Arctic P12 PWM PST Wit/Transparant, 120mm Review

GamerDaddy NL
30 januari 2024, laatste update op 30 januari 2024, 320 views Product gekocht

Arctic P12 PWM PST Wit/Transparant, 120mm

Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Fan is tot 70% lekker stil. Geen RGB en geen dempende rubbers, hoewel ik dat laatste niet mis, want ik ervaar geen trillingen.

Pluspunten

• prijs/kwaliteit
  • weinig geluid
  • goede statische druk
  • daisychaining dankzij PST

Minpunten

• schroefkleur niet dezelfde als fankleur

2 fans heb ik gemonteerd op een 240 mm radiator in een watergekoelde build. Daarom vond ik static pressure belangrijker dan airflow. De verpakking vermeldt ook "pressure optimized". Deze fan is bedoeld om op een radiator of koelblok te monteren en niet als (in/out-) casefan.
Behoefte aan RGB in de fans was er niet.
Budget was ook belangrijk en daarnaast vind ik het niet in verhouding staan om net zoveel geld uit te geven aan je fans als aan je radiator. Daarom viel mijn keuze op deze fan.

Lagers/ bearings
De fan heeft fluid bearings. Ik ervaar weinig geluid en geen vervelende hum rond 1000 rpm zoals in andere reviews is te lezen. Eerlijk gezegd vraag ik me af of deze hum niet hoort bij de CO versie van de P12 (https://tweakers.net/pric...p12-pwm-pst-co-120mm.html). Dat is een model met ball bearings en daarvan is bekend dat ze meer geluid maken (maar een langere levensduur, omdat ze minder stofgevoelig zijn).

PST daisychaining
Je kunt meerdere fans in serie aansluiten (daisychainen). In mijn geval is dat erg prettig, want zo kan ik de 2 fans aansturen met 1 aansluiting op het moederbord.
Er zit aan elke fan wel een extra stekkertje en dus kabeltje wat je cablemanagement wat kan bemoeilijken.

Schroefjes
Ik heb witte fans en daar werden zwarte schroeven bij geleverd: zie de foto (de fans zitten bovenin de kast tegen de radiator). Je kunt zelf beoordelen of dat een voor-of nadeel is.

Geluid
Het doel was om een gaming PC te bouwen die niet klinkt als een opstijgende raket tijdens het gamen. Het meeste geluid komt doorgaans van de (luchtgekoelde) GPU. Daarom heb ik ervoor gekozen deze te waterkoelen. De fans heb ik zo ingesteld, dat ze tijdens het gamen op 70% (1400 RPM) draaien en bij idle max. 50% (1075 RPM). Op 50% hoor je ze eigenlijk niet en op 70% hoor je licht ruisen als je goed luistert. (lekker analytisch, maar het ontbreekt me helaas aan een dB meter)
Voor de veiligheid laat ik de fans op 100% (1800 RPM) draaien als GPU of CPU 65C bereikt. Dan hoor je ze echt wel goed, maar het komt tijdens het gamen in Fortnite (geen max. CPU belasting) eigenlijk niet voor dat ze naar 100% gaan. Dit kan natuurlijk anders zijn bij een game waarbij de CPU zwaarder wordt belast.

Fancontrol
Het liefst zou ik de fans aansturen op basis van de watertemperatuur. Mijn moederbord (MSI MAG Z690 torpedo EK-X https://tweakers.net/pric...ag-z690-torpedo-ek-x.html) heeft echter geen ingang voor een tempsensor waarmee je de watertemp zou kunnen meten. Daarom heb ik ervoor gekozen de fans aan te sturen op gecombineerde grafieken voor CPU/GPU/VRM temperaturen. Dit heb ik bereikt met de app Fancontrol (https://github.com/Rem0o/FanControl.Releases). Voor CPU, GPU en VRM (van het MB) heb ik aparte grafieken gemaakt. Fancontrol heeft de optie om mix-grafieken te maken. Zo heb ik een mix-grafiek gemaakt die de hoogste temp van 1 van de 3 pakt en daarmee de fanspeed aanstuurt.

Koelprestatie
De fans presteren wat mij betreft prima: de koelprestatie is in dit systeem niet gelimiteerd door de fans, maar door de keuze ze op 70% te laten draaien. 1 240 mm radiator voor het koelen van een i5 12400F en een RTX 3080 is wat ondermaats en de temp van GPU/CPU in de 50 C is voor een watergekoeld systeem misschien wat hoog.

Het doel was om een geluidsarme gaming PC te bouwen. Als ik hetzelfde systeem nog een keer zou bouwen, zou ik dezelfde fans gebruiken en ze weer instellen op 50% (1075 RPM) in idle, 70% (1400 RPM) onder load met de optie om naar 100% (1800 RPM) te gaan voor de veiligheid. Ik zou geen duurdere fans kopen met betere specs, omdat ik denk dat geluid dat wordt geproduceerd gewoon hoort bij lucht die door een radiator raast. Dat heb je bij duurdere fans ook. Mijn manier om minder geluid te hebben zou het verhogen van de koelcapaciteit zijn. In de gebruikte midi ATX case zou dat kunnen door een extra 120 mm radiator aan de achterkant te plaatsen. Een andere optie is om een grotere case te gebruiken waar grotere radiatoren in kunnen.
Er zijn dingen aan deze fan die beter kunnen, zoals het toevoegen van rubberen dempers en de schroefkleur in de fankleur. Dat zou wel een minder goedkope fan betekenen en daar heb ik begrip voor. Voor de prijs/prestatie verhouding krijgt deze fan van mij 5 sterren.

Heb jij ook een Arctic P12 PWM PST Wit/Transparant, 120mm?