€ 192,18 bij Amazon.nl

Sony WF-1000XM5 (Zwart) Review

13 november 2023, laatste update op 13 november 2023, 1.528 views Rapporteer
Product gekocht 0

Op papier en in tests zijn het goede earbuds. In de praktijk valt het voor mijn erg tegen en dat komt kort samengevat door de eartips.

Pluspunten

• Case en in-ears zien er goed uit
  • Lichte en kleine in-ears
  • Goede expert reviews

Minpunten

• Eartips

2 van 5 sterren (Slecht)
Wat zal ik zeggen over de WF-1000XM5? Veel hoge scores in (expert) reviews. En regelmatig een opmerking over de eartips. Evengoed aangeschaft want goed geluid, zelfs bijna gelijk aan de oratory1990 frequency responce curve. Niet slecht. Top of class voor NC (Passive/Active). Belooft veel.

Wat hieronder staat is op mij van toepassing en zal zeker niet voor iedereen gelden.

Na uitpakken, tips plaatsen, pairen en een paar nummers geluisterd te hebben voelde ik al, dit wordt het niet. Laat ik het vergelijken met een sportauto. Mooi om te zien, prima interieur, krachtige motor, dito remmen en hippe velgen. Alleen ze hebben er stalen banden onder gezet. Wegrijden gaat nauwelijks, sturen hopeloos, en remmen word het ook niet. De stalen banden zijn de eartips van de WF-1000XM5.

De eartips zijn van een stug foam gemaakt. De buitenkant is grof, wordt snel vies en is erg lastig schoon te maken. Het foam vormt zich slecht. Heb je normaal gesproken Medium als beste maat en de bassen komen niet door omdat de afdichting onvoldoende is, dan kan je Large nemen. Maar dat wordt naar verloop van tijd pijnlijk. Ik heb medium en large geprobeerd.

De bassen blijven matig tot afwezig ("The Dark Knight", "Why so Serious" ~3:25, de achtergrondrumble). Ik heb de WH-1000XM4, Jabra Elite 7 Pro, beiden met oratory1990 profiel en een AudioTechnica (50x) als referentie. De Android app geeft aan dat de afdichting onvoldoende is met beide eartips. En onvoldoende afdichting is een doodsteek voor NC.

Op diverse audioforums lees je over mensen die flink geld uitgeven om betere eartips aan te schaffen. Heb je €300 euro uitgegeven voor de WF-1000XM5, kan je verder met geld uitgeven om het product wel werkend te krijgen. Dat is jammer. Er zijn er die de XM4 of zelfs oude Beats tips op de XM5 zetten en daarmee geholpen zijn. Ik heb geen XM4 en ook geen Beats.

Dan de mogelijkheden om de on-ear bediening aan te passen. Kan ik kort over zijn. Die is er niet. Je kan de bediening van de set niet aanpassen met de huidige firmware.

Ik wilde erg graag dat ze deden wat in de reviews staat. Ze zullen goed zijn, maar niet voor mij. Omdat het de eartips zijn, zal een firmware-update het geluid en de NC niet voor mij oplossen. Ik heb mijn WF-1000XM5 teruggestuurd. Wachten wat Sony doet met de XM6.

Heb jij ook een Sony WF-1000XM5 (Zwart)?

Welke eartips ik ook probeer, deze earbuds zitten ook bij mij op geen enkele manier goed en sluiten nooit goed af. Ik mis daardoor de lage tonen en de noisecancelling kan weinig uithalen.

De WF-1000XM5 zijn voor mij echt weggegooid geld. Jammer genoeg niet tijdig geweest anders had ik ze misschien nog kunnen retourneren.

Bah.

Ik hou het maar op de Bose QuietComfort II en QuietComfort Ultra earbuds. Die sluiten mijn oren prima af, hebben echt goed geluid en natuurlijk al helemaal een zeer uitstekende active noise cancellation.
Heb de Sony's nu een paar weken, geluid is subliem maar helaas wel enorme minpunten in de ergonomie:
  • Oppervlakte is veel te glad en glippen daardoor makkelijk uit je vingers
  • Hoe moeten ze in. Wat is voor / achter / onder / boven. Als je het eenmaal weet is het simpel, uit het doosje pakken aan de zijkant en dan recht je oor in (positie is dan correct)
  • Meegeleverde eartips, wat een gedrochten. Zijn op geen enkele manier goed in te brengen. Materiaal is te hard en zitten ook nooit lekker. (zie onder voor de oplossing)
Had uiteraard wel de reviews gelezen over slecht zitten. Die mensen zullen wel vreemde oren hebben :+
Maar bij mij zaten ze ook voor geen meter met de meegeleverde eartips.
Dus even gegoogled op andere en al vrij snel deze gevonden:
Zitten als gegoten.
3 sets voor €14.95 en ze hebben ook gecombineerde setjes met S / M / L varianten voor als je nog niet weet welke maat het beste bij jou past.

Let er wel op als je vervangende eartips gaat bestellen dat de meesten niet passen op de Sony WF-1000XM5 waardoor ze o.a. niet meer in het oplaad doosje passen.

De door Eardopes aangeboden Foamigo's zijn speciaal ontworpen voor de Sony's.