Hogwarts Legacy:
Ik herinner mij het nog als de dag van vandaag toen op 16 September 2020 de aller eerste teaser voorbij kwam bij een Sony showcase, wat was ik hyped voor zo'n titel. Waarbij je zelf een leerling kan zijn op Zweinstein en jij een eigen verhaal doorspeelt, dit was een van mijn grootste wensen als Harry Potter fan. Hogwarts Legacy kwam dan drie jaar later uit voor de Xbox Series X|S, Playstation 5 en Windows, een paar maand later kwamen de Xbox One en Playstation versies uit en inmiddels we zelfs al een Nintendo Switch versie.
:strip_exif()/m/215060/1R3bFWGCfzYCFGESzZVgBciS4PHZ1DE1BPoR6gOE68CV74ROM0.jpeg?f=620xauto)
Verhaal:
Hogwarts Legacy speelt zich af in de 19e eeuw, als leerling stroom je in vanaf het vijfde jaar op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Tijdens deze reis word je overvallen en aangevallen, waardoor je noodgedwongen via een andere route naar school moet. In deze alternatieve route komt jou leraar er al vrij snel achter dat jij speciaal bent en beschikt over een bijzondere gave, namelijk het zien/lezen van oude magie. Wat jou de sleutel maakt om een heel oud geheim dat de tovenaarswereld bedreigt te ontrafelen, maar voordat de speler hieraan mag beginnen moet hij/zij natuurlijk eerst een huis kiezen.
Dit kan wanneer je aangekomen bent op Zweinstein, waar je voor de eerste keer de Great Hall binnenloopt en dat zal voor iedereen een onvergetelijke belevenis zijn want dit moment voelt echt aan alsof je in de films zit maar nu zelf de controle hebt. De speler komt dan voor de bekende keus te staan om te kiezen voor Gryffindor, Ravenclaw, Huffelpuff of Slytherin. De sorteerhoed zal je vervolgens 2 vragen stellen en op basis van je antwoorden een huis voor je uitzoeken, maar gelukkig laat het spel je ook zelf de keus maken wanneer je toch graag bij een ander huis wil. Wanneer jij je keus hebt gemaakt word dit uitgebreid gevierd en word je daarna begeleid naar je eigen ruimte van jou gekozen huis want ze hebben allemaal natuurlijk net zoals in de films hun eigen unieke ruimtes.
:strip_exif()/m/215060/1R3bPF0qturrR40343kLcCKlUnlEPfZAKBPg7LJkDX0EUNsJDV.jpeg?f=620xauto)
Zweinstein:
Een wandeling door Zweinstein is een ware belevenis op zich want het detailniveau is hoog: overal hangen bewegende schilderijen, staan magische beelden en ga zo maar door. De ontwikkelaar is erin in geslaagd om Zweinstein te laten leven, want je ziet groepjes leerlingen praten, hoort geesten ruziemaken met elkaar, ziet huiselfjes schoonmaken of eten bereiden en boeken rondvliegen. Als je denkt dat dit het is? Dan heb je het fout naast dit alles kun je ook nog allerlei zaken verzamelen die je verder helpen in je schoolcarrière.
De personages met wie je het grootste deel van je tijd doorbrengt, zijn je klasgenoten die een vriendschap met je sluiten, je vergezellen op bepaalde speurtochten en je helpen je vaardigheden te verbeteren. De meeste zijn gedenkwaardig en onmiddellijk vertederend, zoals Sebastian de eigenwijze en moreel plooibare Zwadderich, of Natsai de slimme en onverstoorbare Griffoendor, en tijd met hen doorbrengen en je sociale banden verbeteren via hun relatiemissies maakte mijn verblijf op Zweinstein des te leuker.
:strip_exif()/m/215060/1R3bNZGoF4xsrHJRIPW5XSqI2jfnS3PSh7QwiAe3vNMLvPbJdS.jpeg?f=620xauto)
Verschillende lessen:
Net zoals in de films heb je in het spel verschillende klassen (totaal 11 verschillende: Kruidenkunde, Drankjes, Verdediging tegen de Zwarte Kunsten, Charmes, Beesten, Waarzeggerij, Vliegen, Astronomie, Transfiguratie) die je kan maar ook moet volgen om zo verder in het verhaal te komen en zo nieuwe vaardigheden vrij speelt die je dan weer helpen in missies, wat soms echt wel heel belangrijk kan zijn of het de speler net weer wat makkelijker maken. Elk onderdeel word gegeven door een andere leraar die je door de lessen heen ook steeds beter leert kennen, sommigen hebben zelfs een geheim die je misschien wel nooit zult zien aankomen.
:strip_exif()/m/215060/1R3bFWZZI2R5XU1W2Bg3BCeARrUz76pjzNKG0xpuOGhdkdw4M3.jpeg?f=620xauto)
Hogsmeade:
Al vrij vroeg in het spel word je bijvoorbeeld meegenomen naar Hogsmeade, een stad waar je de beschikking krijgt over allerlei verschillende winkels waar je echt van alles kan kopen zoals: Bezems, boeken en rollen, recepten tot ingrediënten en zelfs voorgebrouwen toverdrankjes, uitrusting (kleding), bijproducten voor dieren, gevechtsplanten en zaden. Maar wanneer je Hogsmeade voor het eerst bezoekt, kom je daar met een doel want jij moet een eigen staf uitkiezen bij de vestiging van Ollivanders. Verder beschikt Hogsmeade nog over een herberg waar leerlingen samen kunnen komen buitenom de lessen voor ontspanning, een een moppen- en trucwinkel, een snoepwinkel en nog veel meer om te ontdekken en bezoeken.
Naast al deze winkels is er natuurlijk ook weer genoeg te verzamelen en zij missies te vinden voor de spelers die voor de volle 100% gaat.
:strip_exif()/m/215060/1R3bFWsJgbwpEHHuMtd5b44xq4gRgR1GUT5blrKd04RooLV6IX.jpeg?f=620xauto)
Gevechten en Controls:
De gevechten in Hogwarts Legacy zijn fantastisch, uitdagend en uiterst boeiend. Er komt veel meer bij kijken dan lichtbollen uit een stok schieten! In plaats daarvan is het de kunst om vijandelijke aanvallen te ontwijken en tegen te gaan, terwijl je creatieve combo's maakt. Je kunt bijvoorbeeld vijanden naar je toe trekken met Accio, ze in brand steken met de Incendio van dichtbij en ze vervolgens wegblazen met de explosieve Bombarda-spreuk. Het aan elkaar koppelen van vaardigheden om je tegenstanders er als volslagen dwazen uit te laten zien, blijft altijd grappig, vooral als je skill tree vrijspeelt waar jij je vaardigheden kan verbeteren met modifiers die ervoor zorgen dat je elementaire spreuken naar vijanden in de buurt gaan of veranderen in AoE-aanvallen.
Het voelt geweldig wanneer jij als speler een grote trol neerhaalt met je magische krachten door goed te ontwijken en de aanvallen op het juiste moment te timen, dan heb ik het nog geen eens gehad over het donkere bos die veel te goed is uitgewerkt (helemaal voor mensen zoals mij, die een hekel aan spinnen hebben). Aangezien je in het donkere bos wel echt gebruik moet maken van je lumios spreuk om zo goed zicht te krijgen in de duisternis zodat je het gevaar ziet aankomen.
:strip_exif()/m/215060/1R3bFW6LyRXXenQpNY1gkG6GiyqfhkvXHxN75Lp8ADAI8h5ltG.jpeg?f=620xauto)
Speciaal boek:
Professor Weasley geeft je al vroeg een speciaal boek dat je moet helpen je achterstand op andere leerlingen goed te maken. In de praktijk is het boek een verzamelplaats voor allerlei uitdagingen die je ervaringspunten en extra setjes kleding op kunnen leveren. Een van de taakjes die je bijvoorbeeld hebt, is pagina’s voor in je naslagwerk te verzamelen. Die vind je soms rondvliegend in Hogwarts of Hogsmeade, maar veel van die pagina’s vind je door specifieke objecten te bekijken en de pagina’s met de spreuk ‘Revelio’ tevoorschijn te laten komen. Dat is leuk, want je vindt ze vaak bij herkenbare locaties in en rond de school, maar ook in de verdere spelwereld.
:strip_exif()/m/215060/1R3bFWs7BlVdBvntTfzGCl7dH1I6iVW05YGrbD5yUi6h5mGKeu.jpeg?f=620xauto)
De Kamer van hoge nood:
De Kamer van Hoge Nood wordt ontgrendeld via het hoofdverhaal van Hogwarts Legacy en je krijgt hem niet vroeg in het verhaal want je moet sowieso eerst heel act 1 door. In de tovenaarswereld is de Kamer van Hoge Nood een kamer op Zweinstein die zich alleen openbaart aan degenen die hem echt nodig hebben. De kamer zelf kan de vorm aannemen van alles wat de bezoeker ‘nodig heeft’ en in het geval van Hogwarts Legacy heeft je personage een plek nodig om te relaxen, planten te laten groeien, uitrusting te upgraden en rond te hangen met schattige dieren. De Kamer van hoge nood is een van de allerbeste onderdelen van deze verrassend grote open-wereld-RPG en je moet zeker leren hoe je deze ten volle kunt gebruiken.
De speler kan na het ontgrendelen van deze kamer op twee verschillende manieren weer terugkeren naar de Kamer van hoge nood: Want zo kan je erheen gaan via fast travel. Je vindt de snelle reisoptie van de Room of Requirement in een speciaal gedeelte van de in-game kaart genaamd ‘Secret Rooms’ – een sectie die ook een gemakkelijke snelkoppeling naar de Map Chamber bevat. Het is het gemakkelijkst om simpelweg op het gedeelte Geheime Kamers aan de linkerkant te klikken, maar je kunt ook op het kleine zon pictogram op de kaart zelf klikken. Maar loopt je er veel liever zelf heen omdat je wil genieten van Zweinstein? Dan moet je richting de toren Verweer tegen de Zwarte Kunsten wandelen en de trappen beklimmen. Je vindt de ingang op een vlakke muur in een gang vlak voor de trap die naar de Astronomievleugel leidt.
:strip_exif()/m/215060/1R3bTAAd9iSgGarluUGbaMSqep7iJWfy69SHV8brcpriyDroC6.jpeg?f=620xauto)
Achievements:
Het spel beschik over 45 verschillende achievements die niet al te moeilijk zijn, ik denk dat de moeilijkste die er tussen zit toch wel het vinden van alle Field Guide Pages is en daarna het lid worden van alle vier de verschillende huizen. Zoals je hierboven ziet ben ik voor alle achievements gegaan!
:strip_exif()/m/215060/1R3bFWbXEycCssUc89OASM2eEeA8vw2EPzPltZMhpUuI3KkEqU.jpeg?f=620xauto)
Conclusie:
Ik had nog geen review geschreven van Hogwarts Legacy, maar toen het spel ontbrak op de nominaties van The Game Awards vond ik een review wel hard nodig. Want hoe kan je zo'n sterk spel waarin ze de tovenaarswereld van de films tot leven hebben gebracht in een open wereld op een geweldige wijze. Waar je als speler doorheen kan wandelen, vliegen op je bezemsteel of getemde dier! Ik kan alleen maar positief zijn over de compleetheid van dit spel, want van begin tot eind is het verhaal sterk en meeslepend. Hogwarts Legacy is zeker een spel die ik niet snel meer zal vergeten en nog wel een aantal keer ga uitspelen wanneer mijn backlog leeg is want In bijna elk opzicht is Hogwarts Legacy de Harry Potter-RPG die ik altijd al heb willen spelen.