten, en dat het automatisch opschuimen goed werkt (juiste temperatuur, structuur). Nog geen plantaardige melk geprobeerd.

Mijn voorlopige conclusie is dat ik dit een heel mooie aanwinst vind, maar voor 5 sterren op Tweakers schiet hij net wat tekort aan customizability. Wel een dikke 4 sterren. :)

Heb jij ook een Sage The Barista Touch Impress?

Ik overweeg mijn ellendige Ena 8 te vervangen door dit, maar als een gewone koffie zoveel moeite is, dan moet ik verder kijken vrees ik. Bedankt voor de review.
@Phusebox Café crema is in pricipe een normale koffie

Zelf drink ik altiid een americano maar op deze machine komt er dus veel te veel water bij
En je kunt dat niet instellen?

Wil eigenlijk niet weer een Jura na 1000 euro aan onderhoud en reparaties in 4 jaar. Maar ja. Wat dan.

[Reactie gewijzigd door Phusebox op 22 juli 2024 19:23]

@Phusebox jawel maar helaas is de minimale hoeveelheid nog steeds erg veel. Maar heel herkenbaar, heb iedere keer ellende met die dure volautomaten.
Thanks. Heb ook naar een Nivona zitten kijken. Maar die kan geen flat white maken.

Zijn vast ook tig merken die ik niet ken.
@Phusebox Ik adviseer zeker geen Nivona, ik heb alleen maar ellende met de zetgroep. Nivona geeft de schuld aan de waterontharder en je kunt het verder uitzoeken.

Ik heb deze machine nu via marktplaats aangeschaft, inderdaad net iets te weinig te customizen. Mocht jij bevallen mag je mijn Nivona wel overnemen :+
Thanks. Sage lijkt de beste optie alleen lagere kwaliteit componenten.

Jura komt nu ook met vacuum gezogen zetgroep, maar ja dan wordt het nog niet helemaal schoon.
@Phusebox Sage is misschien van lagere kwaliteit maar ze hebben zich wel bewezen en ik denk zelf dat het in deze prijsklasse wel meevalt. Ziet er goed uit en voelt allemaal degelijk aan, ook een nette stoompijp en geen flutdingetje

Jura heb ik over getwijfeld en dat zou ik nog steeds kunnen doen, je betaald daar ook wel extra voor het merk tenminste dat ik idee heb ik.
Ik heb dus niks dan ellende gehad met Jura. Heeft me gemiddeld 200 euro per jaar gekost sinds ik dat ding heb aan onderhoud en reparaties.
Waardeloos. Mijn Jura 3x opgestuurd geweest in ruim 2 jaar, gelukkig binnen garantie. Daarna maar aan iemand cadeau gedaan (wel erbij gezegd waarom ;)) - die er overigens (tot nu toe) wel blij mee is.

In de praktijk gebruik ik de Sage nu als volgt:
  • Heb ik zin in een grote, redelijk sterke bak koffie (of slecht geslapen :P): Americano (dubbele espresso met grote filter, laagste hoeveelheid toegevoegd water (140 ml)).
  • Gewone bak koffie: Eerst handmatig scheut water in de beker (3 à 5s), dan Café crema (meestal maalgraad 18) / kleine filter met maximale doorloop (90 ml).
  • Haags bakkie / sterke koffie: Bovenstaande zonder scheut water.
  • Zin in smaakbeleving: enkele espresso 30-40 ml.
Espresso meestal maalgraad 13-14.

Ben nog aan het experimenteren met 50/50 gewoon/décaf gemengd, aangezien 30g caffeïnehoudende koffie per dag voor mij wel zo'n beetje de max is...

[Reactie gewijzigd door gnaoot op 22 juli 2024 19:23]

Bedankt voor de info. Ik denk dat ik de Jura of op kantoor ga neerzetten of mijn thuiskantoor straks na onze verbouwing thuis.

[Reactie gewijzigd door Phusebox op 22 juli 2024 19:23]

Moet je dan niet heel de tijd de maalgraad aanpassen? Met evt tussenmaling tot gevolg?
Kun je ook niet een persoonlijke keuze instelling opslaan? Daar schermt men wel mee in de marketing.

Ik zet nu met mijn Jura 120ml crème koffie en wil dit voor het bezoek ook kunnen doen. Thanks
Als je wisselt tussen espresso en cafe crema dan moet je inderdaad de maalgraad steeds aanpassen, maar dat gaat heel eenvoudig met de draaiknop.

Voor die 120 ml moet je steeds een beetje water toevoegen, dat kun je niet automatiseren. Mijn gasten zijn over het algemeen wel tevreden met de 90 ml koffies. Inmiddels ben ik daar zelf ook aan gewend.
Blijkbaar heeft het apparaat ondertussen nieuwe software of iets dergelijks, ik heb hem vandaag ontvangen en herken de genoemde minpunten totaal niet.
Ik kan voor een americano bijvoorbeeld 100 ml kiezen (in tegenstelling tot de minimale 140ml die genoemd wordt) en ook de heetwaterdispenser kan op 2 verschillende instellingen gebruikt worden (heet en minder heet). Op de stand heet komt er ook echt heet water uit waar je je mond aan brand. Dus zeker geschikt voor thee bijvoorbeeld. Heb hem pas 1 dag, maar ben tot nu toe heel erg aangenaam verrast. Ik had een Jura A1, maar het verschil in koffie met dezelfde bonen is gigantisch, had niet verwacht zo veel malen betere koffie te krijgen.