Aangezien ik alles in Home Assistant heb opgenomen, kan ik mooi de werking zien (en tonen). Omdat alle informatie in 1 grafiek onoverzichtelijk wordt, heb ik het even opgesplitst in twee grafieken.
Hier zie je dat de kinderslaapkamers regelmatig warmte vragen. Deze bevinden zich aan de voorzijde van het huis en de radiatoren zijn onder het raam gepositioneerd. De gordijnen komen tot net over de vensterbank, dus de radiatoren kunnen hun warmte goed kwijt, maar hebben wel last van de koude-val van het raam en het ventilatierooster daarboven.
/m/60215/1RfzCZFPwUtsBv2sCDQXarC3wlEWgZEAuHVVmW54v25mF5JqSm.png?f=620xauto)
Zodra een van de kamers om warmte vraagt zie je dat de gemeten temperatuur begint te stijgen. De CV-ketel is dus effectief aan het verwarmen.
De grote slaapkamer heeft ook een Tado thermostaat, maar daar staat de verwarming niet onder het raam maar langs een zij-muur. Deze heeft dus geen last van de koude-val. De temperatuur in de ruimte varieert wel iets, maar is redelijk constant te noemen en er is geen warmte vraag. Ik vermoed dat de warmte uit de woonkamer doorstraalt naar boven.
/m/60215/1RfzCZTH8pGNEEyzTSqb3p1FZUxuzI7fQzXLIvy8dHl9OdtBwk.png?f=620xauto)
De woonkamer daarentegen kwakkelt 's nachts wat mee met de kinderkamers maar vlak na 11 uur zie je dat een van de slaapkamers even een paar keer warmte vraagt waarna de woonkamer ook meteen wat warmer wordt. Na 17:10 beginnen de slaapkamers weer meer te vragen en je ziet dat de woonkamer meteen mee gaat. De ingestelde temperatuur wisselt tussen de 19 en 20 graden, maar het wordt er niet kouder dan 20,2 graden.
Tot slot, de badkamer. Die heeft geen Tado thermostaat, maar daar wordt de temperatuur gemeten met een bluetooth-thermometertje. Hier zie je mooi dat daar best warm is en dat die bovendien meehopt op alle warmtevragen.
Wil ik de temperatuur in de woonkamer of badkamer omlaag brengen, dan zal ik het handmatige ventiel wat minder ver moeten openen zodat er minder water door komt. Dat zal wel iets helpen, maar een betere manier is natuurlijk die ook uitrusten met thermostatische knoppen.
Dan nog een stukje over de mar-kaaa-ching! van Tado. Ze claimen dat je met hun producten energie kunt besparen. Nu 'groen', CO2-uitstoot beperken en energie besparen 'hot' zijn klinkt dat natuurlijk goed. Maar...
Toen ik nog klein was, stonden de radiatoren op onze slaapkamers altijd uit, behalve als we daar bezig waren met huiswerk of iets. Tijdens het slapen moesten ze gewoon uit staan. Het enige wat bij ons normaliter verwarmd werd, was de woonkamer. En daar hing ook een kamerthermostaat op de muur.
Nu heb ik de thermostaatknoppen van de slaapkamers op 'de ideale slaaptemperatuur' van 18 graden staan. Die van de kleinste staat op 16 aangezien hij nog bij ons slaapt en daar enkel verschoond wordt. Maar in plaats van te besparen, kies ik toch liever voor het comfort en verwarm ik juist meer ruimtes. Want de kids zijn nog klein en hebben nog overdag hun slaapmomentjes. In de toekomst zal ik de thermostaatknoppen wellicht aansturen via infrarood-sensoren in de slaapkamers zodat de verwarming enkel op gaat als er effectief iemand aanwezig is.
Ook verwacht ik dat ik in de toekomst meer ruimtes ga uitrusten met thermostatische kranen maar hoe meer ruimtes een warmtevraag kunnen sturen, hoe vaker de CV aan zal springen. En toegegeven, dan zullen er geen ruimtes overbodig meer verwarmd worden *) waardoor er per keer minder water opgewarmd hoeft te worden. Maar ik durf je niet te zeggen of dat onder aan de streep veel verschil maakt.
*)Je kunt niet zomaar alle radiatoren met thermostatische kranen uit rusten. Je zult vaak een radiator aanwijzen die altijd open staat en als 'overloop' dienst doet om je pomp niet te slopen.
Waar je met Tado wel op kan besparen is met geofencing, maar ook daar moet je opletten. Als alle gebruikers (die een app op hun telefoon gebruiken) weg zijn dan schakelt Tado de verwarmingen uit. Dat werkt op zich prima, maar dan moet iedereen wél regelmatig de app openen. Want mijn vrouw gebruikt die app nooit en haar Iphone staat niet meer toe dat Tado de locatie in de gaten houdt (ook al staat in de instellingen 'Sta altijd toe') aangevinkt. Volgens Tado is mijn vrouwtje dus altijd thuis en werkt geofencing dus niet meer.
Dus het klinkt leuk dat je met Tado op energie kunt besparen, maar persoonlijk vind ik dat hun claims weinig hout snijden. Natuurlijk zal het wel iets helpen als je je hele huis uitrust met Tado radiatorknoppen en draadloze thermostaten. Natuurlijk zal het helpen als je zorgt det geofencing blijft werken door die app regelmatig te openen. Maar hoe veel je echt bespaart... Een ding waar je sowieso niet op zult besparen is op geld. Want goedkoop is het spul niet en voor je dat hebt terugverdiend...