€ 375,- bij Unbound XR

Rokid Max Review

18 december 2023, laatste update op 18 december 2023, 843 views Rapporteer

Een vrij experimenteel product dat een goede thuisbioscoop ervaring kan leveren.
De helderheid en resolutie van de panelen zijn prima om films en series op te kijken. Hoewel de resolutie toch nog iets hoger mag gezien de afstand. 'Screendooreffect' is niet aanwezig, maar je kunt de inviduele pixels toch makkelijk zien.
Helaas zijn er toch wat tekortkomingen om dit product echt tot een success te maken.
De afwezigheid van fatsoendelijke ondersteuning op non-Samsung smartphones beperkt de gebruikerservaring.
Ik heb het product in combinatie met windows niet gebruikt, maar zie daar geen problemen mee met uitzondering van misschien een usb-c -> hdmi/displayport adapter.

Pluspunten

• Hoge helderheid
  • Laag gewicht
  • Bijziendheid correctie

Minpunten

• Afwezigheid van software/ondersteuning
  • Randen zijn wazig
  • Resolutie net niet hoog genoeg

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik heb het product gekocht omdat ik toch wel behoefte had om films en series te kijken tijdens lange reizen of thuis. Een VR bril zoals de Meta Quest voldoet dan toch net niet qua grootte en resolutie. Ik heb de bril besteld via Rokid zelf omdat dit 100 euro goedkoper was. Het pakketje kwam vanuit Duitsland en levering was 2-3 dagen na verzendbevestiging.

Ik heb de bril exclusief gebruikt met een ASUS ROG phone 5, dus ik kan helaas niet veel zeggen over andere mogelijke aansluiten zoals een samsung telefoon, windows of de Rokid Station.

Let op bij verschillende Youtube reviews. Het product is massaal aan reviewers gratis gegeven door Rokid, waardoor ze toch net iets positiever zijn over de bril dan in de praktijk het geval is :+

Comfort
De bril zelf weegt niet zwaar op de neus en voor mij is het comfortabel genoeg om de bril voor een langere tijd te dragen.
Daarnaast heeft de bril ook de mogelijkheid om, volgens de specificatie, zicht te corrigeren tot -6,00D. Helaas is dit in de praktijk niet het geval. Ik heb zelf een bril van -5,25D en -4,75D en de maximale correctie was net niet voldoende voor -5,25D. Dit maakte de Rokid Max voor mij wel de duidelijke winnaar ten opzichte van de Xreal air bijvoorbeeld.
Je kunt wel je eigen bril nog dragen afhankelijk van de grootte. Het nadeel is dat de Rokid Max dan lager op je neus rust, waardoor het comfort minder kan worden.
De panelen zelf zitten ongeveer tegen je wenkbrauwen aan. De bril wordt wel warm tijdens gebruik, maar niet zozeer dat het oncomfortabel wordt.

Scherm
De 2 microled schermen zijn helder genoeg om overdag het beeld duidelijk genoeg te zien. Mocht je toch een betere ervaring willen, dan is er een plastic klep bijgeleverd die je over de bril kan doen.
Persoonlijk vind ik de grootte van het beeld vergelijkbaar met in het midden van een bioscoop zaal zitten. Helaas is de resolutie van de schermen net niet hoog genoeg om individuele pixels te verbergen. Van een 'screendoor-effect' is geen sprake.
Omdat de bril van 2 panelen gebruik maakt is SBS 3D mogelijk, maar moeilijk in de setup. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar er zijn niet veel producten op de markt die dit kunnen.
Daarnaast wordt het beeld waziger naarmate je je ogen richt op de randen van het scherm. Voor mij was dit niet te corrigeren met mijn eigen bril dragen of het gebruik van de bijzienheid correctie. De hoogte van de schermen ten opzichte van je ogen bepalen tot waar het beeld scherp is.
Het beeld wordt ook nog voor een klein gedeelte in het midden bovenin geblokkeerd door de plek van de panelen. Hierdoor moet je een balans zoeken tussen scherpte onderin het beeld en het blokkeren van een klein stuk bovenin het beeld.
Het is bovendien ook niet mogelijk om IPD bij te stellen en staat standaard op 65. Dit is enigzins te corrigeren met speciale glazen die je kunt bestellen van een 3rde partij, maar is vooral bedoeld om meer dan -5,00D te corrigeren. Rokid biedt hiervoor wel een bevestigingspunt aan voor deze glazen.

Software
Ik raad niemand aan om de app van Rokid te installeren. Er zitten geen features op en AR mode heeft geen toegevoegde waarde. Er zijn maar een stuk of 5 applicaties beschikbaar in AR mode die er allemaal uitzien als bloatware. Dit is veruit wat het product het meeste tegenhoudt.
Daarnaast heb je de mogelijkheid in Android om je scherm de dupliceren op de bril. Hierdoor kun je wel al je apps gebruiken, maar met de aspect ratio van de meeste moderne smartphones wordt niet het gehele paneel in de bril gebruikt. Omdat je je scherm dupliceert kun je ook niet het scherm van je telefoon uitzetten omdat deze dan vergrendeld wordt.
Vanaf Android 10 bestaat er wel een 'Android Desktop Mode'. Deze is echter alleen te vinden onder developer options en functioneert nauwelijks. Apps kunnen (in mijn geval) alleen gestart worden door naar 'App info' te gaan en dan de app te starten. Hierbij wordt wel het volledige paneel van de bril gebruikt. De meeste apps zoals Youtube, Netflix, Jellyfin etc functioneren wel naar behoren. In deze mode kun je nog steeds niet het scherm van je telefoon uitzetten, maar met een app zoals Blackr kun je wel je scherm zo goed als op zwart zetten indien je een AMOLED scherm hebt.
Een beter optie, die ik later heb gevonden, is Taskbar. Deze launcher werkt beter voor de Android Desktop Mode en maak het gebruik een stuk praktischer.
Daarnaast heb je ook iets van een muis of touchpad nodig via bluetooth om je apps te bedienen.

Samsung DeX
Mocht je een Samsung telefoon hebben die DeX ondersteunt, dan zal je ervaring 100x beter zijn. DeX biedt een goede desktop oplossing en je kunt in deze mode je telefoonscherm als touchpad gebruiken. Persoonlijk heb ik de ASUS ROG phone 5, wat eigenlijk de ideale smartphone zou moeten zijn omdat de telefoon over 2 usb-C poorten beschikt. in combinatie met een bluetooth muis of een mini toetsenbord met touchpad voldoet het naar mijn mening net genoeg om als 'plug and play' te zien, ondanks alle tekortkomingen met Android Desktop Mode.

Connectiviteit
De bril heeft een USB-C 3.1 verbinding nodig met DP alt mode. Anders zul je een adapter nodig moeten hebben.
Het is ook mogelijk om de Rokid Station bij te bestellen. Dit is niet meer dan een Android TV apparaat met ingebouwde accu. De meeste apps zullen functioneren en je hebt ook toegang tot de Google Play Store. Helaas is Netflix op het moment van schrijven niet beschikbaar wegens DRM en licenties. Ik heb de Station zelf niet, maar zal deze in de toekomst misschien bijbestellen.

Gebruik
Persoonlijk gebruik ik de bril vooral om videos/films/series te kijken. Daarvoor zie ik de bril wel als geschikt, maar niet als vervanger voor een goede TV setup. Voor games heb ik de bril nog niet gebruikt, maar zolang de games niet veel gebruik maken van elementen aan de randen van het scherm, is de bril ook geschikt.

Goede aankoop?
Uiteindelijk ben ik wel tevreden over de Rokid Max. Ik hoop dat in de toekomst dit soort producten beter worden ondersteund. Ik zie veel potentie in de technologie. Qua qualiteit is het best wel te vergelijken met de orginele Oculus Rift. Net genoeg om een consumenten product te zijn, maar niet goed genoeg of gebruiksvriendelijk genoeg voor het grote publiek. 2 of 3 generaties later zullen dit soort brillen vergelijkbaar zijn met de Meta Quest 2/3 en pas dan zal het klaar zijn voor het grote publiek.

Voor wie is het product geschikt?
Als je iemand bent die zeer geinteresseerd is in nieuwe technologie en je jezelf over de slechte (Android) ondersteuning heen kan zetten, dan is het een leuke gadget.
Als thuisbioscoop vervanger zou ik het product alleen halen als je ruimtegebrek hebt voor een conventionele tv setup en niet anders kan.
Wil je vooral een AR/VR of game ervaring hebben, doe je dan niet de moeite en haal gewoon een Meta Quest 3. Daar heb je voor bijna hetzelfde geld veel meer plezier aan ;)

Heb jij ook een Rokid Max?