Review Roborock S8
Als liefhebber van diverse technische snufjes heb ik al een paar robotstofzuigers gehad voor de Roborock, namelijk 2 iRobots. Echt slim waren deze 2 niet. Botsend tegen tafelpoten, muren en voeten....vastlopend in veters, kattenspeeltjes enzovoort. Mijn eerste indruk (na een maand) van de Roborock is een stuk positiever. Recent hebben mijn vrouw en ik naast onze 2 katten en kindje gekregen, dat nu nog niet kruipt, maar dat straks wel gaat doen. Met een schonere vloer een stuk fijner idee!
Design en Bouwkwaliteit:
De bouwkwaliteit is gewoon prima en het design is die van een hedendaagse robotstofzuiger. Niet echt veel spannends aan. Het normale onderhoud (dweil afnemen, stofbakje legen) is wel makkelijk te doen en je hoeft niet de gehele stofzuiger hiervoor om te keren. Ook is de filter wasbaar, wat een enorm pluspunt is.
Stofzuigprestaties:
De stofzuigprestaties van deze robot zijn erg goed. De rubberen rollers (wat eerst alleen voor de iRobot beschikbaar was) werken goed en met 6000 Pa is dit wel 1 van de krachtigste robotstofzuigers. Ik ben eveneens in het bezit van een Dyson V15 Absolute met zo'n groen lampje, maar deze ziet zelfs dat de vloeren goed schoon worden gemaakt. Mijn vloeren bestaan hoofdzakelijk uit harde vloeren met 1 groot vloerkleed in de woonkamer en ik heb 2 katten.
Dweilfunctie:
De dweilfunctie is ook 1 van de redenen geweest van mijn aankoop. De dweil werkt goed en in combinatie met de krachtige stofzuiger neemt het je echt een hoop werk uit handen. Door dat de dweil keurig omhoog gaat (vibrarise), wordt ons vloerkleed niet nat.
Navigatie en Slimme Functies:
Dankzij geavanceerde sensoren en mapping-technologie middels Lidar wordt je huis snel in kaart gebracht voor de eerste keer stofzuigen en kan je zones en kamers indelen. De app werkt erg intuitief, maar bied enorm veel opties voor iemand die net wat meer wil afstellen.
Batterijduur:
De batterijduur is meer dan voldoende om mijn hele huis schoon te maken op één enkele lading. Het oplaadproces is snel en efficiënt, waardoor de robotstofzuiger snel weer operationeel is.
Conclusie:
De Roborock is een erg fijn apparaat om erbij te hebben. Het werkt snel en efficient. loopt door sensoren en object detection niet of nauwelijks vast en maakt goed schoon. Onderdelen zijn ook eenvoudig te krijgen, waar ik bij mijn laatste irobot nog wel eens moeite had om originele onderdelen te krijgen (erg veel imitatie op de markt wat soms net niet past) Kortom ik ben erg blij met het apparaat tot nu toe. Ik heb nog kort gedacht aan de S8 Pro Ultra, maar het beetje werk wat mij daarbij uit handen wordt genomen is mij geen 900-1000 euro waard. Bovendien had ik ook geen ruimte voor zo'n grote dock
Extra:
Alles van mijn smarthome wordt aangestuurd door een Home Assistant installatie. Op het moment van schrijven heb ik eindelijk de verbinding met de Roborock vast kunnen leggen, nu maar kijken wat voor mogelijkheden dit allemaal brengt.
Update 1 27-11-2023:
Inmiddels heb ik de integratie met Home Assistant aan de praat en kan ik middels een Google Home commando een individuele kamer schoon laten maken (of een druk op de knop op mijn dashboard) Apparaat heeft in Home Assistant met de integratie 34 sensoren waar ik iets mee zou kunnen doen....maar het meest basale werkt inmiddels.
Tijdens het dweilen op de hoogste stand komt er ook wat nattigheid in het reservoir, waardoor er wat stof blijft plakken onder de roterende rubber borstels. Met eerst een vochtig doekje en daarna een droge is dit goed schoon te maken.
Update 2 05-01-2024:
Inmiddels maak ik langere tijd gebruik van de Roborock S8 en ben ik nog steeds onverminderd tevreden met het apparaat. Heb slechts 1 vastloper gehad (losliggende veters) , maar dit was ook weer vlot opgelost. De Home Assistant integratie is een erg goede toevoeging gebleken waar de vrouw ook blij mee is (happy wife, happy life) Ik heb 5 scripts gemaakt voor de verschillende ruimtes en 1 script gemaakt waarbij de roborock naar de prullebak rijdt, zodat ik zonder teveel knoeien de stofbak kan legen en het waterreservoir kan bijvullen.Kortom heb ik na een aantal maanden nog geen echte minpunten kunnen ontdekken en ook geen zaken waar ik mij aan zou gaan ergeren. Voor mij een reden om mijn eindoordeel op 5 sterren te zetten