Inleiding
Sinds 2013 ben ik mijn computer builds gaan ‘downsizen’. Niet zozeer in performance, maar vooral in omvang. Tot die tijd had ik altijd een full size ATX kast staan. Vroeger was dat handig omdat je vooral 3,5” harde schijven had, een 5,25” DVD drive en veel uitbreidingskaarten, zoals een aparte geluidskaart of USB3-kaart. Dit werd echter steeds minder doordat moederborden steeds meer geïntegreerd hadden en de kwaliteit hiervan steeds beter werd. Ook zagen we een verschuiving naar 2,5” drives naar M2 en de overstap van fysieke media naar digitale downloads.
Steeds compacter
In 2013 ben ik naar mATX gegaan, om vervolgens in 2018 door te pakken naar mITX. Voor de build in 2018 ben ik de uitdaging aangegaan om een redelijk high-end systeem (destijds) in de Silverstone FT03-mini case te krijgen. Dit was een AMD Ryzen 2700X met 32 GB geheugen en een GTX1070 Ti (FE met blowerfan, om de warmte gelijk de kast uit te voeren). Ik heb sindsdien altijd een zwak gehad voor compacte verticale toren behuizingen en snapte niet waarom niet meer merken een dergelijke lay-out maken. De behuizing staat bij mij onder het bureau op de grond. Alle aansluitingen bovenin in plaats van achter is voor mij dan ideaal om er bij te komen. De videokaart hangt er verticaal in, dus geen enkele angst voor doorbuigen/-hangen.
Compactheid heeft zijn prijs
Fast forward naar eind 2023. Inmiddels heeft de build enkele updates gehad, zoals een Ryzen 5900 CPU, 64 GB geheugen en 6700XT videokaart. In de afgelopen 5 jaar heb ik gemerkt dat de Silverstone FT03-mini eigenlijk net iets te klein is voor hedendaagse hardware. Vooral de enorme toename in de afmetingen van videokaarten is een lastige. Ik verwacht dit jaar RTX0380 van een andere build door te kunnen schuiven, maar dat gaat fysiek helaas niet passen. En daarnaast zou de warmteafvoer dan alsnog een belemmering worden.
Zoektocht naar opvolger
In de afgelopen jaren heb ik diverse potentiële kandidaten voorbij zien komen, zoals de Evolve Shift 2, Hyte Revolt 3, NZXT H1, Thermaltake Tower 100. Echter, meestal was toch wel één of meer van de volgende voor mij onoverkoombare punten aanwezig:
- (moederbord)aansluitingen naar beneden gericht (super onhandig)
- Riser cable voor GPU (slechte ervaringen mee en niet toekomstbestendig)
- Glazen / doorzichtige panelen (ik hoef ook geen doorzichtige motorkap op mijn auto)
- Meer dan 50 cm hoog of 30 cm breed/diep (dan kan ik net zo goed ‘terug’ naar mATX gaan)
En toen kwam ik de Corsair 2000D tegen. Voldeed aan al mijn wensen, behalve de oriëntatie van het moederbord. Echter na online een heleboel reviews en detailfoto’s bekeken te hebben dacht ik: met wat kleine ‘tweaks’ kan ik de hele kast ondersteboven positioneren! We zitten hier tenslotte op Tweakers, nietwaar?
Let’s tweak!
Samengevat heb ik de poten verplaatst naar de bovenzijde. Dit vereist wel een booringreep in de kast en wat knutselen met een paar langere bouten, carrossieringen en afstandsmoeren. Maar niks wat je niet kan krijgen in een standaard bouwmarkt. Het bovenpaneel is juist verplaatst naar de onderzijde. Hiertoe heb ik de magnetische bevestigingen wel moeten ‘verlengen’, om voorbij de plastic uitstulpingen te komen. Ik wilde het bovenpaneel namelijk verder geheel ‘stock’ houden, zodat de kast altijd terug kan naar de ‘fabrieksconfiguratie’.
Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dus hier komen de foto’s (scroll naar het einde van de review voor alle foto's, met link naar een grotere versie).
Links: voorzijde 'stock config' / Rechts: bovenzijde 'stock config'
:strip_exif()/m/29163/1Rnf6FxOc6fR0YAI22ZrbYOdnN4B4sEnGgA1EBBm0lKUjd59GN.jpeg?f=620xauto)
Links: onderzijde 'stock config' / Rechts: bovenzijde 'stock config' zonder paneel
:strip_exif()/m/29163/1Rnf6EpyVHZdkBcYFmxLkYmCz02w7b2QBKLftejj2ITe34M4hF.jpeg?f=620xauto)
Links: aanpassen voetjes / Rechts: voetjes gemonteerd in 'bovenzijde'
:strip_exif()/m/29163/1Rnf6GaP4j2GHH7jxAwCAUlVQkTvNtAlZDSfbtBhgH6BBFE6Gx.jpeg?f=620xauto)
Links: 'verlengen' magnetische bevestigingen bovenpaneel / Rechts: aangepast bovenpaneel op 'onderzijde'
:strip_exif()/m/29163/1Rnf6DZutJoMj82CO0c1gWkK0Lk31qfNedlU4Bck4BRecuhP5j.jpeg?f=620xauto)
Eindresultaat 'omgedraaide' kast
:strip_exif()/m/29163/1Rnf6FvvmcwFwlHRUCyZjC1VSUnAPlm92EVhFJMfvgGeH9Qqj9.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/29163/1Rnf6FnJiJ79fZVTZmBKmoRQxvhlQiOjUNmvud0j3jjVnQgHMp.jpeg?f=620xauto)
Overzetten systeem
Ik heb mijn huidige systeem overgezet. Hierbij heb ik wel de koeling opgewaardeerd. In de 2000D heb ik onderin in 3 zijden een 120 mm intake fan (Arctic P12 PWM PST) geplaatst. De AOI-waterkoeler (Arctic Freezer II 120 mm) fungeert met eenzelfde 120 mm fan als outtake. Door 3 intake fans creëer ik een overdruk in de kast, waarmee ik probeer te voorkomen dat er ongecontroleerd stof in de kast komt. In principe moet het stof uit de aanvoerlucht door de meshfilters in de zijpanelen tegengehouden.
Bij het inbouwen merk je dat de kast in eerste instantie bedoeld is voor de moederbordaansluitingen naar beneden. Er zitten namelijk helemaal geen slotcovers bij en ook tussen bovenzijde IO-shield en zijkant kast zit een grote opening. Normaal gesproken zijn deze openingen naar beneden gericht, zodat afdichten niet noodzakelijk is. Nu komt er hier alsnog een bovenpaneel overheen, dus je ziet er verder niks meer van.
:strip_exif()/m/29163/1Rnf8J1m5JcoFEMlTIqCxKI0DoQb3y304ZBLT7l7IhMo66sAMv.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/29163/1Rnf8Ji1wWuCqL0zMF14CidlfCMzWi8XsrNk9amaCrGwVT7gHw.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/29163/1Rnf8JoegRh5b8TXGtezPNN09coUpstvXdfGuLsn3V7GXNr9N1.jpeg?f=620xauto)
Slotwoord
Al met al ben ik zeer content met deze switch. Het systeem is een stuk stiller en koeler geworden, ondanks dat de kast rondom open mesh is. De ventilatoren hoeven nu namelijk veel minder hard te werken dan bij de FT03-mini. Nu zijn we in elk geval voorbereid voor de RTX3080 (of groter)!
Silverstone FT03-mini (19 x 23,5 x 40 cm) vs Corsair 2000D (20 x 27 x 47 cm na aanpassing)
:strip_exif()/m/29163/1Rnf8IoG2tsVt6UHY3tdkFawFDxS7dTVrjPFxv9ZpkjmmObFzD.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/29163/1Rnf8IupiAifPGqsHVit4WvbcJf2z5uePiCnTjOvGrJmRLu1Fw.jpeg?f=620xauto)