Brother MFC-L3730CDN Review

4 januari 2024, laatste update op 4 januari 2024, 2.511 views Rapporteer

Had een nieuwe printer nodig omdat de oude na 15 jaar veel onbetrouwbare prints begon te geven en ik toch behoefte had aan een all-in-one apparaat met scanner en ook mogelijkheid tot in kleur te printen. Ik had geen behoefte aan fotokwaliteit prints, want daarvoor hebben we een losse fotoprinter. Dit apparaat is een mooi compromis en niet te prijzig

Pluspunten

• All-in-one apparaat
  • Automatisch dubbelzijdig printen
  • Automatische scanner met papierinvoer

Minpunten

• Geen WiFi
  • Printkwaliteit

3 van 5 sterren (Voldoende)
Na 15 jaar dienst heb ik afscheid genomen van mijn oude Brother zwart wit netwerk laserprinter. Deze had behoefte aan een nieuwe toner/drummer en ik was al een tijdje op zoek naar een betere oplossing met ook ingebouwde scanner. Nu deden we dat nog met een oude printer die we enkel nog als scanner gebruikten. Dus was een all-in-one printer wel een must. En de keuze voor een laserprinter was vooral gebaseerd op het feit dat we al een fotoprinter hebben voor hoge kwaliteit afdrukken en ik niet zit te wachten op uitgedroogde inkjet cartridges door te weinig gebruik.

Dit model is defacto een uitgaand model, omdat deze geen wifi heeft. De MFC-L3760CDW heeft dit wel (plus nog optie om vanaf USB apparaat te printen), maar die is in verhouding veel duurder voor in feite hetzelfde apparaat. Aangezien ik in huis in iedere kamer bedraad netwerk heb liggen in wandcontactdozen was dit geen noodzaak. Als de printer aan staat kan er ook via het netwerk via wifi vanaf telefoons geprint worden indien daar behoefte aan is.

De printer is groot en vrij zwaar, dus je moet wel ruimte hebben om deze te plaatsen. Er zitten geen knoppen aan de zijkant of achterkant, waardoor je daar geen vrije ruimte hoeft te hebben (behalve voor ventilatie). Ik heb het apparaat via een netwerkkabel aan het netwerk hangen. Daarnaast zou je het nog via USB kunnen verbinden met een PC en om een of andere reden heeft men het nog nuttig gevonden een fax aansluiting te voorzien (waarschijnlijk voor onze oosterburen die nog alles op papier doen...).
Installatie
De printer zit als een geheel in een grote doos. Na het uitpakken en verwijderen van alle stickers om alle losse onderdelen bij elkaar te houden, moeten de beschermkappen van de toners verwijderd worden. Daarna is het plug en play. Zoals tegenwoordig gebruikelijk bij printers zitten er geen (netwerk/usb) kabels bij, dus die moet je zelf nog los aanschaffen. Voor printen heb ik gewoon de printer in Windows toegevoegd en werkt het met de standaard drivers prima. Voor scannen gebruik ik zelf NAPS2. Die moest ik nog wel updaten, omdat de driver crashte bij een oudere versie. Je kan hier instellen dat scannen standaard loopt vanuit de automatische papierinvoer i.p.v. via de manuele invoer via de glasplaat.
Bediening
De printer is voorzien van een kleuren touchscreen en fysieke drukknoppen. Bediening is simpel via het touchscreen en via de knoppen kan je navigeren. Bij de eerste ingebruikname volgt een korte wizard om de taal in te stellen. En daarna werkt het eigenlijk met de standaardinstellingen prima. Standaard maakt het apparaat geluidjes, maar dit kan je via het menu uitzetten. Er is ook de mogelijkheid via "apps" functies zoals scannen naar mail of naar mobile middels een qr code. Dit gaat echter via de Brother clouddienst en vereist voor sommige functies een account.
Print/scankwaliteit
De printkwaliteit is denk ik voor dit type apparaat gemiddeld. Verwacht geen goede kwaliteit printjes, in de zin dat er toch bij kleurvakken wel soort van streepvorming optreed. Mij stoort het niet, omdat ik het niet gebruik om foto's af te drukken, maar enkel simpele dingen en voornamelijk zwart-wit printjes. (zie ook foto van testpagina waar de streepvorming wel zichtbaar is).

Het scannen heb ik niet uitvoerig getest, maar eerste scans laten prima resultaten zien. De automatische papierinvoer werkt prima (nog niet getest met grotere hoeveelheden papier). Het doet in elk geval wat het moet doen.
Functionaliteit
Het is een vrij recht toe rechtaan printer zonder teveel fratsen. Zoals aangegeven zit er geen Wifi op, maar zolang je geen behoefte hebt aan Wifi direct printen en een bekabelde verbinding hebt is dat geen beperking in mijn ogen. Indien dit wel nodig is, dan moet je naar een van de CDW modellen kijken, die qua features vergelijkbaar zijn.

Persoonlijk handige functies zijn ADF (automatische document invoer tbv scannen), automatisch dubbelzijdig printen en simpele drivers zonder allerlei extra tools te moeten installeren. Het kan wel, maar ik heb daar nog geen behoefte aan gehad voor wat ik er mee wil doen. In mijn ogen moet het vooral zonder gedoe kunnen printen en scannen en dat doet het. Wel even op letten dat scannen met ADF enkelzijdig is, dus bij dubbelzijdige invoer moet je dat in twee batches doen (pak papier na eerste batch omdraaien) en kun je bijvoorbeeld met NAPS2 middels de optie Alternative Interleave weer netjes achter elkaar zetten.

Heb jij ook een Brother MFC-L3730CDN?

Duidelijke goede review.

Ik heb een Brother MFC9330CDW al 14 jaar (destijds 210 euro in de opruiming).
Doet het nog steeds prima.
Ook geen hoogvlieger in kleur afdruk, zeker niet als je "toner besparen" aan hebt staan.
Voor "streepjes" wordt aangeraden (bij mij) (initieel) het schuifje op de toner van geheel links-naar-rechts te bewegen (evt. meerdere keren).
Wat ik ook fijn vind is dat de "merkloze toners" het altijd goed doen op mijn Brother.
Brother werkt ook op Linux goed voor afdrukken, ADF, update firmware werkt niet bij mij op Linux.

Zie wel dat het bedieningspaneeltje er wat beter uitziet bij jouw uitvoering.
Ik heb ook een brother MFC-9332CDW een actie aantal jaar geleden maar een duits model en niet aan te passen naar ml. Mijn duits is inmiddel wel beter geworden ;) .
Is met een wifi module en werkt perfect zelfs met wifi-direct.
Dus als je wifi wilt let dan op welke je koopt 8)7 |:(
En ja de b keuze toners werken perfect.
Ik heb onlangs de Brother HL-L2350DW gekocht. Dat is een betaalbare Zwart/Wit laserprinter met WIFI. Ook direct printen vanaf Android/iOS devices. €118.50. WIFI code moest ik handmatig invoeren op het apparaat zelf. Printen Z/W foto`s matig. Printen tekst uitstekend!
Bedankt voor dit prima review.
Eén vraag: ik heb de indruk dat je het een prima printer vindt voor het geld. Waarom slechts 3 sterren?
Voor het geld vind ik het prima, maar ik zou alleen 4/5 sterren geven als de afdrukkwaliteit daar ook naar is.