Op Youtube plaatste ik deze video review van de DJI OSMO Pocket 3 gimbal camera, met het creator combo pakket.
Inleiding
Deze camera is onlangs gereleased, en op het internet wordt je zo’n beetje doodgegooid met reviews. Ik raakte ook enthousiast, en kocht van mijn eigen geld de creator combo versie van deze Pocket 3 camera. In deze review mijn ongesponsorde ervaringen.
/m/248559/1R4CO47iuArQXGMIJEPUn37vnGYEJEpXOK4BBnzfsJR9XHj3ja.png?f=620xauto)
Filmen met een Gimbal
Van tutorials op internet heb ik begrepen, dat het de bedoeling is dat de kijker vergeet dat er een camera is, een cameraman, of een drone. Dat betekent dat camerabewegingen vloeiend en rustig moeten verlopen. Dus zonder plotselinge correcties en hoekige bewegingen. Als je dergelijke beelden wilt kunnen maken, moet je oefenen en regelmatig blijven filmen met de gimbal, heb ik gemerkt. Zo moet je bijvoorbeeld zoals ik, bij aanvang van een opname niet vergeten de gimbal te centreren. Wat mij helpt, is veel beelden maken, zodat ik de beste uit kan zoeken. Dat betekent vaak wel, dat dingen overmoeten. Voor je het weet ben je een kleine speelfilm aan het maken.
/m/248559/1R4CO3RLGjIaoZoCExtxuEb9fH6dpigiQ3RpqZYByIeifkOTEE.png?f=620xauto)
Menu interface
Die regelmatige oefening is ook nodig, om te weten waar opties zich in de menu’s bevinden. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Sommige zitten in het menu bovenin, andere onderin, of anders links of rechts. Best even zoeken, en niet altijd even logisch. Zo zit het speciale roldraai effect in het menu links in het scherm , maar de gimbal modus rechts in het scherm. En oefenen is ook verstandig voor de speciale functies, zoals kadervolgfunctie en rolfunctie. Pas met wat oefenen krijg je soepele beelden.
Verticale stabilisatie
Dat geldt ook met lopend vooruit filmen. Dat gaat prima, maar als je bijvoorbeeld een muur of leuning dichtbij in de buurt hebt, dan zie je de verticale loopbeweging wel erg goed. Dat zie je stukken minder wanneer objecten verder weg zijn. De verticale stabilisatie van de camera valt me sowieso een beetje tegen. Je schijnt dat wel te kunnen oefenen, een soort Ninja walk, maar mijn indruk is toch dat er gimbals zijn die daar beter in zijn. Maar die zijn dan vast weer groter.
Active track 6.0
Mijn ervaringen met active track zijn wisselend. Voor selfie video werken ze prima, als de camera beweegt, en jezelf stilstaat of loopt. Uitdagender wordt het wanneer je objecten wil volgen. Stilstaande objecten, terwijl jezelf met de camera beweegt zijn het makkelijkst, maar het helpt als je het zicht op de objecten niet teveel onderbreekt. Dat geldt ook voor bewegende objecten. Zorg dat ze goed in zicht zijn bij aanvang van de tracking. Dan gaat het verrassend vaak goed. Zo lukte het active track om vanuit een statief in de auto, een voorligger te blijven volgen, ook wanneer deze afslaat.
/m/248559/1R4CO2U8738SYlXfwcX3sm3dJp1uCyan5k2EcO55OCDzUWU7Ig.png?f=620xauto)
Doelgroep: wie niet?
Voor wie is de Pocket 3 met name geschikt?
Laten we beginnen met voor wie ik denk dat de Pocket 3 minder bedoeld of geschikt is:
- Mensen die familie filmpjes en foto’s willen maken. Daarvoor is een smartphone het handigst, omdat je die altijd bij je hebt. En omdat je dan als je dat wil die foto’s en video’s direct kunt delen via cloud of social media. Je bespaart je de slag van het overzetten van enorme bestanden via een los aan te schaffen SD kaart, een USB kabel, of via wifi. Je kunt dan met een deel van de aanschafkosten van de Pocket 3 al een betere versie van je smartphone met meer opslagruimte kopen. Met de Pocket 3 betaal je voor Pro functies, die je voor dit doel niet zult gaan gebruiken.
- De Pocket 3 is ook niet gericht op fotografen. Je kan er best goede foto’s mee maken, maar alleen in een 16:9 of vierkante verhouding.
- De Pocket 3 is verder geen action camera. Daarvoor is de gimbal te groot, en te kwetsbaar. En hij kan ook niet goed tegen water. Overigens daar wel gedeeltelijk een mouw te passen, door DJI Care aan te schaffen, dat waterschade of breuk dekt. Dat kan bij activatie of binnen 30 dagen daarna. Dat kost wel 35 euro voor 1 jaar, of 55 voor 2 jaar. Bij daadwerkelijke vervanging van de beschadigde Pocket 3 komt daar nog 35 euro replacement fee bij (iets dat we in Nederland eigen risico zouden noemen).
- Voor echte cinema pro’s is de camera ook niet geschikt. Daarvoor lijkt mij bijvoorbeeld de verticale stabilisatie te slecht en het beeldscherm (hoewel buiten goed zichtbaar) te klein.
Doelgroep: voor wie wel?
Maar voor online pro media kom je er een heel eind mee. Zo zag ik onlangs een sportverslaggever de online voorbeschouwing met zijn crew in de stad met de DJI Pocket doen.
En voor vloggers die zichzelf bewegend filmen, en veel externe en buitenopnames maken is de Pocket 3 ook ideaal.
De camera is ontzettend mobiel en veelzijdig. Hij is licht en makkelijk mee te nemen. Veel accesoires uit het creator combo pakket, zoals de microfoon en de extra lens, laten zich mooi opbergen in de beschermkap, die je vervolgens in een tas of grote jaszak stopt. De kleine omvang maakt ook dat mensen op straat zich niet aan de camera lijken te storen. Met een draai aan het beeldscherm is de camera snel aan en uit te zetten, en klaar om te draaien.
Zo komt de camera ook in beeld voor mensen die hun hobby professioneler willen aanpakken, en daarvoor het geld over hebben. Ze hoeven dan niet meer te slepen met een losse camera, gimbal, monitor en draadloze microfoon. En die op elkaar aan te sluiten en te stabiliseren.
/m/248559/1R4CO3zyoJlxx62CGLvhCkDtpBeX3IMq12fghWmkRlDH6MStVa.png?f=620xauto)
Geluid
Het is superhandig dat in de creator combo ook een nieuwe versie van de portable DJI mic is opgenomen. Als je die aanzet is die automatisch gekoppeld met de camera, en worden niet de 3 interne microfoons gebruikt, maar de DJI Mic2, die je met de klem of het bijgeleverde magneetje kunt opspelden. Er is ook een windvanger meegeleverd, die ook wel windmuff of deadcat wordt genoemd.
Als backup kan de Mic2 ook gelijktijdig op interne opslag opnemen. Als er iets misgaat met de verbinding, kun je dan die backup-geluidsbestanden via usb-c redden. Als je wil kun je de Mic2 op die manier ook los gebruiken, zonder de Pocket 3. Hij schijnt zelfs via bluetooth te koppelen te zijn met video apps op je iPhone, maar ik vond de geluidskwaliteit daar wel erg onder leiden. De verwachting is dat DJI deze Mic 2’s ook los gaat verkopen, en er dan wat meer duidelijk wordt wat deze externe microfoon nog meer kan.
De geluidskwaliteit van de microfoon vind ik zelf best ok, en – vooral buiten - veel beter dan met de interne microfoon. Kritische audio experts op Youtube zijn heel kritisch, dus beoordeel het vooral zelf.
/m/248559/1R4CO3L1OS1elGNXHVLZmEuS7zfqBqttS6zsY0e7FMI2wQoVYO.png?f=620xauto)
Barstensvol functionaliteit
De Pocket 3 zit barstensvol mogelijkheden die ik hier nog niet eens heb genoemd. Zo kun je op afstand via de DJI Mimo app op je iPhone het beeld op de camera framen. En de camera automatisch laten tracken zodra je gezicht het shot in loopt. Zo heb je ook als 1 persoonsteam een soort van eigen camera man.
De 1-inch omvang van de sensor in combinatie met de mechanische gimbal maakt het ook mogelijk goede bewegende beelden te maken bij heel weinig licht.
Verder is de pocket 3 ook te gebruiken als webcam.
Wordt er een magnetische groothoek voorzet lens meegeleverd. Heeft hij in combinatie met de app een beauty filter, en ondersteunt hij snelladen waardoor je in een dik half uur weer een volledig opgeladen batterij hebt.
Er zijn ook talloze Pro mogelijkheden, zoals geluidsopname in de Mic2 met 32-bit float, en filmen in 10-bit D-Log M en 10-bit HLG color modes.
Die beelden kun je dan later in post productie naar eigen inzicht van de goede kleuren kunt voorzien.
Ik ben zelf maar een hobbyist, dus als je echt wil zien wat een pro met de camera kan, is hier een link naar een prachtige review van Roo:
Verder ook nog een link naar de Nederlandstalige online handleiding van de Pocket 3, waarin alle functies staan toegelicht.
Wanneer je wordt overdonderd door alle Pro mogelijkheden in de interface, kun je het ook bij de simpele interface houden, veel instellingen verdwijnen dan uit het menu.
Samenvatting met top- en aandachtspunten
En dan zijn we aangekomen bij de samenvatting, met de 3 sterke punten, en de 3 aandachtspunten van de DJI OSMO Pocket 3.
Eerst de sterke punten:
4. Ten eerste de mobiliteit.
5. Het tweede sterke punt is het gebruiksgemak.
6. En het derde de overvloed aan functionaliteit
Dan de aandachtspunten
4. Ten eerste de prijs, die is niet mals. Voor het creator combo pakket ben je in november 2023 679 euro kwijt. En daar mag je de SD kaart dan nog zelf los bijkopen.
5. Het tweede aandachtspunt is het ontbreken van weer-bescherming. De Pocket 3 is bijvoorbeeld door de plaatsing van de SD kaartopening aan de zijkant kwetsbaar voor regen. En dat is toch wel een beperking voor zo’n buitencamera in Nederland.
6. Het laatste aandachtspunt is de verticale stabilisatie, vooral wanneer je lopend vooruit filmt is het is jammer dat die niet wat beter is.
/m/248559/1R4CO3OHm8N3QT0ndRcASR6QINyoGXyw5IrHhmKKjWue2Brtby.png?f=620xauto)
Alles bij elkaar ben ik heel blij met het Pocket 3 combo pakket. Het gebruiksgemak en de portabiliteit zijn zo ontzettend veel groter dan bij mijn eerdere setup, met een compactcamera, een losse gimbal, losse lichtsterke monitor en losse draadloze microfoon met ontvanger. Dat hield me te vaak echt tegen om buiten videobeelden te gaan schieten.
Met deze gimbal, en de handige beschermhoes waarin de gimbal, microfoon én lenzen passen, ben je zo weg en klaar om te filmen.