Huawei Watch 4 Pro Titanium (Titanium) Review

redniels
4 december 2023, laatste update op 5 december 2023, 8.310 views Product gekocht

Huawei Watch 4 Pro Titanium (Titanium)

Mooiste smartwatch op de markt.

Pluspunten

• Een echt horloge
  • Lange accu duur
  • Hoge bouwkwaliteit
  • Hoge gebruiksvriendelijkheid
  • Compleet gezondheidsbeeld

Minpunten

• Sancties: Wallet
  • Sancties: Playstore
  • Sancties: ECG
  • Sancties: 3rd party apps

Huawei Watch 4 Pro Titanium

Waarom zou je in deze tijd in Europa nog een Huawei wat dan ook kopen?
Dat is een goede en terechte vraag. Je moet door een paar brandende hoepels heen en de hele sanctie situatie garandeert dat je niet de volledige functionaliteit kan gebruiken.

Eigenlijk is er maar een goed antwoord: Je vind de plastic kastjes van de concurrenten allemaal spuuglelijk. Het hoofd materiaal is daar zonder uitzondering plastic, de vormgeving lelijk vierkant of te speels of te utilitair. En de bandjes zijn zonder uitzondering van oncomfortabel rubberachtig plastic.

Huawei biedt iets anders. Iets wat in de eerste plaats een horloge is en in de tweede plaats een smartwatch.

De eisen die ik stel aan mijn smartwatch zijn:
- Het moet eruit zien als een horloge, niet als een stuk plastic speelgoed.
- Er moet voldoende keus in de watchfaces zijn.
- Gebruiksvriendelijk.
- Ik wil mijn activiteiten kunnen tracken.
- Ik wil mijn gevolgde route inzien en kunnen opslaan.
- Ik wil het Spo2 gehalte kunnen meten.
- Ik wil mijn hartslag kunnen inzien.
- Ik wil mijn stress niveau inzien
- Ik wil mijn bloeddruk kunnen meten.
- Ik wil mijn slaap kunnen tracken.
- +3 dagen gebruik zonder laden.
- Connectivity: GPS, Bluetooth & Wifi.
- Notificaties en kunnen reageren op berichten. (whatsapp, etc.)

Daarnaast zou het leuk zijn:
- Als ik ermee kan betalen.
- Als er een Esim mogelijkheid is.
- Als er Extra “smartwatch” functionaliteit is zoals bediening smarthome of Spotify.
Het uiterlijk.
De plaatjes die je overal kunt vinden vertellen je genoeg: een horloge geheel opgetrokken uit titanium. Een mooi, strak horloge. Daarnaast is het glas bolvormig en het gebruikte scherm geeft kleuren en vormen mooi, strak weer. Deze Huawei doet niet onder voor een duurdere (niet instap) Seiko bij de juwelier. De kast is fors, maar aan de pols niet overdreven. Het bandje is zonder gereedschap op maat te maken. Er zitten indien nodig extra schakels in de verpakking en als het bandje te groot is kun je dit via een slim palletjes systeem zelf in een paar tellen aanpassen.
Watchfaces zijn er genoeg in de app zowel betaald als gratis. Deze zijn makkelijk te bekijken en naar het horloge te pushen. Verwijderen doe je ook via de app op je telefoon, op het horloge kun je watchfaces “uit de selectie” halen maar dit verwijderd het niet echt; je kan ze door op het plusje te drukken later weer terug plaatsen.

Gebruiksvriendelijkheid.
Oh boy, hier wordt het lastig. Het horloge en de app, eenmaal geïnstalleerd zijn zeer gebruiksvriendelijk en compleet. Maar voordat je daar bent zijn er wat brandende hoepels. Ik heb een Android telefoon en ik heb de “easy way out” gekozen: Ik heb de Huawei appstore, de appgallery, geïnstalleerd . dus via chrome huawei appgallery gegoogled, erop geklikt, op het installeer icoontje geklikt, chrome toestaan om apk’s te installeren uit onbekende bronnen, appgallery geïnstalleerd, appgallery het sideload recht gegeven en dit recht weer ingetrokken bij Chrome. Daar gezocht op Huawei Health en blam, ik had een werkende app. Huawei levert trouwens ook een QR code in de doos en op het horloge waardoor je niet hoeft te googlen. Handig. Ik had misschien eerst moeten kijken voordat ik ging klikken.

Huawei Health regelt alle communicatie tussen je telefoon en dit horloge. Huawei maakt geen gebruik van WearOS maar van het eigen HarmonyOS 4. (na update, mijn horloge werd geleverd met HarmonyOS 3)

OPLETTEN: Via de Google Play store wordt iets heel anders geïnstalleerd als je zoekt naar “Huawei Health” Zo anders (incompleet, niet goed werkend, vol met reclame) dat ik twijfelde aan de authenticiteit en deze snel weer heb verwijderd. Of eigenlijk: ik twijfel niet. Ik weet zeker dat dit scam apps zijn. Dat is jammer en waarschijnlijk een gevolg van de sancties tegen Huawei. Waarschijnlijk hebben anderen iets geregistreerd onder de naam Huawei Health om advertentie en tracking inkomsten bij elkaar te sprokkelen. zie het screenshotje bij de afbeeldingen.

Anyweg, eenmaal in de juiste app dan werkt alles zoals het hoort: je kan watchfaces kiezen en beheren, activiteitsgoals zetten, sporten, bloeddruk, volgen slaap tracken, huidtemperatuur aflezen, SPo2 metingen, je arteriële stijfheid meten (klinkt spannend) routes bekijken en uploaden: alles wat ik wil… Of toch niet?

Ik had deze smartwatch gekozen omdat ik ook beter inzicht in bloeddruk wilde hebben. Ik ben ondertussen van “gemiddelde” leeftijd en zoals wel meer mannen in mijn leeftijd is gewicht een lastig ding geworden en bloeddruk als gevolg daarvan ook wat meer… euh.. volatiel. 😊
En laat nu net de ECG meting geblokkeerd zijn in Nederland door Huawei. Tal van andere Europese landen staan wel in de lijst van ondersteunde locaties maar Nederland en België… niet. Ik heb ergens op een forum gelezen dat dit als reactie is op de Europese sancties. (ik lees dan ASML) Geen idee of dit waar is, ik ben te lui om dit verder uit te zoeken.

Er is wel overal te vinden hoe dat je je locatie kan faken zodat je dit wel aan de gang krijgt: nieuw Huawei ID aanmaken terwijl je locatie services geblokkeerd hebt en bijvoorbeeld Hong Kong opgeven als woonplaats. Ik heb dit (nog) niet gedaan. Ik heb nog een oud Huawei ID vanuit mijn P10 periode (geweldig toestel) en heb wat moeite om daar afstand van te doen.
EDIT:
Ik ben hier nog een keer ingedoken. Het support artikel bij Huawei lijkt aangepast t.o.v. vorige week of ik had het te vluchtig gelezen en de tabel niet goed begrepen. Veel (alle?) EU landen zijn nu verwijderd uit het lijstje. Wat blijkt: er is nog geen CE certificering voor de Watch 4 series voor deze meting. Ook zijn er een aantal posts te vinden op reddit waaruit blijkt dat het faken van de locatie met de watch 4 series/HarmonyOS4 zo goed als onmogelijk is geworden.
Gebruiksduur.
Ik gebruik het horloge bijna 24/7. Ik haal met gemak 4 dagen. Daar kan menig concurrent een puntje aan zuigen.
Er zijn genoeg videoreviews te vinden van dit horloge die de gebruiksvriendelijkheid van HarmonyOS 4 beter duidelijk maken dan ik hier met tekst kan doen. Ik vind het een fijn systeem. Het is duidelijk en niet complex.
Connectivity.
Ik heb geen problemen ondervonden met bluetooth incompatibiliteit. Ook Wifi werkt zoals het hoort. Voor zover ik, als leek, het kan controleren is de GPS snel en nauwkeurig.
Notificaties.
Notificaties van die apps die je instelt in Huawei health komen op het horloge binnen. Je kan op het horloge reageren op whatsapp berichten en sms berichten. Op chats uit teams kun je niet reageren, deze kun je enkel bekijken. Het toetsenbord is natuurlijk klein maar afdoende.
Extra’s.
Ja het horloge heeft een 100% werkende NFC implementatie. Ja, er is een wallet app. Nee; die is niet ondersteund in de EU. Sancties. :/ Je kan er dus niet mee betalen. Huawei belooft al erg lang nieuws op dit vlak maar ik persoonlijk verwacht geen verandering in deze status quo.

ESIM: volgens anderen werkt dit foutloos. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd daar ik 5 euro in de maand fors vind voor duo sim. Het is tenslotte niks meer dan een code in een app. Waarschijnlijk ga ik dit later wel gebruiken.

Smarthome: kan ik kort in zijn. Er zijn geen smarthome apps behalve een 3rd party Hue app. Die werkt foutloos. Ook is er een goed werkende 3rd party spotify app en daar ben ik superblij mee.
Natuurlijk is er van alles te downloaden in appgallery maar veel is gericht op de Chinese of in ieder geval de Aziatische markt. De bruikbaarheid hier in NL is voor veel apps twijfelachtig.
Conclusie.
Ik? Ik ben er heel blij mee. Het is een complete activity & health tracker met extra functionaliteit. Ik vind het de mooiste smartwatch die op de markt is en ik ben zeer blij met de gebruiksduur van 4-5 dagen.

Er wordt vaak gezegd dat Huawei horloges geen echte smartwatches zijn, dat deze meer leunen naar smartbands. En eerlijk? Er zit iets in. Voor bijvoorbeeld messaging zal je telefoon altijd in de buurt moeten zijn.

Huawei’s zijn overcomplete activity & health trackers maar door het afwijkende OS is echte smartwatch functionaliteit hier in de EU niet zo compleet als die van een AppleWatch of WearOS device. Maar voor mij is het meer dan zat. Ik kan alles wat ik nodig heb en ik heb een mooi horloge.

Ik kan niet voor jou beslissen of het gedoe met appgallery op Android voor jou acceptabel is of dat jij dat net een klik teveel vindt en dan liever voor een WearOS device gaat. Ik kan ook niet beslissen of de karige 3rd party apps voor jou een dealbreaker zijn.

Ik kan alleen voor mijzelf beslissen. Ik vind uiterlijk van een horloge zeer belangrijk. Ik vind gebruiksduur super belangrijk. Ik wil inzicht in mijn gezondheid. Ik wil dat mijn activiteiten worden vastgelegd. Ik wil niet in een meeting zitten met een stuk plastic om mijn pols. Tegelijkertijd wil ik op de hoogte worden gebracht zonder telkens mijn telefoon uit mijn broekzak of tas tevoorschijn te halen. Deze Huawei doet dat allemaal.

Heb jij ook een Huawei Watch 4 Pro Titanium (Titanium)?

Nette review. Gebruik zelf de Huawei Watch GT4 en deze bevalt eveneens (zeer) goed met soortgelijke bevindingen. Ergens vind ik het jammer dat er geen Google API ondersteuning is, maar anderzijds ben ik daar ook blij mee. Voorheen had ik de allereerste Huawei Watch, die wel nog volledige Google integratie had. Prachtig horloge, zeer tevreden mee, maar meer dan 2 dagen op een lading haalde ik nooit (met mijn gebruik). Nu is mijn gebruik ook niet heel intensief; ik gebruik het horloge sowieso niet 24/7, eigenlijk alleen wanneer ik de deur uit ben. Op kantoordagen grofweg 12u per dag, met thuiswerken en in het weekend alleen als ik ergens heen ben (wandelen, boodschappen, visite).

Met de Huawei Watch GT4 haal ik met dat gebruik meestal zo'n 12-14 dagen op 1 accu lading. Ik zet hem tussen het gebruik in nooit uit, ligt gewoon op een kastje. Wanneer ik slechtere/geen Google integratie moet inruilen voor zoveel betere accuduur, zonder enige twijfel kies ik dan altijd voor de accuduur.

Voor mij moet een smartwatch primair altijd eerst een mooi horloge zijn, c.q. net zo uitzien als elk ander net/duur/mooi horloge. Dingen als een Apple Watch of Pixel Watch vallen dan mijn inziens direct af, die zien uit als speelgoedjes. De horloges van Huawei (en er zijn ook andere merken) zien er gewoon mooi uit, als een horloge. Dat zit bij de Huawei horloges wel snor. En hij heeft een stappenteller, ik kan inkomende mails en Whatsapp berichten zien, ik kan gebeld worden etc. Ik zou nog meer functionaliteit eruit kunnen halen door aan te sluiten op het hele Huawei ecosysteem, maar die behoefte heb ik niet. Dit nog los van eventuele security aspecten. En ja, dan mis ik bepaalde Google functionaliteiten maar, ik gebruikte die vrijwel niet/nooit en als het gebrek daaraan ervoor zorgt dat mijn horloge niet 2 dagen maar 2 weken mee gaat op een enkele lading, dan kan ik Google missen als kiespijn.
Prettig leesbare review. Ik overweeg dit horloge ook, maar twijfel vanwege hetgeen je zelf aangeeft rond de beperkingen houdt mij tegen. Ik weet verder ook niet of een zwaarder horloge tijdens het sporten wel handig is, ondanks dat hier mijn voorkeur wel naar uit gaat voor regulier gebruik. Misschien een idee om voor het sporten een andere apparaat te gebruiken. Als je de apparaten synct met de app zou dat goed moeten gaan...
Ik begrijp het wel. Ik vind alleen al het ander op de markt zo verschrikkelijk lelijk dat ik wel kan leven met de beperkingen. Als activity tracker++ voldoet Huawei eigenlijk al jaren erg goed. Hiervoor had ik een GT2 en daar is mijn zoon nu ook heel content mee.
Het is jammer van de wallet app. en het is jammer van de bloeddrukmeting. Dat laatste is oplosbaar met wat gekunstel in je huawei ID maar ja, wie zit daar nu op te wachten.

uiteindelijk vond ik het uiterlijk van het horloge doorslaggevend. Ik stond in de winkel met de Samsung klokjes en ja.. het is het toch echt allemaal net niet. zelfde met die nieuwe van Google, ik ben toch echt wel uit de Swatch horloges gegroeid. En als laatste dan nog de vierkante Apple brokken. ook lelijk. de Ultra is wel het overwegen waard maar ik vind dat design nog steeds fors tegenvallen. En ik zit in het Google eco systeem, Ik heb geen Iphone.

En dan hebben we het nog niet eens over de maximale batterij duur gehad. Huawei staat op dat vlak echt op eenzame hoogte.

[Reactie gewijzigd door redniels op 22 juli 2024 14:08]

Ik ben nu met mijn 4e Huawei Watch (GT3 pro) pro bezig. Ook bij mij gaf design en batterijduur de doorslag.
De firma Huawei laat met de watches hier en daar steken vallen en als je dit meldt krijg je antwoorden die om het probleem geen draaien en consequent een reactie dat de afdeling ontwikkeling er mee bezig is. In China worden de consumenten mag ik hopen beter bedient door de klantenservice dan hier in Nederland. Bij mijn 1e en 2e watch liepen we vaak een jaar met updates achter tov de Aziatische markt. Zonde dat de functionaliteit in Nederland beperkt wordt.
Vanwege de boycot door Huawei overwoog ik de laatste keer naar Garmin over te stappen. Prijstechnisch moet je dan flink in de buidel tasten.
Met alle beperkingen ben ik desalniettemin erg tevreden met mijn watch.
Vreemd, wat volgens de foto aangegeven is als NEP-app, is de app die ik ruim 2 jaar gebruik op mijn iphone samen met mijn Huawei watch GT2 Pro. Zie ook: https://apps.apple.com/us/app/huawei-health/id1325481372

[Reactie gewijzigd door camperdiksmuide op 22 juli 2024 14:08]

Ik denk dat het in de Apple store aanzienlijk lastiger is om een ‘fake’ app te publiceren. En ik ben tevens blij om te zien dat er dus ook een Apple mogelijkheid bestaat. (Dat vroeg ik mij als Apple gebruiker namelijk al af na deze review)
De app die ik al jaren gebruik met mijn GT2 en nu met mijn watch 4 pro:

1. Kent geen enkele vorm van reclame. De versie in de Playstore zit er vol mee.
2. Is uitgegeven door Aspiegel SE. (het bedrijf (dochteronderneming) die de "data" zaken van Huawei regelt in de EU) de versie in de playstore was vorige week nog van "Huawei Health" en is nu van "Health & fitness store".
3. Ziet er compleet anders uit.
4. de officiele versie uit appgallery Is versie 14.0.9.310.
5. Via de playstore Is de app nu niet meer beschikbaar voor mijn S23 Ultra. Ik kan deze nog wel vinden via de browser op Windows. Ik denk dus dat er iemand (of iets) bij Google wakker is geworden.

Het is natuurlijk uitermate bedroevend dat dit kan. Google laat hier echt meerdere steken vallen. De naam en icoon van een al eerder bestaande app kunnen misbruiken is nogal een dingetje. Het feit dat hier blijkt dat de Huawei Appgallery Veiliger is dan de Google Playstore geeft nogal wat stof tot nadenken.

Net gecontroleerd en in de Apple Appstore is wel de juiste versie beschikbaar. Op Apple is er geen nep app.

[Reactie gewijzigd door redniels op 22 juli 2024 14:08]

De Google Playstore bevat niet langer de officiële Huawei Health app. Enkel de Apple app store, Samsung's Galaxy store, en Huawei's eigen appgallery ondersteunen de officiële Huawei Health app.
Ben benieuwd wie esim van Odido gebruikt op de Huawei Smartwatch GT 4 pro. Wat is jullie ervaring?
Geen ervaring mee, ik wilde het maar ik vond het te duur; het is toch weer een paar euro extra in de maand en her voordeel wat ik eruit haal te beperkt. Ik geef liever dat maandbedrag uit aan primevideo :) of skyshowtime.
Dank. Ik zal verder zoeken voordat ik het horloge koop :)