€ 3.491,- bij HelloTV

Sony Bravia XR-85X95L Zwart Review

Supernaus
18 november 2023, laatste update op 26 december 2023, 1.640 views Rapporteer Product gekocht

Sony Bravia XR-85X95L Zwart

Sony biedt een ware kijkbelevenis met deze tv, een echte alrounder maar heeft voor deze prijs nog wat onnodige presets die je zelfstandig moet aanpassen.

Pluspunten

• Twee afstandsbedieningen
  • Uitstekende beeldweergave/ veel zwart detail
  • Nette afwerking achterkant
  • Goede kijkhoeken met 85 inch
  • Google tv
  • Menu instellingen zijn overzichtelijk

Minpunten

• Software heeft nog bugs die al jaren speelt bij sony
  • Teletekst werkt niet goed out of the box icm ci+ module
  • Onbedoeld spontaan aangaan versterker
  • Richten afstandsbediening
  • anti reflectie verstrooiing hinderlijk

Dit is mijn eerste Sony tv.

Ik heb deze tv gekozen vanwege het formaat van 85 inch en de behoorlijke prestaties als het gaat om beeldweergave. Bewust gekozen voor een miniled tv en geen oled. Uitermate tevreden hoe het beeld word weergegeven.

Bij het uitpakken van een 85 inch tv in een gemiddelde woonkamer van maar 35 m2 lijkt het een enorm ding.
Als het eenmaal staat valt het al mee. Zelf zit ik er zo'n 4,5 meter vandaan
Na een week raak je helemaal gewend aan het formaat en is bijna een oppervlakte van twee vierkante meter prima te overzien. Overigens vorige tv was maar 65 inch.

Over de positieve punten is genoeg te vinden in andere reviews. Ik ga dat niet allemaal herhalen. Ze kloppen grotendeels wel, een kanttekening is dat blooming in normale scenes niet merkbaar is met local dimming op laag.

Verder wil ik wat minpunten toelichten. Mijn gebruikerservaring viel beetje tegen in het begin, zeker gezien de prijs van de tv. Ik was een beetje teleurgesteld met de out of the box presets. Dit zijn blijkbaar bekende issues die al jaren bij Sony spelen.

1. In combinatie met een Ci+module (fziggo) werkt teletekst niet. Je moet de interactieve functie uitzetten. Staat nergens beschreven en alleen op sony forums terug te vinden. Daardoor heb je toch een functiebeperking van de Ci+module.

2.Mocht dan eindelijk teletekst werken dan is het nog traag. Teletekst werkt niet prettig en ik heb hiervoor nog geen oplossing gevonden. Wel in contact met Sony hierover.

3.Een ander punt is dat de tv blijkbaar op onregelmatige tijden een software update doet (zonder dat het scherm aangaat) maar wel de versterker aanstuurt die dan aangaat(hdmi-cec/ bravia control). Deze automatisch softwarecheck moet dus uitgezet worden. Nog een instelling dat mij stoorde en eveneens een bekend issue bij sony. Na een minuut of vijf gaat uiteindelijk de versterker weer uit aangestuurd door de tv.

4.Er worden 2 afstandsbediening geleverd, 1 die kan via bleutooth werken en de iets uitgebreidere werkt alleen via infrarood. Deze moet je goed richten anders werkt die niet goed. Snap niet waarom geen twee bleutooth afstandsbediening kan worden aangesloten op de tv, beetje jammer.

5.Dan tenslotte de anti reflectie laag.
Ik heb een foto toegevoegd. Duidelijk is te zien dat verstrooiing van het licht om de reflectie te verminderen werkt, maar daardoor ontstaat er op het beeld, bij een zwart vlak, een repeterende reflectie. Ik persoonlijk stoor me hieraan, alleen zichtbaar in zeer donkere scenes. Foto is getweakd om het effect zichtbaar te maken, in real life is het stuk donkerder

Afsluitend zou je als je de negatieve punten opsomt je bijna afvragen waarom behoud je de tv. Daar heb ik genoeg redenen voor, voor nu was het vooral het eerste gebruiksgemak en ervaring te delen. Vooral omdat ik echt tig reviews heb gelezen en bekeken heb maar zijn deze punten niet benoemd.

Update: per 1 december 2023 de tv ingeruild voor een LG oled G3 77inch. Voornaamste reden: mijn irritatie van de antireflectielaag.

Heb jij ook een Sony Bravia XR-85X95L Zwart?

Bedankt voor de review. Ik heb net mijn G3 retour gestuurd omdat hij zo enorm spiegelt in onze lichte kamer (zonlicht). Stoorde mij er enorm aan ondanks dat hij behoorlijk helder kan. Winkel raad nu een miniled aan maar zo te zien is dit ook niet alles 🤔.
Op de paar zonnige dagen dat ik het had met de Sony was qua lichtreflectie van de ramen niet veel anders dan de LG. Het grote onderscheid is dat de helderheid van miniled helemaal moet opschroeven (wat Sony uitstekend doet, in de meest helderste stand)

Het verschil voor mij is dat de LG de reflectie dimt en de Sony de reflectie probeert te verstrooien maar daardoor dus het regenboogeffect creëert.
Dat blijf altijd hinderlijk welke helderheidstand je ook kijkt.

[Reactie gewijzigd door Supernaus op 25 juli 2024 20:03]