Seagate Exos X18 (SATA, Standard model), 16TB Review

LooneyTunes
26 november 2023, laatste update op 2 maart 2025, 1.439 views Product gekocht

Seagate Exos X18 (SATA, Standard model), 16TB

Setje van 4 aangeschaft om 4 WD RED's (4tb) te vervangen voor meer ruimte in de NAS (Freenas).

Pluspunten

• Uitstekende ruimte voor (relatief) weinig.
  • Snel!
  • 5 jaar garantie

Minpunten

• Luider dan WD-RED met 4 in 1 kast.

Aangeschaft i.v.m.de lage prijs per GB voor een NAS (24/7) disk.

Toen ik ging zoeken naar grotere schijven voor mijn FreeNAS server raakte ik behoorlijk in de war van de prijzen. Ik dacht de 4TB RED's te vervangen voor de dubbele capaciteit met RED's maar toen ik prijzen ging vergelijken....

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/31--VzK0psopUVlEhcFB_aYsEUA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/65821/1R753SExxwSjoC1wx9GHIb1b9Jb2kW6ztSvkrfA2a57k4TqFSk.jpeg?f=620xauto

De 10 TB versie van deze schijf kost meer dan de 16 TB versie? (Of een WD RED van 10TB) 8)7

Dus de keuze voor deze 16 TB was snel gemaakt.

De door anderen genoemde 'herrie' van de schijven is hier geen probleem omdat de NAS in een "serverhok" staat (waar ook de verwarmingsketel, switches, en solar-omvormer zich bevinden, dus daar is altijd geluid). Maar als het stil is in een kamer, zeker goed hoorbaar, zeker met 3 of 4 tegelijk in raid-5.

De eerste indruk is dat het relatief zware schijven zijn.
En wat mij verder opviel aan de schijven, is dat het deksel gelast is op het frame (wrijvingslas) om de helium vast te houden, waar dat anders met één of andere tape of pakking is gedicht.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JxmjxxS9H9yD6GdVqxwXlfNUOJM=/620x/filters:strip_exif()/m/65821/1RjvJv3yyfjzco2EmlgJd7q47vpD3soudthrcTRuZT49Nrsbjd.png?f=620xauto

Terwijl de NAS aan het resilveren is (ruim 8 uur per disk ;) ) toch even een schijf aan de Windows machine (AMD FX4300 @ 4GHz) gehangen en wat snelle benchmarks gedraaid.

Crystal Diskmark:

Partitie aan de buitenkant:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-_Ws5kYur2Nqrmwns4nCRuYlkfM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/65821/1R74mFGKdke7t3kuJw4xdBOQBQn62BipniVFFnVwm8wuzKifE5.jpeg?f=620xauto

Partitie aan de binnenkant:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Hi8mUHbtDSjjvc0tDCtZLI9xa-A=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/65821/1R742C2H31ECZeczlp1PpsKWDunIpdwpzzktOvpi1l8dp90D5z.jpeg?f=620xauto

(zo dus:)
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/PfB6SpjCBVUbBARBt3JRNN7WNMw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/65821/1R742C1KRoF32n703CgBADFsf1sNJ0xdjbvHhrBH5YM5xsEJLY.jpeg?f=620xauto

Daarna er weer 1 partitie van gemaakt en een testbestandje er naar gekopieerd:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/T8xj5h6LuS4p52X0odB9prij338=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/65821/1R74mFa3zOSRXrHXNop9zicZJpEbFUFmShdGqb7pvYuHM5zLAy.jpeg?f=620xauto
Het piekje aan het begin kan ik alleen verklaren door de diskcache van 250MB. (brondisk = Samsung SATA EVO SSD)

Diskinfo geeft het volgende:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3nfiRoh3cueBthnFSuzMler2HXE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/65821/1R74mFGEA9Gkoj6zShlJ5rk4XOGtX56l9v7s45HUEBnDePAzHB.jpeg?f=620xauto

Opmerkelijk dat deze schijven geen APM-mode kennen/ondersteunen.
Dit zou dus in kunnen houden dat deze schijven niet in stand-by mode kunnen gaan als het systeem in rust is. (iets wat bij de WD RED's goed te merken is aan het totale stroomverbruik van het systeem, ~15 Watt idle tegenover ~50 watt in gebruik).
Maar dit kan ik pas zien als alle schijven in de raid synchroon zijn.

Voorlopig staat-de NAS nog wel even te stampen.

UPDATE:
APM werkt dus inderdaad niet en standaard zetten de schijven zichzelf niet in spindown. (wat ik mij kan voorstellen bij enterprise schijven)
Maar voor de "simpele thuisgebruiker' die wel om de stroom-centjes maalt, heeft Seagate een mooi tooltje. Seagate's SeaChest. (windows, Linux) Vergelijkbaar met WDIdle.
Daarmee zet je (via de command-prompt) de verschillende stadia van energiegebruik van de schijf.
De SATA versie kent 3 standen (SAS kent er 4, die kan de rotatiesnelheid aanpassen) waarvan de laatste de spindown-tijd. (standaard uitgeschakeld)
Hier heb ik de schijven dus allemaal handmatig aangepast (standaard instellingen) met een spindown van 15 minuten. (net zoals de 'oude' WD RED's stonden, maar dan door Freenas geregeld).

Hoe de latere FreeNas versies (TrueNas) hier mee omgaan heb ik niet bekeken. De hardware hier voldoet eigenlijk niet voor de laatste versie. ('t Orgel staat alleen NAS te spelen, verder draait er niets extra op)

Edit 30-12:
Als je op de de schijf een smartctl loslaat krijg je dit:
  • === START OF INFORMATION SECTION ===
  • Sector Sizes: 512 bytes logical, 4096 bytes physical
  • Rotation Rate: 7200 rpm
  • Form Factor: 3.5 inches
  • Device is: Not in smartctl database [for details use: -P showall]
  • ATA Version is: ACS-4 (minor revision not indicated)
  • SATA Version is: SATA 3.3, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)
  • Local Time is: Sat Dec 30 10:10:03 2023 CET
  • SMART support is: Available - device has SMART capability.
  • SMART support is: Enabled
Mogelijkheid is dus, omdat ik een (relatief) oude FreeBSD draai (oude Freenas, [FreeBSD 11.2-STABLE amd64]) dat de schijf niet in de tabel staat en dus niet in stand-by mode geraakt.
// einde speculatie
// einde edit
edit-II: De smartctl-database van mijn Freenas is van 2017, dus daar staat de schijf inderdaad niet in.

Windows 10 gaat hier trouwens wel goed mee om en zet de schijven keurig in stand-by zonder SeaChest.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5BZcma0j7y_tjH1YHIpAQvF-sIs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/65821/1R7YZiCvlQKYVq2WfXJak16H0uN5B0NxHtjUHKgdclCtcYhbGV.jpeg?f=620xauto

Nog even een vergelijking met een scrub-sessie binnen Freenas:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/_Esl-NQh-ymEJGC1GfbIuwaN_nU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/65821/1RfcFtuf0WYrHzAp6aZ0anciqnRDeivLNtt4achaUDyfgsy9LZ.jpeg?f=620xauto
Het gaat hier om identieke machines (alleen de hoeveelheid RAM is anders, 32 vs 24 GB RAM en uiteraard andere data)
7200 versus 5400 rpm laat zich duidelijk zien.

Gebruikte Freenas server:
  • Build: FreeNAS-11.2-U8
  • Platform: AMD A6-6400K APU with Radeon(tm) HD Graphics
  • Memory: 32633MB
  • Moederbord: Asrock FM2A88M-pro3+
En de schijven zitten netjes in dit kastje:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/sUslvj7YdmOar2GYeEHHcU637KE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/65821/1Rjm6D0QsYal4QO8eF3GeZU4G3ewJ6KrQEtzOgeEusZWwK9Td4.jpeg?f=620xauto

Heb jij ook een Seagate Exos X18 (SATA, Standard model), 16TB?

Goede review, thanks!