TP-Link Tapo RV30 Plus Review
2 december 2023, laatste update op 2 december 2023, 361 views
Rapporteer
Gewoon een prima hulpje in de huishouding! De zuigkracht is voldoende en hij is makkelijk in gebruik. Hij komt op plekken die je zelf eigenlijk altijd overslaat, maar heeft wel een aantal beperkingen. Dweilen moet je zien als een vochtig doekje over de vloer slepen en dus niet als een echte reinigingsoptie. Dit is wel fijn voor bijvoorbeeld de slaapkamers waar (we dragen geen schoenen boven) het niet zo vies wordt.
Pluspunten
- Goede zuigkracht
- Prima ontwerp
- Eenvoudig in gebruik
- Goede prijs/kwaliteit verhouding
Minpunten
- Object detectie kan beter
- Google Assistent is beperkt
- Website belooft teveel
- Dweil resultaat valt wat tegen
De afgelopen weken heb ik deze robotzuiger uitvoerig kunnen testen. Het is een fijn hulpje in de huishouding en het fijnste is dat er eindelijk eens wat vaker onder de bank stof gevangen wordt. Het is best een plat apparaat waardoor hij denk ik wel onder de meeste banken en bedden zijn weg kan vinden. Heel fijn!
De bijbehorende app was in het begin even wat onhandig/onwennig maar als je het eenmaal door hebt prima te gebruiken. Ook slim om te doen is meteen in de instellingen het volume wat lager te zetten (heb hem nu op 30 staan) en de taal op Nederlands. Zonder taalinstelling komen er alleen wat piepjes maar geen gesproken berichten.
Na het uitpakken zet je hem aan en de pret kan beginnen. In het begin is het net als een puppy die voor het eerst rond gaat kijken in je huis. Je ziet de kaart opbouwen in de app en na een eerste verkenningsronde kan het werk beginnen. Tenminste, als je huis er geschikt voor is. Dit is denk ik wel met alle vergelijkbare robotzuigers in deze (prijs)klasse het geval, je moet met een aantal zaken rekening houden:
- geen kabels op de vloer: hier kan hij vrij snel op vastlopen.
- geen kleine dingen op de vloer: die worden aan de kant geduwd of hij loopt er op vast.
- meubels met een stalen frame vind hij niet echt leuk (net als een wasrek waarbij de poot de volledige grond bedekt: hier gaat hij overheen liggen te schuren. Hij loopt niet vast, maar het is gewoon best irritant.
Waar je ook rekening mee moet houden is dat deze (en andere vergelijkbare robotzuigers) beperkte objectdetectie hebben. Zolang alles vast op zijn plek staat is dat geen probleem, maar als je wat veranderd heeft hij toch wel even wat tijd nodig om er mee om te gaan (net een mens). Belangrijkste nadeel van deze beperking vind ik echter dat als je jonge kinderen hebt hij er gewoon overheen probeert te gaan. Dat is niet heel fijn voor de vingertjes, dus even opletten in dat geval.
Als je hem start om zijn werk te doen gaat hij ronde maken en als hij klaar is gaat hij terug naar het laadstation en maakt zichzelf leeg. Heel fijn en makkelijk, maar dat laatste maakt wel even wat meer geluid. Met het normale zuigen zit het volume zo rond de 63 dB, vergelijkbaar met een normaal gesprek. Op het moment dat hij zichzelf gaat leegmaken zit het volume op zo'n 74 dB voor ongeveer 30 seconden. Eerste keer even schrikken, daarna weet je het.
Het zuigen gaat echt heel goed. Hij pakt het meeste zonder problemen op zoals broodkruimels, hagelslag, kleine brokjes zand, haren, etc. Door de zijborstel wordt soms wel eens wat vuil weg geschoten, maar uiteindelijk is toch alles opgeruimd. Mocht dat wel vaker gebeuren dan zou je hem ook twee of drie kunnen laten rondgaan, spreid je win kans.
Na het zuigen natuurlijk ook benieuwd naar de dweil capaciteiten. Het plaatsen van de dweil op de bak vind ik nog wel een beetje een dingetje. Het gaat niet heel soepel. Wellicht veranderd dat na verloop van tijd als het wat vaker is gedaan. Je moet best hard drukken om hem vast te zetten en dat voelt toch wat ongemakkelijk.
Het dweilen op zich is wat je denk ik kunt verwachten in deze prijsklasse. In feite wordt er een nat doekje onder het apparaat geplaatst en meegesleept. Hierdoor haal je wat meer stof weg dan alleen met zuigen, maar echt dweilen zou ik het niet willen noemen. Ik gebruik dit alleen op de bovenverdieping waar we eigenlijk niet met schoenen aan komen en dan werkt het prima. Daar wordt het gewoon niet echt vies.
Over bovenverdieping gesproken. Het apparaat kan 3 kaarten maken en wisselt probleemloos automatisch tussen de kaarten. Je zet hem op de bovenverdieping neer en start hem waardoor hij eerst een rondje maakt om te bepalen waar hij zit en je ziet vervolgens in de app dat de kaart gewisseld wordt. Ik lees in andere reviews dat dit niet goed werkt, maar heb er echt geen enkel probleem mee, werkt feilloos. Op de verdiepingen waar het basisstation niet staat, gaat hij aan het einde van de routine op zoek naar het basisstation en moet je hem uiteindelijk gaan 'zoeken' ipv dat hij terugkomt waar hij begonnen is. Nu staat zijn locatie natuurlijk gewoon op de kaart, maar het zou makkelijker zijn geweest als je kon aangeven waar hij terug moet keren, hij weet immers dat de docking er niet is (ook die staat op de kaart).
In de app kun je ook het apparaat leuk volgen. Je krijgt een kaart van je woning en vervolgens zie je waar hij wel en niet geweest is. Daarna kun je kijken of je toch wat meubels een beetje moet verzetten om hem net iets meer ruimte te geven overal bij te komen. De ruimtes werden in mijn geval ook prima herkent en heb niet heel veel moeten aanpassen om het kloppend te maken. Wel heb ik een klein beetje met de meubels moeten schuiven om hem overal tussendoor te kunnen laten gaan.
De app geeft je ook de mogelijkheid om schema's te maken. Zo kun je per ruimte instellen wat er moeten gebeuren (alleen zuigen en/of dweilen) en de volgorde van de ruimtes. Je kunt een schema maken voor 's nachts of overdag als je er niet bent een rondje te maken.
Ook kun je in de app spot-cleaning doen en dat werkt op zich vrij makkelijk door op de kaart aan te geven waar hij moet reinigen. Nu moet je wel goed genoeg je huis kennen om dit goed te kunnen doen, het is een beetje gokken.
De integratie met de Google Assistent vind ik een beetje ondermaats. Je kunt hem starten en lokaliseren, maar niet zeggen welke ruimte hij moet reinigen bijvoorbeeld.
Overall kan ik niet anders zeggen dan dat het een prima apparaat is in zijn prijsklasse. Je kunt hem uiteraard niet vergelijken met de duurdere modellen. Voldoende zuigkwaliteit en (na een tijdje wennen) handig app. Wellicht toch een kritische kanttekening: de zijborstel zorgt er af en toe voor dat kleine dingen zoals broodkruimels of hagelslag wordt weggeveegd ipv opgezogen. Als je hem een dubbele ronde laat maken is mijn ervaring dat het toch wel goed komt.