Afkomstig van een Nuki Smart Lock (heb zowel versie 2 en 3 gebruikt), maar die paste niet meer op mijn nieuwe deur (kunststof kozijn, naar buiten draaiende deur) dus vervangen door de Loqed. Dit slot heeft een aantal voordelen, maar ook een groot aantal nadelen. Ik zal ze bijlangs gaan.
Het slot is mooi! Dit is verreweg de mooiste Smart Lock op de markt. Het ziet er eigenlijk uit als een wat dik uitgevallen deurbeslag. Op het eerste gezicht valt niet op dat het een Smart Lock is. Ik vind dat wel een voordeel. De Nuki's werkten beter, maar zagen er niet uit met zo'n dikke unit die aan je slotcilinder hangt.
Het monteren is wat meer werk dan bij een Nuki. Dat komt omdat het slot je complete beslag aan de binnenkant vervangt. De schroeven die het buitenbeslag op z'n plek houden, komen dus aan de binnenkant van de Loqed. Hiervoor worden voldoende plaatjes meegeleverd en het slot is flexibel wat betreft de plaatsing van de bouten. Het monteren van de buitenunit is iets lastiger, je moet de kabel door het gat frutten waar normaal de cilinder zit, maar heel moeilijk is het niet. In mijn geval heb ik de stang waar de klink aan zit nog een stukje moeten verbuigen, zodat het slot iets verder van de rand van de deur kwam. Smart Locks zijn geen vriendjes met kunststof kozijnen. Het zit nog steeds niet helemaal ideaal, het slot komt tegen de rubberrand van het kozijn bij het openen van de deur, maar het is werkbaar.
Na montage bevindt zich dus geen slotcilinder meer aan de buitenkant. Dat lijkt misschien veilig, maar die buitenunit breek je zo af (als je in wilt breken), dus ik betwijfel het. Ik vind het wel een groot nadeel van Loqed. Als het slot weigert, dan krijg je gewoon je deur niet open. Voor mij is dat handelbaar, omdat ik nog een andere deur heb. Maar als dit je enige toegangsdeur tot je woning is, dan zou ik de Loqed beslist niet aanraden. Ik heb liever dat het slot automatisch opengaat als ik in de buurt ben, zodat geen buitenunit nodig is. Maar anderen vinden dat misschien minder prettig.
Het slot werkt op 8 penlite AA batterijen. Ik heb het bijbehorende powerpack met 8 oplaadbare batterijen en een adapter. Door de grote hoeveelheid batterijen hoeft het slot niet zo vaak te worden opgeladen. Dat is maar goed ook, want het opladen is een gedoe: Je moet de kabel aansluiten en vervolgens in de app aangeven dat hij moet beginnen met opladen. Waarom niet gewoon starten als de lader wordt aangesloten? De kabel is overigens van voldoende lengte (3 meter, handig bij wegwerken in de deur) en heeft een 3mm barrelplug.
Het slot is niet voorzien van een deursensor en weet dus niet of de deur open of dicht is. Dat vind ik echt een enorm nadeel. Ik gebruik het slot op de achterdeur en ik wil dat de deur altijd op het nachtslot gaat. Bij Nuki was dat geen probleem. De Loqed heeft wel een experimentele functie om te sluiten als de deur dicht gaat, daarvoor bevindt zich een bewegingssensor in het slot. Dit gaat bij mij om de haverklap fout. Ikzelf weet nu hoe het werkt, je moet gewoon de deur in 1x met een flinke zwaai sluiten. Maar al mijn gasten komen hiermee in de knoop. Het slot draait voortdurend op de nachtstand terwijl de deur nog niet helemaal dicht is. Onhandig, ik hoop dat er nog een deursensor op de markt komt. Dat zou makkelijk via Bluetooth moeten kunnen, want dat zit toch al ingebouwd.
Een ander groot nadeel is het uitdelen van sleutels aan medebewoners. Dat kan, maar is een heel gedoe. Elke bewoner moet namelijk de app van Loqed installeren en een EIGEN account maken. Vervolgens kan de hoofdbewoner sleutels aanmaken in z'n eigen app en die doorsturen naar de medebewoners. Dat werkt prima, maar waarom moet iedereen een eigen account hebben? Een sleutel van de hoofdbewoner zou voldoende moeten zijn voor toegang. Mijn kinderen vinden dit allemaal gedoe en gaan dus meestal (met de sleutel) via de andere deur naar binnen. Zeer onhandig. App installeren is prima, maar eigen account aanmaken is teveel moeite en ook niet veilig: kinderen zijn zich minder bewust van de beveiliging van hun accounts en kiezen te makkelijke wachtwoorden.
Ook een minpunt is de integratie met andere systemen. Er is een lokale API met webhooks beschikbaar, dat is een groot voordeel. Maar er is geen goede kant-en-klare integratie voor Domoticz. Dat moet je zelf in elkaar knutselen, het is mij nog niet gelukt om dat helemaal goed te krijgen. Ook is er geen integratie met Apple Homekit. Ik heb dat nu via HomeBridge ingeregeld en dat werkt aardig, maar is niet ideaal. Smart Locks zijn Smart met een reden, en dat is samenwerking met andere apparatuur.
Al met al ben ik dus niet geheel tevreden. Eigenlijk zijn er meer na- dan voordelen. Normaal zou ik dit slot hebben teruggestuurd, maar het is het enige Smart Lock die op mijn deur past. Ik zal het ermee moeten doen voorlopig. Hopelijk kunnen een aantal nadelen nog worden opgelost via een update.
Suggesties voor de fabrikant:
- Maak het eenvoudiger om toegang te geven aan medebewoners (alleen sleutel, geen account)
- Breng een deursensor op de markt waarmee de deur automatisch op slot kan gaan als deze sluit
- Start het opladen automatisch als de kabel wordt aangesloten
- Maak de buitenunit optioneel en laat daarmee de mogelijkheid open om het slot van buiten met een sleutel te kunnen blijven bedienen.
- HomeKit integratie! Anno 2023 kan het echt niet meer om een Smart Lock te verkopen dat niet integreert met het Apple platform.
- Stel betere documentatie beschikbaar voor de lokale API en webhooks.
EDIT na een paar maanden gebruik: Ik ben inmiddels wat beter gewend aan de nadelen. Het probleem dat het slot niet vanzelf vergrendelt bij het sluiten van de deur, heb ik opgelost via mijn Domoticz server en een Zigbee deursensor. In theorie minder betrouwbaar want extra stappen in de keten, maar in de praktijk heeft het nog nooit NIET gewerkt. Meestal wacht je toch even na het sluiten van de deur of hij daadwerkelijk op slot gaat, dat deed ik bij de Nuki ook al. En je kunt altijd 'Touch to lock' gebruiken als het onverhoopt een keertje niet mocht werken.
Ondertussen is ook de kozijnenboer langs geweest. Hij heeft de deur een paar mm in de sponning verplaatst, zodat het slot niet meer tegen de rubberrand aan komt, dus de deur gaat nu perfect open en dicht. Ook de medebewoners zijn inmiddels aan de app gewend en kunnen met 'Touch to open' makkelijk naar binnen, als ze tenminste hun Bluetooth aan laten staan.
Omdat de nadelen in de praktijk minder vervelend uitpakken dan ik vantevoren dacht en het slot tot nu toe betrouwbaar werkt, heb ik de beoordeling aangepast van 2 naar 3 sterren.
UPDATE na een jaar gebruik: Inmiddels ben ik overgeschakeld naar Home Assistant voor mijn Home Automation. De integratie met Home Assistant is erg goed. Je hoeft niet zelf met webhooks aan de slag, gewoon je device toevoegen met API keys en de status van het slot wordt keurig in Home Assistant weergegeven. Vanuit Home Assistant is er ook prima integratie met HomeKit, zodat het slot nu ook goed te bedienen is vanaf mijn Apple devices. Ook wordt het battery level goed weergegeven. Het slot heeft na een jaar gebruik nog geen last gehad van storingen, ondanks dat de fabrikant inmiddels is overgenomen. Soms werkt 'Touch to open' niet, maar dan kun je altijd de deur ontgrendelen via Home Assistant of de Loqed app.