€ 1.099,- bij Coolblue.nl

LG 40WP95CP-W Wit Review

5 december 2023, laatste update op 7 december 2023, 610 views Rapporteer

Zeer tevreden met dit scherm. Van deze monitors zijn op deze site al een paar uitstekende reviews te vinden, ik zal die niet herhalen. Wel heb ik een paar aanvullingen omdat ik zelf wel heb zitten puzzelen met hoe deze monitor te combineren met andere apparatuur en ophanging.

Pluspunten

• Mooi scherm met scherp beeld
  • Thunderbolt 4

Minpunten

• USB-C poort aan de zijkant was leuk geweest
  • Bijgeleverde Thunderbolt kabel had iets langer gemogen

Ik gebruik dit scherm in combinatie met een MacBook Pro 16” (late 2023, m3 max). Het scherm heb ik opgehangen aan een Invision Monitor Arm Bracket Mount MX450. Dat is een arm met een gasveer, en dat is wat mij betreft (gegeven het gewicht van het scherm) geen overbodige luxe. Deze arm kan de monitor prima dragen, is voldoende robuust uitgevoerd en de VESA adapter valt zonder problemen netjes op het scherm.

Dit scherm sluit je, gezien zijn resolutie, bij voorkeur aan via Thunderbolt: het scherm heeft hiertoe een Thunderbolt 4 aansluiting. Daarnaast wordt je laptop op die manier ook gevoed: het scherm levert tot 100W. Een Thunderbolt kabel van een kleine 1,5 meter wordt meegeleverd, maar in combinatie met de arm is dat aan de krappe kant. Daarom heb ik er een (actieve) Thunderbolt 4 kabel van Cable Matters bij gekocht, lengte 2 meter. Die kost een fractie van de Apple Thunderbolt 4 kabel en op de kwaliteit heb ik niets aan te merken.

Resteerde enkel nog een ethernet aansluiting, omdat ik mijn computer bij voorkeur bedraad aansluit. Ik heb hiertoe op de 2e Thunderbolt poort van het scherm (de pass-through poort) een Belkin INC012btBK 2,5 Gb Ethernet-adapter aangesloten. Reden om deze te kiezen, was dat dit model zowel USB-C als Thunderbolt “spreekt”. Dit werkt feilloos op deze manier.

Als in mijn laptop nu aansluit op de monitor met de Thunderbolt kabel, heb ik behalve beeld ook gelijk een lader, snel bedraad netwerk en USB 3 hub (twee USB-A poorten zitten aan de zijkant van het scherm) tot mijn beschikking.

Voor de Mac bezitters onder ons nog één tip: installeer de https://monitorcontrol.app/ app. Na installatie werken de volume en contrast knoppen op je toetsenbord ook met dit scherm, iets wat de Mac standaard niet kan.

Heb jij ook een LG 40WP95CP-W Wit?

Bedankt voor deze review en tips i.c.m. een Mac! Kun je het scherm nog steeds op 72Hz kan gebruiken, aangezien je de downstream thunderbolt port gebruikt voor ethernet? Ik lees op Reddit dat met "Thunderbolt Out" ingeschakeld de max dan nog 60Hz is.

Heb je toevallig ook een usb-c naar DisplayPort adapter en een DisplayPort kabel? Ik ben heel benieuwd of je de thunderbolt out kunt aansluiten op de DisplayPort in van het scherm, om zo met 1 kabel van de Mac naar het scherm gebruik te maken van de Picture by Picture (PbP) functie. En als PbP uit staat en de input source staat op thunderbolt, kun je dan van 72Hz gebruik maken (zonder de usb-c naar DisplayPort uit de downstream thunderbolt port te halen)? Denkt de Mac nu dat er 1 extern scherm is aangesloten, of is ook de DisplayPort source nog actief (zonder dat je die kunt zien)?

Ik ben op zoek naar een scherm waarmee ik in ultrawide mode kan werken, maar soms zou ik ook graag twee 'halve schermen' gebruiken vanaf dezelfde MacBook. Ik heb nu de Lenovo ThinkVision P40w-20 maar vind de PbP mode van deze LG wel interessant, omdat deze naast 50/50 split ook een verdeling heeft met hoofdscherm in 16:9 en subscherm in 5:9.

Groetjes, Jip!

[Reactie gewijzigd door Jip-Hop op 8 december 2024 21:12]

Hoi Jip, ik heb een Belkin INC012btBK ethernet adapter aangesloten op de uitgaande poort aan de achterzijde van het scherm. De refresh rente staat op 72hz. PbP gebruik ik niet.

[Reactie gewijzigd door ruud76 op 10 december 2024 22:21]