Zalman CNPS9500 AT Review

MartijnLoarne
7 december 2010, laatste update op 7 december 2010, 899 views

Zalman CNPS9500 AT

Waarom deze cooler? Zoals jullie hebben kunnen lezen heb ik een oude Pentium 4 machine staan. Deze heeft het altijd goed gedaan, maar wel in combinatie met een hoop geluid. Dit kwam mede door de boxed cooler van deze processor. Daarom besloot ik afgelopen april de CPU-cooler en mijn casefans te vervangen, in de hoop op betere koeling en minder geluid. Ik heb koeler aangeschaft bij Salland Automatisering. Ik heb voor deze cooler gekozen omdat hij volgens de specificaties erg stil is. Na installatie moet ik zeggen dat dit ten dele waar is. Wat krijg je? Nadat ik de keurig verpakte doos van Salland uitpakte, kwam de doos van de koeler tevoorschijn. De koeler valt op in grootte, hij is in vergelijking met de boxed cooler van de...

Pluspunten

• Goed koelvermogen bij hoge toerentallen

Minpunten

• Veel geluid bij hoge toerentallen
  • Er zijn voor het geld betere alternatieven verkrijgbaar

3 van 5 sterren (Voldoende)
Waarom deze cooler?

Wat krijg je?

Nadat ik de keurig verpakte doos van Salland uitpakte, kwam de doos van de koeler tevoorschijn. De koeler valt op in grootte, hij is in vergelijking met de boxed cooler van de Pentium 4 best groot.
Meegeleverd zijn:
- De koeler zelf
- Bracket voor socket 775
- Backplate voor socket 775
- 92 mm fan welke al aan de koeler bevestigd zit
- Aantal bevestigingsschroeven
- Koelpasta
- Handleiding

De fan is PWM gestuurd, en daarom is er geen andere vorm van fancontrolling meegeleverd. Het is een beetje afhankelijk van hoe warm de processor wordt, maar in mijn situatie heeft PWM niet zo heel veel zin omdat de fan amper langzamer gaat draaien, zoals eventjes verderop ook te lezen valt.

Installatie

De koeler installeren was een klus op zich, zeker omdat het moeilijk is om goed in de kast te kunnen komen. Gelukkig had ik hulp van iemand die al eerder een koeler had geïnstalleerd, dus het klusje was zo geklaard. In je eentje is het niet echt aan te raden om de koeler te installeren, meerdere handen zijn eigenlijk wel noodzakelijk.

Eerst schroef je het socket 775 bracket door middel van de backplate vast aan het moederbord. Het bracket is een soort van ronde plastic rand waarop je de koeler vastschroeft.
Hieronder zie je een plaatje van de bracket. Het blauwe rechthoekje geeft de bracket aan.

Daarna smeer je de koeler van de onderkant in met koelpasta en plaats je hem op de processor. Vervolgens draai je het bevestigingsplaatje vast over de koeler. Deze wordt met twee schroeven vastgemaakt aan de bracket en zorgt dat de koeler tegen de processor aan klemt.
Het vastmaken van dit bevestigingsplaatje is een flink karwei, maar als de koeler eenmaal zit, zit hij wel erg stevig vast en is er geen beweging meer in te krijgen.

Als laatste sluit je de kabel van de ventilator aan op het moederbord.

Temperaturen

Laat ik maar beginnen met de tekortkoming hier; ik heb helaas geen temperatuur waarden van toen de stock koeler er nog op zat. Ik schat dat deze op z'n minst 10 à 15 graden hoger zijn dan met de Zalman koeler. De Zalman heeft een goed koelvermogen, maar helaas gaat dit wel gepaard met kabaal.

Idle is hij ongeveer 30 graden en load ongeveer 37 graden.
Onder idle wordt hier verstaan dat hij alleen het bureaublad weergeeft en de load situatie wordt gecreëerd met de IntelBurnTest. Deze test wordt afgewerkt in 198,58 seconden.

Zoals de koeler nu in de kast zit.

Overklokken

Hierover kan ik kort zijn. Mijn hardware werkt niet echt mee met overklokken. De processor draait standaard op 3,0 GHz, en ik krijg hem niet verder dan 3,3 GHz overgeklokt. Wanneer ik hoger ga, kan het moederbord geen SAT-A drives meer vinden en dan houdt het booten dus snel op.
Overigens moet gezegd worden dat de temperaturen nauwelijks veranderen als ik overklok, dus dat is zeker een pluspunt.

Geluidsproductie

Hier had ik al wel het één en ander over gezegd, maar hier ben ik niet erg over te spreken. Op 12 Volt is het sowieso een stofzuiger, dan draait hij rond de 2800 rpm.
Op de PWM-stand draait hij op mijn moederbord idle ongeveer 2300 toeren en onder load ongeveer 2700.
Qua geluid maakt dit weinig verschil met 12 Volt, je hoort de koeler nog erg goed.
Wanneer er lagere voltages ingesteld worden, zal de geluidsproductie ongetwijfeld lager komen te liggen.

Modbaarheid

Hier heb ik persoonlijk nog weinig tot geen aandacht aan besteedt, al zal ik dit in de toekomst waarschijnlijk wel gaan doen. Mijn plan is, wanneer dit systeem te langzaam wordt, een nieuw systeem in elkaar te zetten en deze voor HTPC-doeleinden te gebruiken. Hiervoor zal ik waarschijnlijk de 92 mm fan verwijderen en vervangen door een Scythe Slip Stream Slim 1200 tpm fan. Deze is een heel stuk stiller en is koelt ook prima.

Al met al een prima koeler, met een prima koelvermogen voor zijn geld. Helaas gaat dit wel gepaard met veel geluid bij hoge toerentallen. Er zijn zeker stillere koelers te koop met hetzelfde koelvermogen voor ongeveer hetzelfde geld.

Tot slot nog een paar foto's van mijn gebeunde getweakte kast:

Druk bezig met tweaken.

Eindresultaat!

Heb jij ook een Zalman CNPS9500 AT?

Zo, gisteren even in de BIOS verder gekeken dan m'n neus lang is, en de fan op 20% gezet. Hierdoor draait hij maar ~ 1400 rpm, en dit scheelt een stuk in de geluidsproductie! :)
De temperatuur is idle ongeveer 2 à 3 graden gestegen en onder load zo'n 6 graden. Hier maak ik me in ieder geval niet druk over, vind het wel prima zo.
Volgende puntje wordt mijn Asus X1600 512 MB videokaart vervangen, want de fan van de kaart is aardig op z'n einde aan het lopen, er komt namelijk een "schrapend" geluid vanaf, dus ik denk dat de lagers of iets dergelijks versleten zijn.. :+
Opbouwende kritiek en aanvullingen zijn altijd welkom!
Anoniem: 325840 7 december 2010 18:05
Nette review. Je zou even kunnen kijken of je de snelheid met Speedfan aan kunt passen.

Of deze koeler in het algemeen het waard is...tis toch een beetje verouderd model, ik zou eerder voor de Cooler Master Hyper 212 Plus gaan. Denk ook niet dat je een 120mm fan op de Zalman kunt zetten (ja, misschien met tiewraps).
deze fan ondersteunt toch pwm?,
wellicht dat ze daarom geen fancontrolller bijleveren
@ coffeejunkee:
Inderdaad, ik heb met Speedfan al het een en ander geprobeerd, maar ik kwam er nog niet echt uit. Nog maar een keer naar kijken denk ik.

De Hyper 212 Plus is inderdaad een betere keuze voor het geld ;)
En een 120 mm fan dat lukt me wel met tie-wraps en ijzerdraad. Zolang het maar functioneel is vind ik het goed :*)

@Mrc4nl:
Oja, glad vergeten :X Ik zal het even aanpassen.
Anoniem: 373833 8 december 2010 12:48
Als je de snelheid wilt beinvloeden, kun je ook een Zalman PWM Mate aanschaffen.
Deze is o.a. te koop bij 4Launch.
Deze fan speed contoller heeft ook nog eens 4 instelbare standen, en werkt overigens hetzelfde als de controller met 3pins aansluiting.
Misschien heb je hier wat aan.
Ik heb zelf een jaar of 3 geleden de koeler gekocht voor in mijn systeem. Ik ben zeer te spreken over de koeler! Het probleem dat de koeler niet langzaam wilde draaien had ik totaal niet... Ik had een Asus P5PL2 moederbord die PWM volledig ondersteunde. Als ik de pc zwaarder belastte, ging de fan ook harder draaien, precies genoeg om niet boven de treshold uit te komen.
Ik heb de koeler nog steeds, die gaat over een paar maanden in de Brand krat pc die ik ga bouwen...