Een keer tijdens het winkelen stuitte ik op het spel 3D Minigolf voor de Playstation 5, deze was slechts een paar euro en leek me wel eens leuk om eens te spelen. Ik had er nog niet eerder van gehoord, dus had ik hem maar meegenomen. De vraag natuurlijk is wel, is het spel wat? Dat ga ik jullie in deze review vertellen. Let op, het gaat hier om de Playstation 5 versie, en niet die van de Playstation 4.
Ik moet heel eerlijk zijn, ik ben geen fanatieke sport gamer, maar af en toe vind ik op zijn tijd ook zoiets wel eens leuk. Zo heb ik bijvoorbeeld Tiger Woord 06 op de Wii helemaal grijs gespeeld, net als Wii Sports, maar ook Golf with Friends van team 17 speel ik nog wel eens samen met mijn dochter. Het eerste wat me direct opviel, is dat 3D Minigolf een heel ander soort game is, logisch ook, want het is tenslotte gebaseerd op minigolf en niet op normale golf. Dit maakt de manier van spelen deels anders, en dat is zeker niet erg en zelfs ook wel leuk. Apart vond ik wel dat als ik bij de Studio op de website keek, ik alleen de Switch en Playstation 4 versie zag, en niet deze Playstation 5 versie, nu is het niet heel erg, maar het viel wel op toen ik deze review wilde plaatsen.
Tja, moet ik dat nog echt uitleggen? Ik bedoel iedereen weet wel een beetje wat minigolf is, maar ondanks dat zal ik het toch een korte uitleg geven. Bij minigolf is het doel om de bal zo snel mogelijk in het putje te krijgen, en dat het liefst in zo min mogelijk slagen. Bij meer dan 8 slagen ben je automatisch af en heb je dus ook de maximale aantal score te pakken. Dat klinkt heel leuk, maar bij minigolf moet je juist zo minmogelijk punten halen. Als je de bal buiten de baan slaat, dan ga je terug naar het laatste punt. Elke baan heeft een aantal advies slagen, als je precies op die aantal uitkomt, dan heb je par. Dus als een advies baan 3 slagen heeft, en je doet er ook 3 slagen over, dan heb je dus par. Bij par word ook gesproken over een +0 score, maar wat je eigenlijk wilt is een Birdie of een Eagle. Een Birdie of Eagle geven je een – score, en dat is wat je eigenlijk wilt, een zo laag mogelijke score. Sla je de bal in het hol slaat en je doet er 1 slag minder over dan het advies, dan heb je een birdie, doe je het nog beter dan heb je een Eagle. Een birdie is een -1 en een Eagle een -2. Als je een bal in een keer erin slaat, dan heb je een hole in One, en beter dan dat kan gewoon niet, deze geeft je ook altijd een – score, maar deze is natuurlijk afhankelijk van de baan advies. Dat is een beetje in het kort wat minigolf is en ook het doel van het spel.
Het spel kent 3 gebieden, deze alle 3 telkens uit 18 banen bestaan. Op elke baan heb je verschillende obstakels die je moet zien te ontwijken, om zo het hol op het einde van elke baan te vinden. Je ziet bij elke baan aan de linker kant van het scherm de aantal slagen die er zijn om een par te krijgen, als je de baan afgerond hebt, dan krijg je telkens een tussen score te zien. Bij de scores staan automatisch ook andere namen, deze zijn verzonnen en dient alleen als opvulling en als een soort van uitdaging. Het doel is natuurlijk een super lage score te hebben, want alleen zo win je.
Maar goed, dit klinkt allemaal leuk, maar hoe is de gameplay zelf, en dan voornamelijk de besturing? Tja, ik kan zeggen hij zuigt, maar dan zou ik het niet helemaal eerlijk omschrijven. Ja de besturing is matig en schreeuwt om verbetering, maar ik heb games met slechtere besturing gezien. Met de linker stik mik je, met de rechter stik bepaal je snelheid van je slag, en op X sla je, easy toch? Echter zit het probleem hem voornamelijk in het mikken, en als iets belangrijk is in minigolf dan is het goed kunnen mikken. Ik heb vaker gehad dat ik net iets te ver naar links of rechts schoot, en als ik dat in mijn volgende slag wilde corrigeren, dan draaide hij al bij het kleinste gering veel te snel. Ik moest heel vaak heel voorzichtig aan de zijkant van de linker stik tikken, om hem zo net dat beetje te kunnen laten draaien. Als ik dit zo vergelijken met bijvoorbeeld Golf with Friends, daar stuur je echt zo relax en dat werkt zo veel beter. Ja Golf with Friends is geen Minigolf, dat weet ik, maar de basis is voor een groot deel echt het zelfde.
Een belangrijk element dat belangrijk is, is een goed zicht hebben op de baan. Helaas is ook dit erg mager bij 3D minigolf en dat is misschien nog een groter minpunt dan het mikken. Ja je kunt de het zicht ook van bovenaf bekijken, maar soms wil je ook even goed vooruit of om je heen kunnen kijken, en dat kan gewoon niet bij 3D minigolf. Ik heb echt geprobeerd om hier doorheen te kijken en toch te genieten van een lekker potje minigolf, maar niet goed kunnen zien hoe je volgende slag zou moeten, is een echt groot minpunt.
Grafisch gezien is de game niet heel sterk, en oogt hij heel eenvoudig. Nu is dat niet erg, want het gaat hier tenslotte om Minigolf, en de banen zelf zien er verder wel goed uit. Maar het oogt niet als een Playstation 5 game, op geen enkele manier. Ik heb even een Gameplay video van de Playstation 4 en Switch erbij gepakt, en ik had niet het idee dat er veel of ook maar iets van verschil aanwezig was.
Ik zij al eerder in de review dat er 3 verschillende gebieden aanwezig waren in 3D minigolf, dat zijn in het park, op het strand en op de camping. Deze gebieden lijken op het eerste gezicht leuk, maar je ziet heel weinig van, buiten wat effecten op de baan. Bij effecten bedoel ik een beetje de donkere schaduw die soms plaats vind, dit vind ik dan weer leuk gedaan. Maar als ik naar het hele plaatje kijk, dan is deze Playstation 5 versie precies dezelfde versie als de Playstation 4, zonder ook maar iets van een grafisch verschil.
Tja, over de muziek kan ik heel kort en krachtig zijn, die is niet om over naar huis te schrijven. Je hoort voornamelijk geluidseffecten, zoals klappen als je scoort en lachende kinderen als achtergrond geluid. Er loopt wel iets van muziek, maar deze valt gewoon niet op. De geluidseffecten worden heel vaak herhaald, en als je het me eerlijk vraagt, iets te vaak. Normaal zou ik een liedje toevoegen aan mijn review, maar bij deze game is dat helaas niet de moeite waard.
In het menu staat multiplayer, maar dat is eigenlijk niks meer dan een simpele co-up mode. Je kunt hier dan met een paar vrienden samen spelen, en dat doet iedereen om de buurt. Waar je bij de meeste golf spelen om de beurt slaat, moet je hier echt wachten totdat de ander klaar is. Nu is dat wachten niet erg, want in de meeste gevallen word echt minigolf ook zo gespeeld. Dit vind ik dan ook geen minpunt, maar wil het wel genoemd hebben. Helaas is het niet mogelijk om met vrienden online te spelen, want een online mode heeft deze game helaas niet.
Ik noemde al heel wat dingen op, maar het laten zien is natuurlijk altijd beter. Ik heb toevallig een keer bij het spelen de livestream aangezet, en deze heb ik toen overgezet naar Youtube, zodat ik deze naderhand aan mijn review kon toevoegen. Hopelijk geeft deze video een beetje een beeld van wat ik bedoel met de camera en de besturing.
Ik denk dat jullie na het lezen van deze review wel al het antwoord weten op deze vraag, maar voor mij heeft deze game helaas geen replay waarde. Ik heb de game meerdere keren geprobeerd om te spelen, maar telkens na 10 minuten had ik het weer gezien. Ik vond de game leuk om eens gespeeld te hebben, het was weer eens iets anders, maar helaas deze game voor mij geen replay waarde.
Ik heb in totaal 9 van de 21 Trophies behaald, dat uitkomt op 42%. Dit is niet heel veel, en zeker had ik er nog wel een paar bij kunnen halen als ik had gewild, maar zoals ik bij Replay waarde al omschreef, trok deze game me helaas niet en daarom ook niet op die andere Trophies gejaagd.
3D Minigolf is precies wat de naam zal zegt, een spel gebeerd op minigolf. Dat spel speelt en oogt daarom ook heel anders dan bijvoorbeeld een Tiger Woods of een Golf With Friends. Het idee van het spel is zeker leuk, en op papier klopt het ook, echter is de uitwerking erg mager tot slecht. De gameplay is oke, besturing op de controller is prima, maar het mikken is een echte ramp. Daarbij heb je ook nog geen goed camera werk, en dan ben je mij gewoon helemaal kwijt. Ik vind het jammer, want dit leek me erg leuk om samen met vrienden en me dochter te spelen, maar ook zij vond hem naar 5 minuten al niks.