€ 361,99 bij NBB.com

MSI MPG X670E CARBON WIFI Review

3 januari 2024, laatste update op 3 januari 2024, 364 views Rapporteer

Het is een pracht bord zonder al teveel RGB meuk. Deze build staan in het teken van "less is more" en is ook weer luchtgekoeld. De prijs is aan de forse kant, maar mijn mening is dat je nooit op een moederbord moet besparen, al is 450 euro voor een bordje wel gortig. Aan de andere kant is de afschrijving bij 5-6 jaar gebruik ook te verwaarlozen. Tel daarbij de talloze aansluiting en features op en je hebt een top bord in je systeem!

Pluspunten

• Veel M2 slots
  • Prachtig design
  • Veel fan headers
  • Debug LED

Minpunten

• prijs

Het was weer tijd voor een nieuwe PC build en gezien de prijs/snelheid/kwaliteit nu voor een AMD build gegaan na 20 jaar.

Ik gebruik het bord met een AMD X7800X3D en twee 32GB sticks van Kingston op 6000 MHz CL36 EXPO en tot nu toe werkt het bord geweldig. Het bord heeft een uitstekende set features, massa's I/O, USB/Fan/ARGB headers, een 7 segment LED debugging display (wat een must is voor mij), en heel veel M.2 slots. Ik had gehoord dat geheugentraining op AM5-borden 10+ minuten kon duren bij de eerste boot, maar het was wat korter. Ik schat 5-6 minuten. Het blijft langer duren om op te starten dan met mijn 9700K (1-2 minuten na aanzetten). Ik heb nog geen bios update gedaan, omdat alles vlekkeloos werkt.

Twee "zeur" items:
1: Het bord wordt niet geleverd met een papieren handleiding. Ik weet dat de meeste bedrijven pdf's op hun website zetten, maar als je problemen hebt met het moederbord kan het zijn dat je geen toegang hebt tot online handleidingen, dus een papieren handleiding is belangrijk. Met zo'n duur moederbord is er geen reden om geld te besparen door geen handleiding mee te nemen.
2: Ik kom van jaren Asus en de bios is toch echt wel wennen en soms verwarrend voor mij. Het kostte me wat tijd om erachter te komen hoe ik het kon opstarten vanaf een USB om Windows te installeren, en het kostte me ook wat tijd om erachter te komen hoe ik dingen als EXPO en PBO kon inschakelen. De geavanceerde modus zou eigenlijk gewoon betere menu's moeten tonen die duidelijk maken waar elke optie zich bevindt in het bios, maar het scherm van de geavanceerde modus lijkt veel op de EZ modus. Veel menu's binnen menu's binnen menu's met menu's wat resulteert in een labyrint om de instelling te vinden die je zoekt. Uiteindelijk gebruikte ik de zoekfunctie om instellingen te vinden, wat een slechte gewoonte is omdat je misschien niet alle beschikbare instellingen voor een bepaalde functie ziet. Dit is echter mijn eerste MSI-moederbord en ik ben niet gewend aan hun BIOS (ik ben ASUS gewend), dus ik denk dat ik er wel aan zal wennen en dat het prima zal werken. Er waren een aantal instellingen zoals ReBAR en PBO standaard ingeschakeld, die je normaal niet standaard ingeschakeld ziet, omdat ze soms problemen kunnen veroorzaken. Grafisch ziet de bios er wel gelikt uit!

Heb jij ook een MSI MPG X670E CARBON WIFI?