De reden voor aanschaf is het plots overlijden van mijn budget Moto G60s, de G84 was het goedkoopste toestel (239 EUR) met 2 nano SIM sloten, goedkopere toestellen hadden slechts 1 nano en 1 e-sim. Een mix van een 4G en 5G SIM werkt gewoon naar verwachting.
Het eerste wat opvalt is het lage gewicht, 167 gram voor de telefoon en 20 gram voor het meegeleverde plastic hoesje. Het toestel is volledig van plastic. Tevens meegeleverd zijn een USB lader van 33W en een USB-A naar USB-C kabel.
Na opstarten is er het normale proces te doorlopen, clean install of restore. Ondanks dat ik dacht additionele software niet te hebben geselecteerd voor installatie komt er wat meuk mee, enkele games en sociale meuk als FB en Linkedin en Google Apps. Games en sociale meuk zijn te de-installeren, de meeste Google Apps ook. Na ingebruikname blijft de telefoon je de eerste tijd lastig vallen met "tips en nieuwe mogelijkheden", maar verder geen bloatware die in de weg zit.
- Batterij gaat meer dan 1 dag mee.
- Het P-OLED display is een verademing t.o.v. het IPS scherm van mijn vorige telefoon vooral wat bedreft helderheid en contrast. Op 120 Hz lijkt het display iets rustiger dan 60 Hz, aangezien het toestel aangeeft dat 120 Hz een lagere batterij leven tot gevolg zou kunnen hebben, heb ik het display maar op 60 Hz gezet gezien het geringe visueele verschil.
- Het maximale volume is in sommige gevallen wat aan de lage kant, verwacht niet te veel van de geluidskwaliteit of stereo ervaring: beter dan mono.
- 2 nano SIM sloten waarvan 1 gedeelt met SD, maar met 256GB op de telefoon zelf is er weinig reden voor het gebruik van het SD slot.
- De fingerprint reader onder het scherm is een achteruitgang in gebruikservaring voor wat betreft plaatsing, correctheid van herkenning en snelheid.
- Een sensor die ontbreekt is een barometer.
- FM radio is aanwezig, ontvangstkwaliteit is echter laag met mij bedraade headset
De enige frustratie die ik heb is dat split niet werkt. Noch via de gesture (swipe rechts, links), noch via de split mogelijkheid in de "task manager". Wellicht gerelateerd aan mij scherm instellingen, 680 dp voor "smallest width" onder development/drawing, ondanks dat dit nog nooit een probleem is geweest in vorige Moto/Pixel toestellen met Android versies pre 13. Bij 600 en hoger werken de ouderwetse button UI niet, de gesture based UI is iets wat in mijn ogen uiterst vervelend werkt. Het gevolg van deze instelling is dat Android overschakeld naar de tablet interface zodat je veel beter/prettiger gebruik kan maken van de screen real estate (en juist ideaal is voor de split screen functionaliteit).