INSTALLATIE
Redelijk eenvoudig maar zeker niet top: kleefkracht van de ledstrip is niet helemaal top (dat had ik al een beetje bekeken van andere reviews). Plakt dus niet perfect op de geribbelde achterkant van de Sony en ook over de getrapte achterkant van de TV is de LED strip net te stug. Hij is er nog niet helemaal afgevallen maar optimaal is het niet.
EDIT: hij begint los te komen en maar aan het klungelen geslagen met ijzerdraadjes etc.
Interface:
Wat vooral stoort is een stukje onhandigheid van de app/interface: de QR voor koppelen staat op de onderkant van de control module die je op je TV moet plakken. De QR van het boekje wilde mijn iPhone niet goed pakken dus moest de boel weer losgetrokken. Je raad het al, er moest ander plakmiddel komen om het weer vast te zetten.
Volgende minpunt is de in mijn optiek veel te korte voedingskabel: ik had de controller aan bovenkant TV (75 Sony LCD) willen hangen, net boven een rand om hem op af te steunen.
Dat zou net passen met de ca 1.20 kabel ….. maar niet als je een 75” tv tijdens monteren wat van de wand opgesteld hebt om een Nanoleaf te installeren.
(mijn insteek is alles aansluiten en dan TV weer naar de muur draaien, met installatie van controller rechtsonder lukte dat net wel)
SETUP
De app werkte redelijk maar ik ging toch ff te snel en dus mis (er moesten er nog een paar sinterklaas journaal kijken). De eerst mis was met het koppelen (je moet de app vreemd genoeg twee keer koppelen n tweede keer werkte QR boekje vreemd genoeg niet meer)
Het leuk bedachte magneetje om de camera af te schermen plakt ook een beetje op bovenkant camera (om het lenskapje op te slaan?) maar lag er al af voor camera op de tv hing. Dus maar weer onderop gedaan. Vervolgens snapte ik wat later de kalibratie van beeldschermhoeken niet (stom hè) want had zwart beeld.
Oplossing was even later logisch: daarvoor moest toch het lenskapje er weer af

Toen ik het foutje mijnerzijds ontdekte kwam dat dus vanzelf weer goed, althans zo leek het want: ik was nou niet direct wild enthousiast van kleurmatching op de zijkanten en dat kwarm door een technische tekortkoming van deze set.
Er blijkt dus echt een probleem voor grotere dan 65" TV's bij de calibratie, ja juist of ook met de set voor TV's tot 85"!
Via de hint van de "Nanoleaf Watch THIS" video maar opgevolgd en het testbeeld daarvan opgezet. Toen werd er wat duidelijk: ondanks dat de camera (bovenop gemonteerd) maximaal naar voren hing zag hij eigenlijk maar één van de groene kalibratie blokken (die midden boven) en de rest werd alleen een streepje groen van getoond.
Met andere woorden: als er op de buitenkant scherm iemand met een geel witte trui zit en daarnaast een rode zal de Nanoleaf toch rood weer gaan geven. Ze hebben bij de 85” set domweg vergeten een langer camera beugeltje te verzinnen en mee te geven en gaan daar dus fors in de fout! Zie ook de foto waarop duidelijk 5 van de 6 groene kalibratieblokken )die wel te zien hadden moeten zijn) eigenlijk volledig missen!
Hint aan Nanoleaf: verzorg een extra verlengbeugeltje!
Vervolgens vermoed ik dat de LED strip voor 85” te kort is want hield hier met 75"maar een klein stukje over.
GEBRUIK
Eerste indruk aardig, de 4D modus is echter wel erg druk en dan vaak net te traag. De 3D doet het dan net wat beter maar is mede door genoemde problemen ook echt niet altijd correct.
Erger was nog dat na ca 2u gebruik de LEDS, en dan met name bovenaan, beginnen te flikkeren. Geen idee waarom en uitzetten hielp niet. De 3D mous lost het flikkeren op maar is weer wat minder dynamisch. Het flikkeren komt mogelijk door achtergrond frequentie van de tv maar de tv zelf flikkert zeker niet zichtbaar.
TIMER.
Er is in het menu de optie om op dag/tijdstip wekelijks een voorkeuze te doen om de set in te schakelen.
Een echt minpuntje (hier nog geen gratis stroom) is dat je hem juist weer niet automatisch uit kunt schakelen. Dat laatste is imo zeker zo wezenlijk en wenselijk.
CONCLUSIE
Af en toe leuk en echt indrukwekkend mooi maar sta op het punt de set te retourneren, er zitten in mijn optiek te veel haken en ogen aan of kinderziektes in:
-camera met geleverde beugel ziet
niet het volledige "75 scherm, laat staan 85"
-te veel flikkeren in de Cinema 4D mode
-soms is het systeem van slag en kloppen de kleuren helemaal niet meer, dan moet je weer met settings spelen (ff naar 3D of 2D, dan herstelt het zich maar soms is dat maar weer voor even)
Eindoordeel:
ONVOLDOENDE er zal nog wel wat beters op de markt komen denk ik zo.
Vraag me ook nog beetje af hoe makkelijk het is om de set aan de Android van mijn vrouw te koppelen: heb met koppelen de achteraf vermoedelijk foute keus gemaakt te koppelen aan mijn Apple ID ipv een account te maken.