€ 84,90 bij Megekko

Cooler Master MasterAir MA824 Stealth Review

17 januari 2024, laatste update op 3 februari 2024, 610 views Rapporteer

De Cooler Master MasterAir MA824 Stealth is een heel degelijke koeler. Hij is fors van formaat maar kan dan ook prima in de top der luchtkoelers mee doen. Er is voldoende ruimte voor ramgeheugen met heatsinks. De visuele afwerking kan naar mijn mening nog iets beter. Ben je op zoek naar een zeer degelijke koeler, welke ook nog eens heel eenvoudig te installeren is, dan is dit er een voor op je shortlist! Voor mij net iets meer als 4,5 ster dus afgerond naar 5.

Pluspunten

• Zeer goede prestaties
  • Degelijk gebouwd
  • Zeer eenvoudig installatie proces
  • Koelpasta reeds aangebracht
  • Geen scherpe of slappe koelvinnen
  • Ruimte voor ram modules met heatsinks

Minpunten

• Prijs dicht bij populaire concurrenten
  • Visuele afwerking net niet top

Inleiding

Cooler Master benaderde mij via Tweakers met de vraag of ik interesse had om de Master Air MA824 Stealth te testen. Ik was eigenlijk wel erg benieuwd wat deze koeler qua prestaties zou leveren in combinatie met mijn 7800X3d. Mijn laatste ervaring met een luchtkoeler van Cooler Master was de legendarische Hyper 212, welke ik op een Intel I-5 4690K had zitten.

Waar de 4690K een erg gave quad core processor was, heeft de tijd niet stil gestaan. Ondertussen zijn Octa core processors heel gewoon geworden, zijn er veel kleinere chips waarbij er meer geconcentreerde warmte is en is adequate koeling alleen nog maar belangrijker geworden. Aan mij de eer om te testen of deze imposante koeler in staat is om een van de meest populaire game processors van dit moment, de 7800X3D goed te koelen.
Specificaties
De specificaties zoals Cooler Master deze gepubliceerd heeft:

Verpakking
De koeler komt in een grote vierkante doos. De doos heeft voorop uiteraard een afbeelding van de koeler en is rondom voorzien van diens eigenschappen en specificaties. De koeler is goed beschermd verpakt; er is geen gerammel te horen bij het bewegen van de doos.

Accessoires
Bij het open maken van de verpakking is er als eerste een klein doosje met accessoires te vinden. Ik zal ze voor het gemak even in een lijstje neerzetten, uiteraard met wat foto's er bij. In het doosje zit het volgende:
  • Moederbord bracket voor Intel LGA1700/1200/115x
  • Beugels voor Intel sockets
  • Beugels voor AMD Sockets (AM4, AM5)
  • Schroeven (male-male) voor de AMD beugels
  • Schroeven (female-male) voor Intel beugels
  • Fan splitter
  • Haakjes voor montage 120mm fan
  • Handleiding
  • Schroevendraaier
  • Garantiebepalingen
Na openen van de doos vind met als eerste een doosje accessoires

De koeler zelf is ook goed verpakt

Alles accessoires zitten netjes verpakt

Benodigdheden voor installatie van de meeste Intel processors van de afgelopen jaren

De door mij gebruikte accessoires voor AM4/AM5
De Master Air MA824 nader bekeken
Ik vind de koeler er imposant uitzien. Het valt mij op dat de lamellen netjes afgewerkt zijn, niet slap ogen en de heatpipes een mooie nickel coating hebben welke door de hele tower doorloopt. Het geheel voelt zeer stevig aan. Het feit dat er slechts twee schroeven nodig zijn om de koeler te monteren en deze volledig zijn geïntegreerd is fantastisch.

Ik had het wel mooier gevonden als de cover in zijn geheel vierkant was geweest en had van mij het Cooler master logo minder opvallen gemogen, zwart gegraveerd bijvoorbeeld. Ook vind ik het jammer dat de 120mm fan blauw in plaats van zwart is. Helemaal stealth is deze koeler dus niet.
Installatie
Ik heb voor de installatie van de koeler gebruik gemaakt van de accessoires voor AM4/AM5. In dit geval is het zaak dat de standaard brackets op het moederbord verwijderd worden die naast de socket zitten. Dit kan eenvoudig gedaan worden met een schroevendraaier. Als dit gedaan is plaatst men de twee beugels voor AM4/AM5 met de meegeleverde schroeven (male/male) voor AMD sockets. De backplate van het moederbord blijft zitten. Cooler master heeft een duidelijke handleiding bijgevoegd om installatie eenvoudig te maken.

De AM5 beugels gemonteerd op de backplate

Het zwarte bracket van Thermalright zit normaal niet om de 7800X3d heen, deze heb ik er los bijgekocht om een betere mount mogelijk te maken en geen koelpasta in de openingen van de processor te krijgen.

Het is fijn dat er al koelpasta vanaf de fabriek op de koeler gedaan is. Een leuk detail is dat men dit in de vorm van het Cooler Master logo aangebracht heeft!

Leuk detail: koelpasta in de vorm van het Cooler Master logo

De koeler wordt vervolgens recht boven de schroefgaten, links en rechts van de geplaatste beugels gepositioneerd en hierna is het een kwestie van de twee geïntegreerde schroeven aandraaien. De koeler heeft voldoende marge om mijn twee ram sticks met heatsink en rgb de ruimte te geven. Het laatste zal alleen niet meer te zien zijn straks.

De koeler heeft voldoende marge voor de meeste ram sticks

Rest nu alleen nog de tweede fan d.m.v. de meegeleverde clips monteren en de kabels van beide fans middels de splitter op de CPU-fan header aan te sluiten. En voilà!

Ondanks het forse formaat van de koeler past deze prima in mijn Phanteks P600s

Dit moet wel de meest eenvoudige installatie van een koeler zijn die ik tot nog toe gedaan heb. En dat is inclusief de toch al zeer gebruiksvriendelijke NH-D15 van Noctua!
De resultaten
Nu wordt het tijd om te kijken of deze imposante jongen een beetje kan koelen.
Ik ben geen pro reviewer met diverse koelers, cpu's en uitgebreide testmethodes tot mijn beschikking. Ook ben ik niet goed in het maken van fancy tabellen en grafieken. Wel heb ik geprobeerd een beeld te scheppen van de prestaties die deze koeler heeft neergezet in combinatie met mijn 7800x3D,
Hiervoor heb ik diverse percentages getest in combinatie met een 10 minuten run van Cinebench R23. Ik heb een geluids test naast de pc gedaan en vanaf mijn bureau. De pc staan hieronder links naast mij. In het dagelijks gebruik zal de cpu zeer zelden tot deze temperaturen komen. De omgevings temperatuur was 21 graden celsius op het moment van testen.

Mijn uiteindelijke "daily driver" ziet er zo uit

Hiermee tikt de cpu max 81,1 graden aan.
Prijs en positie
Op het gebied van prestaties is het duidelijk dat Cooler Master mee wil en kan doen met de Noctua NH-D15, be Quiet Dark Rock Pro 5 en Deepcool Assassin iV. Cooler Master zet indrukwekkende prestaties neer met deze koeler. Qua visuele afwerking mag er naar mijn mening nog wat werk verricht worden maar voor de rest is het een topper.

De prijs is naar mijn mening gezien de directe concurrenten redelijk goed te noemen. Op het moment van schrijven is de MA824 Stealth vanaf €88,- te koop. Hiermee zit de koeler in het vaarwater van de DeepCool en Be quiet! koeler.
Oordeel
Ik ben positief verrast geraakt door deze imposante koeler. Wat mij het meest aangesproken heeft is de eenvoudige manier van installeren. Na montage van de beugels rest slechts het aanschroeven van de koeler door middel van twee geïntegreerde schroeven en het aansluiten van de fan header. Dit is heel wat makkelijker als ik in het verleden met luchtkoelers mee heb mogen maken.

Ook de resultaten van de koeler en daarbij het lage geluidsniveau vind ik persoonlijk erg goed. Er is geen irritant gezoem of geratel te horen van de fans. Slechts bij 100% belasting vind ik de koeler echt luidruchtig worden. Maar dan nog heb ik veel luider meegemaakt.

Natuurlijk zal een goede AIO koeler nog beter presteren. Maar hier komen ook de risico's van lekkage en degradatie om de hoek kijken.

De koeler had van mij persoonlijk nog wel wat mooier afgewerkt mogen worden. Het front had van mij vlak mogen zijn, maar ik snap dat hij dan te veel zou gaan lijken op andere populaire koelers. Schoonheidsfoutjes zijn naar mijn mening verder dat het logo te opvallend is en de fan die donkerblauw in plaats van zwart is bij een koeler met het woord stealth in de naam. Nu is het wel zo dat dit uiteindelijk na het inbouwen nauwelijks opvalt.

Al met al een aanrader als je op zoek bent naar een goede luchtkoeler in het topsegment.

Heb jij ook een Cooler Master MasterAir MA824 Stealth?

absoluut goed mooi verpakt.. makkelijke installatie oop de asus z890 rog strix
koelt enorm goed...stil..aanbeveler
wel groot.... maar past goed