TP-Link C325WB indoor/outdoor bewakingscamera review- Inleiding

TP-Link is zijn marktaanbod de afgelopen jaren verder gaan uitbreiden. Waar ik TP-Link tot enkele jaren geleden nog kende van de routers en switches maakt TP-Link tegenwoordig ook robotstofzuigers, camera's, deurbellen, lampen, stekkers, etc. Oftewel, TP-Link is zich aan het manifesteren als grote speler op het gebied van huishouden. Om dit alles goed te kunnen beheren is de Tapo app nodig.
De C325WB is een bewakingscamera welke zowel binnenin als buitenhuis gebruikt kan worden. Ook andere fabrikanten maken goede bewakingscamera's. Springt deze eruit of ontspringt deze de dans? Je leest het in de review hieronder!
- Uitpakken, bouw en features

Uitpakken
De TP-Link C325WB zit verpakt in een mooie kartonnen doos. Ik houd ervan als de afbeelding van het product dat erin zit duidelijk op de doos staat. TP-Link heeft ook weer met deze camera het gebruik van plastic tot een minimum beperkt. De delicate onderdelen zijn verpakt in plastic en weer op andere onderdelen als bijvoorbeeld de lens van de camera zit een plasticje.
Binnenin de doos zit een eierdoos-achtig karton waarin de camera zit met de toebehoren.

De inhoud van de doos is als volgt:
- 1x C325WB bewakingscamera
- 1x adapter met daarin stroomkabel
- 1x zakje met muurpluggen en schroefjes
- 1x zakje met afscherming voor buitengebruik (IP66)
- 2x boekje Quick Start Guide (1x specifiek voor de camera, 1x voor installatie app)
- 1x geel blaadje als hulpmiddel om de camera op te kunnen hangen (montagesjabloon)
Bouw

De bouw voelt degelijk aan. De camera is niet zwaar. Bij het flink schudden van de camera blijven alle onderdelen op hun plek hangen. De camera zelf is overwegend gemaakt van gehard plastic wat weer helpt met het buitenhouden van water. Aan de onderkant van de camera is er plek voor een microSD-kaart van 8GB tot 512GB. Deze wordt bescherm door een deksel wat met twee schroefjes dicht zit.
De camera wordt van stroom voorzien door de bijgeleverde adapter. Deze adapter wordt weer aangesloten op een splitter van de camera zelf. In deze splitter kan enerzijds de adapter worden ingeplugd en anderzijds kan in deze splitter een standaard RJ45 connector worden ingeplugd om zo de camera van bedraad internet te voorzien. Vervolgens gaat via één draad de stroom en de data naar de camera. Het fijne aan dit systeem is dat er maar één draad via de mount van de camera naar binnen gaat. Dit maakt het monteren een stuk makkelijker. Verder kan de camera ook worden aangesloten op WiFi.

Features
De TP-Link C325WB is voornamelijk gemaakt voor het gebruik als bewakingscamera. De camera beschikt onder andere over tweeweg audio, een spotlamp, een alarm en nachtvisie.
Door middel van de
tweeweg audio kan met de persoon/personen die worden opgenomen worden gecommuniceerd. Het geluid van het opgenomen beeld klinkt wat blikkerig en van het geluid wat door de camera naar buiten komt was ik niet bijster van onder de indruk. Er zijn prima gesprekken te voeren, maar de vertraging kon nog net wat minder en de kwaliteit van het geluid kon beter. De vertraging schat ik in op zo'n 1 seconde. Ik begrijp dat het geen telefoon is en wat dat betreft maakt de vertraging minder uit. Toch zou ik (omdat TP-Link al zo dichtbij real-time zit) graag zien dat dit nog sneller is.
De
spotlamp (flood light) geeft meer dan voldoende licht in donkere situaties. Het aantal lumen dat het licht geeft staat verder niet op de website van TP-Link zelf vermeld.
Het
alarm kan naar gelieve in- en uitgeschakeld worden. Wat ik een gemis vind, is dat het alarm niet enkel op bepaalde tijden in- of uitgeschakeld kan worden. Ikzelf zet hierdoor het alarm nooit aan. Mijn andere TP-Link camera (C420S) hangt bij ons op de achterdeur gericht. Deze zou ik bijvoorbeeld enkel een alarm af willen laten spelen tussen 00:00 uur en 06:00 uur. Op deze tijden kom ik tegenwoordig niet meer thuis. Helaas kan dit, tot nu toe, niet worden ingesteld. Het alarm klinkt luid genoeg. Het is zo luid dat je letterlijk schrikt als deze in je nabijheid afgaat. Ook is het alarm binnenshuis wel te horen. Het is geen politiesirene, maar wel luid genoeg.
De
nachtvisie met kleur is een hele fijne toevoeging aan de camera. Op de website van TP-Link zelf staat dat de HDR stand in de nacht het beste uitgeschakeld kan worden om zo een beter beeld te krijgen in een omgeving met weinig licht. Dat vind ik wel een bijzondere uitspraak van TP-Link. Ik zou zeggen dat 's nachts juist HDR aan moet staan, maar schijnbaar niet. Hoe dit in combinatie met het flood light werkt, wordt van tevoren niet duidelijk. Hieronder een verzameling afbeeldingen genomen vanaf de camera. Bij de foto's zelf staat of HDR is ingeschakeld en of het flood light aanstaat.

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, heb ik vier verschillende modi getest. HDR aan of uit in combinatie met het flood light aan of uit. Het flood light had ik ingesteld op 100% in beide situaties dat deze aan stond. Elke schermafbeelding is rondom hetzelfde tijdstip genomen (zoals ook te zien is aan de metadata in de afzonderlijke foto's). TP-Link schrijft over HDR het volgende op zijn website:
Aanbevolen wordt om Tapo C325WB niet binnenshuis te gebruiken. Plaats de camera buiten op 2-3 m hoogte en schakel HDR uit voor betere prestaties van het nachtzicht bij omstandigheden met weinig licht. Op bovenstaande afbeelding staan bij beide bovenste foto's HDR aan. Op de onderste foto's staat HDR uit. Wat mij opvalt is dat de afbeelding met HDR uit en het flood light uit juist de minste kwaliteit oplevert. Persoonlijk zie ik de meeste details en het helderste beeld bij HDR uit en het flood light op 100%. Terwijl overdag juist de HDR functie aan moet staan om de beste beeldkwaliteit te krijgen. Helaas valt het niet zo in te stellen dat HDR overdag aan staat en 's nachts uit.
Over het algemeen ben ik zeer te spreken over de camera. Het lijkt alsof het hier net avond wordt, maar in werkelijkheid was de zon allang al onder en was het goed donker. De camera weet er, in welke modus dan ook, een goed beeld van te maken.
- Specificaties
Standaarden en Protocollen: IEEE 802.11b/g/n, 2.4 GHz
Frequency: 2.4 GHz
Afmetingen: ( B x D x H ) 148,7 x 137,9 x 90,4 mm
Omgeving
Operating Temperature: -20℃~45℃(-4°F ~113 °F)
Storage Temperature: -40℃~60℃ (-40°F~140°F)
Operating Humidity: 10%~90% RH, niet-condenserend
Waterdichte kabelbevestigingen
Beknopte handleiding
Hardware
Adapter Input: 100-240 V. 50/60 Hz, 0,3 A
Adapter Output: 9,0 V/0,6 A (DC-voeding)
Video/Afbeelding
Video Compressie: H.264
Voor een overzicht van van alle functies en specificatie, zie de webpagina van TP-Link:
https://www.tp-link.com/n...era/tapo-c325wb/#overview- Basis modus en installatie
Voordat de camera opgehangen dient te worden, raad ik aan om eerst de camera te installeren binnen het digitale netwerk. Dit doe je door de camera eerst aan te sluiten op stroom en vervolgens de camera te zoeken via de Tapo app. Dit gaat allemaal zeer gemakkelijk. Door in de Tapo app rechts bovenin op het plusteken te klikken, kun je op zoek gaan naar de juiste camera. In dit geval kun je zoeken naar de C325WB of dit intikken in het zoekbalkje bovenin. Vervolgens worden er een aantal vragen gesteld aan de gebruiker en wordt er hier en daar handige tips gegeven. De eerste vraag die wordt gesteld is of het LED lampje van de camera knippert.

De volgende vraag die gesteld wordt, gaat erover of je de camera bedraad of draadloos wilt gaan gebruiken.

Als men kiest voor draadloos dan zal worden gevraagd om direct contact te maken met de camera door de WiFi van de telefoon en de camera met elkaar te verbinden.

Vervolgens wordt gevraagd met welk netwerk de camera moet worden verbonden. Persoonlijk vind ik dit slim doordat je op deze manier te camera met het beste netwerk verbonden kan worden (in het geval dat er meerdere netwerk of access points aanwezig zijn).

Als dit alles is gebeurd dan zal de camera verder worden gevonden en zo kan verder worden gegaan met het instellen.

Om het allemaal zo duidelijk mogelijk te maken wordt gevraagd waar de camera zich in de woning (of buiten) bevindt. Wat je hier invult, zal te zien zijn bij het overzicht van alle apparaten in de Tapo app. De camera functioneert er
niet minder om als wordt aangegeven dat deze op zolder staat in plaats van in de tuin. Het is ook fijn dat je een eigen icoon mag kiezen. Ook dit icoon zal worden getoond in het overzicht van alle apparaten. Persoonlijk vind ik het hierdoor allemaal duidelijk worden. Je kunt vrijwel in één oogopslag zien welk apparaat je kiest en waar deze zich bevindt. Dit maakt het eventueel in actie moeten komen makkelijker, doordat je ook meteen ziet waar het apparaat zich bevindt. Als dit alles is gedaan, dan krijg je hopelijk zelf ook het volgende te zien.
In het menu van de camera zelf kunnen er uiteraard dingen worden aangepast. In deze subhoofdstukken lopen we de verschillende functies na.
Bij de tests met betrekking tot de beeldkwaliteit was de camera geüpdatet.
Detectie
Bij
detectie krijg je een overzicht van het beeld dat op dat moment wordt opgenomen. Hieronder kan ook gekozen worden voor welke detectie er moet plaatsvinden. Er kan gekozen worden voor bewegingsdetectie, persoonsdetectie en dierendetectie. Dierendetectie is op dit moment nog gelimiteerd tot enkel honden en katten. In de toekomst komen daar meer dieren bij. Mocht er ooit nog een Bengaalse tijger in je tuin lopen..
Verder kunnen hier ook bepaalde gebieden aangegeven worden waar detectie (en dus een melding) moet plaatsvinden. Handig als je bijvoorbeeld een deel hebt opgenomen waar mensen wel mogen komen en een ander deel binnen het opgenomen frame waar mensen niet mogen komen.
Meldingen
Naast de knop detectie staat de knop
meldingen. Zodra je hierop klikt, verschijnt er een ander menu. Hierin is enkel de melding aan of uit te schuiven. Wat mij betreft had er om die reden geen extra menu geopend hoeven worden, maar kon de schuiver ook gewoon daar staat. Scheelt weer een onnodige klik. Met 'meldingen' wordt het
alarm genoemd en niet de meldingen richting de telefoon. In een reactie heeft TP-Link aangegeven dit in toekomstige software updates te veranderen om het zo duidelijk en meer intuïtief te maken.
Zodra je erop klikt, staat er wel camera-alarm.

Proefversie Tapo Care
Via dit menu kan worden gekozen voor een gratis 30 dagen proefperiode van Tapo Care. Tapo Care is de onbeperkte online cloudopslag voor alle Tapo apparaten die dit ondersteunen.
De kosten van de abonnementen zijn als volgt:
- 1 apparaat : €3.49 per maand
- 2 apparaten: €7.49 per maand
- 3 apparaten: €10.99 per maand
- 10 apparaten: €12.49 per maand (daarachter staat €34.99 per maand doorstreept)
- 1 apparaat : €36.99 per jaar (dus €3.08 per maand)
- 2 apparaten : €73.99 per jaar (dus €6.17 per maand)
- 3 apparaten : €110.99 per jaar (dus €9.25 per maand)
- 10 apparaten : €124.99 per jaar (dus €10.42 per maand (€369,99 per jaar staat doorstreept))
Basisabonnementen:
- 1 apparaat: €2.99 per maand
- 5 apparaten: €10.99 per maand
- 1 apparaat: €29.99 per jaar
- 5 apparaten: €109.99 per jaar
Het verschil tussen het basis- en het premium abonnement is als volgt.
Basis abonnement:
- Onbeperkte cloudopslag 30 dagen
- Exclusieve AI detectie: Ja
- Uitgebreide meldingen met momentopnamen: Ja
- Slim sorteren: Ja
Het enige verschil is dus het aantal dagen onbeperkte cloudopslag.
Opslag en opname
Onder dit menu zie je informatie over de conditie van de microSD-kaart, als deze aanwezig is. In mijn geval stond deze op 'goed'. Verder kun je achter 'opnamen op microSD-kaart' het schuifje aan- of uitzetten. Evenals een schuifje voor 'geluid opnemen'. Daarnaast is het in dit menu mogelijk op een opnameschema in te stellen.
Voordat er opgenomen kan worden op de microSD-kaart dient deze geformatteerd te zijn.

Video en weergave

Onder dit menu kun je onder ander de videokwaliteit aanpassen. De camera kan tot een maximum van 2k QHD (2688*1520P) opnemen. Er kan ook gekozen worden voor 720P en automatisch. Er staat niets over wat automatisch doet. Ik neem aan dat dit met de beschikbare bandbreedte te maken heeft.
Ook kun je ervoor kiezen om de afbeelding om te keren en zijn privacyzones in te stellen. Privacyzones zijn zwarte vlakken op het opgenomen beeld. Erg handig als bijvoorbeeld het huis of pand van de buren wordt opgenomen en dit niet op beeld mag/hoeft. Je kunt de vlakken zelf 'tekenen' door doorzichtige vlakken op het beeld te trekken. Deze doorzichtige vlakken worden dan bij het afspelen met zwart opgevuld.
Ook is HDR in- of uit te schakelen. Verder is de optie
displaygegevens op scherm tonen aan te klikken. Er opent zich een dieper menu waar voor drie opties gekozen kan worden. De opties zijn 'tijdstempel weergeven', 'tekst weergeven' en 'logo weergeven'.
Als laatste kan nog worden getikt op
tag weergeven op scherm. Er kunnen twee tags worden ingeschakeld. De tag
live weergave en
snelheidsweergave. Met live weergave komt enkel een rood bolletje rechts bovenin het beeld met daarachter de tekst live. Met snelheidsweergave is de huidige bitrate te zien.
Spotlampinstellingen (flood light)
Zodra hierop wordt geklikt, opent zich een nieuw menu. De helderheid van de spotlamp kan worden ingesteld. Dit gebeurt aan de hand van een slider. Deze staat vanuit de fabriek op 30 en kan van 0 tot 100 worden ingesteld. Ikzelf heb hem op 60 gezet. Dit geeft genoeg licht voor het beeld en is niet zo licht dat je er vrijwel door wordt verblind als je erin kijkt. Onder de helderheid kan worden gekozen hoe lang de spotlamp aan moet blijven staan. Deze kan worden ingesteld op 5 minuten, 10 minuten, 15 minuten en 30 minuten. Verder kan nog worden ingesteld of de spotlamp bij nacht aan- of uitgeschakeld moet zijn.

Statusled
Zoals op de bovenstaande afbeelding te zien is, is dit enkel een slider. De statusled is de LED op de camera zelf.
Netwerkverbinding
Op netwerkverbinding kan niet worden geklikt. Er staat enkel informatie over met welk WiFi netwerk de camera is verbonden.
Privacymodus
Dit kan in- of uitgeschakeld worden. De privacymodus zorgt ervoor dat er geen beeld wordt opgenomen als de slider op 'aan' staat. Dit kan handig zijn als je tijdelijk jezelf of een ander niet wilt opnemen.
Meldingen
Deze meldingen zijn de meldingen die richting de telefoon worden gestuurd (in tegenstelling tot 'melding' welke eigenlijk 'alarm' zou moeten heten. Melding kunnen worden in- of uitgeschakeld. Ook kan het 'type activiteit' worden ingeschakeld. De verschillende type activiteiten zijn:
- Bewegingsdetectie
- Persoonsdetectie
- Dierendetectie
- Voertuigdetectie
- Grens overschreden
- Camerasabotage
Verder kan er een slider worden ingeschakeld welke
uitgebreide meldingen instelt. Normaal gesproken krijg je een melding in tekst waarin staat welke camera, wat heeft opgenomen. Met uitgebreide meldingen krijg je ook een snapshot wanneer een persoon of object wordt gedetecteerd. Hierbij staat dat '
door bewegins-/geluidsdetectie uitgebreide meldingen niet worden geactiveerd'.
Als laatste kan nog worden ingesteld wanneer de meldingen verzonden moeten worden. Er kan gekozen worden tussen:
- Altijd (staat standaard aan)
- Overdag (tussen 08:00 uur en 20:00 uur)
- 's Nachts (tussen 20:00 uur en 08:00 uur)
- Aangepaste tijd (door gebruiker zelf ingesteld)
Geavanceerde instellingen
Onder de geavanceerde instellingen kan worden gekozen om een 'camera account' toe te voegen. Ik ben er niet achter gekomen hoe dit precies werkt. Je kunt een wachtwoord en een gebruikersnaam invullen. Het volgende staat erbij geschreven: '
Opmerking: Tapo Care werkt het beste in combinatie met een NVR of een microSD-kaart, maar niet beide tegelijk. Opnemen op een NVR wordt uitgeschakeld. Verwijder de microSD-kaart uit de camera als u opnamen op de NVR wilt opslaan.
Eveneens kan de
powerline frequentie worden ingesteld (automatisch, 50 Hz of 60 Hz) en kan
diagnose worden in- of uitgeschakeld. Diagnose kan worden gedaan als er iets mis is met het apparaat.
Apparaat delen
Via apparaat delen kun je gemakkelijk via bijvoorbeeld Whatsapp het beheer van de camera delen met een ander.
Gebruikershandleiding
In dit menu kan gekozen worden om de
welkomsthandleiding of de
montagegids nogmaals te bekijken. Erg handig als je het boekje kwijt bent. Deze gidsen zitten in de app zelf en je wordt dus
niet doorgeleid naar een webpagina (welke ooit offline gehaald zou kunnen worden).
Feedback
Via feedback kan een suggestie doorgestuurd worden. Er kunnen eventueel ook foto's doorgestuurd worden. Ik heb doorgegeven dat het menu 'meldingen' eigenlijk 'alarm' moet heten. De feedback werd keurig netjes verstuurd. Ik ben benieuwd of er reactie komt vanuit TP-Link en of de feedback wordt overgenomen.
Firmware
Hierin staat de huidige firmware aangegeven en kan er worden gezocht naar nieuwe firmware. Er kan ook worden gekozen voor automatisch te updaten.
Camera opnieuw opstarten
Hierin kan de camera zowel handmatig als automatisch opnieuw worden opgestart. Via automatisch opstarten kan een bepaalde tijd worden ingesteld wanneer dit moet gebeuren.
Camera verwijderen
Als laatste optie kan gekozen worden om de camera te verwijderen uit de Tapo app. Het is dus
geen reeks afbeelding of een video hoe de camera van de muur gehaald dient te worden.
Afspelen en downloaden

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, kan er in het hoofdmenu snel geklikt worden op vooraf ingestelde opties. Denk hierbij aan de spotlamp aan- of uitzetten, het alarm, de privacymodus, etc. Helemaal onderin kan ook worden geklikt op
afspelen en downloaden. Zodra hierop wordt geklikt, opent zich een nieuw menu met daarin alle opgenomen beelden. In bovenstaande afbeelding heb ik aangegeven dat er een kader om personen en bewegingen heen moet komen. Dit kan natuurlijk ook uitgeschakeld worden.
Uiteraard kan er gesproken worden via de camera en kan er met één klik op de knop een snapshot van het op dat moment opgenomen beeld gemaakt worden. Ook kan er op dat specifieke moment met één klik op de knop ervoor worden gekozen om het beeld op te nemen (als bijvoorbeeld detectie is uitgeschakeld). Daarnaast kan het geluid dat via de telefoon of tablet wordt afgespeeld worden in- of uitgeschakeld en kan de microfoon worden in- of uitgeschakeld.
Zodra op een item geklikt wordt, verschijnt er een timeline. Dit is bij mij regelmatig een zeer dun lijntje omdat het opgenomen beeld bij mij vaak van korte duur is. Gelukkig kan er worden ingezoomd zodat een specifieker deel van de video kan worden bekeken.

Uiteraard kan er worden teruggekeken, teruggespoeld, doorgespoeld en gepauzeerd worden. Het werkt allemaal erg intuïtief en vergt weinig uitleg. Ikzelf heb de opgenomen video's opgeslagen op een microSD kaart. In hetzelfde menu kan ook gewisseld worden naar de cloudopslag van Tapo, TP-Link. Ook kunnen er video's worden gedownload naar de microSD kaart. Deze kan dan in de app opgezocht worden onder het menu 'downloaden'. De afzonderlijke video's kunnen worden gedeeld (via Whatsapp of Instagram, Airdrop, opgeslagen op een NAS, etc). Ook kan er worden gekozen om een video op te slaan als favoriet. Deze krijgt dan in het overzichtsmenu (met alle video's) een blauw sterretje op de thumbnail zodat deze makkelijker kan worden herkend. Eveneens kan deze worden gedownload op het toestel naar keuze en kan de video worden verwijderd.
Om video's sneller te kunnen vinden, kan er ook gefilterd worden. Er kan gefilterd worden tussen een foto, video, cloud-video en een video-overzicht. Daarbij kan ook nog worden aangegeven of enkel favorieten of niet-favorieten gefilterd moeten worden. Allemaal erg fijne opties. Persoonlijk had ik het nog beter gevonden als je als gebruiker de video's zelf een naam kon geven in de app. Zo zou je ook op naam kunnen filteren. Ook kan er niet op datum worden gefilterd. Ik zie hierin nog verbeterpunten.
Installatie
Met dit subhoofdstuk ga ik in op de daadwerkelijke ophanging van de camera. De camera kan zo'n beetje aan elke muur worden bevestigd. In de doos zitten drie muurpluggen en drie schroeven. Daarnaast zit er ook een assemblagesjabloon zodat er van tevoren gekeken kan worden hoe de camera opgehangen kan worden. Het assemblagesjabloon kan op de muur geplakt worden. Vervolgens kunnen op de kruisjes die op het sjabloon staan gaten worden geboord. Het sjabloon kan worden weggehaald en de muurpluggen kunnen in de muur worden gedaan. Vervolgens plaats je de mount van de camera op de muur en doe je de schroeven erin. Het is echt niet moeilijk en zelfs iemand met twee linker handen (als ikzelf) kan dit zelfstandig doen.
Bij de installatie is het wel de bedoeling dat je er rekening mee houdt dat de camera enkel werkt op netstroom. Voor zover ik erachter ben gekomen, heb ik niet ontdekt of de camera ook werkt over PoE. Met het boren van de gaten in de muur om de camera zelf op te hangen, moet er in sommige gevallen dan ook een gat worden geboord om zo door dit gat de stroomkabel te doen (in het geval dat de stroom zich aan de andere kant van de muur bevindt). Het ophangen van de camera zal dus in de meeste gevallen makkelijk gaan. Echter, het wegwerken van de stroomkabel en de internetkabel zal meer tijd en moeite in gaan zitten. Gelukkig is TP-Link zo slim geweest om beide kabels bij elkaar te laten komen en uiteindelijk gaat er maar één kabel echt richting de camera.
- Beeldkwaliteit
Dan nog de
beeldkwaliteit. Deze kan ik simpelweg goed noemen. De camera is gemaakt met het doeleinde om een gebied te bewaken. Hiervoor is het belangrijk dat objecten goed en duidelijk worden weergegeven, dat de camera in alle weersomstandigheden goed werkt, dat de camera in de nacht een goed beeld geeft en dat er op tijd meldingen, dat de clips worden opgeslagen en dat deze overal ter wereld bekeken kunnen worden. Dit alles is gewoon ontzettend goed bij de C325WB camera.
Het goed en duidelijk weergeven van de beelden is goed doordat de camera een resolutie van 2K (2688*1520P) kan weergeven. Doordat de camera een IP66 waarde heeft, kan deze ook tegen verschillende weersomstandigheden. Er zitten in de doos verschillende rubberen ringetjes om de aansluitingen van de camera ook daadwerkelijk waterdicht te maken. Ook de plaatsing van de microSD-kaart is aan de onderkant van de camera wat slim is. Het nachtbeeld van de camera kan ik ook ruim voldoende noemen. Zoals in voorgaande hoofdstukken als is geschreven, zijn er verschillende instellingen mogelijk. Ikzelf vond het nachtzicht het beste als de spotlamp op 100% stond en HDR uit. Daarentegen heb ik de spotlamp tegenwoordig op 60 staan, omdat dit juist voor de opgenomen persoon fijner is.

De meldingen die de camera geeft, komen erg snel aan. Ikzelf heb dit uiteraard meerdere malen getest. Toen ik mijn hand voor de camera hield, kreeg ik ongeveer één seconde later een melding van de Tapo app op mijn telefoon. Dit is snel genoeg.
Ook de opgenomen clips worden goed en overzichtelijk opgeslagen. Dankzij het filteren kan ook snel de juiste clip opgezocht worden.
Hieronder twee afbeeldingen/snapshots van overdag. Bij de eerste afbeelding staat HDR aan en bij de tweede afbeelding staat HDR uit. Dit staat ook op de foto's zelf. Op de tweede afbeelding is ook meteen te zien hoe een melding met tekst eruit ziet.

Op bovenstaande afbeelding zie ik weinig/geen verschil met HDR aan en HDR uit. Om deze reden zou ik HDR altijd uitzetten, want dit levert (in mijn opzicht) ook 's nachts beter beeld op.
Via de Tapo app kunnen de beelden waar dan ook ter wereld bekeken worden. Zo is het live-beeld van de camera te zien en kunnen de opgenomen clips of afbeeldingen teruggekeken worden. Ook kan op afstand de spotlamp en het alarm aan- of uitgezet worden, net als gesprekken live voeren via de camera.
- Stroomverbruik
Het stroomverbruik heb ik getest door de camera direct in een stroommeter te doen. De volgende metingen heb ik waargenomen:
Stroomverbruik gewoon aan is 3.1 Watt.
Stroomverbruik tijdens een detectie van beweging is 3.1 Watt.
Stroomverbruik (spotlamp) flood light op 30 is 3.6 Watt.
Stroomverbruik (spotlamp) flood light op 60 is 4.0 Watt.
Stroomverbruik (spotlamp) flood light op 100 is 4.6 Watt.
De camera verbruikt idle dus 3.1 Watt. Dit was ook vrij consistent. Bij het opmerken van een beweging was dit stroomverbruik hetzelfde net als wanneer ik via mijn telefoon naar een live beeld keek. Gedurende de dag (als de spotlamp niet aanstaat) verbruikt de camera dus 74,4 Watt. Laten we voor het gemak uitgaan van 75 Watt. Bij een stroomprijs van €0,40 per kWh kost de camera per dag dus €0,03 om aan te hebben staan. Per maand is dit dan €0.93. Per jaar dan weer €11.61 (uitgaande van 31 dagen voor elke maand, dus werkelijk zijn de kosten nog iets lager). Al met al vind ik het stroomverbruik van de camera meer dan prima. Gebruik je de spotlamp zo nu en dan, dan kom je uiteraard iets hoger uit doordat de camera dan tot 1.5 Watt meer verbruikt. Wat mij betreft is dit verwaarloosbaar.
- Conclusie
Al met al ben ik zeer te spreken over de TP-Link Tapo C325WB camera. De camera biedt goed beeld, zowel overdag als 's nachts. Als het echt donker is, biedt de ingebouwde spotlamp een prima verlichting. De verlichting komt wat mij betreft ver genoeg (minimaal 7 meter). Ook de opgeslagen videoclips zijn gemakkelijk terug te vinden en er komen vanuit de camera/app snel meldingen wanneer er detectie plaatsvindt. Wat ook een fijne toevoeging is, is dat er een tweeweg audiogesprek mogelijk is. Het alarm biedt een hard genoeg geluid dat je als potentiële dief snel weg wilt gaan. Het alarm gaat enkel aan als dit zo is ingesteld en dit kan tot nu toe alleen handmatig aan- en uit worden gezet. Het is nog niet mogelijk om een tijdsschema in te stellen waarin de camera wel moet alarmeren en wanneer niet. Dit vind ik wel een gemis in een beveiligingscamera. Een tijdelijk oplossing hiervoor is om het alarm altijd aan te zetten in de app en de stroom van de camera in een tijdslot te doen. Deze gaat dan aan en uit op het tijdstip naar keuze. TP-Link heeft in een reactie aangegeven hierin te werken en hopelijk zitten deze functies er vanaf de volgende software update in.
De microfoon van de camera kan beter en ook de latency tussen het horen van een geluid en het terugpraten kan (hopelijk) nog sneller. Er zit ongeveer een seconde tussen, maar het voelt nog net niet snel genoeg. Hopelijk kan TP-Link dit in de toekomst nog sneller maken.
Daarnaast klinkt het opgenomen geluid wat blikkerig. Gesprekken zijn zeker te voeren en goed te volgen, maar ik heb beter gezien.
De installatie van de camera aan de muur en in de app zelf is gemakkelijk. De installatie in de app gaat stap voor stap en wordt duidelijk ondersteund door verschillende plaatjes.
Het installeren aan de muur en het waterdicht van de camera is eveneens een fluitje van een cent.
Wat ikzelf altijd heel fijn vind, is het feit dat er geen abonnement afgesloten hoeft te worden. Ook in het geval van de C325WB camera is dit niet het geval. Het kan wel! De abonnementskosten zijn redelijk. Persoonlijk betaal ik liever geen maandelijkse kosten, maar koop ik zelf een microSD-kaart. Met de C325WB kunnen beelden ook prima worden opgeslagen op die microSD-kaart. Ook zonder abonnement zijn de beelden vanaf buitenshuis via de Tapo app te bekijken.
Alles bij elkaar opgeteld is de TP-Link Tapo C325WB wat mij betreft een zeer goede camera. Helemaal als je kijkt naar de prijs. De prijs is op dit moment (bij de goedkoopste retailer) €108 en dat is niet duur voor een camera en al helemaal niet voor een camera met deze specificaties die op dit niveau functioneert. Daarbij is het stroomverbruik ook nog eens meer dan prima wat het ook een leuke optie maakt voor de portemonnee.