Inhoudsopgave:Inleiding
Ik had deze microfoon gekregen doordat ik per toeval op een forum kwam waar je je kon aanmelden om deze microfoon te testen. Ik zocht eigenlijk een bureaustoel maar kwam door diep in de nacht en veel klikken op het forum waar je je kon aanmelden. Tot mijn blijde verbazing werd ik gekozen!
Ik gebruik de Razer BlackShark V2 Pro voor geluid, en voorheen ook de microfoon daarvan, voor gamen en werk. Voor werk zit ik met zeer hoge regelmaat in Teams/Google meet vergaderingen. Tijdens het gamen switch ik veel tussen Discord en Teamspeak. Ik ben op het gebied van microfoons een echte leek dus voor mij is het gehalte "als-je-het-aansluit-moet-ie-het-doen" erg hoog. Daarnaast is het natuurlijk wel belangrijk dat je gesprekspartner(s) je verstaan, en dat is nog wel is lastig bij mij thuis met een kind van 2, een kat en een hond die elke voorbijganger meld. Een microfoon die deze geluiden kan filteren is daarom een welkome toevoeging, al heeft bijvoorbeeld Discord dit dan weer ingebouwd.
De Microfoon
De microfoon is van het merk SteelSeries. Ik zal ongetwijfeld een keer een muis/toetsenbord van hun hebben gehad maar ik ken het merk niet echt. Sommige fabrikanten blijf je opzoeken bij de aanschaf van nieuwe randapparatuur en dat heb/had ik (nog) niet met SteelSeries.
De verpakking is prima. Die overigens zeer makkelijk netjes te openen is als je niet net zo'n gehandicapte droef toeter bent als ik. Vanwege iets te veel enthousiasme en iets te weinig geduld is mijn verpakking onherstelbaar... geopend. De microfoon wordt compleet gemonteerd opgestuurd en kan je dus gelijk uit de doos op je bureau zetten. Even verbinden met je computer via het meegeleverde kabeltje (2m lang!) en het is gebruiken maar.
In de doos zit ook een adapter om de microfoon aan een arm aan te sluiten, dit is geen overbodige luxe en ik zal daar straks verder over uitweiden.
De microfoon is prettig zwaar en staat heel goed en stabiel op zijn standaard. Het geheel oogt erg mooi (dit is natuurlijk zeer subjectief) en komt totaal niet goedkoop over. Ik heb 2 monitoren met een zwarte omlijsting waar de microfoon zeer mooi bij staat.
Instructie en handleiding
Op de doos staat eigenlijk alles wat je nodig hebt. Ik heb voor good measure de handleiding gelezen maar daar staat, in mijn bescheiden optiek, geen dingen in waar je echt iets aan hebt. Misschien dat je hem niet moet wassen in de wasmachine, maar als je dat niet zelf al had bedacht dan raad ik je een microfoon van fisherprice aan. Het enige nuttige in het handleiding boekje is het plaatje met een uitleg wat welke knop doet. Voor de meeste mensen is dit een kwestie van 1 x bekijken en dan weet je het wel.
Vormgeving
Ik vind de microfoon erg mooi, het past in mijn plaatje van een luxe product en is ook dusdanig vormgegeven.
Gewicht en materiaal
Hij is, zoals eerder genoemd, lekker zwaar en het oogt niet plastic, ook al zijn er (grote) delen wel van plastic. De onderkant van de standaard is voorzien van een anti slip laag waardoor hij goed stabiel staat. Zelfs als je hem half op je muismat en half op je bureau zet dan nog blijft hij goed staan, mede dankzij het gewicht.
Uiterlijk en bediening
Aan de voorkant van de microfoon zit een draaiknop die de output instelt. Ik heb de microfoon op het bureau tussen mijn toetsenbord en mijzelf staan en heb hem altijd op maximaal staan. Ik raad een ieder aan om de output gelijk te laten staan anders frustreer je anderen in dat ze jou constant harder moeten zetten. De touch knop om de microfoon te muten werkt zeer goed en is zelfs bedienbaar door iemand van 2,5. Sterker nog; ik raad dit aan als vertier voor iemand van 2,5! Heel leuk hoe het grote rode kruis graat branden en weer uit gaat als je de knop indrukt. Daarnaast is gillen en de bolletjes die in de microfoon zitten zien oplichten ook leuk vermaak. Ik heb proefondervindelijk ondervonden dat mijn trommelvliezen minder bestendig tegen harde gilgeluiden zijn dan deze microfoon.
Ik vindt het een zeer mooie microfoon die een professionele look heeft en zeer mooi is afgewerkt. Het voelt als een product dat af is, waar over nagedacht is en dingen zitten op een logische plek. De RGB is mooi (als je daar van houd, ik vind het bloed irritant en heb het direct uitgezet maar heel veel mensen houden ervan) en de leds die achter het stof zitten vind ik heel gaaf!
Gebruik zonder software
Aansluiten
Ik heb de microfoon uiteraard direct aangesloten en uitgeprobeerd. Op zich was de overgang van mijn headset naar de microfoon heel makkelijk, de microfoon werd overal herkend en je kan hem direct gebruiken. Het enige wat ik als zeer storend ervaarde was dat er onderop de microfoon zelf een RGB lamp zit die redelijk tekeer gaat. Heel leuk als dat je ding is. Ik vind het dus zeer storend. Gelukkig kan het wel uit met de software, maar zonder ben je veroordeeld aan een discolamp op je bureau. Ik game vooral 's nachts en mij leidt (lijd is misschien verkeerd gespeld maar wel toepasselijker) het af.
De ledjes in de microfoon zijn echt heel tof en laten ook zien dat je microfoon aan is, ook fijn als je wel/niet wil weten dat je geluid wordt waargenomen.
Test in Teamspeak/Discord
Ik heb de eerste keer tijdens het gamen gevraagd of mensen mij goed konden horen, en het antwoord was ja maar zacht, plus je (mechanische) toetsenbord komt echt niet normaal hard binnen. Op basis hiervan heb ik de microfoon tussen mijzelf en het toetsenbord gezet. Dit verbeterde de situatie maar nog steeds hoor je sporadisch de aanslagen. De microfoon neemt geluid op in een kegelvorm. Daarnaast levert het richten van de microfoon veel meerwaarde op afhankelijk van het resultaat dat je probeert te bereiken. De microfoon iets schuin naar boven afstellen als je mond zich boven de microfoon bevind doet wonderen. Daarna ben ik overgestapt naar de microfoon gebruiken met software.
De microfoon is zeer goed te gebruiken zonder software, het neemt geluiden heel erg goed op. Echter als je gehorige dingen doet/gebruikt dan pikt de microfoon deze, allemaal, ook kraakhelder op. Hier dient men rekening mee te houden, met name als je met anderen converseert.
De microfoon werkt dus direct uit de doos, doet dit feilloos en mooi. Echter gaat er zeer veel potentieel verloren door niet de software te gebruiken.
Bijgeleverde software
Installatie
De installatie van de software is zeer makkelijk, zoals je ook mag verwachten anno 2023. In het programma zelf (SteelSeries GG) heb je meerdere tabbladen waar je heel veel informatie kan vinden, en pre sets; bij het tabje Engine en dan tabblad Apps. Het tabje waar het allemaal om draait is Sonar, waar je werkelijk waar alles kunt afstellen mits je er verstand van hebt. Ik heb dat totaal niet, dus ik heb het gegoogeld en daarna "Clearcast AI Noise Cancellation" aangezet. Dus hoewel je wel kan vinden wat je als leek wil instellen, is het verder vooral veel informatie en afstemmingsmogelijkheden waar je niks aan hebt, in mijn situatie.
Eerste gebruik
Nadat ik de "Clearcast AI Noise Cancellation" had aangezet waren een aantal dingen concreet verbeterd. Het stemgeluid was bijna niet meer te onderscheiden van hoe ik klink als ik naast je sta, werd mij verteld. Maar ook de gevoeligheid waarmee de microfoon mijn toetsenbord oppikte was sterk gereduceerd van elke toets naar sporadisch horen we je toetsenbord. Met name als ik iets te furieus op het toetsenbord ram, bijvoorbeeld tijdens spannende online discussies of stres verhogende spelletjes.
Mogelijkheden
De software is enorm uitgebreid. Je kan uiteraard alles doen wat je wil, alles aanpassen naar je eigen wensen en dit opslaan onder verschillende profielen. Ik ervaar het zelf als erg prettig dat alles ingesteld is voor een "default" gebruiker en dat dit goed zijn werk doet. De software heeft nergens een paywall en laat geen adds zien. Iets wat ik hedendaags een zeldzaam goed vindt waar ik heel erg goed op ga.
Verlichting
In de software kan men alle verlichting aanpassen van de microfoon. Onder tabje Engine en dan het tabblad Prism kan je de verlichting aan de onderkant van de microfoon aanpassen naar jouw wensen. Je kan hierin de kleuren aanpassen, hoe de overloop is van de ene kleur naar de volgende en je kan er zelfs effecten aan toevoegen. Dit werkt super intuïtief en is heel makkelijk in te stellen. Echter, zoals eerder genoemd, heb ik helemaal niks met kleurtjes op die manier en staat hij bij mij fijn uit. Maar mensen die een thema in hun kamer hebben qua kleur of verlichting van RGB lampjes kunnen zich helemaal uitleven.
De SteelSeries GG software maakt het mogelijk om alles aan te passen aan de microfoon wat men maar zou kunnen wensen. Zonder deze software zou ik deze microfoon niet aanraden. Omdat het dan schijnbaar niet belangrijk is met welke kwaliteit er wordt opgenomen. Maar met de software geïnstalleerd is eigenlijk alles wel mogelijk. Of je nou vlogt, zingt of gewoon converseert, deze microfoon doet het. Enige puntje van kritiek hierin zou voor mij zijn dat als het gaat om achtergrond geluiden uit filteren, heel specifiek die van een mechanisch toetsenbord dan schiet hierin de software nog te kort. Dat wil zeggen, Discord heeft als ruisonderdrukking "Krisp" en deze filtert de toetsaanslagen wel. Volgens mij is dit een kwestie van het onderscheid kunnen maken tussen de schelle tonen van een aanslag op het toetsenbord en de bas van mijn stem. Ik weet ook zeker dat het moet kunnen met software alleen
ik kan het niet.
Concurrentie en prijs
Ik heb mij hierin moeten verlaten op wat andere hebben geschreven. De algehele tendens lijkt te zijn dat het aan de prijzige kant is. Tegelijkertijd vind ik dat wat je ervoor terug krijgt in verhouding staat met elkaar. Zeker esthetisch gezien wint deze microfoon het van vergelijkbare microfoons in deze prijsklasse voor mij. Gezien de andere microfoons ook een software pakket hebben is het moeilijk om een adequate vergelijking te maken zonder deze ook echt uitgeprobeerd te hebben. Dus houd ik het hierbij:
Is de microfoon zijn geld waard? Ja zeker. Is hij prijzig? Ja, ook dat. Krijg je er veel voor terug? Ja.
Eindconclusie
Ik kan deze microfoon met een gerust hard aan een ieder aanbevelen die op zoek is naar een microfoon met eindeloos veel mogelijkheden en die een beetje handig is met computers. Zeker als je echt verstand hebt van de instellingen die gepaard gaan met het goed opnemen van geluid is dit een zeer passende microfoon. Ik zou een ieder die hiermee wil gamen wel willen aanraden, overweeg serieus om er een arm bij te nemen. Als de microfoon dichter bij je mond zit is het geluid gewoon een stuk mooier en beter. En de microfoon tussen jezelf en het toetsenbord zetten zorgt voor hinder bij het typen. In acht genomen dat je er een arm bij neemt, is dit een pracht product en ben ik er heel erg blij mee.