Lenovo Legion Y34wz-30 Zwart Review
8 december 2023, laatste update op 8 december 2023, 376 views
Rapporteer
Product gekocht
Prima monitor met plus en minpunten. Als je wat betreft local dimming weet wat je koopt en de plus en minpunten voor jouw persoonlijk gebruik afweegt, is het een prima apparaat en doet wat 't beloofd.
Pluspunten
- Kan erg helder
- Handige KVM met PD
- HDR weergave erg mooi
- Power supply in monitor behuizing
- Strak ontwerp
Minpunten
- Maar 384 local dimming zones
- Ingebouwde KVM disconnect de display niet bij schakelen
- Local dimming is best aggressief
- Auto backlight gaat niet terug aan na HDR uitzetten
- Kijkhoeken zijn karig
- VA is toch wat trager dan IPS
Mijn vorige monitor begon wat kuren te vertonen dus het werd tijd voor een nieuwe. Het liefst had ik een OLED ultrawide aangeschaft, maar gezienhet feit dat ik veel uur per dag gewoon achter de monitor werk leek me dat geen prettig idee i.v.m. eventuele burn-in. Daarnaast ook dat color-fringing gedoe wat ik liever niet heb.
Zodoende zag ik dat er ook een aantal local-dimming ultrawides op de markt zijn, waarvan deze Lenovo er een is. Omdat er weinig over deze monitor te vinden is online, hierbij mijn eerste ervaringen. Twee kanttekeningen: het is puur gebaseerd op mijn subjectieve ervaringen, geen daadwerkelijke metingen o.i.d. en ik heb de monitor ook pas een aantal dagen dus lange-termijn gebruik is niet aan de orde.
Beeld
Het belangrijkste van een monitor: het beeld. Ik ben niet expert genoeg om hier veel over te zeggen behalve dat het er allemaal wel prima uit ziet. Ik heb jarenlang een IPS paneel gebruikt, dus het is wel even wennen aan VA. Voor zover ik kan zien lijkt het wat VA betreft nog best een goed paneel, maar zelfs ik zie dat de pixel response inderdaad wel een tikkeltje langzamer is dan op mijn oude IPS. Daarentegen staat wel dat de zwartwaardes (ook in SDR) aanzienlijk beter zijn. Met de voetnoot dat in SDR de local dimming permanent uit staat.
HDR weergave met de local dimming ziet er ook erg goed uit. Het is geen oled, zeker niet. Maar de local dimming i.c.m. het VA paneel zorgen alsnog voor een erg goed contrast. En in tegenstelling tot OLED kan het scherm op volledige wit de volledige helderheid aan, wat verbluffend fel is.
Daarentegen kan de local dimming (t.o.v. oled) minder goed overweg met kleine details. Deze monitor heeft al relatief weinig zones (384 vs 1000+ bij de meester andere FALD ultrawides) en de local dimming is ook nog eens relatief agressief afgesteld. Als in; de monitor verlaagt de backlight van een zone best snel en veel als er veel donker in die zone zit. Een sterrenhemel kan er daardoor in HDR dus heel erg duf en donker uitzien met sterren die niet of bijna niet te zien zijn. Deze afweging zal door Lenovo wel gemaakt zijn om blooming en halo-ing tot een minimum te houden en dat is op zich best gelukt. Het is zeker nog wel aanwezig, maar afgezien van 'extreme' gevallen valt het in normaal gebruik nauwelijks op.
De monitor is gespecced op 1000 nits en heeft VESA DisplayHDR 1000 certificering, maar als ik de Windows HDR calibratietool erbij pak lijkt het dat de monitor tot wel ~1300-1400 nits gaat.
Over helderheid gesproken: de monitor heeft ook een lichtsensor aan de voorkant zitten. Deze kan gebruikt worden om de helderheid automatisch hoger en lager te zetten gedurende de dag. Let wel: dit werkt alleen in SDR modus (in HDR kan sowieso niet zelf de helderheid worden aangepast, zoals bij haast alle monitoren). Het is op zich best een fijne feature. Bij weinig licht vind ik dat ie soms wel ietwat erg donker gaat, maar misschien is dat ook wel beter voor de ogen. Wat ik wel erg irritant vind: de auto-backlight functie staat standaard altijd op OFF als je van HDR terug naar SDR schakelt, ook al je 'm daarvoor wel aan staan. Dit lijkt me iets wat via een firmware update wel te fixen is, maar ik acht de kans klein dat Lenovo dit ooit gaat doen.
Als laatste puntje de kijkhoeken: die zijn niet heel erg goed. Als je zelf midden voor de monitor zit is het prima, maar zodra je wat meer naar links/rechts of boven/onder gaat zie je algauw dat de boel er raar uit ziet. Misschien is dit standaard voor VA, geen idee, maar het zou mooi geweest zijn als dit iets beter was. De coating vind ik wel fijn en is redelijk mat.
Aansluitingen
De monitor is erg compleet wat aansluitingen betreft. Displayport, 2x HDMI, 2x USB-C en een rits USB-A aansluitingen. Zelfs een 2.5 gbit RJ45 aansluiting. Bovendien zit er een ingebouwde KVM in en een van de USB-C aansluitingen ondersteund USB, DisplayPort en USB Power Delivery. Dat houdt dus in dat 1 (goeie) USB-C kabel van monitor naar laptop genoeg is voor stroom, beeld en de USB accessoires die zijn aangesloten. Super handig en werkt top!
De RJ45 aansluiting gebruik ik zelf overigens niet, dus geen idee wat de kwaliteit daarvan is. Afgaande op de drivers lijkt het om een Realtek chip te gaan.
Design
Het design van de monitor mag mijns insziens ook wel even genoemd worden: het is een lekker strak ontwerp en hoewel het in de gaming lijn van Lenovo valt, ziet het er niet zo overdreven uit als een hoop andere schermen. Lekker strakke lijnen, geen onnodige hoeken en randen en dingen. Er zit wel een rgb led onderop de monitor die op je bureau kan schijnen. Het is wel grappig voor een paar minuten, maar verder voeg 't weinig toe. Maar het kan ook makkelijk worden uitgezet in de instellingen.
De meegeleverde voet kan ik niet veel over zeggen omdat ik die maar erg kort heb gebruikt, maar op het eerste gezicht leek het een erg degelijke voet met prima afstelmogelijkheden.
OSD
Niet veel opmerkelijks. Werkt prima. Iets meer uitleg in de handleiding over wat sommige opties precies doen zou wel mooi geweest zijn. De meeste instellingen kunnen overigens ook vanuit de Lenovo Artery software worden ingesteld.