€ 1.099,- bij bol Plaza

Roborock S7 Max Ultra Zwart Review

23 januari 2024, laatste update op 16 februari 2024, 19.133 views Rapporteer

Deze state-of-the-art robotstofzuiger levert behoorlijk goede schoonmaakprestaties, zowel bij stofzuigen als dweilen. Hij kan m.b.v. quickscanning snel een map van je verdieping maken. De meeste obstakels worden goed herkend en ontweken. Het basisstation is echter waar het om gaat; deze trekt het stofbakje leeg en maakt de dweil grondig schoon en vervolgens wordt deze gedroogd, waardoor je grotendeels wordt ontzorgd. Afhankelijk van hoe je tegenover routineklusjes staat, zit hier dan ook grotendeels de toegevoegde waarde van een robotstofzuiger in. Vlekkeloos is ie echter niet. Obstakeldetectie zou nog wat verbeterd kunnen worden. Soms slaat ie random stukjes over waar ie wel makkelijk bij zou kunnen, of neemt ie ruime bochten om objecten heen (less collision setting), bijvoorbeeld om tafelpoten heen. Er is een sterke app-afhankelijkheid, maar werkelijk álles is in te stellen en de bediening werkt gemakkelijk. Deze robot is een echte alleskunner, van schoonmaak tot verdere ontzorging. Zeker een aanrader!

Pluspunten

• Zeer goede schoonmaakprestaties
  • Basisstationfunctionaliteiten werken ontzorgend.
  • Accuduur
  • Obstakelontwijking (LIDAR) werkt prima.
  • Quick mapping van ruimtes: snel en multi-level
  • Zeer uitgebreide app

Minpunten

• Manuele handelingen nodig bij reinigen meerdere verdiepingen.
  • Originele accesoires prijzig en op weinig plekken te krijgen.
  • Zware app- en profielafhankelijkheid.
  • Customizen van ruimteindeling van weinig toegevoegde waarde.
  • Obstakeldetectie voor lage objecten.

1. Intro en referentiekader

Ik schrijf deze review puur vanuit mijn eigen ervaring in de praktijk in mijn situatie. Als er dingen zijn die ik niet heb benoemd, dan heb ik deze niet ervaren, gebruikt of ik vond ze niet noemenswaardig genoeg. Ik heb verder ook geen boekjes of manuals gelezen waar vast en zeker wel informatie in staat die ik nu nog niet weet. Dus qua specs, specifieke error handling etc verwijs ik naar de online handleiding of hier de downloadbare handleiding. Ik pretendeer geen objectieve review neer te zetten, dus je zult hier geen grafiekjes van metingen zien of vergelijkingen met andere robotstofzuigers, maar puur de zaken hoe ik ze beleef en waar ik zelf tegenaan loop.
De firmware van de S7 Max Ultra is 02.25.74 en is tot op de dag van het publiceren van deze review up to date.

Tweakers staat slechts een breedte van 620px toe, dus soms zal een foto afgesneden uitzien. Ik heb die gevallen klikbaar gemaakt.
1.1 - Woonsituatie
Ik zit samen met mijn partner (beide lange haren) en 2 langharige katten (Mainecoons) in een huisje sinds 2007, met 3 verdiepingen, waarvan 1 de zolderverdieping is en niet meegeteld wordt in de schoonmaakroutine van de robot. De oppervlakte die schoongemaakt kan worden (lees: waar de robot bij komt) bedraagt ongeveer 48 m2.
De begane grond bevat woonkamer, keuken en trappenhalletje naar boven toe, daarin een ruimte met toilet. Vanuit het halletje naar het toilet is een hoge drempel, dus het toilet van 1 x 1,5m wordt ook niet meegenomen door de robot omdat de ruimte gewoon een te klein bruikbaar oppervlak heeft waar de robot bij zou kunnen. Daarnaast moet ik de robot dan steeds handmatig ernaartoe verplaatsen.
De 1e verdieping telt 1 slaapkamer, 1 studeerkamer, 1 kattenkamer, 1 overloop met naar de badkamer (met ligbad) toe een hoge drempel.
Uiteraard staan er de defaults qua meubels in elke ruimte, waar dan nog krabpalen, mandjes, drinkfonteintjes e.d. bijkomen voor de katten. Dus qua vloeroppervlak is het gemiddeld-vol tot vrij vol.
1.2 - "Know thyself"
De reden voor de aanschaf van een robotzuiger vereist in mijn situatie iets meer diepgang in de psyche dan de gewone gedachtegang om zelf niet te hoeven stofzuigen of dweilen. Het gaat met name om de voorbereiding en de randzaken om het stofzuigen en dweilen heen.
Ik heb jarenlang met een gewone stofzuiger gedaan, en dat was een Miele Black Pearl met originele Miele stofzakken, waar ik uitermate tevreden over ben.
Voordat ik tot aanschaf van de Roborock kwam, was er toch een heel denkproces aan vooraf gegaan. Het heeft sinds de invoering van robotstofzuigers altijd wel een beetje in mijn achterhoofd gezeten. Vrienden om je heen kopen ook zo'n ding en je hoort wisselende verhalen van "eureka", "we gebruiken em te weinig" tot "is het geld niet waard". Tot voor kort had ik dezelfde argumenten tegen een potentiele aanschaf als dat vele anderen ook hebben:
  • niet een beetje, maar véél duurder dan een gewone stofzuiger...
  • stofzuigen is maar een klusje van een uur per week en maar 10 minuten als je het elke dag doet, daar hoef je geen robot voor te kopen
  • je hebt maar een klein huis...(overigens, geen idee waarom dát nou eigenlijk in mijn hoofd meespeelt als argumentatie, maar goed, het was zo :P )
  • een robot komt niet in de hoekjes...
  • een robot kan niet over drempels...
  • een robot kan de trap niet doen...
  • ...
Over de jaren heen is stofzuigen mijn klusje gebleken, want mijn partner doet het niet, terwijl zij met haar allergieën eigenlijk het meeste baat heeft bij een schoon huis. Ik heb er door de jaren heen ook steeds vaker tabak van, totdat ik (met enig schaamrood op mijn wangen) nog maar 1x per 4 weken stofzuigde, soms zelfs nog minder. Dweilen is eveneens een soortgelijke klus dat we sowieso allebei nooit deden. De laatste keer dat we gedweild hebben was ergens in 2013 :( Dat kan echt niet als je alle vier lang haar hebt. Het gebeurde eigenlijk alleen nog maar als mensen op bezoek kwamen of wanneer bij mij weer de grens bereikt was. Dit ging gepaard met de nodige wrok/rancune naar de situatie, die ik eigenlijk vaak bij mijn partner neerlegde, omdat zij het nooit deed waardoor voor mij de balans scheef voelde. Het heeft een tijd geduurd eer ik dat in de gaten had, en uiteraard is dat niet eerlijk, maar dat ik het altijd moet doen is ook niet eerlijk. En zo gaat het niet alleen met stofzuigen, maar ook andere klusjes. En voor je het weet, bouwt diezelfde wrok elke keer opnieuw op bij eender welk klusje. Dat gebeurt uiteraard niet met opzet, maar gedurende de jaren bouwen frustraties gewoon op. Zij heeft ADHD (onlangs gediagnosticeerd), dus de categorie "oninteressante routineklusjes" is gewoon een dikke check-in-the-box en die gaan gewoon altijd heel lastig. Door haar traject zijn ook wat dingen bij mij op de plek aan het vallen over mezelf. Nu we volop in de fase zitten van neurodivergentie leren accommoderen in plaats van er tegen te vechten, weten we eindelijk een beetje waarom het altijd gaat zoals het gaat ;) Als je dat beseft, dan komt natuurlijk ook het besef dat wrok over en weer gewoon niet helemaal eerlijk is, want die was er andersom ook, maar dan op dingen die zij dan weer belangrijker vindt dan ik.

We willen allebei het liefst een schoon huis, maar we zijn allebei gewoon geen schoonmaakprinsessen. Dan moet je het na jaren opgebouwd onbegrip toch over het probleem gaan hebben en niet over dat de ander het maar niet doet. Belangrijk is ook om niet zo hard te zijn voor jezelf en je partner en gewoon te accepteren dat bepaalde dingen nou eenmaal niet werken in plaats van jezelf afstraffen, want onszelf afstraffen is iets waar we keigoed in zijn:
  • verman je, en begin te stofzuigen. Duurt maar een uurtje en dan ben je klaar...
  • stel je niet zo aan, iedereen moet stofzuigen, jij bent geen uitzondering...
  • je bent wel heel verwend als je een robotzuiger nodig hebt, zet je er toch gewoon overheen...
  • je bent gewoon lui, schaam je...
enzovoorts :)

Vandaar ook "know thyself", en daarop voortbordurende ben ik gaan nadenken wát ik nou precies zo vervelend vind zonder dat ik bij mijn partner neerleg dat zij het maar niet doet, en het zal vast en zeker overlap hebben met anderen:
  • constant meubilair verplaatsen om overal bij te komen
  • snoer komt altijd vast te zitten in het wieltje waardoor je altijd harder trekt dan normaal, en dus de stekker constant eruit trekt
  • je moet het snoer vaak naar een ander stopcontact verplaatsen naarmate je verder de ruimtes in gaat
  • slang zit altijd in de weg, vooral als je onder het bed moet gaan e.d.
  • je moet altijd van borstelkop wisselen wanneer de hoofdborstel er niet aankomt
  • je moet em altijd de trap af dragen en dan begint het feest opnieuw
  • snoer rolt nooit in 1x terug in de zuiger of blijft halverwege in de knoop zitten
  • als je klaar bent moet je de stofzuiger weer opruimen
  • als je per ongeluk iets opzuigt (kattenspeeltje o.i.d.) moet je de zooi weer uit de zak halen
  • doordat ik zo weinig stofzuigde, maar per beurt dus wel veel meer stof in de zak kwam, was de zak ook gevoelsmatig elke keer snel vol. Dus de keren dát ik stofzuigde moest ik ook vaak de zak vervangen.
  • met dweilen moet je in feite hetzelfde riedeltje doen: alles aan de kant zetten, stoelen op tafel zetten, tussentijds dweil schoonmaken, emmertje sop vervangen, de hele boel naar boven slepen en daar hetzelfde doen, de dweil zelf schoonmaken, nadrogen, en dan lang wachten voordat je weer over de vloer kunt lopen
Het zijn dus naast de schoonmaakactiviteit an sich vooral de randzaken eromheen wat het voor mij zo vervelend maken, en dat zijn ook exáct de redenen dat mijn partner niet de motivatie heeft om het te doen. Dus bij het aanschaffen van de robot zijn de randzaken een belangrijke, zo niet dé belangrijkste redenen geweest om tot aanschaf over te gaan.
Ik heb geen zin om elke keer de robot te moeten ontharen, het stofbakje schoon te maken. Ik heb geen zin om elke keer de robot te moeten corrigeren als ie een obstakel tegenkomt. Ik heb geen zin om een dweil te moeten wassen en in de was te gooien, wachtend totdat ik een machine was vol heb waar die dweil eindelijk bij meegewassen kan worden en zo weer moet wachten totdat ik een volgende keer kan dweilen, of ik moet al 10 dweiltjes op voorraad hebben die ik dan weer moet gaan zoeken etc. etc.
Wat dus vooral van belang was, was dat ik ontzorgd werd en niet het ene rotklusje met het ander rotklusje zou moeten vervangen, wat wel het geval zou zijn als ik een domme robot kocht of een robot zonder geavanceerd basisstation.
Toen dat allemaal op z'n plek viel, waren eerder genoemde argumenten ineens ook minder een probleem: immers is het beter om een 80% schoon huis te hebben en dat dan elke dag, in plaats van een 95% schoon huis 1 dag per 4 weken (en dan dweilde ik niet eens).
Ik ben een techneut en ik ben een kei erin om altijd beren op de weg te blijven bedenken, maar uiteindelijk is perfect the enemy of good.
Een medetweaker, tevens vriend van me, had em ook gekocht en op tijd van 2 dagen heb ik de knoop doorgehakt en deze S7 Max Ultra ook gekocht. Black Friday had dan ook wel een flinke hand geholpen :)

2. Functionaliteiten/features

Ik zal vast en zeker functionaliteiten of features vergeten op te noemen, want ik niet alle features/opties, zoals scheduling, zone cleaning, in-app remote control om er maar een paar te noemen.
2.1 - Robot
Om te beginnen wat plaatjes :)

Het nieuwe vriendje van de katten:

De onderkant:

Het petje, met daaronder zijn LIDAR "ogen":

Even hoogover de belangrijkste zaken:
  • Navigatie door quick mapping (LIDAR technologie)
  • Obstakeldetectie (LIDAR technologie)
  • Stofzuigen
  • Dweilen
  • Gesproken meldingen
Er zitten maar 3 fysieke knoppen op de robot waarmee je em in principe alles wel kunt laten doen buiten em aan/uit zetten. Met deze drie knoppen kun je o.a. het volgende:
Dus ze kan gewoon beginnen met schoonmaken, waarbij ze dan op dát moment een scan maakt van de ruimte.

Wat hier niet opstaat:
  • wifi resetten: home+spot clean knop ingedrukt houden
  • robot pauzeren: willekeurige knop indrukken tijdens de schoonmaakroutine). Wil je dat ie verder gaat, druk dan op de standbyknop en druk op de home knop om em naar het basisstation te laten gaan.
  • dweil wassen: homeknop ingedrukt houden wanneer ie niet in het basisstation staat. Stoppen met wassen: random knop indrukken.
  • stofbakje legen: homeknop ingedrukt houden wanneer ie in het basisstation staat. Stoppen met legen: random knop indrukken.
Per gedane activiteit (beginnen met schoonmaken/schoonmaakroutine beëindigd, dweil gaan wassen/dweilwassen beëindigd, legen van stofbakje, drogen van de dweil, errors, terug gaan naar basisstation) krijg je een gesproken melding uit de robot zelf, en een notificatie in de app.
2.2 - Basisstation
Het basisstation is vrij groot/breed en neemt dus aanzienlijk wat plaats in beslag. De basisstations van de DreamE robots gaan doorgaans iets meer de hoogte in, waar Roborock de breedte in gaat. Houd hier rekening mee bij de overweging tot aanschaf.

De doos is enorm:
Wat krijg je in de doos:
  • De robot zelf
  • Het basisstation + voorgeinstalleerde stofzak
  • Stickervel
  • Quick manual
  • Extra stofzak
  • Stroomkoord
Ik heb het basisstation naast de bank in de woonkamer gezet. Dat tafeltje wat je ziet is een antieke lamp. Die gaat binnenkort weg, dus dan kan het basisstation verder naar achter. Ik heb binnen 70cm afstand een Winix Zero Pro staan. Helaas heb ik maar een klein huis, dus het is even passen en meten. Maar de robot kan gewoon uitrijden:
2.2.1 --Stofzuigerbakje leegtrekken
Na elke schoonmaakroutine, zal het basisstation het stofbakje van de robot leegzuigen in de stofzuigerzak als je dat hebt ingesteld in app (default aan). Ze maakt daarbij een flink kabaal. Ik zou bijna zeggen nog harder dan mijn oude Miele stofzuiger. Dit proces duurt een seconde of 10, afhankelijk van de mode die je instelt: Smart, Light, Balanced, Max. Bij Light duurt het korter, maar dan heb je wel wat residu nog over. Default staat deze setting op "SMART", waarbij ze dus zelf bepaalt welke mode ze kiest. Aangezien een verdieping bij mij maximaal 23m2 begaanbare schoonmaakoppervlakte heeft, zal ie voor Light kiezen, en die duurt dus 10 seconde. Ik heb slechts 3x in 1,5 maand gehad dat er nog wat residu achter bleef, en dat bij een schema van elke dag stofzuigen.
Wanneer de robot ook gedweild heeft, zal ze ná de schoonmaakroutine eerst de dweil gaan wassen, en daarna pas het stofbakje leegzuigen. Rechts zie je de voorgeinstalleerde stofzak:
2.2.2 --Dweil reinigen
Het proces zelf omhelst het achteruit het basisstation inrijden en dan water uit de schoonwatertank gebruiken om de dweil te reinigen. Een roterende borstel gaat heen en weer onder de robot om de dweil schoon te maken. Dan trekt ie al het vuile water in de vuil-water-tank. Zie beide tanks hier:

Zie hier de borstel die de dweil schoonmaakt:

Dit doet ie een keer of 3 en dan is de dweil schoon. Dit proces duurt ongeveer 3 minuten.
Het reinigen van de dweil gebeurt op 3 momenten:
  • bij het beginnen van de schoonmaakroutine indien je dweilen ook aangezet hebt
  • bij het tussentijds reinigen van de dweil. Het reinigingsinterval ("By Time") is in te stellen in de app, default gaat ie elke 20 minuten de dweil even schoonmaken om te voorkomen dat ie met een te vieze dweil verder dweilt. Overigens is het bij mij nog niet voorgekomen dat ze tussentijds gaat schoonmaken; dat komt doordat ik de "moderate" dweilintensiteit gebruik. Bij de "mild" intensiteit doet ie dan wél een tussentijdse dweilschoonmaakbeurt uitvoeren. Hier doet ie er 27 minuten over om de BGG te reinigen, dus ze bepaalt zelf a.d.h.v. de duur van schoonmaken, aanwezigheid van tapijten en andere factoren of ze na die 20 minuten tussentijds de dweil gaat reinigen. Ik heb slechts 1 dunne mat waar ze overheen gaat met ingetrokken dweil, waarbij de dweil ook niet de mat raakt en dus niet extra vies wordt. Als je kiest voor "By Room", dan gaat ie gebaseerd op de grootte van de ruimtes en ingestelde wasintensiteit zelf bepalen of en hoevaak ie teruggaat om de dweil schoon te maken.
  • bij het einde van de schoonmaakroutine.
2.2.3 --Dweil drogen
Indien je "Auto Drying" hebt ingesteld in de app (default aan), gaat het basisstation na lediging van het stofbakje en schoonmaken van de dweil automatisch de dweil drogen. Er wordt dan warme lucht over de onderkant van de robot geblazen vanaf de linkerkant van het basisstation. Je kunt kiezen voor 2 uur, 3 uur of 4 uur lang. Default staat 3 uur ingesteld, maar ik heb em naar 2 uur gezet, waarbij de dweil voor 95% droog is. Goed genoeg om geurtjes tegen te gaan, want ik ruik helemaal niks. Ik heb met een metertje gecheckt wat het verbruik hiervan is nadat de robot klaar is met laden en dus op 100% zit.
Het verbruik van het drogen fluctueert een beetje tussen de 80 en 85 Watt.
Wanneer je handmatig het drogen start, springt ie eerst naar 200 Watt om vervolgens stabiel tussen de 80-85 Watt uit te komen.
2.2.4 --Schoonmaakmiddel?
Volgens Roborock mag je uiteraard alleen het originele Roborock Omo schoonmaakmiddel a 20 euro per fles gebruiken, want anders vervalt de garantie. Dus ze ontmoedigen je wel om iets anders te gebruiken. Ik heb eerst zo'n anderhalve week zonder schoonmaakmiddel laten dweilen, maar met enkel water lukt het mij niet om het vlekloos te krijgen. Daarna met schoonmaakazijn. Meer details in het "De praktijk" paragraaf.
2.3 - App
Ondanks je de basisdingen van de robot via de 3 fysieke knoppen kunt bedienen, ligt de kracht vooral in de app. Die is zeer uitgebreid en gebruikersvriendelijk. In de app kun je je robot een naam geven, en de onze heet gewoon oersaai ROCKY ;) . Ik ken werkelijk niemand die zijn/haar/hun robot geen naam geeft. Alle bediening/instellingen gaan via de app in combinatie met je profiel. Je hebt 2 home schermen die ik voor nu benoem als het "Home scherm" waarin je voornamelijk de belangrijste quicksettings kunt aantikken, en het "hoofdscherm" waarin de diepgaandere settings zitten. Hier kom je door op ENTER te tikken op het home screen.
Hieronder de belangrijkste dingen die je kunt instellen in het Hoofdscherm:
  • Quick mapping (multilevel). Hiermee laat je de robot m.b.h. LIDAR per verdieping een blauwdruk maken en opslaan. Hierbij ziet de robot welke ruimtes er zijn die ze ook met een apart kleurtje maakt. Je kunt hier dan ook direct je maps bewerken.
  • Maps bewerken.
    • 1) No-go zones instellen, waarmee je laat weten waar je robot niet mag komen.
    • 2) Ruimte editen.
    • 3) Meubels toevoegen/editen. Afmetingen zijn aanpasbaar, maar begrensd. Veel logische meubelkeuzes zoals krabpalen, losse eettafel en stoelen, prullenbak, dressoir, badkamerkast en wc staan er niet tussen jammer genoeg. Het biedt weinig meerwaarde anders dan visuele opsmuck van de map:
    • 4) Soort vloer bewerken. Het vloertype kan namelijk gebruikt worden om aan te geven dat de robot met de vloerrichting mee moet gaan. Je kunt ook drempels toevoegen (zie het geel gearceerde):
      Het gedrag is dat ze er gewoon overheen rijdt zonder dat ie er ooit schoonmaakt.
      Bij mij leidt het soms tot wat heen-en-weer-rijd-gedrag van de robot. Ik ben er tot op heden niet achter waarom...
    • 5) Volgorde instellen van de te reinigen ruimtes.
  • Map details. Hiermee bepaal je hoe de map en bijbehorende details weergegeven worden in de app (aan/uit):
    • 1) Naam van de ruimte
    • 2) Vloer type
    • 3) Meubels
    • 4) Obstakels
    • 5) Maprotatie
    • 6) Map type (2D of 3D)
  • Schema (scheduling). Hiermee automatiseer je de schoonmaakroutines door tijdstip, frequentie, schoonmaakmodus en de schoon te maken verdieping/ruimtes in te stellen. Hier is sterk wifi-signaal voor nodig. Dit zijn losse schema's die je aan of uit kunt vinken. Je kunt daarnaast aan je schoonmaakroutines in je home scherm:
  • Obstakelontwijking. Ze herkent objecten d.m.v. LIDAR technologie. Gewoon alles default laten aanstaan hier.
  • Tapijtsettings. Het belangrijkste is dat je hier instelt dat ze de dweil omhoog moet trekken en dat ie de zuigkracht moet boosten zodra ie tapijt herkent.
  • Basisstation settings. Het belangrijkste is dat je Auto Emptying en Auto Drying aanzet (2 uur is voldoende), zodat je robot na het beëindigen van de schoonmaakbeurt de dweil gewassen wordt en het stofbakje leeggemaakt wordt (dat gebeurt in die volgorde).
  • Pin n Go: Hiermee zet je een punt op de map en dan gaat ie daar schoonmaken.
  • Remote Control: hiermee kun je de robot realtime besturen. Omdat ie geen RGB camera heeft, zul je zelf erbij moeten blijven om te zien waar je em heen stuurt.
  • Schoonmaakgeschiedenis: hier zie je de optelsom van alle cycles die je robot tot nu toe gemaakt heeft; de gedetailleerde historie gaan 10 dagen terug:
  • Onderhoud: hier zie je statistieken over de status van je filters, borstels, sensoren, water filter, stofzak en de dweilborstel. Ze geeft dus meldingen wanneer je e.e.a. eens moet gaan schoonmaken/onderhouden/vervangen gebaseerd op de door de fabrikant opgegeven levensduur:
  • CLEAN: hiermee zal ie direct beginnen met het schoonmaken met de ingeladen map (doorgaans de map van de verdieping die vorige keer als laatste is schoongemaakt).
  • DOCKED: hiermee kun je dus handmatig de volgende zaken activeren:
    • 1) Empty: legen van de stofbak. Dit maakt veel herrie en je moet em ook handmatig weer uitzetten.
    • 2) Wash: wassen van de dweil. Die hoef je niet zelf weer uit te zetten. Na 3x wassen is ie klaar.
    • 3) Dry: drogen van de dweil. Deze hoef je ook niet automatisch te stoppen. Ze zal de tijdsduur aanhouden die ingesteld staat.
  • Profielsettings
    • 1) Je profiel/accountsettings
    • 2) FW update
    • 3) Delen van je device
    • 4) Voice control (Google Home, Google Assitent, Alexa)
    • 5) Help & Feedback geven
    • 6) Andere settings zoals Theme, notificaties/messages, Taal, Data saver etc.
  • Schoonmaakroutines.

In een routine bepaal je:
    • 1) de schoon te maken verdieping
    • 2) een taaklijst die ie in volgorde afwerkt. Binnen de taaklijst geef je aan:
      • a) de schoon te maken gebieden op je verdieping (volledig, individuele ruimtes, zones)
      • b) schoonmaakmodus:
        • 1) Stofzuigen & dweilen
          • zuigkracht (stil, gebalanceerd, Turbo, Maximaal)
          • dweilintensiteit & watergebruik (licht, gemiddeld, intens)
        • 2) Alleen dweilen
          • dweilintensiteit & watergebruik (licht, gemiddeld, intens)
          • Route (standaard, diep, diep+)
        • 3) Alleen stofzuigen
          • zuigkracht (stil, gebalanceerd, Turbo, Maximaal)
          • MAX+ (aan/uit)
        • 4) Customize
    • 3) Schema configureren met daarin een tijdstip en frequentie, zodat wanneer je op een routine klikt dat ie daarmee begint volgens het door jou aangemaakte schema. Ik maak zelf geen gebruik van schema's dus ik zou niet weten wat het verschil in gedrag is om een schema te maken via de routines op het home scherm, of via het hoofdscherm (wanneer je vanaf het home scherm op ENTER klikt).
Zoals eerder aangehaald krijg je ook notificaties in de app van alle activiteiten van de robot. Zie hier enkele notificaties:

Een vrij uitgebreide lijst dus van wat via de app mogelijk is. Ik heb verder niet geprobeerd wat je allemaal kunt met de app als je niet in je profiel inlogt.

Sommige kleine dingetjes in de app kunnen wel eens vervelend zijn, die makkelijk te fixen kunnen zijn met een FW-update:
  • Je moet best veel heen en weer klikken. Wanneer je routines op het beginscherm wilt editen, bijvoorbeeld de dweilintensiteit aanpassen, dan voelt het niet echt aan als "effe snel regelen", want je moet tig keer klikken en dan wachten totdat alles weer geladen (lees: opgeslagen in profiel + robot) wordt. Daarbij onthoudt ie dan niet dat je de routine voor de BGG aanpast en dan switcht ie ineens naar de eerste verdieping. Zo'n zelfde soort irritatie heb je wanneer je aanpassingen maakt aan je ruimtes; dan had je eerst elke ruimte mooi een naam gegeven en ineens zie je dan dat er weer staat Room 1, Room 2, Room 3 enz. Echt heel irritant.
  • Soms krijg ik wel eens "Network unavailable" te zien en dan moet ik effe uit de app en weer opnieuw erin.
  • Doordat de app via je profiel op de Xiaomi servers werkt, is er altijd wel iets van een (milde) vertraging wanneer je dingen aanpast/savet. De robot real time volgen is leuk, maar er zit gewoon zeker 1,5 meter/2 meter vertraging in. Maar misschien is dit ook wel geleuter in de marge en ben ik te verwend ;)
  • Je kunt het aantal cycles (=de keren dat ie ronde doet zeg maar) enkel instellen wanneer je kiest voor Zone Cleaning:

Je kunt dus niet aangeven dat je wilt dat ie een ruimte of zelfs een hele verdieping 2x moet doen.
  • Mijns inziens zou je de robot gewoon met de app moeten kunnen bedienen via app in je eigen lokale netwerkomgeving, zonder afhankelijk te zijn van een profiel. Dat is ook wat veiliger (privacy), want ik kan me even niks bedenken waarom werkelijk elke scheet naar je profiel geupload zou moeten worden. Tis in feite een cloud oplossing, dus wanneer je van telefoon switcht is er niks aan de hand. Wat dat betreft werken streamingdiensten ook net zo, alleen geeft die informatie alleen wat weer over kijkgedrag (en dat is al iets wat voor mij niet nodig is om af te geven, maar ja, zo werkt het nou eenmaal). Bij deze constructie wordt toch iets meer gevoeligere informatie (schematische indeling van je huis, obstakels, meubels etc) opgeslagen. Dat ik dit in deze review ook laat zien is dan mijn eigen keuze, want privacy gaat ook over keuze.
  • In het GoT forum loopt een draadje wat bespreekt dat een apparaat met een app niet echt van jou voelt. Met zo'n zelfde gedachtes heb ik dan ook deze bullet benoemd.

3. De praktijk

Heel mooi al die features, maar hoe bevalt het in de praktijk?

Ik heb de robot uiteraard eerst de verdiepingen laten mappen via de QuickMap functionaliteit. Binnen enkele seconden had ie een blauwdruk gemaakt van elke verdieping.
Er wordt aanbevolen om vóór het de eerste keer in gebruik nemen je ruimtes een laatste keer grondig schoon te maken. Ik heb dat niet gedaan en ik snapte meteen waarom: ik moest tussentijds al direct de borstels van de robot ontwarren van alle haren en vuil. Bovendien zat het stofbakje in no time vol:

Dus de eerste schoonmaakroutine was geen goed visitekaartje, dus ik dacht "wat heb ik in godsnaam gekocht", maar ik wist natuurlijk dat de robot een flinke achterstand moest inhalen en dat het vast wel goed zou komen. Een goeie vuurdoop was het wel: je haalt meteen de boel uit elkaar en je weet dan meteen hoe het allemaal werkt bij de eerste keer.
Dus ik heb em gedurende 3 weken elke dag beide verdiepingen laten stofzuigen. Pas na 3 weken heb ik ook de dweilfunctie aangezet. Ook daarbij moest ze een behoorlijke achterstand inhalen, dus de dweil was na afloop gitzwart. Er bleven opgedroogde watervlekken achter en daar was ik niet tevreden over:

Dus ik heb meteen de dweilintensiteit op de middelste stand gezet, zodat ze natter dweilt. Dat ziet er nat zo uit:

Ze heeft vervolgens 7 dagen achter elkaar gestofzuigd en gedweild, en na dag 4 waren de vlekken al wat minder. Dus ik dacht dat dat wel goed kwam, maar het bleef vervolgens nog 1 week zo.
Zonder schoonmaakmiddel maakt ie toch niet vlekkeloos schoon, dus ik besloot een miniscuul scheutje schoonmaakazijn erin te gooien. Dat deed het em; vanaf dat moment vlekloos schoon. Omdat ik toch wat huiverig was voor de zuurtegraad van de azijn, heb ik eens 2ml Klok allesreiniger geprobeerd.
Een tip: NIET DOEN! Bij het schoonmaken van de dweil verandert de onderkant van je basisstation en je robot in één grote schuimboel:

Niet dat het erg is ofzo, maar tis gewoon irritant.

Het vaak aanbevolen WOLDO schoonmaakmiddel ruikt heerlijk, maar is mijns inziens ook niet geschikt. De robot gaf een error en zowel het basisstation als ook de vuilwatertank zaten vol schuim:

Dus ik ben terug bij een kleine hoeveelheid schoonmaakazijn.
3.1 - Drempels...
Hier kan ik kort over zijn: dit is gewoon een doorn in het oog. Ik heb van de overloop naar de badkamer toe een hoge drempel (2,8 cm hoog):

Dat is gewoon erg vervelend om meerdere redenen:
  • Hij ziet de drempel niet omdat ie lager dan 5cm is, dus hij stoot er de hele tijd tegenaan.
  • Ik moet de robot altijd in de badkamer laten beginnen, want anders wordt de badkamer overgeslagen.
  • Ik moet in de app dus aangeven in welke volgorde de robot de kamers moet schoonmaken. Wanneer je ook maar iets aan de plattegrond verandert, moet je telkens opnieuw die sequence ingeven.
  • Het basisstation staat op de begane grond, dus de robot moet eerst zijn positie bepalen wanneer ik em in de badkamer neerzet. Hierbij moet ik de deur dichtdoen, omdat hij bij het positioneren gewoon over de drempel heenrijdt en dus niet meer terug de badkamer in kan komen. Bij het dichtdoen van de deur blijft ie voor het positioneren tenminste in de badkamer.
  • Omdat hij in de badkamer begint, ziet hij dit als startpunt, en na de schoonmaakbeurt zal hij bij het "returning to dock" het basisstation niet vinden en terug willen rijden naar de startplek, wat dan ook niet lukt vanwege de drempel. Hij blijft dan heel zielig tegen die drempel aan rijden totdat ie uiteindelijk stil valt met een error08 "robot trapped". Wannneer je em dan terug zet bij het basisstation en dan op de Home knop op de robot drukt, dan gaat ie weliswaar naar het basisstation terug, maar soms doet ie dan niet automatisch het stofbakje schoonmaken. Waarschijnlijk omdat hij het programma niet heeft kunnen afronden en er te lang tussen zat voordat ik em na zijn error08 kwam oppikken.
Tip: als je een drempel hebt in huis, maak daar een opritje voor zodat de robot gewoon op en neer kan; dan kan hij namelijk eindigen bij het startpunt zonder dat ie als een maniak tegen je drempel aan blijft duwen. Tis gewoon te zielig om aan te zien :'(

Zie de update van 16-02-2024 onderaan de review.
3.2 - Meerdere verdiepingen, 1 basisstation, hoe dan?
De robot kan tot 4 verdiepingen mappen en opslaan. Echter heb je natuurlijk maar 1 verdieping waar je basisstation staat. Die verdieping zal ie dus volledig automatisch reinigen en zichzelf daarna schoonmaken zonder enig fysiek ingrijpen of ingrijpen via de app.
De volgorde wat ie aanhoudt zodra je de opdracht geeft roept ie "starting to clean":
  • hij rijdt uit, draait zich om en rijdt achteruit terug om de dweil schoon te maken (3 minuten).
  • dan rijdt ie weer uit en gaat die beginnen aan de eerste ruimte. Daarbij doet hij eerst de buitengrenzen en dan kiest ie aan de hand daarvan vervolgens zelf een route (vertikaal of horizontaal. Ik heb het vermoeden dat hij die richting opgaat waarmee hij het snelst de grootste rechtdoor-banen kan maken).
  • dit doet ie dan ruimte voor ruimte todat ie de hele verdieping gehad heeft.
  • als ie klaar is gaat ie terug naar het basisstation om als eerste de dweil schoon te maken.
  • daarna rijdt ie weer even terug, om vervolgens om te draaien en weer terug te gaan. Dan wordt het stofbakje leeggetrokken.
  • als laatste gaat ie de dweil automatisch drogen gedurende 2 uur (zoals ik dat ingesteld heb, default is namelijk 3 uur).
Wanneer je de verdieping laat schoonmaken waar het basisstation niet staat, dan komen er toch wat manuele handelingen en extra app-tikken bij kijken. Je kunt em uiteraard gewoon uit het basisstation tillen en meteen op de eerste verdieping neerzetten. Wanneer je vervolgens de map laadt en laat starten, moet hij eerst zijn positie bepalen omdat hij niet meer in het basisstation staat. Die positie vindt ie doorgaans vrij snel, en dan begint ie in de ruimte die je als eerste hebt aangegeven bij de "Sequence". Indien je dit niet gedaan hebt, zoekt ie zelf waar ie gaat beginnen. Aangezien je dweil dus niet van te voren nat gemaakt wordt door het basisstation (je hebt em immers meteen eruit gehaald), zijn de eerste dweilstrepen droog. Duurt een halve minuut voordat ie de dweil nat heeft gemaakt. Daarnaast kan het zijn dat hij tussendoor sneller de dweil wilt schoonmaken omdat het water misschien al op is (dit is me beide keren gebeurd toen ik het op deze manier deed). Dit zal dan niet lukken omdat het basisstation op de andere verdieping staat, en dan moet je em weer naar het basisstation gaan brengen etc..Kortom, teveel werk. Ik heb dus geen idee of ie bij elke schoonmaakbeurt van de dweil het interne watertankje van de robot helemaal vult...

Wat je mijns inziens het beste kunt doen voor het meest optimale resultaat, is de eerste verdieping als eerste doen, en als laatste pas de verdieping waar het basisstation staat, vanwege het aantal manuele handelingen die je anders nog extra moet doen. Daarbij zou ik de volgende volgorde aanhouden:
  • open de app en klik op ENTER. Dan laadt ie de ground floor waar je basisstation staat.
  • klik dan op DOCKED en kies dan voor "wash", zodat ie de dweil gaat natmaken/schoonmaken en het watertankje in de robot gaat vullen.
  • wanneer ie klaar is met de dweil schoonmaken, zet em dan op pauze.
  • breng em naar de eerste verdieping, in mijn geval de badkamer vanwege die drempel, en start vervolgens de volledige schoonmaakroutine voor de eerste verdieping (moet je uiteraard effe aanmaken).
  • dan gaat ie positionen en schoonmaken en als ie klaar is zal hij naar het beginpunt waar je em neergezet hebt teruggaan. Je krijgt dan een melding, en dan moet je em terugbrengen naar het basisstation.
  • zet em dan ergens in de buurt van het basisstation en druk op de fysieke Home knop. Dan zal ie zeggen "Continue returning to dock" en dan zal ie ook je stofbakje leegtrekken.
  • hij zal niet de dweil schoonmaken dan, maar meteen het auto-drying programma aanzetten. Gek eigenlijk, want hij weet dus dat ie gedweild heeft, maar hij vindt dan niet dat de dweil ook schoongemaakt moet worden. Maar goed. Firmware zou nog kunnen fixen, maar kep al een tijd geen fw-update meer gehad...Dus je moet nog even zelf het drogen moeten stoppen.
  • daarna kun je het programma starten om de verdieping te reinigen waar je basisstation staat (indien je toch de volgorde andersom had gedaan, dan moet je bij de vorige stap dan ook nog de dweil moeten laten schoonmaken en daarna de droogfunctie ook nog aanklikken). Hij gaat dan eerst positionen, omdat hij geëindigd was op de eerste verdieping, en dan gaat ie de dweil schoonmaken en dan gaat ie beginnen zoals omschreven aan het begin van dit subhoofdstuk.
Uiteraard moet een robot in feite plug and play zijn en hoef je je geen zorgen te maken over hoe en waarom ie iets doet zoals ie het doet. Dat is iets wat ik eigenlijk altijd wel graag wil eten ;) Dus ik heb deze review ook pas geschreven na al die weken uitproberen en observeren. Het duurt een tijdje voordat je het gedrag van de robot+basisstation begrijpt. O.a. wanneer ie nou wel/niet automatisch de stofbak doet legen, de dweil doet wassen, hoe ie omgaat met fysieke drempels, waarom ie soms nét iets te ruime bochten om objecten heen maakt waardoor ie stukjes overslaat, noem het muscle memory. Ik ben zeker nog niet uitgetraind, dus ik zal het in de gaten blijven houden.
3.3 - Hoe gaat ie om met obstakels?
Over het algemeen best goed. Hij "ziet" bijna alles vanaf 5cm hoog. Ook als je dus ineens een obstakel in de weg legt zoals slippers voor em uitschoppen, of een kat die ineens stoïcijns voor em gaat zitten, dan zal ie dat snel zien en ook gewoon omheen werken. Vlekkeloos is de obstakeldetectie echter niet. De S7 MaxV Ultra (met V) heeft een RGB camera, wat superieure AI Obstacle Avoidance met zich meeneemt. Die ziet en herkent werkelijk alles, ook zaken lager dan 5cm zoals kabels, pennen/potloden, kattenspeeltjes en schoenveters. De S7 Max Ultra (zonder V) heeft een LIDAR sensor ipv een RGB camera, en is daarmee inferieur. Maar het werkt nog steeds heel goed, en is een uitstekend compromis voor wat meer veiligheid/privacy; immers, er kan altijd meegekeken worden met de camera, en zeker omdat Roborocks' implementatie allemaal cloud based (= via het internet benaderbaar) lijkt te zijn.
Over het algemeen zijn objecten die erg laag of te spiegelend/glimmend zijn vaak niet goed detecteerbaar. In mijn geval:
  • dunne stoel/tafelpoten of de standaard van de kerstboom (zie foto van de doos aan het begin van de review). Die ziet ie gewoon niet en dan botst ie gewoon ertegen. Hij vindt verder zijn weg eromheen gewoon wel.
  • kabels langs de plinten. Die trekt ie echt mee als het effe tegen zit, en heeft in mijn geval wel eens tot een error geleid (Robot trapped/stuck). Ik heb een no-go muur ingesteld (rode streep rechtsonder in de foto):
  • kattenspeeltjes. Die duwt ie gewoon voor zich uit en soms zegt ie dat de muursensor vies is (waar het kattenspeeltje dan is).
  • het voetpedaal van mijn drumstel ziet ie niet, en dan heeft ie soms moeite met eroverheen gaan, maar het lukt em vooralsnog iedere keer:
Hij herkent wel wanneer ie te vaak op dezelfde plek tegen een object aan stoot, en dan stelt ie automatisch een No-Go Zone in. Zie foto van 2 bullets terug in Room 3. Daar staat mijn drumkrukje met 4 poten die een beetje onder een hoek lopen. Die ziet ie niet altijd en botst ie dan tegenaan.

Andere zaken waar je op moet letten:
  • gordijnen/dekens die bijna tot aan de grond hangen. Die ziet ie als muur.
  • lage matten zonder grip trekt ie gewoon mee.
  • spiegelkasten waarbij de spiegel tot aan de grond gaat ziet ie niet goed. Sterker nog, hij denkt dat er nog een hele kamer "achter" zit, dus als je em laat quickmappen en je hebt zo'n spiegelkast, dek em dan even af met een handdoek.

• het frame van auping spiraalbodems zijn aan de zijkanten net te laag. Wij hebben een Auping boxspring en de ruimte waar onze boxen tegen elkaar staan komt ie niet bij, omdat de poten van de boxen te dicht bij elkaar staan. Dus er is een hele strook waar ie niet bijkomt:
  • Je kunt in de setting Reactive Obstacle Avoidance submenuutje de "Less Collision mode" aanvinken waardoor ie minder botst, maar daardoor wel ruimere bochten neemt en dus plekjes kan overslaan:
    Zie het Schoonmaakkwaliteit hoofdstukje waarin ik daar iets verder over uitwijd.
3.4 - Schoonmaakkwaliteit
Hoe is de schoonmaakkwaliteit, want uiteindelijk gaat het daar om.
Hier kan ik vrij kort over zijn: die is gewoon erg goed. Hij zuigt alles op, ook op lage matjes etc. en het dweilen gaat ook echt super mits je een beetje schoonmaakmiddel/azijn gebruikt. Met al het meubilair en andere obstakels je in je ruimtes hebt staan, vermoed ik dat de robot zeker 98% van de oppervlaktes helemaal schoon krijgt. Heel af en toe vind ik nog wat kattengrit, maar dat is dan eigenlijk 10 van de 10 keer op plekken vlak langs een object.
Wanneer je in de app in het Obstacle Avoidance menu de optie "Less collision mode" aan hebt staan, zal je robot niet vaak tegen objecten aanbotsen, omdat hij dit ziet aankomen. Dit betekent dus wel dat ie plekjes vlak langs het object (bijvoorbeeld om tafelpoten heen, of langs de grondplaat van een krabpaal) niet helemaal meeneemt met dweilen, omdat ie wat ruimere bochten eromheen neemt.
Onderstaande foto's laten dit zien:

Ik heb niet geprobeerd of ie minder manoevreer-ruimte neemt om objecten heen (en dus meer botst) en of ie dan die plekjes wél meeneemt. Het komt natuurlijk ook deels omdat de robot een ronde vorm heeft, en daardoor die stukjes langs bijvoorbeeld de krabpaal met lage grondplaat niet goed kan meenemen; hij zou dan effectief op de plek een stuk verder om zijn as moeten draaien om die stukken mee te pikken.
Robotzuigers die ronde, draaiende dweilen hebben die kunnen uitschuiven zouden dit probleem kunnen oplossen zonder de Less Collision mode uit te moeten zetten.
Voor mijzelf is het geen issue, want zoals ik al eerder zei, "perfect is the enemy of good" en mij stoort het niet. Ik heb liever dat ie minder botst.

Hier zijn een aantal voorbeelden waarbij ik geen idee heb waarom ie deze stukjes overslaat.
Tussen drinkbak en voerbak van de kattenkamer zit genoeg ruimte waar Rocky gewoon tussendoor past.
Maar zo heel af en toe slaat ie het over:

Onze keukenstoelen zijn massief eikenhout, maar er is nét genoeg plek om ertussendoor te kunnen, maar soms slaat ie het gewoon over:

Het is tot nu tot pas één keer voorgekomen dat ie ineens een heel deel overslaat:
Ik zie het maar als tijdelijke hickup of dat één katten ineens in de weg zaten. Wanneer een kat in de wegzit, markeert hij dat als obstakel, die je in deze situatie dus niet terugziet.

Kattenbrokjes zuigt ie ook niet op. Kattenbrokken die wij hebben (Hills urinary stress + metabolic) zijn driehoekig en iets dikker, dus die blijven vaak hangen onder de robot.
3.5 - Onderhoud
Hier was ik dan wel erg benieuwd naar, omdat ik deze dure robot juist gekocht heb om me zoveel mogelijk te ontzorgen.
De rubber borstel en het stuurwieltje laten zich makkelijk verwijderen en schoonmaken. Alleen het ronddraaiend zijborsteltje zit met een schroefje vast, maar daar komen doorgaans weinig haren in, dus die heb ik nog nooit echt hoeven ontwarren van haren :)
Uiteindelijk ben je in het begin in alle nieuwigheid nog heel fanatiek met vaker onderhouden dan nodig, maar dat gaat langzaam minder worden. Uiteindelijk schat ik dat je bij dagelijkse reiniging van 2 verdiepingen, toch zeker elke 3 dagen eens even de robot op zijn rug leggen en effe schoonmaken. Maar dat is een klusje van nog geen 2 minuten.
De muursensor (zijkant van de robot) heeft bij mij al vaker meldingen gegeven dat hij schoongemaakt moet worden. En elke keer was het slechts 1 of 2 haartjes die voor de sensor zaten. Hij is dus best gevoelig.
Wanneer je 2 verdiepingen elke dag laat zuigen en dweilen moet je ook na de 3e keer je watertanks bijvullen en leeggooien, dus dat valt mooi tegelijk.
Ik heb tot nu toe slechts 1x het dweilborsteltje van het basisstation en het filtertje rechtsonder schoon hoeven maken, dus helemaal prima.
3.6 - Overige opmerkingen
3.6.1 --WiFi
De robot werkt alleen op de 2.4GHz WiFi band, en niet op 5GHz. Ik heb best wat WiFi-signalen in de buurt die elkaar vaak wegdrukken. Ik ervoer dit totaal niet op 5GHz, maar ik heb dus weer af moeten stappen van 5Ghz vanwege de robot. Geen idee of dit een hardwarematig iets is of met firmware op te lossen, maar wat mij betreft mag ondersteuning op de 5GHz band wel toegevoegd worden.
3.6.2 --Accuduur
Hij is nu nog vrij nieuw (2 maanden), dus de accuduur is nu zeer goed te noemen. Een volledige schoonmaak van 2 verdiepingen van ~48 m2 kost max 35%). En dat is mét 4x de dweil wassen (moderate intensiteit) en 2x de stofbak legen.
3.6.3 --Accesoires
Je krijgt 1 extra stofzak meegeleverd. Gelukkig hoef je die dan ook pas na enkele maanden te vervangen. Eén keertje handmatig nog leegmaken en hergebruiken kan ook. Maar stofzakken, de hoofd rubberborstel, de zijborstel, nieuwe dweilen....Wanneer je de originele Roborock accesoires wilt kopen, ben je eigenlijk aangewezen op Amazon, en niet alles krijg je op Amazon.nl, maar zul je moeten uitwijken naar Amazon.com...Dit is wat ik heb kunnen vinden:Dus als iemand nog een plekje weet waar je originele accesoires kunt krijgen, laat het vooral weten.

4. Conclusie

Belangrijk bij aanschaf van een robotstofzuiger is dat je vooral bij jezelf nagaat hoe je zelf in elkaar steekt als het aankomt op routinematige huishoudklusjes. Kijk niet alleen naar de activiteit stofzuigen of dweilen op zich, maar kijk ook naar de randzaken die je moet doen om goed stofzuigen/dweilen te faciliteren. Heb je echt een dusdanig issue met de klusjes en de randzaken dat het je enorm in de weg zit en misschien zelfs wrok oplevert net zoals bij mij, dan is zo'n robot met geavanceerd basisstation een absolute aanrader. Wanneer je die randklusjes prima kunt hebben, dan is wellicht een simpel basisstation genoeg en kun je geld besparen. Wat ook belangrijk is, is dat je accepteert dat de robotzuiger echt niet perfect is of 100% onderhoudsvrij. Hoekjes komt ie niet goed bij, heel soms slaat ie random stukjes over omdat hij net effe iets anders reageert op de muur en daardoor een iets andere route neemt, soms laat ie ook hier en daar een kattengritje liggen, je zult de robot zelf naar de andere verdieping moeten verplaatsen, en drempels zijn gewoon een doorn in het oog. Je moet nog steeds zo nu en dan borstels ontharen, de watertanks geleegd en gevuld worden etcetera. Ik merkte snel dat ik toch wat randklusjes ging doen om het de robot makkelijker te maken, zoals stoelen omgekeerd op de keukentafel zetten, kattenspeeltjes opruimen en uiteindelijk leidt dat weer tot een opgeruimder huis in het algemeen, omdat er minder zooi op de grond ligt. Ik ben dus deels ook slaaf van de robot, maar wanneer je al enkele weken getrakteerd wordt op een schoon huis ELKE DAG, dan voelt dat plots een stuk minder erg.
De constante lowlevel stress die ik voelde dat het een onhygienische puinzooi was is nu weg. Kruimels van het aanrecht en keukentafel gewoon op de grond vegen ipv netjes op te vangen en naar de prullenbak te lopen, scheelt ook weer een beetje qua lowlevel stress, hoe verwend dit ook moge klinken :) Ik maak me nu ook veel minder "zorgen" wanneer ik eens met natte schoenen door de kamer loop, of wanneer eens wat vuilwaterspetters op de grond vallen, want Rocky ruimt het wel op, en anders morgenvroeg.

Wanneer je de robotzuiger al een tijdje hebt, komt gewenning om de hoek kijken en dan laat je vast en zeker wat van die voorbereiding liggen. Ik ben nu nog slaaf van Rocky en doe nu nog netjes elke dag even de vloer leeg maken, de stoelen op de tafels etc., want dat wil ik nu ook juist graag doen, zodat ik de robot help een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten, omdat ik nog vol in die "high" van de nieuwigheid en euforie zit. Ik ken mezelf, en ik weet 100% zeker dat dat ook weer hard gaat liggen zodra de nieuwigheid er vanaf is. Ik ben uiterst verbaasd dat dat nog steeds niet is gekomen bij mij ;) Maar juist dán moet je niet afzakken in oude patronen en jezelf weer beschuldigend toespreken; (note to self!) wees dan zacht naar jezelf; bedenk dan dat je nog steeds elke dag een schoon huis hebt en dat het véél beter was dan voorheen.

Onze tafel+stoelen gaan de deur uit om plaats te maken voor een nieuwe eettafel+stoelen waarbij we meteen opgelet hebben dat de tafel en stoelen geen rare poten/frame hebben, zodat Rocky volledig tussen de stoelen door kan gaan zonder dat wij de stoelen op de tafel moeten zetten. Scheelt weer werk ;)

Bottom line: ja, het is (veel) prijziger dan een reguliere stofzuiger, vaker het dubbele dan de losse robot, maar het was het voor mij in ieder geval dubbel en dik waard. Alleszins is ie dan ook een volwaardig familielid in het gezin. De katten vinden hem meestal wel aardig, wij vinden hem aardig en hij gaat gewoon stug door als je em de huid volscheldt omdat ie een stukje overgeslagen heeft. Soms is het dan toch zielig als ie zichzelf vastloopt tegen een drempel of wanneer hij een matje/kabel meetrekt, maar dan ben ik er ook voor hem: nemen, maar ook geven ;) . In ieder geval zal ik, wanneer ik naar een groter huis verhuis, een maatje voor Rocky verzorgen mét uitgebreid basisstation, ginne stress. Dan hoeft ie niet 2 verdiepingen in zijn eentje te doen en zich stuk te lopen op drempels.

Op GoT is hier een draadje te vinden aangaande robotstofzuigers en -dweilers. Hier vind je verder veel gebruikerservaringen over robotstofzuigers in het algemeen.

=== Update 02-02-2024: LIDAR sensor turrent defect ===

Even een snelle update. Vandaag 2 februari 2024 is de LIDAR turrent (de ronddraaiende sensor bovenop) kapot gegaan. Hij wilt niet meer draaien, ondanks ik wel zelf eraan kan draaien zonder dat ik frictie voel. Ik heb em helemaal schoon gemaakt en hij blijft na elke poging om weer verder te gaan opnieuw vastlopen met een LIDAR sensor error. Hij doet het dan eventjes weer en dan ineens stopt ie weer. Ik heb met een een blaasbalgje geprobeerd e.e.a. schoon te blazen, maar niks helpt:

De robot wordt hiermee dus onbruikbaar. Ik heb telefonisch contact opgenomen met Amazon (Account -> Contact -> S7 Max Ultra bestelling -> Beschadigd of defect item -> Ik heb meer hulp nodig -> een telefoongesprek aanvragen) en zij kunnen enkel een retour aanvragen en het aankoopbedrag terugsturen. Zij kunnen geen reparatieverzoeken bij Roborock doen, dus dat zou ik zelf moeten doen. Dit kan helaas alleen in het Engels. Aangezien ik minder betaald heb dan waar ie nu voor te koop staat (en ik dus niet voor dat bedrag een nieuwe kan krijgen, maar toch graag deze robot wil hebben) bood Amazon het volgende aan:
Er loopt nu een actie waarbij je een 300 euro voucher kunt aanvinken voor kassakorting, waarmee ik op 1199-300=899 euro zou uitkomen, wat dus 70 euro meer is dan dat ik betaald heb. Deze actie loopt echter tot 4 februari, waardoor ik niet kan wachten totdat het geld teruggestort is voordat ik em opnieuw kan bestellen. Amazon vroeg me of ik nu het geld kon missen om em toch opnieuw te bestellen, zo ja, dan zouden ze me een 75 euro cadeaubon op mijn account zetten die zou werken samen mét de 300 euro kortingsvoucher. Zij zouden dan de retour in orde maken en binnen 2 weken het geld terug sturen.

Andere optie was om zelf contact op te nemen met Roborock.

Ik heb ervoor gekozen om de robot nu opnieuw te bestellen mét die extra cadeaubon van Amazon, zodat ik niet te lang zonder robot kom te zitten en zodat ik dezelfde prijs zou betalen (zelfs 4 euro minder ;) ), en Amazon heeft het retour van mijn huidige robot in orde gemaakt.
Wel weer even balen dat ik nu weer alles terug moet inpakken e.d., maar ik vind dat Amazon het hier erg goed met me heeft opgelost. Empathische man aan de lijn (38 minuten aan de lijn gehangen) en rustig alles met me doorlopen en vaak met zijn manager moest schakelen voor de verschillende opties en goedkeuring voor een cadeaubon te regelen.
Stelt ook wel gerust als die afhandeling gewoon goed gaat.

=== Update 06-02-2024: Meet Pearl, our newest family member ===

Gisteravond hebben wij het gapende gat dat Rocky achterliet opgevuld met Pearl!
Dit wit pareltje moet er voor gaan zorgen dat deze review rotsvast overeind blijft staan.

Zojuist heeft ze haar eerste run gedraaid, en dat ging prima. Ze is iets stiller dan Rocky was, en ze is ook sneller dan Rocky, meer newtonmeters koppel lijkt het ;)
Ze begon vanmorgen direct een error, want ze moest laten weten dat ze het Woldo schoonmaakmiddel "speciaal voor robotzuigers" niet zo goed kon slikken ;)

Ik heb het stukje bijgewerkt waar ik ook al eerder sprak dat allesreiniger geen goed idee was.

Maar daarna ging alles voorspoedig. Ook het "positioning" ging binnen 15 seconde, waar Rocky vaak 1 of 1,5 minuut over deed.
Soms is ze iets wispelturiger en besluit ze ineens om de gang in vertikale richting schoon te maken waar alle andere kamers in horizontale richting schoongemaakt werd.

Ik heb ook besloten om iets voor de 3 cm hoge drempel te gaan (laten) maken, want Rocky heeft toch meer dan 60x over die drempel heen gereden, met de bijbehorende schokken. Wellicht dat de LiDAR turret daardoor niet meer goed werkte. Het is maar een vermoeden, maar het wordt nu wel eens tijd voor een soort van drempel oprijplaat.

=== Update 16-02-2024: Drempelhulp!!! ===

Zoals ik in het drempelhoofdstukje al aangaf, zijn drempels gewoon een doorn in het oog, en na de vorige update, moest het er toch van komen.
Ik wilde em nog niet kopen omdat reviews het volgende uitwijzen:
- de meeste rubberen drempels zijn erg duur
- de meeste rubberen drempels stinken gigantisch naar petroleum, dus echt niet geschikt voor binnengebruik
- ze zijn vaak niet exact de hoogtemaat die je nodig hebt
- niet altijd bijsnijdbaar

Na wat speur- en reviewtijd heb ik een rubberen oprijplaat gevonden die exáct evenhoog is als mijn drempel (2,8cm), die speciaal geschikt is voor binnenshuis en dus géén geur heeft.
Helaas kostte ie wel 76 euro, maar goed. Het is deze bij Amazon gekocht:

De drempel bij de badkamer is 2,8cm hoog en 83cm breed. Dus ik heb nog 7 centimeter zelf af moeten snijden.

De oprijplaat komt met 4 plakstrips die echt gigantisch goed plakken!!

En zo ziet het resultaat er dan uit:

Ik wilde maximaal 20cm aanlooproute, want anders zouden we natuurlijk zelf de hele tijd erover struikelen. Daarnaast wilde ik em ook niet korter dan 20cm, omdat de robot beter (minder schokken) een minder schuine helling kan oprijden dan een te schuine hellingDat ziet er ook gewoon met de deur dicht goed uit:

Pearl kan nu tenminste fatsoenlijk eroverheen rijden:

Dus nu hoef ik haar niet meer perse in de badkamer te laten beginnen, maar kan ik haar overal op de 1e verdieping neerzetten.
Eén klein nadeeltje: doordat ze nu gewoon terug de drempel op kan rijden om naar het startpunt te gaan en ze de dock niet kan vinden, wordt de stofbak niet automatisch leeggezogen bij het handmatig verplaatsen naar de begane grond wanneer ik dan op de Home knop druk.
Ze zegt dan "Returning to dock" in plaats van "Continue returning to dock", wat betekent dat ze dus op de eerste verdieping het programma beëindigd heeft toen ze de dock niet kon vinden.
Ook wordt de dweil niet gewassen, maar wat dan wel gek is, is dat wél het drogen aangezet wordt, en dat met nog een vieze dweil, waardoor je toch weer een handmatige actie moet doen omhet drogen uit te zetten. Dit noemde ik ook al eerder in de review, maar het zou echt met een FW update eens gefixed moeten worden.

Om dit te voorkomen, moet je de robot dus ná het "finished cleaning" statement direct pauzeren. Dan onderbreek je het programma, maar eindig je het niet.
Dat heeft dan weer als nadeel dat je continu moet opletten wanneer de robot klaar is, terwijl je daar gewoon niet op wilt hoeven letten.
In mijn geval is het niet zo'n ramp, want er ligt toch niet zoveel zooi op de grond dat het perse geleegd moet worden. We laten haar meestal toch direct daarna de begane grond schoonmaken.

Heb jij ook een Roborock S7 Max Ultra Zwart?

Wat een bijzonder uitgebreide en mooie review !!

Ook hier in huis is de S7 Max Ultra sinds een paar maanden in gebruik, tot volle tevredenheid. Leisteen vloer met 2 personen, 1 met vrijwel geen haar en de andere met lang haar in combinatie met 4 katten waarvan 2 langharig. De Roborock is ook hier een uitkomst, beter dan verwacht.

Ik durf alleen niet de stofzuiger ongecontroleerd zijn ronde te laten doen i.v.m. mogelijke ongelukjes van onze katten, dus eerst een inspectieronde en daarna doet hij zijn werk.
Dankjewel ;) Ik doe het ook niet ongecontroleerd hier. Ik heb vanmorgen nog een flinke haarbal met prut eromheen op kunnen ruimen. Ik gebruik dan ook geen schedulingfunctionaliteit vanuit de app.
De S7 MaxV heeft een RGB camera die haarballen en poepjes wel kan herkennen. Maar de S7 MaxV heeft dan weer geen dweil-droog-functionaliteit...
Voor onderdelen kan je eventueel ook Amazon.de gebruiken. De Duitse site is soms iets uitgebreider in de keuze dan de NL site
En andere optie zou nog https://www.techpunt.nl/nl/brands/xiaomi-roborock/ kunnen zijn.
Daar hebben wij namelijk diverse reserve onderdelen besteld voor onze Wall-E :+ (ook een Roborock S7Max-Ultra)
Dank voor de tips! Techpunt is een goeie, maar heeft ook niet alles. Is ook niet zo erg, we komen er wel aan uiteindelijk ;)
Ik heb tot nu toe goede ervaringen met de Aliexpress onderdelen, zijn wat goedkoper en komen in handige bundels. Qua kwaliteit zijn ze naar mijn idee hetzelfde.

Dank voor de link! Ik zie echter geen S7 Max Ultra compatibility. Alles is S7 Pro Max of S7 MaxV Ultra...Maar volgens mij zijn de dweil maten precies hetzelfde en ook de stofzakken voor het basisstation.
Ja zijn compatible met elkaar. Je kan zelfs de meeste onderdelen voor bijvoorbeeld de S5 nog gebruiken maar ook voor de S8. Dat vind ik weer een pluspunt van Roborock dat ze de onderdelen die af en toe moeten worden vervangen vaak met oude en nieuwe modellen compatible zijn.
"Het drogen verbruikt 85 Watt continu." Dat klopt niet, het drogen verbruikt bij mij namelijk maar een paar watt. Waarschijnlijk laat je de stofzuiger tegelijkertijd ook de accu weer opladen, dan is je meting niet zuiver.

Ik heb hem hier zelf ook al weer maanden rondrijden. Voor mij is een ander nadeel dat de mop drogen behoorlijk wat geluid maakt. Ik laat hem daarom alleen schoonmaken als ik de komende 2 uur geen last ga hebben van de mopdryer.

Daarnaast zitten de oplaadpunten op de robotstofzuiger op een nogal domme plek. Als hij gaat schoonmaken dan rijdt hij eerst van z'n dock af, draait om en gaat dan de mop washen 8)7 Bij de Q Revo hebben ze de oplaadpunten maar aan de kant van de mop geplaatst, veel slimmer.

Ook jammer dat deze versie weer een fysiek roterende brush gebruikt om de mop schoon te wassen. Toch weer een slijtage onderdeel dat ooit vervangen kan/moet worden. Het schoonmaken van de brush en het filter werkt ook wat onhandig.

Maargoed, veel geklaag, ik ben er verder zeer content mee dat ik niet meer zelf de keuken hoef te stofzuigen of dweilen :D Prachtige apparaten. Heb de S7 Max Ultra in de keuken en de S7 MaxV+ in de woonkamer. Af en toe wat klein onderhoud en een zak weggooien, meer niet.

Robotstofzuigers met dock zijn voor mij één van de beste uitvindingen van de afgelopen jaren. Ik was altijd sceptisch, maar eenmaal gewend wil je echt niet meer zonder.

[Reactie gewijzigd door stin00 op 22 juli 2024 13:19]

Het kan idd kloppen dat t niet continu 85 watt is omdat de eerste x-tijd idd de robot nog aant opladen is.
To be honest heb ik idd gemeten vlak nadat ie op de dock staat, dus waarschijnlijk heb je gelijk dat het 85watt is voor drogen+charging. Bij de volgende cycle zal ik eens meten tijdens het droogproces wanneer de robot al op 100% zit. Dank voor het opmerken!

EDIT: hij is nu 100% opgeladen, maar hij verbruikt toch 83 watt volgens de meter...Kan het zijn doordat ik em 2 uur ingesteld hebt dat ie warmer wordt t.o.v. 3 uur? Geen idee eigenlijk.

Ik heb dus totaal geen issue met het geluid van het drogen. Ik moet er echt heel kortbij staan om het te horen en dan nog hoor ik het nauwelijks.

Die schoonmaak borstel....hoe moet je anders de dweil schoonmaken dan? Je hebt toch iets fysieks nodig om het vuil uit de dweil te schrobben lijkt me. Wat mij betreft is dit een prima oplossing. Dat borsteltje kun je zo eruit halen en is niet duur om te vervangen. Het zijn dan idd eerder de mechanische onderdelen die de borstel heen en weer bewegen waar je dan op moet hopen dat t blijft werken.

Klagen...nou ja we zijn wel techneuten en we moeten altijd iets te klagen hebben ;) Ik ben ook niet geheel tevreden met alles, zoals inderdaad die extra handing van omdraaien en weer terug de dock op om te wassen. Die plekken waar charging points zitten, tja idd, dat kan efficiënter.

Eén ding dat me opvalt is dat ie best wiebelig staat wanneer ie gedocked is. Je hebt de neiging om em aan te duwen zeg maar. Maar zodra je dat doet, rijdt ie uit en gaat ie opnieuw docken, en dan staat ie weer zo wiebelig. Maar ja. Alles werkt gewoon, dus als dat is hoe het gaat, who am I to judge.

Wat ik het liefste zou willen is een uitneembaar watertankje, zodat je die zelf kunt bijvullen/legen wanneer zich issues voordoen met het automatisch vullen en legen. Daarnaast weet ik nu nooit hoe vol het tankje is. Ik ga er altijd vanuit dat ie helemaal vol is omdat ie altijd eindigt met de dweilschoonmaakcyclus (en dus ook het tankje bijvult).

Maar inderdaad, ik wil niet meer anders ;)

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 22 juli 2024 13:19]

Ik hoor het drogen zelfs op een andere verdieping :+ Zelfde als met de Dreame L10S die ik tijdelijk had. Maar ik heb gevoelig gehoor, dus dat zal persoonlijk zijn.

Ik vind het Q Revo mop was systeem veel beter. Er zit een soort plastic bak met reliëf in het dock dat eruit gehaald kan worden. De roborock draait de mops rond op dat ding en wast zo zélf de twee roterende mops. Het dock is dus passief in dit geval. Na een paar weken stop je de plastic bak in de vaatwasser en klaar.

Daarnaast heeft m'n S7 MaxV+ een cyclone dock, volledig zakloos. Helaas doet roborock dit niet meer omdat ze graag bijverdienen aan aftersales (stofzakken, dweilen, onderdelen, schoonmaakmiddel).

Maargoed allemaal kleine dingetjes, zeer tevreden mee :)

[Reactie gewijzigd door stin00 op 22 juli 2024 13:19]

Ik denk ook dat de ronding van de robot qua dweilkwaliteit het euvel is; door die ronding komt ie met dat fixed halve-maantjes-vorm gewoon niet overal, terwijl robots met roterende, uitschuivende dweilen in ieder geval verder naar de randen kunnen. Even afgezien van de manier van schoonmaken ;)

Overigens, ik heb vanmiddag een paar keer gemeten tijdens het drogen. En ook achteraf opnieuw handmatig het drogen gestart en hij verbruikt toch echt tussen 80-85 Watt hoor. Als je em handmatig start, dan gaat ie meteen naar 200 Watt om vervolgens stabiel te geraken op 80-85 Watt. Ik heb een half uur liggen kijken op het metertje...dus ik kan er niks anders van maken ;)
Beetje azijn (zuur) doet wonderen tegen kalk (basisch/alkali) in het water. Ik zou mij geen zorgen maken om de zuurtegraad. Alles wel met mate maar wees dus gerust. Werkt ook goed als wasverzachter/ontharder voor je wasmachine.
Ik doe 1x in de zoveel tijd een kookwasje met een beetje schoonmaakazijn ja. Dat het wonderen doet tegen kalk ben ik met je eens. Maar ja, er zitten toch kleine onderdelen, zoals een dun plastic slangetje waar het water doorheen gaat. Als dat slangetje bijvoorbeeld toch stuk gaat erdoor, tja...zie dat maar eens te vervangen. Maar aan de andere kant; een half dopje schoonmaakazijn op 3,5L water...zo erg bijtend kan dat toch niet zijn idd.
Ik heb de Roborock S7+ (zelfde robot, ander (zakloos) station), en herken je conclusie volledig. Ja het is een flinke investering, maar tegelijkertijd ook zo fijn dat je continue een schoon gestofzuigde vloer hebt. Links en recht loop niet alles vlekkeloos (letterlijk), maar dat weegt niet op tegen het extra comfort.

Toch 1 remark op de originele Roborock vloerreiniger: Ja, die kost 20 euro/fles. Echter, per dweilbeurt heb je genoeg aan een halve dop (~5 ml). Dus als je 2x per week dweilt kun je 1 jaar doen met een fles van 480 ml. En dan vallen de kosten best mee. Het voordeel van deze vloerreiniger is dat hij nauwelijks schuimt, maar wel goed reinigt.
Ja, ik had het echt véél eerder moeten doen. Hoeveel jaar aan stress ik me gespaard zou hebben.... ;)
Ik heb katten en teatree is echt heel giftig voor katten. Maar ik snap dat de concentratie ervan gewoon veilig genoeg is in dat schoonmaakmiddel. Mijn katten zijn soms net zelf stofzuigers en eten alles van de grond :( dus vandaar.
Ik dweil overigens elke dag....Maar ik heb Omo Roborock schoonmaakmiddel inderdaad in mijn achterhoofd. Dat moet nog even verder marineren voordat ik het besluit neem om em toch eens te proberen ;)
Ik ben momenteel niet in de markt voor een robotstofzuiger (maanden geleden wel eens zitten neuzen, maar toch teveel twijfels, veel wisselende reviews enz.), maar heb je inzichtvolle, uitgebreide review met plezier gelezen :)
Inderdaad, zelfde hier. Erg leuke tekst.
Vooral goede investering in de relatie, zo'n stofzuiger :*)
Nou dat vind ik leuk om te horen :) Absoluut goed voor de relatie ;)
Maar momenteel is de LIDAR sensor kapot. Of het mechanisme dat ronddraait. Zie de update in mijn review.
Dat is wel erg snel! Hopelijk is het een uitzondering en gaat het met de nieuwe wel goed. Wel complimenten voor Amazon dat ze zo meedenkend/meewerkend zijn. Scheelt toch ook weer stress in de relatie thuis, het stofzuigen en dwijlen kan op korte termijn hervat worden ;)
Ik heb de V versie zonder schoonmaakstation nu bijna twee jaar draaien en wat mij ergert is dat het aan randen van een kleed en lage obstakels waar het overheen rijdt, vaak rommel verliest. Iemand ook die ervaring?
Mij lijkt dat heel normaal: je robot dweilt rommel op dat op de dweil achterblijft. Rijdt ie dan over een tapijt/kleed heen aan de randen, dan staat je robot voor korte tijd met 1 wiel op het tapijt en 1 wiel op de grond met een bepaald hoogteverschil. Is dat meer dan 1cm, dan schraapt het kleed dan over de vieze dweil. Lijkt me niet echt te voorkomen. Ik heb gewoon platte matjes (met een hoogteverschil van ruim <1cm) liggen waarbij dat niet gebeurt.
Je zou in dat geval een custom sequence kunnen proberen met alleen stofzuigen, om vervolgens te dweilen meer om het tapijt heen. Misschien dat het probleem dan minder is.
Mooie review. Heb inmiddels zelf ook een S7 Ultra.

Wat betreft de wifi, je kunt toch gewoon een 2.4 en een 5.0 GHz wifi tegelijkertijd doen? De meeste routers ondersteunen dit met dezelfde SSID.
Mooie uitgebreide review. Ik ben helaas zelf inmiddels vergestapt naar de concurrent. Ik heb in een jaar tijd 3x een S7 Max Ultra terug moeten sturen onder garantie. 2x met een lekkend water resevoir en 1x met dezelfde Lidar sensor error als jij hebt gehad.

Ik heb geen huisdieren en daardoor beduidend minder haar (daar kan hij moeilijk mee omgaan), qua schoonmaken en navigatie was ik redelijk tevreden. Al heb ik ook wel eens een handmatige reset moeten doen van de kaart omdat hij opeens kamers probeerde samen te voegen.