Corsair Flash Voyager 8GB Zwart Review

mm1985
7 december 2010, laatste update op 8 december 2010, 1.631 views

Corsair Flash Voyager 8GB Zwart

Intel Q9650 (OC @ 3808MHz) Asus P5E Deluxe 2x2GB OCZ Reaper 1066 (OC @ 1076MHz 5-5-5-15) MSI GTX460 Hawk (OC @ 900/1800/1000) OCZ Vertex 2 120GB Kingston SSDNow V+ Gen2 128GB 2xSamsung Spinpoint F3 1B Windows 7 Ultimate 64bit Voor de overige specs van mijn PC zie: http://nl.hardware.info/usersystemen/12235/mm1985-mm1985s-pc. Inleiding Op deze stick heb ik onder andere de installatiebestanden van Windows 7 gezet, dus ik gebruik deze stick voornamelijk om Windows te installeren. Betrouwbaarheid Ik heb de stick in februari 2010 aangeschaft en de stick doet het nog steeds. Verder geeft Corsair 10 jaar garantie op deze stick wat uiteraard uitstekend is. Snelheid Laat ik beginnen met een HDTune screenshot (blocksize is 8MB):...

Pluspunten

• Hele goede leessnelheden
  • Rubberen omhulsel, dus kunnen goed tegen stootje
  • 10 jaar garantie

Minpunten

• Schrijfsnelheden kunnen misschien wel wat beter
  • Blokkeert een naastgelegen USB poort

Intel Q9650 (OC @ 3808MHz)
Asus P5E Deluxe
2x2GB OCZ Reaper 1066 (OC @ 1076MHz 5-5-5-15)
MSI GTX460 Hawk (OC @ 900/1800/1000)
OCZ Vertex 2 120GB
Kingston SSDNow V+ Gen2 128GB
2xSamsung Spinpoint F3 1B
Windows 7 Ultimate 64bit

Inleiding

Betrouwbaarheid

Snelheid
Laat ik beginnen met een HDTune screenshot (blocksize is 8MB):

Maar ik heb ook een aantal praktijktestjes gedaan om te zien of HDTune de waarheid spreekt. Immers wat heb je aan benchmark getallen als dat niet zo blijkt te zijn in de praktijk. Vandaar dat ik liever de snelheid bepaal door het zelf te testen dan door allerlei verschillende benchmark programma's te draaien. Hieronder zijn de resultaten, de tijden zijn gemeten met een stopwatch. Uiteraard heb ik het getest door de bestanden heen en weer te kopiëren van de USB stick naar mijn harde schijf en vica versa.

ISO bestand, 7204MB groot
Lezen: 4m 14s ==> 28,3MB/s
Schrijven: 13m 29s ==> 8,9MB/s

Map met 10 bestanden, 4036MB groot, bevat 4 grote bestanden en 6 kleine bestanden
Lezen: 2m 20s ==> 28,8MB/s
Schrijven: 7m 29s ==> 8,6MB/s

Map met 2770 bestanden, 418MB groot
Lezen: 19,7s ==> 21,2MB/s
Schrijven: 1m45s ==> 4,0MB/s

Map met 2039 bestanden, 7263MB, gemengd inhoud (o.a. Windows installatie bestanden)
Lezen: 4m17s ==> 28,3MB/s
Schrijven: 15.46s ==> 7.7MB/s

Dus zoals je kunt zien is 28MB/s wel haalbaar voor lezen. Als je bedenkt dat de maximale snelheid van de USB2.0 verbinding in de praktijk maar iets boven de 30MB/s is, is de leessnelheid echt meer dan uitstekend. Alleen de schrijfsnelheid (nooit boven de 9MB/s gemiddeld gezien) van de stick valt wel tegen, maar misschien is het eigenlijk helemaal niet eens zo slecht voor een USB stick. Ik weet eigenlijk niet wat gangbaar is, want zoveel verschillende USB sticks bezit ik ook niet (ik heb verder alleen nog een Kingston 4GB stick, dat in ieder geval veel langzamer is met zowel lezen en schrijven).
Maar waarvoor ik de stick gebruikt is de leessnelheid gelukkig veel belangrijker voor mij.

Vormgeving
De stick heeft een rubberen omhulsel, dus een val zal de stick wel makkelijk overleven. De USB kop is beschermd door middel van een kapje dat je makkelijk erop kan zetten of eraf kan halen (misschien dat het in het begin nog erg strak zit, maar dat kan ik me niet meer zo goed herinneren). Het rubberen omhulsel is ook bedoeld om de stick water resistent te maken. De enige manier om de testen of dit zo is, is om de stick in water te dompelen, maar deze test wil ik voor de zekerheid toch maar even niet uitvoeren.
Helaas is de stick wel dusdanig dik dat het een eventuele naastgelegen USB poort zal blokkeren. Maar gelukkig hebben de meeste PC tegenwoordig een overvloed aan USB poorten, dus zo'n probleem zal het niet gaan vormen. Het zal misschien hooguit problematisch kunnen worden als je het voor een laptop gebruikt.

Als je een 8GB USB stick zoekt zou ik deze Corsair Flash Voyager 8GB kunnen aanbevelen. Als ik in de prijsvergelijker kijk is de stick niet eens zo verschrikkelijk duur geprijsd t.o.v. andere 8GB sticks. En dat terwijl de prestaties volgens mij prima zijn voor een USB stick, al had de schrijfsnelheden wel iets beter gemogen van mij.

Heb jij ook een Corsair Flash Voyager 8GB Zwart?

Heeft iemand toevallig een Corsair Flash Voyager GT 16GB in bezit? Zo ja zou je me dan kunnen vertellen wat de lees en schrijfsnelheden zo'n beetje zijn als je een groot bestand (minstens enkele GB's groot) kopieert naar de USB stick?
Ik ben namelijk benieuwd in hoeverre de Voyager GT serie beter presteert t.o.v. de Voyager serie.

Edit: Ik zie dat op dit moment 5 mensen zijn die een waardering hebben gegeven voor mijn review. De gemiddelde score is 2 sterren, dus blijkbaar vinden jullie het niets. Dat kan natuurlijk en ik vind het ook niet erg dat je dat laat blijken, maar zouden jullie dan ook zo sportief willen zijn om aan te geven wat je dan nog meer had verwacht in een review over een USB stick.
In mijn ogen is het belangrijkste eigenschap (voor mij eigenlijk het enige belangrijke) van een USB stick de prestaties en die heb ik dus geprobeerd weer te geven via praktijk tests.

[Reactie gewijzigd door mm1985 op 26 juli 2024 04:45]

Vind het wel een goeie review, zitten voldoende punten in om 3 a 4 sterren te scoren. Ikzelf ben ik het bezit van een 16GB die over het algemeen er steeds 2MB boven jou resultaten zit ongeveer.
Heb je de Flash Voyager 16GB of de Flash Voyager GT 16GB?
Heb zelf ook de Voyager 8GB en de 32GB (beide de non GT versie). Ben tevreden over de prestaties van de 8 GB die vergelijkbaar zijn met hetgeen hierboven gepresenteerd is, maar persoonlijk vind ik de 32GB tegenvallen. Schrijfacties duren voor een of andere reden langer op de 32GB dan op de 8GB (de 32GB is aangeschaft om grotere bestanden heen en weer mee te nemen). Zal eens kijken of ik hierover wat specifieker kan zijn in volgende post na het eea te hebben uitgezocht.
paar jaar geleden ook gehad, was pracht ding, scoorde wel wat hoger dan die van jou btw.

heb nu de 32 flash voyager 32Gb 32 Gtr, en tot mijn verbazing presteert die net iets minder dan de 8 die ik daarvoor had. wat opzich best wel vreemd is omdat daar niet trots het predikaat GTR op staat.

verder een nette review die zeker wel meer dan 2 sterren verdient.