Introductie en gebruikers ervaring
Ik heb de Raspberry Pi 5 - 4 GB Ram gekocht voor een hobby project, namelijk mijn eigen Flightradar feeder te maken. Hiervoor heb ik mij verdiept op de website van Flightradar24 en zo alle benodigdheden aangeschaft.
Omdat ik niet met de minimale specs wilde werken (i.v.m. future proof zijn) heb ik de nieuwste hardware aangeschaft, de Raspberry Pi 5. Ik had de keuze uit de 4 en de 8 GB variant. Voor mijn hobby projectje heb ik de keuze gemaakt om met de 4 GB variant te werken, puur financieel gezien.
Bij de aanschaf heb ik gelijk een behuizing gekocht voor de Pi 5 met actieve koeling. Omdat de Pi 5 24/7 aan staat leek mij dit verstandig. De Pi wordt hierdoor normaal warm, (geschatte bedrijfstemperatuur ~ 35 graden Celsius).
Tijdens de installatie kwam ik er al vrij snel achter dat de Pi 5 niet werkt met een standaard 5V USB C voeding, maar dat er een zwaardere adapter nodig is. Hiervoor heb ik dan ook een Raspberry Pi voeding aangeschaft die 27W kan leveren.
Installatie is vrij eenvoudig door middel van de vele te downloaden images, zo ook voor Flightradar24.
De opslag / harddrive voor de Pi 5 betreft een microSD kaart. Mijn advies is hiervoor om minimaal klasse 10 te gebruiken voor snel kunnen lezen/schrijven van het systeem.
Na het image te hebben geïnstalleerd had ik wat moeite met het instellen van de WiFi verbinding. Gelukkig kon ik dit op de console makkelijker instellen dan door het wijzigen van de "wpa_supplicant.conf" file. Gelukkig staat het internet vol met forums die je hierbij kunnen helpen. Zo is de Pi 5 afhankelijk van het land waarin je hem gebruikt en dus op de WiFi wilt aansluiten. (Vermoedelijk heeft dit te maken met de frequentie van de WiFi kanalen).
De Pi is, indien verbonden met je LAN, ook via SSH te benaderen en daardoor makkelijk ergens te plaatsten in je huis omdat je er niet fysiek op hoeft te zitten.
Conclusie:
Ik ben tevreden over de de prijs en kwaliteit van dit product en voor de mogelijkheden die de Raspberry Pi te bieden heeft. Hij is snel en stil waardoor je nauwelijks in de gaten hebt dat hij aan staat. Door dit hobby project heb ik mijn Linux ervaring weer even afgestoft.
Hardware specificaties:
- Broadcom BCM2712 2.4GHz quad-core 64-bit Arm Cortex-A76 CPU, met cryptography extensions, 512KB per-core L2 caches en 2MB shared L3 cache
- 2x 4Kp60 micro HDMI display output met HDR support
- 4Kp60 HEVC decoder
- LPDDR4X-4267 SDRAM 4 GB (optioneel 8 GB
- Dual-band 802.11ac Wi-Fi
- Bluetooth 5.0 / Bluetooth Low Energy (BLE)
- MicroSD card slot, met ondersteuning voor high-speed SDR104 mode
- 2 × USB 3.0