Philips EP2220 Mat Zwart Review
21 januari 2024, laatste update op 21 januari 2024, 1.901 views
Rapporteer
Product gekregen
Een prima machine voor de koffieliefhebber die gewoon een kopje koffie en niet te veel poespas wil. Espresso, cappuccino en thee zijn mogelijk, mocht je het willen.
Pluspunten
- Goede kwaliteit voor de prijs
- Kalkfilter
- Kan ook heet water zetten voor de theedrinker
- Gesealede deksel om je bonen vers te houden
- Vakje voor filterkoffie (mocht je in de avond cafeïne vrij willen)
Minpunten
- Bonen sterkte en kopgrootte schalen niet samen (lees toelichting)
- Sensor afvalbak gevoelig
- Knoppen reageren soms niet geweldig
Ik heb hem gekregen voor mijn verjaardag. Inmiddels heb ik het apparaat al weer twee jaar en ik ben er nog zeer content mee. Ik kan genieten van een goed bakje koffie en deze mag dan ook wel wat sterker zijn en goed van smaak. Ik kan het direct merken als ik thuis heb gewerkt en dan weer de koffie op kantoor drink. Dat is dan wel even weer een schok van de mindere koffie. 😆
Cappuccino en andere specials zijn niet voor mij. Doe mij maar gewoon een bakkie, zwart. Een espresso kan ik zo nu en dan nog wel waarderen, maar verder hoef ik niet zo beel opties. Dit apparaat is daarom voor mij voldoende. Hij kan een normaal kopje koffie zetten, een espresso en heet water. Handig voor de theedrinker. Dan hoef je niet de waterkoker apart aan te zetten als je maarn1 kopje thee nodig hebt. Je kunt melk opschuimen, mocht je dat willen, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Ik weet wel dat je hiervoor het opzetstukje nodig hebt en met de steam-knop melk in het kopje kunt opschuimen. Daarna koffie er in en je hebt een cappuccino.
Wat ik niet gebruik, maar het nut van in kan zien, is de optie om een beetje filterkoffie in het apparaat te doen. Mocht je 's avonds geen cafeïne willen, kun je een zakje cafeïne vrije filterkoffie in het apparaat doen zonder dat je je bonen er uit hoeft te vissen.
Er zit een fileter tegen kalk in her reservoir waardoor je vrijwel niet hoeft te ontkalken. Ik heb het nog maar 1 maal hoeven doen in 2 jaar tijd.
Wel reageren de knopjes niet altijd even direct als je snel drukt (soort touchscreen) en moet je soms een paar keer drukken. Niet hinderlijk gelukkig.
De senor voor het afvalbakje is soms ook niet accuraat. Soms trek je de bak er uit omdat de lekbak vol zit en dan denk je, hoezo gaf de sensor niet aan dat de bak vol zat. Dan valt het al naar achteren de lekbak in. Andere keren heb je letterlijk net het afvalbakje geleegd of maar 1 koffie gezet en moppert de sensor. Het is maar net if er dan kruimels koffiedik zijn blijven plakken aan het randje waar de sensor leest. Gelukkig gebeurt dit niet altijd en even snel omspoelen doet 't 'm altijd.
De verhouding tussen de hoeveelheid bonen en de grootte van het kopje staan los van elkaar. Sterkte en kopgrootte hebben beide 3 standen, dus sterkte 1, 2 en 3 en kopje klein, gemiddeld en groot. Laten we voor het rekensommetje zeggen dat elke stand 10g bonen maalt en elke stand voor kopgrootte 10ml is. Je wilt een klein kopje (10ml dus) en maximale sterkte (3 x 10g = 30g) zetten, prima. Nu wil je een groter kopje koffie even sterk maken (20ml). Nu zou je, om de sterkte gelijk te houden, 60g bonen nodig hebben, maar het apparaat maalt nog steeds maar 30g en maalt dus niet meer bonen omdat je een groter kopje hebt. Het apparaat doet dus 10, 20 of 30g bonen en 10, 20 of 30ml water. Hij schaalt de bonen niet gelijkmatig met meer water. Iets om rekening mee te houden. Als ik een groter kopje zet, maak ik altijd twee kleine kopjes.