Linksys Velop Pro 6E, 3-pack Review
12 november 2023, laatste update op 12 november 2023, 1.373 views
Rapporteer
Testpanel
Dit mesh systeem is het overwegen waard voor iedereen die opzoek is naar een wifi 6E mesh systeem, zeker voor de huidige prijs in vergelijking met alternatieven. Voor de meeste mensen zullen er genoeg opties in de app zijn maar de echte Tweakers zullen het waarschijnlijk wat te beperkt vinden. De installatie is eenvoudig en het ontwerp is goed, maar het beperkte aantal aansluitingen aan de achterkant is een nadeel, en het is spijtig dat de nodes niet aan de muur kunnen worden bevestigd.
Pluspunten
- Goede prijs
- Makkelijke setup
- Mooi ontwerp
- Goed signaal zelf in de tuin en naast de schuur
- Wifi 6E
- Moderne app
Minpunten
- Niet makkelijk aan de muur te bevestigen
- Maar 2, 1Gbps internet poorten aan de achterkant
- Sommige opties verstopt achter meerder menu's
- Moeilijk om bij de instellingen te komen zonder app
- Meegeleverde internet kabel is wat aan de korte kant
- Firmware update direct na installeren
Ik heb de Linksys Velop Pro 6E, 3-pack ontvangen van Tweakers/Linksys met als doel deze review te schrijven. Na ontvangst van het product kregen we twee weken de tijd om uitgebreid te testen en onze ervaringen vast te leggen. Ik heb zelf geen eerdere positieve of negatieve ervaringen met Linksys.
In het kort
Dit mesh systeem is het overwegen waard voor iedereen die opzoek is naar een wifi 6E mesh systeem, zeker voor de huidige prijs van de Linksys Velop pro 6E in vergelijking met alternatieven. Voor de meeste mensen zullen er genoeg opties in de app zijn maar de echte Tweakers was het fijn geweest als het makkelijker was om bij de geavanceerde instellingen te komen. De installatie is eenvoudig en het ontwerp is goed, maar het beperkte aantal aansluitingen aan de achterkant is een nadeel, en het is spijtig dat de nodes niet aan de muur kunnen worden bevestigd.
Verpakking/in de doos
De set bevat alles wat er nodig is om het systeem op te zetten, en niets meer. In de doos vind je:
- 3 Identieke nodes
- 3 Power adapters voor zowel Nederlandse als Engels stopcontact
- Korte internet kabel
- Quick start guide en informatie boekje
De verpakking zelf is eenvoudig maar ruim voldoende om te zorgen dat het allemaal veilig aankomt. Het is ook positief op te merken dat de verpakking voor het grootste deel bestaat uit karton in plaats van plastic of schuim. De verpakking bestaat uit een grote verzenddoos met daarin de doos van het systeem, deze had wellicht iets steviger mogen zijn. Binnenin deze doos bevinden zich weer twee kleinere dozen met daarin de nodes en power adapters.
Design
In tegenstelling tot sommige andere wifi/mesh systemen oogt de Linksys Velop pro 6E strak en professioneel uit. De nodes hebben drie afgeronde hoeken en één scherpe 90 graden hoek. De nodes kunnen dus zonder probleem, ondanks de afmetingen, in bijvoorbeeld de woonkamer geplaatst worden zonder dat deze te erg opvallen. Bovendien hebben de nodes geen zichtbare antennes of onnodige verlichting. De enige verlichting is een kleine LED aan de bovenkant van de node, wat handig is om snel de status van de node te controleren of te identificeren welke node welke is.
Aan de achterkant van de node bevinden zich een 1Gbps WAN-poort, een 1Gbps LAN-poort en de aansluiting voor de power adapter. Een nadeel van het ontwerp is dat de nodes geen manier hebben om aan de muur te worden bevestigd, ze kunnen alleen ergens op worden neergezet. Dit limiteert de plekken waar de nodes geplaats kunnen worden. Wij wilden bijvoorbeeld de node voor de eerste verdieping naast de trap ophangen voor een optimale verbinding naar beneden. Helaas, zonder een muurbevestigingsoptie op de node, werd dit aanzienlijk moeilijker en moesten we zelf iets fabriceren.
Setup
De setup verliep verrassend gemakkelijk. Nadat we de stroomadapters uit de doos hadden gehaald, kostte het even moeite om uit te vogelen hoe we de Engelse stekker konden vervangen door de Nederlandse, een kleine sticker op de adapter was handig geweest. Na het vervangen van de adapters hebben we de nodes aan gesloten en de stappen in de (iPhone)app gevolgd, die in tegenstelling tot @DJ gelukkig bij ons wel in één keer werkte. De instructie in de app waren duidelijk en makkelijk te volgen en zullen dus ook geen probleem zijn voor mensen die weinig ervaring op dit gebied hebben of voor degenen die niet uren willen besteden aan de installatie. Het was wel jammer dat de nodes direct na de installatie een firmware-update vereisten. Het zou mooier zijn geweest als dit al tijdens het installatieproces gedaan zou worden.
Ervaring tot nu toe
Tot op heden bevalt de Linksys Velop Pro 6E uitstekend. We hebben nog geen enkel probleem ervaren met plotselinge wifi-uitval of een trage verbinding. Ook is het door het hele huis lopen, zelfs tussen verdiepingen, geen enkel probleem. Zelfs in de tuin en naast de schuur is de verbinding nog steeds voldoende om zonder enige moeite bijvoorbeeld YouTube-video's te bekijken. Uiteindelijk hebben we alsnog één node aan de muur bevestigd door een L-beugel in de muur te boren, de node erop te plaatsen, en vervolgens de node vast te zetten met een aantal tie wraps.
Features
Op het moment van schrijven is dit één van de weinige mesh systemen dat wifi 6E ondersteunt. Wifi 6E heeft als voordeel dat er een grote frequentieband beschikbaar is, dit betekent dat er meer apparaten tegelijk van de wifi gebruik kunnen maken en dat de wifi beter zal presenteren in een drukke omgeving. Je apparaat moet wel wifi 6E ondersteunen. De twee ethernet poorten aan de achterkant zijn wel echt een nadeel, voor deze prijs had ik er graag een paar extra gezien, zeker omdat de poorten maar 1Gbps zijn.
De meeste instellingen zijn eenvoudig aan te passen via de app. Je kunt bijvoorbeeld moeiteloos een gastnetwerk inschakelen, specifieke apparaten prioriteit geven, zien welke apparaten zijn verbonden en op welke frequentie, automatisch zoeken naar de beste kanalen, en diverse algemene wifi/netwerkinstellingen aanpassen. De app ziet er mooi uit en is over het algemeen overzichtelijk, hoewel sommige instellingen verborgen zijn achter meerdere menu's.
In conclusie denk ik dat dit systeem het overwegen waard is voor mensen die simpelweg een goed mesh-systeem willen dat niet al te ingewikkeld is om op te zetten. Voor de echte Tweaker zal dit systeem wellicht te beperkt zijn, en vormen de beperkte bedrade aansluitmogelijkheden een aanzienlijk nadeel. Het ontwerp van de Linksys Velop 6E is fraai, waardoor je de nodes op de beste locatie kunt plaatsen zonder dat ze te veel opvallen. Wel is het jammer dat de nodes geen mogelijkheid bieden om aan de muur bevestigd te worden. Ondanks dat de app er aantrekkelijk uitziet, had deze wellicht iets overzichtelijker gemogen. Ook had de meegeleverde internetkabel langer mogen zijn.
Op het moment van schrijven is de prijs van het 3-pack met meer dan €100 gedaald, waardoor het momenteel het meest betaalbare 3-pack wifi 6E-systeem is. Hierdoor is het zeker het overwegen waard als je op zoek bent naar een nieuw mesh-netwerk.