Etna CM851ZT Review

rob.binn Newbie
17 december 2023, laatste update op 17 december 2023, 332 views Product gekocht

Etna CM851ZT

De oven heeft meerdere tekortkomingen: ongelijke verwarming van bakplaten, beperkte plaatsingsmogelijkheden voor roosters, hete bedieningsknoppen, ontbrekende weergave van de tijd, en problemen met temperatuurregeling boven 200 graden. Ook is de maximale temperatuur beperkt tot 230 graden en de oven biedt beperkte ruimte. Voor €750 verwachtte ik iets betere kwaliteit en functionaliteit.

Pluspunten

• makkelijk om te instaleren

Minpunten

• knoppen worden heet
  • Rooster kan niet zonder bakplaat in de oven
  • dingen verbranden snel
  • kan de tijd niet zien als de oven aan staat

1 van 5 sterren (Waardeloos)
In mijn ervaring zou ik deze oven niet kopen, om verschillende redenen.
Roosters en bakplaten: De oven wordt geleverd met één rooster en twee bakplaten. Eén van deze bakplaten is keramisch en kan zowel in de oven als in de magnetron worden gebruikt. De andere bakplaat is alleen geschikt voor de oven, terwijl het rooster zowel in de oven als in de magnetron kan, maar die past alleen op de keramische bakplaat. Dit zorgt ervoor dat de onderkant niet gelijkmatig wordt verwarmd, waardoor bijvoorbeeld broodjes aan de onderkant 'nat' blijven. Het vereist langdurig voorverwarmen om de bakplaat voldoende warm te maken op die ook warmte te laten geven.
Bovendien kunnen de roosters niet op elke plek in de oven worden geplaatst. De keramische bakplaat heeft geen gaten aan de zijkanten, die de andere bakplaat wel heeft, waardoor deze niet in het midden van de oven kan worden geplaatst. Hoewel er wel een positie iets lager is, is het in- en uitschuiven van de plaat onhandig vanwege de krappe ruimte tussen de verschillende 'levels'.
Bedieningsmenu: De bedieningsknoppen van de oven worden erg warm tijdens gebruik. Daarnaast is het niet mogelijk om de tijd af te lezen terwijl de oven aan staat. In mijn keuken is de ovenklok de enige beschikbare klok, wat een ongemak is.
Extra problemen zijn onder meer het ontbreken van een blijvend signaal/teken dat aangeeft als de oven is voorverwarmd (als je het geluidssignaal niet hoort) daarnaast als je de timer niet hebt ingesteld hoe lang je het in de oven wil, weet je niet hoe lang de oven al aan staat, en het niet instellen kan je makkelijk vergeten.
Temperatuur: Ik heb alle ovenstanden uitgeprobeerd, maar bij elke stand wordt het bovenste verwarmingselement geactiveerd, waardoor etenswaren aan de bovenkant snel kunnen verbranden, vooral wanneer de temperatuur boven de 200 graden wordt ingesteld. Bovendien is de maximale temperatuur beperkt tot 230 graden, wat naar mijn mening aan de lagere kant is. Als deze temperatuur hoger zou kunnen, zou dit mogelijk het probleem van oververhitte knoppen kunnen verhelpen.
Tot slot, de oven is vrij compact, hoewel de wanden dik zijn, ontsnapt er nog steeds veel warmte door de deur. Al met al, gezien de prijs van 750 euro, verwachtte ik betere kwaliteit en functionaliteit van deze oven.

Heb jij ook een Etna CM851ZT?