€ 805,- bij Amazon.nl Marketplace

AOC Agon Pro AG276QZD Zwart Review

DMZ
8 januari 2024, laatste update op 8 januari 2024, 2.235 views Rapporteer

Een prima product met absurde garantievoorwaarden, die het geld best waard is, maar als je andere opties hebt voor dezelfde prijs, neem vooral die, omdat de garantievoorwarden webshops veel te makkelijk in staat stellen om je 3 jarige garantie te weigeren.

Pluspunten

• Goede OLED weergave
  • Nulwaarden zwart ook in SDR mode
  • Kwaliteit Paneel en beugels
  • Milieuvriendelijke verpakking
  • OSD mogelijkheden en instelbaarheid
  • Calibratie kleuren
  • Snelheid paneel
  • Responsetijden min of meer 0

Minpunten

• Garantievoorwaarden
  • Irritante reminders midden in je scherm
  • Onduidelijke en inconsistente interface
  • Geen enkele uitleg wat sommige functies doen

3 van 5 sterren (Voldoende)

Intro

Dit paneel is op het moment van schrijven 700 euro in de Pricewatch en daarme met afstand het goedkoopste OLED paneel van 27" op de markt. Dit was ook meteen de reden van aanschaf.

Verpakking en materialen/accessoires

Paneel komt in eigen doos aan, dus geen extra bezorgmateriaal, en is bijna volledig verpakt in papier en karton, met plastic alleen waar echt nodig. Meteen een pluspunt AOC. Je krijgt een dik zooitje aan kabels, inclusief meerdere HDMI en DP kabels en een handleiding. Doordat het scherm eigenlijk erg klein is, krijg je wel een externe baksteen voor stroomtoevoer, dit had ik graag anders gezien.

Het is een zeer licht, en zeer dun paneel met bezels die niet te zien zijn als het op zwart staat, dus daarmee lijkt het groter dan wat het is.

Wat meteen opvalt is de makkelijke assemblage van een VESA mount en de stevige materialen van de voet en de houdbeugel. Scherm is volledig kantelbaal en draaibaar, maar dat mag je van een scherm van 700 euro verwachten.

Het Beeld

De weergave, ook in SDR, is gewoon super. Kleuren zijn exact zoals verwacht en vergeleken met een HDR600 C27HGx van Samsung is dit paneel dan ook een dag en nacht verschil. Wat ook gelijk opvalt is dat Windows het scherm meteen ziet als juiste display en ook meteen zorgt dat het op 240Hz wordt geinitialiseerd, iets dat bij bijvoobeeld de C27HGx toch anders is. Dit scheelt nogal in de setup want het werkt ongeacht wat je inplugt.

Op een laptop die geen HDR ondersteunt en ook niet de 240Hz van dit scherm echt aankan, gaat het netjes op 60Hz zonder mijn tussenkomst. Dit is ongetwijfeld Windows die beter is geworden met schermen goed instellen, maar geeft ook aan dat het scherm netjes zijn capabiliteiten rapporteert aan het systeem, iets dat helaas ook in het high end segment nog vaak ver te zoeken is.

De 240Hz en OLED responstijden zijn erg goed te merken, want er is merkbaar minder ghosting, lag en minder andere LCD eigenaardigheden. 360 graden rond draaien in spellen is nu cristalhelder. Doordat alle pixels individueel uit kunnen is ook tekst makkelijker leesbaar als je paginas afstruint, en dit leidt tot minder oogvermoeidheid.

Een ongewoon voordeel van een OLED limitatie is dat als je volop een wit vlak op het scherm tovert, het scherm automatisch dimt om zichzelf, maar ook jou, indirect te beschermen. Leuk in de avonden als je toevallig het word document van je oma opent zonder Dark Mode.

Her scherm gaat trouwens gewoon uit, met een 10 minuten waarschuwing, bij gebruik van 16 uur of meer. Ik weet niet wie het zo lang zou gebruiken, ik kom er wel eens aan met mijn gaming dagen, maar ik vind dit niet per se een dealbreaker.

De Interface/OSD

De interface van AOC is zacht gezegd inconsistent te noemen. Sommige reminders, zoals break reminders, gaan gewoon recht in het midden van je scherm, terwijl reminders zoals Pixel Refresh tijden rechts komen en dingen als input selectie of in het midden, of rechtsonderin, of linksbovenin komen! Meerdere functies geven helemaal niet aan wat ze doen, en de handleiding geeft ook niets weer over de OSD en de functionaliteit. Voor een scherm dat zoveel zorg nodig heeft dat te lang gebruiken je garantie kan laten vervallen (zie onder) is dit toch erg jammer.

Daarbij is het ook nog wisselend welke optie nou de juiste is in de highlights: Bij het bericht over Pixel Refresh is de optie die je kiest in het wit weergegeven, maar elders in de interface is wit juist de optie die of uit staat, of niet de geselecteerde optie is, en is rood met wit randje weer de geselecteerde optie.

Daarbij is het ook nog leuk als midden in je spel, recht voor je knaap, een reminder komt die een dikke 10 seconden blijft hangen, terwijl belangrijke dingen als Pixel Refresh reminders elke 4 uur, juist rechts op je scherm komen.

Met al deze issues geef ik nog steeds de voorkeur aan een OSD als dit, dan de trage en stroperige Samsung en ASUS varianten die het halve scherm innemen.

De Garantie

Deze is bij Megekko standaard 3 jaar ipv onze gebruikelijke 2. Wel kan je (aldus AOC) garantie blijkbaar in de volgende gevallen vervallen:

- Als je het scherm gebruikt voor meer dan 4 uur.

Nee, niet met een stil beeld, dat staat er apart in, maar gewoon, niet meer dan 4 uur achter elkaar gebruiken of je garantie vervalt. Dit is een beetje absurd als je kijkt naar de doelgroep van dit beeldscherm en het feit dat er 0.0 staat qua wat voor een pauze je tussen die 4 uur moet hebben om de garantie te behouden. Nee, er staat gewoon, niet meer dan 4 uur achter elkaar gebruiken. Gelukkig zal geen enkele rechter dit serieus nemen, maar hou in de gaten dat dit een primo reden zal zijn voor de winkel om garantie te weigeren.

- Bij het niet juist gebruiken van de Pixel Refresh mode vervalt de garantie

De Pixel Refresh is natuurlijk iets dat best mag en kan bij OLEDs, maar ten eerste is het vreemd dat de Pixel Refresh niet aangeeft wanneer ie nou klaar is (scherm gaat namelijk gewoon uit als ie bezig is), en ten tweede, de handleiding geeft niet aan hoeveel pixel refreshes je nou moet, mag en kan doen om het scherm goed werkend te houden.

Heb jij ook een AOC Agon Pro AG276QZD Zwart?

Het eerste wat ik me afvraag bij die garantievoorwaarden:

Hoe kunnen ze dat zien als je het scherm ter reparatie aanbiedt.

Gaat het hier specifiek om dode pixels of gewoon het hele scherm?
Hele scherm. Dode pixels heb je sowieso garantie op.
Zit vast wel een systeempje in dat bijhoud hoelang je scherm gebruikt is, die lezen ze dan gewoon af maar er moet ook een manier zijn om dat te resetten.
Moet ik die drie sterren nu zien als een reviewscore voor het product opzich of vooral als mix van het product vs de garantie?
Beiden, product an zich is prima, met kanttekeningen als UI.