Bose QuietComfort Ultra Earbuds (Zwart) Review
5 januari 2024, laatste update op 7 november 2024, 1.147 views
Rapporteer
Product gekocht
Een zeer geschikt product voor luisteraars die van kraakhelder geluid houden, maar ook waarde hechten aan bass.
In andere woorden: Uitermate geschikt voor instrumentale & vocale muziek, maar ook digitale muziek
De Spatial Audio-functie is bewonderenswaardig, op één voorwaarde. Hier geld dat dit het beste werkt bij instrumentale en vocale muziek.
Voor luisteraars die voornamelijk naar digitale muziek luisteren, zijn deze oordoppen misschien niet de beste.
Pluspunten
- Simpele interface app (als je er van houdt).
- Bescheiden etui voor dit formaat oordopjes
- Wing-tips voor extra demping & stabiliteit.
- Zeer gedetailleerd audio (Lees review!)
Minpunten
- Weinig functies in-app.
- Matige Equalizer in-app.
- Enigszins moeilijk oordopjes uit het etui te halen.
- Standaard geen ondersteuning voor draadloos opladen.
- Oordopjes nemen de warmte van je oren over
- Bizar slechte opnamekwaliteit van de microfoons
Mijn zoektocht naar nieuwe oordoppen is ontstaan nadat mijn Sennheiser Momentum True Wireless 3 had na slechts 11 maanden had begeven.
Daarop heb ik mijn geld teruggestort gekregen, en daarom de Bose QuietComfort Ultra Earbuds besteld.
In eerste instantie twijfelde ik erg tussen de Bose QuietComfort Ultra Earbuds en de Sony WF-1000MX5.
Na uitbundig reviews te lezen, specificaties vergelijken en advies van ‘deskundigen’ te hebben gehad; besloten voor de Bose QuietComfort Ultra Earbuds te gaan.
De conclusie was dat deze Bose oordopjes van gelijkwaardig niveau zijn als die van Sony (WF-1000MX5). Het enige verschil is op papier dat de Bose slechts 20Hz aankunnen, en de Sony’s 5Hz.
Echter bleek tijdens mijn test met de Bose’s oordopjes dat deze tot om en nabij 11Hz gaan (op vol volume) op Bluetooth-versie 5.0 en codec AAC.
Daarnaast is het geluidsprofiel van de Bose’s oordopjes vergeleken met die van Sony, zachter; maar niet te zacht. (Erg fijn bij instrumentale muziek).
De ANC vind ik niet ‘de beste’ zoals sommige mensen beweren. Het is zeer zeker wel goede ANC, maar er is helaas wel (veel) ruis waarneembaar als je geen muziek aan hebt staan; ook bij zacht volume van muziek is een ruis hoorbaar.
De Spatial Audio-functie is iets waar ik zelf geen behoefte aan heb of de meerwaarde van in zien.
Desondanks heb ik deze functie wel goed getest.
Het is inderdaad zo dat het klinkt alsof je live in concert bent (bij instrumentale & vocale muziek).
Echter, door het gebruik van het Spatial-Audio is de levensduur van de batterij wel drastisch minder. Naar mijn beleving is de punch van de bass dan ook minder krachtig.
Normaliter is de levensduur +/- 6 uur. Bij het gebruik van Spatial-Audio verminderd dit naar slechts +/- 4 uur.
Ook vind ik, en dit scheelt natuurlijk per individu; dat het draagcomfort niet ideaal is. Ik heb enigszins een wat kleinere oorschelp, en ervoer daardoor na slechts 30 minuten al wat zachte drukpunten.
Ook heb ik tot nu toe al 2 keer connectiviteits-problemen ondervonden. De oordoppen zijn wel verbonden met mijn iPhone (13 Pro Max), maar was het niet mogelijk om muziek af te spelen en werden de oordopjes niet gevonden door de Bose Music-app. Tot op heden niet gehad dat de verbinding weg viel.
Iets waar ik mij aan stoor is de kwaliteit van de applicatie. Vaak moest ik meermaals op dezelfde knop drukken voordat er wijzigen werden doorgevoerd. Het is een mooie, simpele interface; maar wel traag. Je kunt niet even snel makkelijk van ‘Modi’ of ‘Immersive Audio’-mode wisselen. Dit kun je natuurlijk ook doen via de touch-bediening op de earbuds, maar daar ben ik geen fan van.
Ook is de Equalizer maar eenvoudig. Je kunt kiezen uit 3 frequenties: Laag, midden, hoog.
Presets: Meer hoog, meer laag, minder hoog, minder laag.
Je kunt handmatig de regelaar voor Laag, midden & hoog verschuiven, maar zelf niet bepalen op welke frequentie.
TL:DR Perfect voor instrumentale & vocale muziek, niet voor elektronische muziek.
Update na 10 maanden gebruik:
Erg jammer, deze Bose-oordopjes beloofden veel.
Helaas heb ik nu al driemaal een RMA moeten doorlopen omdat de oordopjes het na van loop van tijd niet meer doen. Ik heb tweemaal gehad dat het linker dopje de geest gaf, en eenmaal dat het linker dopje een zeer irritant piep vertoonde.
Het wegvallen van de verbinding met mijn iPhone 13 Pro Max (nu iOS 18.1) is iets wat regelmatig gebeurt. De verbinding is erg gevoelig voor bewegingen (denk aan in de auto op de achterbank of in de trein).
Na al deze maanden is de app nog steeds simplistisch, maar al wel versneld.
De geluidskwaliteit is tot op heden top.
Daarin tegen is bellen een ellende.
Als ik in een stille omgeving ben, ben ik nog verstaanbaar, maar een langsrijdende auto of een zuchtje wind maakt je onverstaanbaar.