€ 183,85 bij Megekko

be quiet! Straight Power 12 850W Review

20 december 2023, laatste update op 20 december 2023, 492 views Rapporteer

Goed product, stil onder load en goede kwaliteit. Wat mij opviel is dat de totale amperage die op de 12v rail uitkomt (wat) lager is dan de totale amperage van de goedkopere versie (pure power). Wel hoef je hierin geen rekening te houden met het spreiden van de load over de 2 rails, en kan je piekverbruik beter opvangen.

Meer informatie en de vergelijking hiervan is trouwens te vinden op de site van Be quiet!. Ik heb zelf deze versie gekozen en niet de dark power (de versie hierboven) vanwege de coilwine die door gebruikers van deze psu series gemeld is. Deze wine is bij mijn unit in ieder geval niet aanwezig.

Pluspunten

• Stil
  • Goede kwaliteit
  • Goede kabels

Minpunten

• Prijzig
  • De enkele rail is geschikt voor een lager totaal amperage dan de dubbele rail van de goedkopere versie

Iets meer over de punten die ik hierboven genoemd heb:
De pure power kan een max piekverbruik van 900W hebben, en de straight power een max piekverbruik van 920W. Klein verschil, maar kan net het verschil maken bij piekverbruik met een GPU zoals een RTX 3090. Verder is de pure power wat efficiënter bij extreem laag verbruik, dus mocht je vooral verbruik bij idle hebben, en je let op iedere watt, kan je daarop letten. Hieronder een vergelijk:

Model
PURE POWER 12 M | 850W STRAIGHT POWER 12 | 850W
Efficiency (%) at 230V, 2% load 73.8 61.0
Efficiency (%) at 230V, 10% load 87.1 89.2
Efficiency (%) at 230V, 20% load 91.7 93.1
Efficiency (%) at 230V, 50% load 93.2 94.0
Efficiency (%) at 230V, 100% load 91.2 92.3

Verder worden er rigide kabels bij geleverd, waarbij ik in ieder geval niets te klagen had over de lengte. Zelf heb ik gewerkt in een ATX behuizing (Fractal Design North - TG Clear Chalk White). Hier waren de kabels meer dan lang genoeg. De kabels voelen goed aan, en zullen niet snel kapot gaan.

De geluidsproductie is laag, de fan zal onder 50% load 7.7 dB(A) creëren. Dit is niet voor mij niet te horen, zeker met de casefans en overige fans die hun werk doen en over het algemeen meer geluid produceren. Hieronder de geluidsproductie weergegeven:
dB(A) at 10% load 7.5
dB(A) at 20% load 7.5
dB(A) at 50% load 7.7
dB(A) at 100% load 22.1

In vergelijking met de Pure power variant scheelt het zo'n 3 dB(A). Hoewel dit een verdubbeling van het geluid is, zal dat in de praktijk nauwelijks merkbaar zijn.

Dan nog iets over de rails, de Pure power heeft er 2. 1 rail van 40A en 1 rail van 36A. In theorie zou er dus 912W over kunnen lopen, echter is dat hoger dan het max piekverbruik van de PSU. Het verschil hiervan maakt dus eigenlijk niet uit, omdat je (met een typische computer) ook nog verbruik over je 3,3V en 5V rails hebt. Voor de straight power is er 1 rail met 70,8A. Dit zal een max wattage van +/- 849,6W zijn. Hiervoor geld uiteraard ook dat er nog verbruik is op de 3,3V en 5V rails. Je zou in theorie wel aan kunnen lopen tegen een max verbruik op de 12V rails, echter zal dit in de praktijk niet voorkomen.

Als laatste punt, nog een overzicht van de kabels die per model meegeleverd worden:
Model
PCI-e 6+2-pin (GPU) 4 4
PCI-e 6-pin (GPU) - -
SATA 6 9
PATA 2 2

Heb jij ook een be quiet! Straight Power 12 850W?

De grafiekjes zagen er mooi uit in de preview, maar ik ben bang dat ik niet vaardig genoeg ben om ze er mooi uit te laten zien, excuses hiervoor.