Prachtig 21:9 scherm voor in een donkere kamer, Ambiglow is te slecht om zich goed te onderscheiden van de concurrentie
:strip_exif()/m/189401/1RkHhvexRAauDsN4jDFcjMvpXmcXK6R9hRkxdLY8OrSSm4w6VS.jpeg?f=620xauto)
Ik heb dit scherm mogen testen als lid van het Tweakers testpanel. Ik heb op diverse manieren geprobeerd de Evnia aan te tand te voelen. Momenteel heb ik als vergelijkingsmateriaal twee monitoren in huis en een TV. Alle drie in gebruik voor HDR-content en gaming. Het betreft:
uitvoering: Dell S3422DWG Zwart
uitvoering: Dell S3220DGF Zwart
uitvoering: Sony KD-49XE9005 Zwart
Dit zijn alle drie VA-panelen, met een redelijk goed contrast (>3000:1), hoge piekheldheid (>550 nits, waarbij de Sony zelfs 820 cd/m² haalt bij 10% Window). Ik weet dus hoe mooi HDR er uit kan zien.
Daarnaast heb ik bij deze test gekeken naar enkele andere QD-OLED en VA-panelen
https://tweakers.net/pric...;1470792;1787072;1997700/Eerste indruk: mooi scherm met een bijzondere voet
Het scherm is gemakkelijk in elkaar zetten, vergelijkbaar met anderen monitoren. Het oogt mooi, maar moet wel passen in je interieur
:strip_exif()/f/image/1asiRgFuTcmmwflju7YScfZH.jpg?f=fotoalbum_medium)
:strip_exif()/f/image/Xls1OQVxgojNTuXbCNfCNl2o.jpg?f=fotoalbum_medium)
CRT/Plasma-nostalgie?
Aangezien het een QD-OLED betreft, kan het scherm grijzig ogen in daglicht. Ik merkte dit eigenlijk niet op. Zowel met daglicht als in een verlichte kamer. Vroegere plasma- en CRT-televisies hadden dit veel erger. Het stoorde mij dus totaal niet, ik vond het eerder nostalgisch / professioneel aanvoelen.
Uiterlijk
Het scherm oogt niet saai, maar ook niet te schreeuwerig. Lichtelijk zakelijk en iets kunstzinnig. Ik zou het scherm omschrijven als "contentcreator-uiterlijk". De voet neemt wel wat ruimte in beslag en doordat de poten als balans fungeren, staat de monitor iets verder naar voren ten opzichte voeten met plaat. In vergelijking met mijn Dell 32", is dit niet erg, aangezien op 125% DPI, ook kleinere letters heeft.
Het uiterlijk moet wel passen binnen je interieur en andere apparaten. Op mijn bureau ligt de nadruk op zwart, waardoor ik persoonlijk zou kiezen voor een zwarte monitor. Heb je meer witte apparaten, dan staat dit scherm perfect op je bureau!
Gerecycled plastic
Volgens
de marketing pagina van Evnia,bestaan de voetjes en bovenkap van de standaard voor 35% uit gerecycled plastic. Dit geeft het uiterlijk een wat speels karakter. Uiteraard is de bedoeling om het scherm een wat duurzamer karakter te geven. Gerecycled plastic is ook een kleurtje te geven (
Kleurenwaaier van gerecyclede plastics - Vereniging Afvalbedrijven). De ontwerpers hadden het ook kunnen verwerken in niet zichtbare delen. Persoonlijk vind ik het wel mooi.
Kabelmanagement kan beter
Zoals hieronder te zien, zijn de kabels wel te bundelen en te leiden, maar niet buiten het zicht te plaatsen. Dit doen mijn Dell monitoren een stuk beter, doordat het gat wat hoger zit.
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit is in het algemeen uitstekend. Er is veel aluminium gebruikt en plastic van goede kwaliteit. De 5-punts knop aan de achterkant voelt wel een beetje fragiel aan en het plastic dekplaatje liet los bij mij.
Dekplaatje voet laat los
Het dekplaatje van de voet liet bij mij los. Dit is een plastic kapje, vastgemaakt met dubbelzijdig plakband. Ik ben één van de laatste van het testpanel, dus het scherm is goed getest. Waarschijnlijk komt door de vele kabels die er achter lang gaan druk op en daar is dubbelzijdig plakband niet voor gemaakt. Gemakkelijk op te lossen met een druppeltje lijm, alleen dit voelt niet kwalitatief aan.
:strip_exif()/f/image/EZPg7my3IFFquM9sMBA724F3.jpg?f=fotoalbum_medium)
:strip_exif()/f/image/K1ieXHZs9rmfZVPDw4foaJcn.jpg?f=fotoalbum_medium)
Ventilator is storend, maar uit te zetten
De meeste (alle?) QD-OLED-monitoren moeten gekoeld worden om de levensduur te verlengen. Dat is bij de scherm ook zo. Er zijn 3 opties: normaal, stil en uit. Bij de normale stand, hoor je de ventilator vrijwel altijd, bij stil, gaat deze om de zoveel tijd even hard blazen. De ventilator klinkt als een tochtend ventilatierooster van je raam bij harde wind. Ik had eerst ook niet door dat het geluid van deze monitor kwam. Toch vond ik het storend genoeg om deze uit te zetten. Op Rtings, lees ik dat niet elke QD-OLED monitor deze optie heeft, dus dat is zeker een pluspunt!
Ergonomie
De maximale hoogte had voor mij wel hoger gemogen. Ik haal met deze voet niet de aanbevolen ergonomische hoogte, hierdoor zou ik dus een monitorverhoging moeten aanschaffen of een andere voet. Dit laatste moet via een bijgeleverde VESA-adapter.
Beeld
SDR-weergave
Standaardweergave is gewoon goed. Ik had het idee dat de consolemodus de beste standaardweergave had. Ik had dit ook nagemeten met mijn SpyderX. De standaardweergave is iets te koel en de consolemodus in mijn beleving iets beter (wel iets te warm). Maximale helderheid van het scherm is 250 nits in SDR-modus, wat prima is voor gebruik overdag of in een lichte kamer.
HDR-effect: Enkel overtuigend in het donker
Kleuren zijn mooi, zwart is echt zwart, piekhelderheid kan een stuk beter. Met name wanneer je niet in het donker de Evnia gebruikt. Dit scherm betreft een VESA True Black 400 scherm. Volgens de VESA-website zorgt Trueblack 400 desondanks tot 50 keer groter dynamisch t.o.v. een DisplayHDR 1000-scherm.
VESA DisplayHDR Certification - RTINGS.com
Het scherm kent verschillende HDR-modi. Enkel door het gebruik van True Black, voldoet het scherm aan de Vesa Trueblack 400 certificatie. De andere modi passen het contrast "slim" aan, waardoor hogere helderheid mogelijk is. Ik vond dit wel resulteren in mindere zwartwaarden en een minder accuraat beeld. Daarom voldoen deze modi ook niet aan de Trueblack eisen, wel handig als je overdag toch een wat betere HDR-ervaring wilt hebben.
Testopzet
Ik heb scherm op diverse manieren getest qua HDR-content:
- Via enkele games die HDR ondersteunen(Uncharted 4, Cyberpunk 2077 2.1 en Deliver Us Mars en Deep Rock Galactic). Deze games kennen veel piekheldheid, veel kleuren en donkere scenes.
- Dolby Demo Disc van 2018 met Dolby Vision materiaal
- Ekele video's: Venom: Let there be carnage, Shadow and Bone en Te Umbrella Company seizoen 4.
Kleuren
Kleuren ogen echt fantastisch. Kleurrijk en vol. Ik had het idee dat ik daadwerkelijk een verschil merkte t.o.v. van mijn monitoren en televisie die "maar" circa 90% DCI P3 dekking halen. Dit was met name goed merkbaar met de Dolby Demo-disc.
Helderheid en contrast
Donkere content oogt fantastisch op dit scherm. Bij scenes, zwarte vlakken zichtbaar zijn, dan voegt (QD)-OLED echt wat toe.
HDR-content moet je bij dit scherm sowieso niet in een verlichte kamer nuttigen. Hierdoor zal je ook nooit grijzig beeld ervaren, veroorzaakt wanneer er ligt valt op het scherm.
In vergelijking met mijn andere monitoren, vond ik de piekhelderheid minder indrukwekkend. Tot 5% window is het prima, volgens Tweakers zelf betreft dit 747 cd/m². Maar daarboven, zakt het snel in, vanaf 10% window doen mijn andere VA-panelen het simpelweg beter. Ik had het HDR-wow effect bij dit scherm enkel in een bijna donkere kamer. Maar alsnog word je niet weggeblazen. Neem een spel als Deep Rock Galactic, daar kun je gebruik maken van een vlammenwerper, vuur lijkt op mijn inferieure VA-panelen levensecht.
Voor dagelijks gebruik verkies ik qua helderheid mijn Dell S34 boven dit scherm. Ik vind het wat grijzige zwarte van mijn VA-paneel, niet storend genoeg om dit te verkiezen boven een QD-OLED-scherm.
Toch lijkt de Evnia het qua piekhelderheid het zeker niet slecht te doen t.o.v. andere QD-OLED panelen. Maar wel slechter dan QD-OLED televisies. Neem een
Samsung S95B OLED - RTINGS.com, deze haalt bij 10% window 956 cd/m² en bij 25% window 540 cd/m².
/f/image/YcWFfUlmXxRiY0IUCkrbNzCu.png?f=fotoalbum_medium)
Tweakers test enkel op een 5% window en 100% window. In mijn optiek is dat wat aan de karige kant om een goed beeld van de HDR-prestaties van een monitor weer te geven. Ook zie je dat sommige schermen hierboven elders wel een hogere of vergelijkbare 10% windows halen t.o.v. van deze Evnia. Dit wordt veroorzaakt doordat elke fabrikant een ander HDR-curve toepast.
Windows desktop HDR-modus
Doordat de pixels echt uit kunnen, is HDR-modus in Windows wel bruikbaarder. Mijn Dell-schermen en kennen qua HDR-content namelijk maar 1 niveau qua helderheid en dat is altijd full brightness (bij donkere scenes veranderd het wel mee). Dat is prima voor HDR-content, maar voor dagelijks desktopgebruik wil je dat de verlichting meebeweegt met HDR-helderheidsinstelling van Windows. Dat werkt bij QD-OLED perfect. Als het zou willen, dan kun je met dit scherm de HDR-modus altijd aan laten staan. Je ziet eigenlijk geen verschil t.o.v. desktop SDR-modus.
Dagelijks gebruik: van alle markten thuis
Dit scherm is zeer multifunctioneel. Ik gebruik mijn scherm altijd voor diverse gebruiksscenario's: kantoorwerk, fotobewerking, (console)gaming en videocontent kijken.
Gamen: zeer snel en mijn Steam Deck werkt erop!
Dit scherm is zeer snel! <2ms overgangtransities. Dat was goed merkbaar bij de eerst shooter. Mijn ogen moesten hier zelfs een beetje aan wennen, zo snel voelden bewegingen aan. FreeSync Premium (Freesync + HDR), werkte ook zonder problemen. Qua HDR-gaming is mijn advies nog steeds: speel in een donkere kamer voor het beste effect. Al kun je wel een betere HDR-ervaring krijgen door kiezen van het "HDR-gaming" profiel.
Een 34” 21:9 scherm is t.o.v. een 32” 16:9 scherm, in mijn beleving wel minder geschikt om te gamen met een controller achterover geleund. Console-gaming zou ik helemaal afraden. Je hebt dan zwarte randen of een uitgerekt beeld.
Steam Deck
De USB-C poort is rechtstreeks aan te sluiten op mijn Steam Deck. Ik moest wel eerst veilige beeldschermmodus aanzetten, om vervolgens de juiste instellingen te kiezen. Al mijn aangesloten randapparatuur worden feilloos omgezet naar mijn Steam Deck. HDR werkt ook sinds kort op de Steam Deck en dat is bij dit scherm niet anders.
Kantoorwerk
Het scherm oogt rustig aan. Ik vernam geen flickering. Het scherm heeft een comfortview-modus, waardoor je minder last hebt van blauw licht. De KVM-switch is handig als je liever je werklaptop aansluit. Normaliter werk ik met één 32"1440p scherm en één 24" 1080p scherm in portrait modus. Maar 34" 21:9 doet qua werkruimte niet onder, al moet je het scherm iets dichter naar je toe halen. Door de snelle responsetijden, scrollen pagina’s extra vloeiend t.o.v. een VA-paneel, waarbij je al snel ghosting ziet.
Fotobewerking
De kleuren zijn erg goed te noemen. Voor kalibratie heb je wel een andere kleuren spectrofotometer nodig. Mijn SpyderX lijkt niet geschikt. Hij leest mijn scherm wel uit, maar kent geen profielen voor niet LCD-schermen. Ik had het idee dat hierdoor de gamma-uitlezing niet accuraat was.
Een 34" 21:9 scherm vind ik persoonlijk minder ideaal voor Lightroom. Je wilt namelijk de foto zo groot mogelijk in beeld. Hierdoor ben je bijna verplicht de filmstrip aan de onderkant standaard in te klappen.
Films en Series: voor 21:9 content uitermate geschikt
Zoals eerder aangegeven, gebruik ik mijn monitor ook graag voor films en series. Handig als je vriendin en jij iets willen kijken wat de ander niet wilt zien. Daarvoor is dit scherm ook zeer geschikt. Video-content raad ik wel aan om in True-black te kijken, dan haal je de mooiste zwartwaarden. Je levert wel wat helderheid in. Al kun je wel een betere HDR-ervaring krijgen door kiezen van het "HDR-video" profiel.
Een 21:9-scherm is echter minder geschikt voor 16:9 materiaal. Een 32” scherm heeft namelijk een groter schermoppervlak. Hierdoor is 21:9 materiaal op een 32” breder dan 16:9 materiaal wordt weergegeven op een 21:9 scherm. Volgens
displaywars
/f/image/yuMwXho2ZHVkGQUwF2BgLVvK.png?f=fotoalbum_medium)
Ambiglow: enkel statisch is nuttig voor dagelijks gebruik
Dit scherm onderscheidt zich van de andere QD-OLED-schermen, door het Ambiglow heeft. Ambiglow is de monitorvariant van Ambilight. Als statische achtergrondverlichting zeer bruikbaar. Ik had dit ten aller tijden aan staan. Het voegt wat sfeer toe en maakt het kijken rustiger. Zie volgende foto:
Er zijn enkele effecten in te stellen, vergelijkbaar met RGB-verlichting van RGB-lampen of gaminghardware. Er zijn een beperkt aantal kleuren in te stellen. Rood, oranje en geel, zijn in ieder geval aanwezig. De RGB-verlichting is niet te besturen vanuit de software, laat staan te koppelen aan Razer Chroma RGB, OpenRGB of HomeAssitant. Gemiste kans wel.
Echter, de bedoeling van Ambilight is dat het meer sfeer geeft bij bewegend beeld. Daar schiet Ambiglow te kort t.o.v. Ambilight. Er zit merkbare vertraging in en transities zijn schrokkerig. Dit is merkbaar bij films. Zie volgende testvideo van de Dolby Demodisc 2018.
Voor gamen en dagelijks gebruik is het volledig onbruikbaar.
De prijs van dit scherm is inmiddels vrij competartief t.o.v. van andere QD-OLED's. Waardoor de duurdere meerprijs van het toepassen van Ambiglow momenteel geen minpunt is, maar een pluspunt.
Conclusie: Leuk QD-OLED scherm, maar niet voor iedereen
Een mooie all-rounder QD-OLED scherm. Zeer geschikt voor zowel gaming, kantoorwerk en het nuttigen van video-content. Door zijn DisplayHDR True Black 400 certificatie, is dit scherm bij het gebruik van HDR enkel geschikt voor mensen die meestal in een donkere kamer gamen of films kijken.
- Voor kantoorwerken is het 21:9 formaat handig, net zoals de KVM-switch met 4 usb-poorten en kijkt het zeer prettig.
- Voor een spelletje is het scherm lekker snel dankzij de snelle responsetijden (<2ms) en is er ondersteuning voor FreeSync Premium.
- Films kijken is op dit scherm echt een genot dankzij de goede zwartwaarden in de TrueBlack modus. Wel is het advies om je kamer zo donker mogelijk te maken voor het beste HDR-effect.
- AmbiGlow is wel vrijwel onbruikbaar door de hoge latency en niet soepele overgangen. Gelukkig is de statische verlichting wel nuttig.