Na diverse bijna ongelukken te hebben meegemaakt door capriolen van medeweggebruikers en bijna ongeloofwaardige gebeurtenissen te hebben gezien, hebben mijn vrouw en ik besloten om een dashcam te nemen in de auto.
Na enkele weken te hebben gezocht en diverse review filmpjes te hebben bekeken zijn wij bij de Nextabse 422GW uitgekomen. Dit is een goede middenklasser van een dashcam en in ons optiek zijn geld wel waard. De prijs is wel aan de hoge kant, maar qua functies en beeld kwaliteit vonden wij het achteraf toch wel waard.
Hardware specificaties
De Nextbase 422GW heeft onder andere de volgende hardware specificaties:
- Glazen lens met zes lagen
- Lichtsterke lens met een beeldhoek van 140 graden
- Ingebouwd polarisatie filter op de lens
- 2.5" LCD-display met touchscreen
- 1440p HD-video met 30fps
- MicroSD
- G-sensor met bewegingsdetectie voor intelligente parkeermodus
- Click&Go PRO GPS Mount
- Ingebouwde WiFi en GPS
- Uitgerust met Alexa spraakbesturing
- Emergency SOS (niet functioneel in NL)
In de doos
In de doos zit onder andere het volgende:
- De Nextbase 422GW dashcam
- Montagegereedschap
- Click&Go PRO GPS Mount
- USB / Autostroomkabel
- Snelstartgids
Uitbreidingsmogelijkheden
Je dashcam installatie is onder andere uit te bereiden met de volgende items:
Rear View Camera. Handig wanneer je ook wilt opnemen wat er achter je auto gebeurt. Een nadeel is, hij kijkt door de auto heen, waardoor de kans bestaat dat er iemand voor het beeld zit.
Cabin View Camera. Geeft een overzicht wat er zich afspeelde in de auto. Handig als je wilt aantonen wat jij aan het doen was en/of jij je gordel wel omhad bijvoorbeeld.
Rear Window Camera. Een camera die je op je achteruit monteerd en met een lange HDMI kabel op de dashcam aansluit.
Hardwire kit. Voor stroomvoorziening direct vanaf je accu (zekering box) in plaats van je accessoires stopcontact.
Montage
Montage van de camera is vrij eenvoudig.
Ik heb gebruik gemaakt van de hardwire kit omdat ik regelmatig mijn telefoon gebruik als navigatie systeem en daardoor mijn accessoires stopcontact nodig heb. En ik wilde dat de camera automatisch aan of uit gaat wanneer ik het contact omdraai.
Klik je dashcam vast in de Click&Go PRO GPS Mount. Door middel van de sterke magnetische verbinding blijft hij goed zitten, ook tijdens het rijden. Probeer een plek op je raam uit te zoeken dat de camera van de dashcam in het midden van je raam zit en hij niet je zicht blokkeert. Ontvet het raam goed en plak hem stevig tegen je voorruit. De stroomkabel kan je met behulp van het bijgeleverde stukje gereedschap eenvoudig wegwerken achter je hemeltje en spijl van de auto.
Ik heb de zijkant van mijn dashboard verwijderd om daar de USB kabel naar mijn zekeringen box te laten gaan. Ik heb de zekering opgezocht van accessoires stopcontact zodat ik zeker weet dat wanneer het contact uit is, de dashcam ook geen stroom meer krijgt en hij niet de accu van mijn auto leeg kan trekken. Dit kun je eenvoudig testen door bijvoorbeeld je telefoon in de autolader te doen en aan te sluiten op de accessoires stopcontact. Haal de zekering eruit die volgens het boekje van je auto van je accessoires stopcontact is. Draai het contact om en kijk of je telefoon oplaad. Als je de juiste zekering hebt gevonden, sluit je de hardwire kit daarop aan.
Zelf heb ik ook gebruikgemaakt van de rear window camera, welke ik op een later moment heb aangesloten. Als je dit ook van plan bent, zorg er dan voor dat een mircoSD kaart hebt die voldoende ruimte heeft en minimaal klasse 10 is zodat hij snel kan lezen/schrijven.
Instellen van de dashcam
Het instellen van je dashcam kan geheel naar eigen wens middels de gratis app van Nextbase.
Zo kan je ervoor kiezen of je intelligente parkeermodus wilt gebruiken en hoe gevoelig je hem wilt afstellen. Ook kan je er voor kiezen wat je allemaal in het opgenomen beeld wilt hebben. Bijvoorbeeld je snelheid, je locatie in GPS coördinaten, je kenteken etc.
Omdat ik dit een jaar geleden heb gedaan heb ik deze stappen niet meer in mijn hoofd zitten, maar ik kan vertellen dat dit kinderlijk eenvoudig is. Volg de stappen op het scherm.