€ 44,95 bij bol

Super Mario Bros. Wonder, Switch Review

Linksquest
26 november 2023, laatste update op 26 november 2023, 4.101 views Product gekocht

Super Mario Bros. Wonder, Switch

Na de release van Super Mario Maker 2, had ik niet verwacht dat er nog een 2D Super Mario Game zou komen die eigen gemaakt levels kon over treffen. Mocht je net als mij er zo over denken, dan hebben we het samen mis, want Super Mario Bros. Wonder overtreft dit allemaal. Toen ik de eerste trailer zag had ik nog zoiets van, een Olifant Mario? Maar als je hem een keer gebruikt, dan heb je echt zoiets van, wat een geweldige kracht. Lees hier mijn volledige review.

Pluspunten

• IJzersterke Gameplay
  • Grappig verhaal
  • Kleurrijk
  • Leuke muziek
  • Genoeg keus aan personages
  • Ook voor nieuwkomers goed te spelen
  • Multiplayer

Minpunten

• Kaart soms onduidelijk

Mario Games hebben we de afgelopen jaren in verschillende soorten en maten voorbij zien komen, en vooral Super Mario Odyssey werd heel goed ontvangen, net als Super Mario Maker 2. Nu krijgen we in 2023 niet 1, maar 2 toffe Mario Games. Super Mario RPG en Super Mario Bros. Wonder. In deze review ga ik met jullie naar deze laatste kijken, en jullie daar wat over vertellen.

Als je nu dacht dat 2D Mario games wel klaar waren, vooral na Super Mario Maker 2, waarin je bijna wel alles zelf kunt maken, dan heb je het helaas mis. Super Mario Bros. Wonder is erg verfrissend en Nintendo weet ons opnieuw te verrassen met een hele toffe game. Er zijn bekende dingen uit oudere games aanwezig, maar ook verrassend veel nieuwe dingen. Zoals de Wonder Flower, Badges en natuurlijk de Olifanten kracht. Op deze onderdelen kom ik in het Gameplay gedeelte op terug, maar laten we eerst even kijken naar het verhaal.

Laat ik heel eerlijk zijn, de Mario Games hebben nooit een sterk verhaal gehad, en dat is ook niet erg want de kracht van de Mario Games zit hem voor een groot deel in de Gameplay. Waar het normaal zo is dat Princess Peach ontvoerd is geworden door Bowser, en jij haar moet redden, is het deze keer een koninkrijk redden. Het verhaal speelt zich af in het bloemenrijk van prins Florian. Deze geeft een feestje, en heeft Mario met al zijn vrienden uitgenodigd. Wanneer Bowser het feest van prins Florian komt verpesten met zijn ongewenst bezoek, steelt hij een wonderbloem en versmelt het kasteel van prins Florian samen met Bowser tot een levend zwevend fort. Het is aan Mario en zijn vrienden om het kwaadaardige plan van Kasteel-Bowser te stoppen en het bloemenrijk weer terug naar zijn originele stand te brengen.

Ik noemde het al op, de kracht van de Mario games, en ook deze natuurlijk zit hem in de Gameplay. En als ik daarnaar kijk, dan kan ik meteen zeggen, dat deze ijzer strek in elkaar zit. Of je nu een ervaren speler bent, of nieuw met Mario games bent, in beide gevallen zit je goed bij Super Mario Bros. Wonder. Het spel begint in wereld 1 met een soort van Turtorial, je leert hier een beetje de basis, en geloof het of niet, dit word je door pratende bloemen verteld. Als je eenmaal door wereld 1 heen bent, dan kom je bij het strand uit. Het strand is zeg maar het midden punt en geeft je toegang tot 6 verschillende wereld delen, deze weer elk bestaat uit verschillende levels en geheimen. Door een wereld te bevrijden verdien je een Konings-zaad, deze heb je nodig om de bescherming van Kasteel-Bowser te verzwakken.

In elk level van het Bloemenrijk is een wonderbloem te vinden, wanneer je deze aanraakt, verandert het level. Zo kan het level gaan kantelen, gaan buizen bewegen of komen er rond stuiterende Hoppo's in het speelveld. Elk level heeft minimaal 2 zaadjes die je kunt verzamelen, naast 3 paarse munten. Er kunnen levels zijn die nog een geheime exit hebben, en die levels hebben dan ook 3 zaadjes in totaal. Je kunt in het level statistiek zien of je alles hebt gehaald door middel van een stempel, heb je deze, dan heb je alles gedaan. Mis je de stempel nog, dan heb je nog iets niet afgerond of gevonden.

Er zijn in totaal 8 personages waaruit je kunt kiezen, dit zijn Mario, Luigi, Princess Peach, Princess Daisy, Toad en Toadette. Ook zijn verschillende kleuren Yoshi om uit te kiezen, en ook met Nabbit kun je spelen als je dat wilt, deze personages zijn echter bedoeld voor mensen die de levels te moeilijk vinden. Elke personage heeft zijn eigen voor-en nadeel, maar mocht je de game te moeilijk vinden, dan kunnen Yoshi en Nabbit je wel uit de brand helpen.

In Super Mario Bros. Wonder zijn natuurlijk ook nieuwe power-ups, waarmee je kunt transformeren in een andere gedaante. Er zijn maar liefst drie power-ups aanwezig, deze zijn de Olifantenappel, Bubbelbloem en de Boorpaddenstoel. Ikzelf had toen ik de Olifanten transformatie zag in de trailer even zoiets van, kom op Nintendo, really? Maar nu ik ermee gespeeld heb, vind ik het een hele toffe power-up. De vuurkracht en sterkracht zijn alle 2 ook nog gelukkig aanwezig, dus in totaal heb je 4 transformaties en de bekende onsterfelijkheid. Verder nieuw zijn de badges, deze kun je vrijspelen of vrijkopen. Door een badge te activeren, kun je verschillende vaardigheden, zoals zweven, muursprong of extra hoogspringen activeren. Deze kunnen in sommige levels best handig zijn, en vaak krijg je een bepaalde badge ook bij een bepaald gebied. Badges kun je na dood gaan of bij de start van een level verwisseld worden.

Tussen de gewone levels bevinden zich ook nog andere leuken dingen, zoals korte minigames of zoekspel. In deze minispelletjes kun je Wonderzaadjes verzamelen, deze je weer kunnen helpen om nieuwe levels vrij te spelen. Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan heb je net als bij de Super Mario World op de Super Nintendo, ook hier nog de special world. Deze levels zijn extra pittig en vragen soms wel even wat geduld en oefening.

Tenslotte wil ik het nog even over de besturing hebben, zoals je van Nintendo gewend mag zijn, is deze perfect. Dat die perfect is, wil niet zeggen dat de game niet uitdagend kan zijn. Echter is het gewoon zo, dat de uitdaging echt in de gameplay zit, en dat je niet gehinderd wordt door een slechte besturing. Ikzelf had wel wat moeite met de kleine knoppen van de Joy-Cons in de special world, maar met de Pro controller kwam ik er weer beter vanaf. De gameplay samengevat, gewoon perfect.

Op grafisch gebied is Super Mario Bros. Wonder een typische Mario game, en zoals je gewend bent van Nintendo, is hij erg kleurrijk. Als je deze game speelt, dan heb je niet het idee dat je maar een 1080p spel hebt, of dat je op een verouderde hardware speelt. De game loopt erg vloeiend, de kleuren zijn heel mooi, en ook als het wonder geactiveerd wordt, blijft de game erg leuk uitzien. Het OLED-scherm van de OLED Switch brengt de kleuren ook erg mooi tot leven mag ik wel zeggen. Soms heb je dat je dichtbij of ver weggaat, en ook daar blijf het er allemaal mooi uitzien. De kaart wereld is soms een beetje onduidelijk, maar dat heeft meer te maken met de manier hoe deze opgebouwd is. Voor de rest oogt het heel mooi en kleurrijk, en voelt het ziet het uit als een typische Mario game, maar kan ik er niet over zeggen.

Nu is de stem van Mario met een simpele “Whohoo” een heel bekend iets geworden, en zou je niet verwachten dat een nieuwe stem acteur nodig zou zijn. Echter heeft Nintendo toch een nieuwe stem acteur gebruikt en ik moet zeggen, als ik erop let, dan hoor ik het verschil wel. Als ik het niet geweten dat iemand anders dit had ingesproken, dan was het me waarschijnlijk niet eens opgevallen. Er zit nu wel iets meer diepgang en meer woorden in Mario, maar het blijft Mario op een leuke manier, en de stem balans tussen oud en nieuw is daarom dan ook erg goed.

De muziek blijft heel leuk in Mario games, spannende muziek bij spannende levels, en vrolijke muziek bij vrolijke levels. De meeste muziek is allemaal nieuw gemaakt voor dit spel, en dat past erg goed in dit spel. Tegelijkertijd heb je ook bekende oudere muziek die ze in een nieuw jasje gestoken hebben, zoals die van Metal Mario uit Super Mario 64, deze viel mij meteen op en klinkt nog even goed als toen op de Nintendo 64, en misschien stiekem nog wel iets beter. Bij muziek vind ik het altijd lastig om dit goed over te brengen in woorden, en daarom voeg ik dit voorbeeld graag even toe aan deze review.

Ik heb al heel veel opgenoemd, maar ik ben er nog niet, want geloof het of niet, deze Mario kent ook een Multiplayer, deze kan zowel lokaal als online. Je kunt zo makkelijk samen met andere spelers de levels van Super Mario Bros. Wonder spelen. Dit kan soms heel leuk en makkelijk zijn, maar soms ook wel een uitdaging zijn, want als je 1 speler hebt die niet zo goed is, dan kan deze een blok aan je been zijn. Hoewel dit je niet mag weerhouden om lekker samen te spelen, en de kracht voornamelijk in de single player zit, is het wel een mooie extra toevoeging. Het aan of uit zetten kun je heel doen met de zuilen die je in elke wereld tegen kunt komen.

Ik heb heel veel dingen opgenoemd, en in grote lijnen heb ik ook wel alles genoemd. Ik heb enorm van het spel genoten, dat mag ik er wel eerlijk bij zeggen. Tevens heb ik me ook de moeite genomen om er nog vlak voor het online brengen van deze review, een gameplay video te maken voor jullie. In deze video laat ik wat leuke elementen van het spel zien. Let op, in deze video kunnen eventueel wat spoilers zitten.

In een melige bui had ik met de telefoon een leuke short unboxing gemaakt voor mensen die wel benieuwd zijn hoe het doosje eruitziet. Aangezien ik hem toch al gefilmd had, leuk het me wel leuk om deze aan deze review toe te voegen. Het is geen bijzondere unboxing, het is echt gewoon een toevoeging aan de review.

Dan de vraag nog of deze game een replay waarde heeft, en dat antwoord is voor mij heel simpel, ja! De game is uitdagend en speelt heerlijk weg. Ook als je maar even 20 minuten snel een spelletje wilt doen, zelfs dan is deze game leuk genoeg. Op moment van schrijven mis ik nog een paar paarse munten, en deze wil ik ook nog gaan proberen te halen. Ik heb een 15+ uur er op dit moment in zitten, en daarmee heb ik dus alle levels en zaadjes gehaald. Maar zelfs dan zou ik zo nog een keer helemaal van voren af aan willen gaan spelen, al is het maar om nog eens die extra uitdagingen te doen. 15+ uur klinkt weinig, vergeleken met andere games, maar voor een 2D Mario game eigenlijk wel normaal.

Na de release van Super Mario Maker 2, had ik niet verwacht dat er nog een 2D Super Mario Game zou komen die eigen gemaakt levels kon over treffen. Mocht je net als mij er zo over denken, dan hebben we het samen mis, want Super Mario Bros. Wonder overtreft dit allemaal. Toen ik de eerste trailer zag had ik nog zoiets van, een Olifant Mario? Maar als je hem een keer gebruikt, dan heb je echt zoiets van, wat een geweldige kracht. De game is zoals de titel het zegt een Wonder, vooral de wonderbloemen die levels tot de gekste dingen doet veranderen, is echt het hoogte punt van het spel. Naast dat allemaal heeft de game ook een superleuke en ijzersterke gameplay, iets dat je van Nintendo wel mag verwachten. Ik vond de game erg tof en ben op moment van schrijven nog bezig met de laatste paarse munten, en ik kan deze game ook echt aan iedereen aanbevelen.

Heb jij ook een Super Mario Bros. Wonder, Switch?

Een mooie review, leest lekker weg en een leuke eigen unboxing video! (+3)
Thnx man, leuk om te horen en super bedankt voor het lezen.
Goede review en succes met de final final test ;) Daar zou zomaar nog een 15 uur in kunnen gaan zitten.
Leuke review, zit als beginner midden in het spel, maar wat ziet het er super uit. De verouderde processor van Nintendo Switch OLED kan het allemaal prima aan en dat is gewoon fantastisch.
Klopt, loopt als een zonnetje op de Switch OLED, veel speel plezier en bedankt voor je reactie.