Inleiding
Vanuit Tweakers heb ik de kans gekregen om de nieuwe Steelseries Alias microfoon te testen gedurende 2 weken. In deze review zal ik mijn bevindingen en ervaringen delen met deze microfoon. Ik heb de microfoon gebruikt tijdens het gamen en kletsen met vrienden op Discord. Ik ben geen audiofiel en doe niet aan streaming. Om die reden heb ik de microfoon gewoon op zijn standaard gebruikt en niet gebruik kunnen maken van de functionaliteit om hem op te hangen aan een boom-arm.
Algemene beoordeling
Bij het open maken van de verzenddoos waarin de microfoon geleverd werd viel mij op dat de verpakkingsdoos van een best flink formaat is. Op zich geen problemen mee natuurlijk, het zorgt wel voor extra bescherming van de microfoon en sensor in de microfoon. Aan de buitenkant is de verpakking typisch Steelseries. Veel informatie over de specificaties, welke hier en daar iets aangedikt (wij van wc-eend) zijn en natuurlijk oranje kleuren.
:strip_exif()/m/508534/1R8mPpULQbm9P3kiveyUoMw33CYN0LabiB4GP5oaEoo5fVnnk7.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/508534/1R8mPqoVFbeyvhqigyQuHx10d2SZ9xv6aY7iIWhhF0WIRC9o4s.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/508534/1R8mPpVrdPZVuHZjlkiQHku9fkwUQO1kjX3sANi3rVtoXcUpgF.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/508534/1R8mPpfKofcnAPjJmMd8Kw4hrWQwIip3Agypd5JRo8Jhn32Nkv.jpeg?f=620xauto)
De inhoud van de doos is verder minimalistisch. De microfoon komt verpakt in een plastic zak en de overige componenten zitten in het karton gedrukt. Al met al heb je de microfoon binnen 1 minuut uitgepakt en in je PC geprikt om te gebruiken. Dat is in ieder geval erg prettig.
:strip_exif()/m/508534/1R8mPq7zuoTkhV0iJ1M23dM7SqOU8RjQQg6eRqeKR7GWZ2Onuk.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/508534/1R8mPpRmZrQHHMGq7lp0m1BCpW7s1MwGgGMsInqNqa5bPQb5Yo.jpeg?f=620xauto)
Bouwkwaliteit en afwerking
Bij het oppakken van de Alias uit de doos merk je gelijk dat je met een kwaliteitsproduct te maken hebt. Het geheel van de microfoon, inclusief standaard, weegt 750 gram. Dat is niet mals voor een stuk electronica, maar het zorgt er wel voor dat het apparaat zeer stabiel op je bureau staat en voor je gevoel straalt het robuustheid en kwaliteit uit. Zonder standaard weegt de microfoon 205 gram. Vergeleken met de concurrentie is dit een beschaafd gewicht waardoor hij goed te gebruiken valt op een boom-arm. Als je de standaard gebruikt dan valt de microfoon qua gewicht in de luxe categorie zoals Shure, Røde of Blue microfoons.
De Alias voelt erg stevig en kwalitatief aan. De behuizing van de microfoon zelf is van hard plastic, sommigen zullen dat als minpunt ervaren, maar ik denk dat daarvoor gekozen is om gewicht te besparen mocht je hem op een arm monteren. Het doet verder echt niet af voor de algemene indruk van de microfoon. De standaard die erbij geleverd wordt is volledig van metaal en mat afgewerkt. De microfoon zelf hangt met elastieken in een soort U-beugel die op de standaard geschroefd zit. Verder zijn de 2 draaiknoppen, de
touch mute knop en het RGB LED aan de onderzijde van goede kwaliteit en voelen solide aan.
:strip_exif()/m/508534/1R8mPpHkNAa3CRFscmZKWgMqwlhbL0kEiAu8wdiEfHwAlaPgsq.jpeg?f=620xauto)
Featureset
Hetgene waar Steelseries mee van de daken schreeuwt bij de Alias microfoon is het formaat van de condenser capsule. Dit is een sensor van 1inch (2,5cm) met de type aanduiding ClearCast. Volgens Steelseries is dit formaat condenser capsule uniek in de gaming microfoon markt en brengt het de Alias op het niveau van studio microfoons. Dit geloof ik graag en als ik mijn vrienden (gitaristen) moet geloven klonk mijn stemgeluid vooral meer helder en diep. Ondanks (of dankzij) het formaat van de sensor vond ik de microfoon niet super gevoelig. Als ik er grofweg 50cm vandaag zit met mijn mond moet ik de gain knop op de achterkant ver opendraaien wil de microfoon het geluid lekker opvangen. Uiteindelijk werkt het wel dus, maar ik had hem gevoeliger verwacht. Gedurende mijn testen heb ik constant gebruik gemaakt van de Steelseries GG software. Hierover later in deze review meer.
Op de voorkant van de microfoon vind je 1 draaiknop voor het uitvoervolume als je een headset aangesloten hebt op de achterkant van de microfoon. Als je dat doet dan kun je jezelf terughoren tijdens het praten. Dit zorgt ervoor dat je niet zit te schreeuwen in je microfoon omdat je high-end noise cancelling headset op hebt en je vrouw je boos aan gaat kijken. Toch handig. Zelf vind ik dat wel irritant om mijn eigen stem te horen en daarnaast gebruik ik een draadloze headset, dus van deze feature maak ik geen gebruik. Boven deze draaiknop zit een touch-knop waarmee je heel eenvoudig de microfoon kan dempen. Zodra je dat doet verschijnt er met kleine ledjes een rode X op de microfoon. Dus het kan niet zo zijn dat je per ongeluk gemute bent tijdens een gesprek. Op de achterkant van de microfoon zit een gain-draaiknop waarmee je het input level kunt bepalen. Om ervoor te zorgen dat je deze perfect afstelt verschijnen er op de voorkant achter het gaas ledjes die aangeven hoe luid je aan het praten bent. Dit verloopt van 3 groene, 1 gele en 1 rood LEDje. Deze RGB LEDs zijn overigens zelf aan te passen in de GG software, mocht je daar behoefte aan hebben.
Tot slot is het mogelijk om de microfoon te gebruiken middels een boom-arm. Dit is je wellicht wel bekend bij radio stations, steamers of podcasts. Mocht ik de microfoon als primair apparaat willen gebruiken dan zou ik ook zo’n arm aanschaffen. Ik zit redelijk dicht op mijn monitor, grofweg 50-60cm. Als ik de microfoon tussen monitor en toetsenbord plaats dan staat hij in beeld voor mijn monitor (ultrawide, dus aan de zijkant is onhandig) en als ik hem tussen mijzelf en toetsenbord plaats dan loopt de kabel over mijn toetsenbord en staat de microfoon in de weg bij het typen. Gelukkig doe ik tijdens het gamen weinig typen en als ik hem niet gebruik zet ik hem aan de kant. Toch een kleine hindernis die met een boom-arm verholpen kan worden. De microfoon is dan ook vooral gericht op de streamers of YouTubers onder ons.
:strip_exif()/m/508534/1R8mPpaIkrjABS0OfiQyOQETefav8PRnMq37XllHJPLG5tpBO5.jpeg?f=620xauto)
Geluidskwaliteit
Zoals ik in de inleiding van deze review al benoemde ben ik zeker geen audiofiel. Ik kan een goede headset of speakers zeker wel waarderen en hoor ik het verschil tussen een JBL headset van 100 euro en een Bose/Sony van 300+ zeker wel. Dus ik ga mijn best doen om de geluidskwaliteit te beoordelen en daarnaast ga ik af op de reacties van mijn vrienden die een stuk kritischer zijn over geluidskwaliteit.
Voordat ik de Alias in huis kreeg om te testen maakte ik gebruik van de microfoon die op mijn headset zit en dat is de Steelseries Arctis Nova Pro wireless. Deze headset heeft niet de beste headset microfoon op de markt, maar ook zeker geen slechte kwaliteit. Echter zodra ik wisselde van de Nova naar de Alias merkten mijn vrienden dat gelijk, ook zonder dat ik het aankondigde. Bij beide gebruik ik momenteel de ‘Deep voice’ preset in de Sonar software, dus de EQ is exact gelijk. Met deze EQ kun je overigens meerdere profielen aanmaken of gebruikmaken van bestaande profielen. Dit werkt erg prettig.
Het grootste compliment voor de Alias was toch wel toen een vriend van mij op Discord kwam en niets af wist van dat ik een andere microfoon had. Zodra ik begon te praten was zijn reactie ‘Wow! Wat is dit?! Heb je een andere microfoon ofzo??’. Hij was oprecht verbaast over de kwaliteit. Ook tijdens potjes Counter-strike krijg ik van teamgenoten complimenten over de geluidskwaliteit. Hieruit kan ik concluderen dat dat wel goed zit bij de Steelseries Alias. Is het net zo goed als een Shure/Røde microfoon aangesloten op een speciale interface? Vast niet. Maar je moet een echte audiofiel zijn wil je het verschil horen denk ik. 98% van de mensen zal het verschil niet gauw horen.
Ik maak nu een klein uitstapje naar de GG software en dan specifiek de Sonar engine in die software omdat dat toch wel erg veel te maken heeft met de geluidskwaliteit. Ik wil dan voornamelijk de Noise Cancellation software uitlichten. Deze werkt uitstekend. Mijn zorg (en ervaring bij anderen) bij dit soort microfoons is toch wel dat je het typen op een toetsenbord hoort of andere nare bijgeluiden. Zodra je de noise cancellation in de software aanzet behoren deze geluiden 100% tot de verleden tijd. Zoals gezegd staat de microfoon tussen mij en toetsenbord in en mijn vrienden hoorden niets van het typen, klikken, eten of drinken wat ik toch wel luidruchtig met opzet deed bij de microfoon. Ook mijn vrouw die heel hard Taylor Swift muziek aan het luisteren was werd (gelukkig?) niet gehoord door mijn vrienden. De gradatie van demping is in te stellen in de software. Het maakt je stemgeluid namelijk wel iets anders. Namelijk dat het lijkt alsof je stem een paar milliseconden later wordt opgepikt dan normaal en iets eerder wordt afgekapt. Ik heb hem zelf op 60% staan en dat vond ik een mooie middenweg.
De GG Sonar software
Zodra je tegenwoordig een product van Steelseries koopt wordt je aanbevolen om de GG software te installeren. Hier kun je nauwelijks omheen als je je hardware drivers up to date wilt houden. Ook is het nodig om een account aan te maken als je gebruik wilt maken van de (gratis) software. Persoonlijk heb ik geen probleem met het aanmaken van een account met summiere informatie, maar ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die dit niet als voorkeur hebben.
Over het algemeen ben ik erg tevreden over de GG software. Er zitten namelijk onwijs veel features in waar ik ook echt gebruik van maak.
:strip_exif()/m/508534/1RadHeGxETPpOQbnqBuro6vGvlL0GmDmXCuxo8uZQWkAl6b2DZ.jpeg?f=620xauto)
Zodra je de software opent wordt je gegroet door een scherm met promotie afbeeldingen voor Steelseries hardware. Dit vind ik persoonlijk jammer, maar het blijft gratis aangeboden software dus ik begrijp het wel.
:strip_exif()/m/508534/1RadHeOHBoZ19Gavv0dSeHMq3Ln3ZtMbiNqfSd8WPq8d9iiuhQ.jpeg?f=620xauto)
Waar de software heel handig voor is, is het splitsen van welke geluidsstromen van je Pc (apps dus) via welke mixer kanaal gaat. Deze kanalen staan vervolgens als losse apparaten bij de applicaties waar je input en output voor geluid instelt. Denk aan Discord, games of andere apps. Zo kun je per kanaal de equalizer aanpassen, het volume en allerlei andere instellingen.
:strip_exif()/m/508534/1RadHe5TWy4LCSmAqXDO2vT6kHrJQ0FCT9scC9naDaMEGKgo7y.jpeg?f=620xauto)
In de equalizer kun je kiezen uit vooraf gedefinieerde profielen, welke ik persoonlijk al erg goed vind, of je maakt zelf een nieuw profiel aan. Ik gebruik het standaard profiel voor de Alias microfoon en deze klinkt al zeer goed.
:strip_exif()/m/508534/1RadHeeIe0U5oFsUnXXxPJUMqeIKOz2b6ZvN2vuXUMI7pU3ORx.jpeg?f=620xauto)
Een feature waar Steelseries ook erg trots op is, en best terecht ook, is de Noise-cancelation software. Deze werkt uitstekend kan ik bevestigen. Bij mij staat de Alias soms tussen beeldscherm en toetsenbord en als ik dan aan het typen ben merken mij vrienden daar niets van. Je ziet wel de groene ledjes op de microfoon zelf aanspringen, maar de uiteindelijke output is muisstil. Verder heb je hier nog wat extra instellingen als je het handmatig wilt aanpassen (noise gate, compressor etc).
:strip_exif()/m/508534/1RadHeoMGeLRnU41oGNxpDC4a9rJIhqcWvp08NhrEaMq17FvlB.jpeg?f=620xauto)
Zoals eerder vermeld zijn de LEDjes van de microfoon die het volume aangeven helemaal naar keuze in te stellen.
:strip_exif()/m/508534/1RadHek5QV0gwVMdH7ts0QdPooCnj6uZhZx3RoZVxdGGsOgeoV.jpeg?f=620xauto)
Een leuke feature die ik handig vind is de mogelijkheid dat de software automatisch mooie momenten uit je games opslaat. Dit kun je van tevoren definieren welke momenten dat mogen zijn. Maar toch leuk om na een sessie terug te kijken hoe geweldig je hebt gespeeld (of niet als er 0 opnames zijn

:strip_exif()/m/508534/1RadHeDmTX7erPhbi5Kir27RxpQDx8T7njXDdZjn9NPk8dpyCU.jpeg?f=620xauto)
En met al deze features houdt het nog niet op. Er zit zelfs een toch best wel uitgebreide aim-trainer in mocht je van de FPS games zijn. Ik heb hem geprobeerd en vond hem best pittig. Of de pro's het gebruiken zoals geadverteerd betwijfel ik, maar als zolderkamer gamer kan het best nuttig zijn denk ik.
Prijs
De Steelseries Alias microfoon is op het moment van testen en schrijven van deze review te koop voor 199 euro. Dit is een flink bedrag voor een microfoon die je via USB inplugt in je PC. Er zijn veel andere microfoons te verkrijgen voor de helft van het geld. Ik vind het persoonlijk dan ook een hoge prijs voor de microfoon. Maar mocht je een wat dikkere portemonnee hebben dan is dit zeker een hele goede microfoon om aan te schaffen.
De Steelseries Alias microfoon is een erg goede plug-and-play microfoon die je binnen 2 minuten kunt gebruiken na ontvangst door de pakketbezorger. Het geluid is uitstekend en de bouwkwaliteit is erg goed en stevig. Hij ziet er ook nog eens netjes uit met niet overdreven RGB lichten of andere poespas zoals sommige gaming producten ondergaan. De GG software van Steelseries bied daar bovenop nog eens zeer veel features en instellingen waardoor je meer uit de microfoon kunt halen en ook uit je overige apparaten (ongeacht of ze van Steelseries zijn).
Zou ik zelf de Alias kopen voor de vraagprijs van 199 euro? Daarop is het eenvoudig 'nee'. Ik vind het veel geld voor een microfoon en de microfoon van mijn headset werkt ook prima om mij hoorbaar te maken. Mocht ik een streamer, youtuber of podcast maker zijn dan zou ik hem zeker wel overwegen vanwege de eenvoud in gebruik. In die situaties heeft een mooie opname kwaliteit ook zeker zin. Hij is een stuk goedkoper dan de gebruikelijke Shure of Rode studio microfoons die ook nog eens extra apparatuur nodig hebben om te gebruiken.
Mocht je de Alias overwegen en maakt geld je wat minder uit, dan zou ik hem zeker aanbevelen voor je. Het is een zeer goede microfoon met een hoop features die ook nog eenvoudig in gebruik is.
ps. Ik wil binnenkort de review uitbreiden met geluidsfragmenten om de verschillen met een normale headset microfoon te laten horen.