Amazon Kindle Scribe 16GB (Premium Pen) Zwart Review

21 november 2023, laatste update op 21 november 2023, 3.286 views Rapporteer

Alles bij elkaar hebben we hier een apparaat dat vooral voor specifieke use cases zijn geld waard is, maar waar je wel goed bij moet nadenken wat jouw use case is. Er zijn namelijk bepaalde functionele opofferingen die en een kracht en een zwakte zijn van dit soort e-readers. 300-400 euro is namelijk ook geld waar je andere apparaten zoals een tablet voor kunt kopen die mogelijk beter passen bij jouw use case. Met zijn zeer goede batterij duur, rustig responsief en fijne scherm, goede schrijfervaring en zakelijke look past het heel goed bij mijn use case en kan ik over de prijs (300 euro) en beperkingen van de software heen kijken.

Pluspunten

• Batterij duur
  • Prettig scherm
  • Fijne schrijfervaring
  • Goed voor zakelijk gebruik
  • Goedkoper dan concurrentie op moment van schrijven

Minpunten

• Boekformaten overzetten en lezen is sub-obtimaal
  • Software integreert niet goed met externe apps

Het apparaat was de eerste dag wel wennen en ik had er toen door hoge verwachtingen gemixte gevoelens over. Nu, na twee dagen gebruik zie ik het wel echt als een mooi aanvullend apparaat voor mijn use case. Ik lees namelijk ook wel regelmatig een boek, het liefste informatief met wat afbeeldingen en daar is een groter e-ink scherm wel echt positief. Het geeft meer overzicht, en is daardoor voor mij ook makkelijker om de structuur van het boek goed in de gaten te houden. Ook heb ik in de avond last van vermoeide ogen, dat is hier minder bij. Daarnaast wil ik het zakelijk bij klanten gebruiken als aanteken blok en documenten review.

Scherm
Het scherm zelf is mooi, en ik moet zeggen in goed verlichte ruimtes vind ik de zwartwaarden ook behoorlijk goed (bijna gelijk aan gedrukt papier). In minder goed verlichte ruimtes is een backlight wel echt een fijne toevoeging, al gaan de zwartwaarden iets achteruit heb ik het idee. Ik vind de rust van het scherm wel echt een genot tov de meestal felle schermen waar ik de hele dag achter zit voor werk.

Pencil
Het scherm is ook goed responsief, vooral bij gebruik van de pencil heb ik geen last van lag, bij het toetsenbord gebruik merk je wel iets maar bij mij is het niet storend. De schrijfervaring is beter dan mijn Ipad met paperfeel cover; preciezer, beter in de hand liggende stylus en fijnere weerstand op het scherm.

Kindle software en ebook bestanden lezen
De software kant ben ik wel echt veel minder van onder de indruk. Boeken draadloos naar de Kindle brengen gaat bij mij echt vaak niet goed, de sent to kindle pagina weigert ze om onduidelijke redenen, ze zijn te groot voor de email of het formaat wordt geweigerd door de app. Als ze dan toch door komen, worden ze niet in het nieuwste ebook bestand geformateerd, waardoor sticky notes op de ebooks plaatsen niet mogelijk is. Bedraad via kalibre is wat meer werk en kost wel wat tijd maar gaat dan weer wel goed. Ook hoe de kindle omgaat met verschillende formaten lijkt niet altijd lekker te gaan; de margins rondom de paginas zijn soms echt heel groot en tekst die ook maar iets minder zwart is geformateerd in het bronbestand is stukken slechter te lezen. Ook afbeeldingen lijken bij sommige boeken niet in verhouding te blijven. Dat doet mijn Ipad foutloos. Ook reageert mijn iPad beter op veranderingen in font stijl of opmaak. Ik heb in Kalibre en via wat fora al het e.e.a. geprobeerd aan te passen, zo is het me gelukt om de tekst kleur te resetten en margins iets kleiner te maken. De margins blijven echter wat groot voor mijn smaak, en kunnen alleen kleiner worden gemaakt bij sommige boeken door de fontsize te vergroten. Afbeeldingen meer laten meeschalen is me nog niet gelukt. Belangrijk om te vermelden is dat in de versie van Calibre die ik gebruikte, geen mogelijkheid zit om boeken om te zetten naar het formaat dat nodig is om sticky notes te gebruiken. Daardoor kan ik voor de twee boeken die ik nu lees dus geen sticky notes gebruiken terwijl Amazon dit wel een beetje adverteerd alsof dit een 'given' is.

Kindle software en notes schrijven
Over notes ben ik opzich positief verrast, die is overzichtelijk en werkt tot nu toe goed. Simpel maar effectief. Ik mis wel enige integratie met populaire note apps. Ik gebruik graag one note om een voorbeeld te noemen, maar aantekeningen buiten het amazon eco systeem krijgen is een traag en vermoeiend proces. Ik mis dan ook of een manier om dit makkelijk naar one note oid te sturen of een aantekeningen modus waarin je kunt zoomen en een soort groot digitaal white board kunt maken. Amazon update op het moment regelmatig, dus wellicht in de toekomst? Voor nu vind ik integratie gewoon ondermaats, ik heb het gelukkig niet nodig voor mijn use case maar overweeg zelf of dit voor jou anders is. Dan nog twee punten die ik in mijn persoonlijke use case echt belangrijk vind en waar ik erg positief over ben; batterij duur en zakelijke feel en look.

Batterij
De batterij duur is echt de feature die voor mij er uit springt. Weken lang niet hoeven opladen lijkt te kloppen, hij heeft na twee dagen intensief gebruik, inclusief updaten nog 90%. Ter vergelijking, mijn ipad pro laat ik bij intensief gebruik elke dag of twee dagen op!

Zakelijke look
Daarnaast heeft het geheel ook een zakelijke look, ik ben bang dat ik een ongeinteresseerde indruk maak bij klanten als ik op mijn ipad notities neem, of dat klanten dan toch wat terughoudender zijn. Dit apparaat ziet er professioneel en volwassen uit en ik hoef ook nooit bang te zijn dat de batterij op is als ik bezig ben met aantekeningen.

Alles bij elkaar hebben we hier een apparaat dat vooral voor specifieke use cases zijn geld waard is, maar waar je wel goed bij moet nadenken wat jouw use case is. Met zijn zeer goede batterij duur, rustig responsief en fijne scherm, goede schrijfervaring en zakelijke look past het heel goed bij mijn use case en kan ik over de prijs (300 euro) en beperkingen van de software heen kijken.

Heb jij ook een Amazon Kindle Scribe 16GB (Premium Pen) Zwart?

Mooie review, +2! Wat ik mij nog afvroeg, had je nog iet anders overwogen naast de Kindle Scribe, zoals bijvoorbeeld de Remarkable 2, of wat gebruikte je hiervoor?
Hartelijk dank voor de plus 2! om je vragen te beantwoorden;
- Ik heb de andere grote e-readers uit deze review overwogen. Daarbij is de ReMarkable voor mijn gebruiksdoeleinde toch de grootste concurrent. Ik concludeer vanuit de informatie die ik heb gelezen en gezien dat de ReMarkable echter op een paar terreinen te kort schiet ten opzichte van de Kindle Scribe; lees ervaring en compatibiliteit, store voor e-books, backlight. De ReMarkable wordt ook al snel een stuk duurder als je een vergelijkbaar pakket wilt met premium stylus. Dan kost de RM2 op dit moment 478 euro en de Kindle Scribe 308 euro.
- Ik gebruikte hiervoor voornamelijk mijn Ipad Pro voor lezen (apple books), media consumptie, simpele administratie en aantekeningen (onenote, apple notes) maken. Hoewel erg tevreden over de software kant, past vooral de hardware kant niet goed bij mijn doel (batterij, scherm en uitstraling). De Kindle pakt dus vooral het lezen en snelle aantekeningen maken bij klanten over. Andere aantekeningen gaan nog via onenote.
Je vindt de batterij duur, waarom zie je dat als een pluspunt?
I see what you did there :+ :D