Philips P-line 329P9H Wit, Zwart Review

1 januari 2024, laatste update op 15 januari 2024, 224 views Rapporteer

Deze monitor (twee stuks) gekocht als vervanging voor mijn vijf jaar oude Philips 272P7VPTKEB/01. Ik gebruik hem als zakelijke monitor. Het kostte me wel enige moeite om een en ander goed geïnstalleerd te krijgen, maar nu alles het eenmaal doet ben ik bijzonder tevreden. Ik kan deze monitor absoluut aanbevelen, zeker als je hem inzet voor zakelijke toepassing.

Pluspunten

• Fantastisch beeld: Razendscherp, mooi helder met prima contrast en mooie kleuren
  • Webcam met (goed werkende) Windows Hello
  • Mogelijkheid om als laptop docking station te werken (nog niet zelf getest)
  • USB-hub met (instelbaar via het menu) USB 3.0 of USB2.0
  • Mooi strak uiterlijk: Zwart met zilvergrijs (dus niet met wit zoals het op de foto lijkt)
  • Uitstekende fysieke instelmogelijkheden (draaibaar op voet, hoogte instelbaar, pivot mogelijkheid en meer)
  • Uitstekende overige instelmogelijkheden zoals kleurtemperatuur, powersensor, lichtsensor en meer

Minpunten

• Zeer matig geluid (maar ik heb externe boxjes dus is niet zo erg)
  • Matige beeldkwaliteit van de webcam (echt wel jammer)
  • Meegeleverde USBc kabel is te kort (100 cm voldoet niet)
  • In de C13 aansluiting voor de netspanningsaansluiting zit een nokje, waardoor een "generieke" kabel niet past
  • Installeren van drivers voor webcam, netwerkaansluiting, USB-hub kost meer moeite dan gehoopt
  • Het menu van het scherm werkt wel, maar is niet prettig om te bedienen

Waarom een nieuwe monitor (c.q. set van twee monitoren)
Mijn Philips 272P7VPTKEB/01 monitor was echt geen verkeerde monitor, maar was inmiddels wel vijf jaar oud. Vandaar de wens om op zoek te gaan naar een nieuwe.

Waarom twee monitoren
Ik gebruik de monitor voornamelijk zakelijk. Om die reden vind ik het belangrijk om altijd redundant te zijn uitgevoerd. M.a.w. als er eentje uitvalt heb ik altijd de tweede nog om mee door te werken. Verder zit ik heel vaak te video-conferencen. Dan is het fijn om twee beeldschermen naast elkaar te hebben, zodat ik op de ene monitor de teams/zoom/... sessie open heb staan en op de andere eventuele zaken om te delen. Maar ook zonder video-conferencing zijn er genoeg redenen om twee monitoren naast elkaar te hebben staan.

Waarom een 32 inch monitor
Tja, dat is op zich een goede vraag om te stellen. Met 2 x 27 inch kom je een heel eind en je kunt je afvragen of 2 x 32 inch nou écht nodig is. Maar nu ze er eenmaal staan zou ik niet meer terug willen naar 27 inch. Je werkt als het ware "in" je scherm.

Waarom deze Philips P-Line 329P9H
Bij het zoeken naar een beeldscherm had ik een paar eisen:
  • 4k met minimaal 60 Hz
  • Minimaal 27 inch
  • Formaat 16:9
  • Ingebouwde webcam
  • Ingebouwde speakers (al vraag ik me achteraf af waarom ik dat per se wilde)
En toen ik op tweakers ging vergelijken kwam ik nog wat andere nuttige zaken tegen die ik eigenlijk ook wel graag wilde hebben:
  • Windows Hello
  • USB aansluitingen
  • Mogelijkheid om de monitor als docking station te laten fungeren voor mijn laptop
Uiteindelijk bleef de keuze over tussen de Philips P-line 329P1H/00 Zwart en deze Philips P-line 329P9H Wit, Zwart. Uiteindelijk heb ik op gevoel gekozen voor de P9 monitor.

In elkaar zetten van de monitoren en fysieke mogelijkheden
Hoewel de beschrijving het heeft over zwart en wit, was de monitor (in mijn geval) in werkelijkheid zwart met zilvergrijs. Zelf was ik daar wel blij mee, maar het is dus anders dan beschreven. De monitor is niet echt licht, maar voor zo’n grote monitor vind ik hem erg goed hanteerbaar. Het plaatsen van de voet was een fluitje van een cent; daar is geen gereedschap voor nodig. De monitor is aan alle kanten verstelbaar (draait op de voet, instelbaar in hoogte en pivotmogelijkheid). Zelf heb ik ze overigens gewoon naast elkaar staan in landscape stand, maar voor de liefhebber zijn er dus voldoende creatieve mogelijkheden.

Aansluiten van de monitoren zelf
Het aansluiten van de monitoren zelf was ook niet moeilijk. Twee keer stekker in het stopcontact, twee keer een display port kabel in de videokaart en tadaaa: Er was beeld. Even klooien in de windows beeldscherm-instellingen om ervoor te zorgen dat links ook echt links is en rechts ook echt rechts. Dat was allemaal goed te overzien. Er was wel één narigheidje: Ik had alle oude kabels laten zitten om ze gewoon in te prikken, maar in de C13 aansluiting (voor de 220V netspanningskabel) zit een klein nokje. Daardoor paste de oude kabel niet en moest ik dus per se de meegeleverde kabel gebruiken. Is niet onoverkomelijk, maar ik begrijp niet goed waarom Philips hier voor heeft gekozen.

Bijwerken van de driver files (windows 11) voor de monitoren
Bij de initiële installatie gebruikte het systeem gewoon de standaard windows drivers. Die gaven wel meteen de juiste resolutie, maar ik wilde toch liever de Philips drivers installeren. Het downloaden van de Philips support site verliep vlekkeloos, in tegenstelling tot de installatie. De computer liep tijdens het bijwerken van de driver twee keer tegen een time-out aan. Het gebeurde zowel bij de installatie van de driver voor de eerste monitor en daarna (na een reboot) ook bij de installatie van de tweede. Na de reboots leken de drivers dan uiteindelijk wel goed geïnstalleerd te zijn. Ik ga er maar van uit dat dit niet bij iedereen problemen oplevert.

Werkend krijgen van de webcam
Op de Philips support site staan wel drivers voor de webcam, maar die komen uit het windows 7 tijdperk. Met windows compatibiliteitsmodus en "run as administrator" lukte het uiteindelijk om de drivers geïnstalleerd te krijgen. Om er vervolgens achter te komen dat je de monitor met een usb kabel moet verbinden om de webcam werkend te krijgen. Dus USB-C ingeprikt in de monitor, USB-A op de PC en voilá: Daar was webcam nummer één. Om webcam nummer twee ook werkend te krijgen had ik ook díe moeten aansluiten op de PC, maar het kabeltje was veel te kort. Dus aangesloten op een van de USB aansluitingen op monitor nummer een en daarmee was ook de werking van webcam nummer twee een feit. Ik vind het wat zuinigjes van Philips om slechts een kabel van 100 cm mee te leveren en heb nu dus zelf voor 15 Euro een aanvullende (lange) kabel aangeschaft.

Werkend krijgen van netwerkaansluiting
Deze drivers zijn niet te vinden op de philips website zelf, maar in de handleiding staat wel een link naar de realtek drivers voor de netwerkaansluiting. Dat werkte voor mij niet goed (Voor mij werkte de download alleen door op de Chineestalige download knop te drukken (de driverfile is overigens dan wél Engelstalig). Als ik de pagina eerst naar Engelstalig omzette (om te controleren of het inderdaad de "download" knop was) deed die knop helemaal niks. Achteraf kwam ik erachter dat ik beter via deze link bij de drivers had kunnen komen. Dan werkt de download wel goed. Hoe dan ook: Toen ik het bestand eenmaal had kunnen downloaden, ging de installatie van de drivers wel gemakkelijk. Rebooten en klaar.

Beeld
Het beeld is wat mij betreft onovertroffen. Fenomenaal scherp, prachtige kleuren, prima contrast en mooie helderheid. Ook de lichtsensor doet het wat mij betreft goed. Het uitstekende beeld is echt een van de sterkste punten van deze monitor en echt een reden om deze monitor aan te bevelen.

Geluid
Het geluid is net iets beter dan van mijn vorige monitor, maar dat was het dan ook. In absolute zin is het geluid bijzonder matig en in de praktijk zul je ofwel willen werken met een headset of met een paar goede externe speakers.

De webcam en microfoon
De webcam is geschikt voor Windows Hello en dat werkt goed. Verder is de webcam is niet fantastisch, maar wel goed goed genoeg om mee te videoconferencen. Hetzelfde geldt voor de microfoon: redelijk maar niet meer dan dat. Philips laat hier wat mij betreft dus echt een kans liggen. De (matige) kwaliteit van de webcam en microfoon is niet in verhouding met de topkwaliteit van het beeldscherm zelf en dat is jammer.

Het monitor menu (en gebruik van de smart control software)
De knoppen voor het bedienen van het menu zitten aan de achterkant van de monitor. Daardoor zie je niet goed wat je doet. Dat is onhandig, want je moet echt even door alle instellingen heenlopen om de monitor aan te passen aan je eigen wensen (nederlandse taal, lichtsensor aan of uit, USB standby mode, invoerdetectie, ...). De meegeleverde smart control software (let op: Installeren als administrator) kan een aantal van die instellingen ook maken, maar lang niet allemaal. Is allemaal niet zo heel erg, omdat je het niet dagelijks aanpast, maar het had handiger gekund.

Prijs (en prijs/kwaliteit verhouding)
De Philips 329PH is niet de goedkoopste monitor. Ik heb hem gekocht voor 715 Euro. Als je budgetmonitor wilt hebben, zijn er dus wel betere alternatieven. Maar als je op zoek bent naar veel features en naar een fantastisch beeld, dan zit je met deze monitor helemaal goed. Persoonlijk vind ik de prijs kwaliteit verhouding prima op orde en vind ik dat ie zijn geld meer dan waard is.

Samenvattend
De inspanningen voor de installatie zijn groter dan ik had verwacht. Maar als je de installatie eenmaal hebt weten te overleven dan krijg je een dijk van een monitor tot je beschikking. Het is jammer dat Philips niet wat meer aandacht heeft besteed aan de webcam, de microfoon en de speakers (en de bediening van het menu) zeker omdat dit een monitor is waarvan ik verwacht dat die voornamelijk zakelijk gebruikt gaat worden. Maar dat zijn slechts kleine ergernisjes en de monitor krijgt van mij wel degelijk vier sterren. De prijs/kwaliteit verhouding is prima en ik kan hem absoluut aanraden.

Heb jij ook een Philips P-line 329P9H Wit, Zwart?