Deze Macbook uit 2017 is meestal voor een prikkie te kopen in 2024. Of dat het nog waard is ligt aan jouw eisen. Hij is zeker niet traag en voor een paar honderd euro komt geen nieuwe laptop in de buurt, zeker niet qua scherm.
Maar hij is ook niet de meest betrouwbare laptop, vooral het bekende vlindertoetsenbord. Die van mij heeft daarbij ook kuren, sommige toetsen blijven hangen, andere registreren juist niet. Reparatie hangt af van de toets, sommige hebben gewoon wat viezigheid er onder zitten, zoals mijn letter E. Die zijn makkelijk schoon te maken. Andere toetsen zoals mijn letter N heeft iets in of onder het membraan zitten. Dat is simpelweg gewoon niet zelf te repareren.
Voor dubbele toetsaanslagen bestaan programma's zoals
Unshaky, die een instelbaar delay toevoegen per toets. Dit kan variëren van 30ms tot 50-60 voor de echt slechte toetsen. Dit helpt gewoon echt.
Met een patcher zoals Opencore Legacy Patcher is Sonoma op deze Macbook te installeren. Het is even stabiel als op een officieel ondersteunde Macbook, dus daar hebben ze hun best voor gedaan. Zelfs met de grote hoeveelheid patches die nodig waren voor de T1 chip zodat de touchbar en touchID werken.
Over de touchbar gesproken, wat een fijne functie! Ik had nooit verwacht dat ik dit echt fijn zou vinden maar dat is het wel, vooral voor grafische software zoals de Affinity suite. In die programma's zitten functies op de touchbar die normaal gesproken ergens in een menu verstopt zitten. Het is wel compleet logisch dat Apple dit niet meer heeft in hun nieuwere Macbooks. Het voegt bij de meeste software niets meer toe dan wat gimmicks. Als ze het doorgezet zouden hebben had ik graag gehoopt op een soort haptic engine, om feedback te krijgen als je drukt op een knop.
Het scherm is gewoon perfect. Geen last van de coating die loslaat zoals op de oudere Retina Macbooks, ook is het super helder en heel kleurrijk.
Batterijduur was tijdens de launch al slecht, maar deze heeft 400 cycles en lijkt niet goed gecalibreert te zijn, waardoor hij soms uitvalt als hij 70 procent is, om dan een melding te geven dat de batterij 0% is als je hem weer opstart. Vervolgens is hij weer 30% als je er een kabel insteekt
De SSD maak ik me zorgen over. Deze is niet te vervangen en slijt alleen maar meer en meer weg. Slechte keuze van Apple voor de consument en daarom raad ik het aan om deze Macbook alleen te kopen als hij echt goedkoop is. Je kan er nog jaren vooruit, al ben ik natuurlijk wel bang voor de toekomstige macOS versies, het blijft toch af vragen wanneer Apple zijn laatste Intel release uitbrengt.