ASRock stond vroeger bekend als de budgetlijn van ASUS. Al enige tijd nu zijn ze zelf bezig. ASRock maakt volgens mij sinds RDNA1/RX5000 Radeon videokaarten. Vooral de RDNA2/RX6000 kaarten van ASRock lijken universeel goed beoordeeld met goede koeling, van de premium 'Tachi' series, tot de mid-range 'Phantom Gaming' en ook de budget 'Challenger' lijn. Deze zijn doorgezet voor RDNA3/ RX 7000.
Gezien mijn goede ervaringen met de ASRock Phantom Gaming 5700XT, RX 6800 Challenger Pro, RX 6700XT Challenger en RX 6800XT Taichi heb ik besloten om ook de RX 7900XT Phantom Gaming een kans te geven. Dit model kostte 870 euro op de bon, niet duurder en zelfs goedkoper dan de AMD reference 7900XT op dit moment.
Tijdens de unboxing kun je merken dat ASRock zich alleen gefocust heeft op de GPU: het is een mooie, stevige en strakke videokaart maar er zijn helemaal geen accessoires. Dat is vreemd want de kaart is ontzettend groot van formaat en ook zwaar, zeker rond anderhalve kilo. Desondanks zul je zelf voor een anti-sag oplossing moeten zorgen. ASRock heeft het model wel uitgerust met een metalen backplate en een extra stalen frame dat ervoor moet zorgen dat de kaart niet buigt over de lengte. Dat zal echter de stress van het gewicht op het moederbord niet verminderen en ik had daarom liever een anti-sag bracket gezien die je in je case en onder de videokaart plaatst. Die kosten sowieso niks (vaak <5 euro). Verder komt de kaart met dual-bios en fan-stop, altijd goed om te hebben.
De kaart past in mijn Phanteks P400 prima. Ik heb geen moeite gehad met het installeren van drivers en software. Dat was bij mijn oude RX 5700XT wel eens anders. Ik kwam vanaf een RTX 2080 Ti en heb DDU gebruikt voor het verwijderen van oude drivers. 0 problems.
N.a.v. een paar reviews over dit model die vertelden over extreem hoge (+110C) hotspot temperaturen ben ik meteen nerveus aan het benchmarken gegaan. Gelukkig heeft mijn exemplaar hier geen last van en kan ik delen dat de kaart in een timespy rond de 63C blijft met 85C op de hotspot. Ik neem aan dat er een verkeerde batch oid is geweest wat betreft themal paste, maar dat is wel slordig uiteraard en onacceptabel. De kaart gebruikt zonder enige overclocks rond de 300W, en de koeler kan dit zeker hebben (in mijn geval) met meer dan genoeg ademruimte voor overclocking.
Na die geruststelling kon ik spelen met de krachtige prestaties zien van de 7900XT. Ik game zelf op 1440p 144Hz (144fps dus). Ik merk dat de 7900XT daar slechts 50-60% usage voor nodig heeft in de games die ik vaak speel (Call of Duty, Borderlands, Tiny Tina's wonderlands, The Division 2, ook Rocket League al draait dat op alles). Dat is ontzettend fijn, vooral het vertrouwen dat je de zwaarste games met hoge framerates kunt spelen (zoals Starfield en Cyberpunk 2077, staan nog op mijn lijstje). Dat gezegd hebbende, dit is echt een 4K gaming gpu en daar moet je hem ook voor gebruiken. Er zijn goedkopere opties voor 1440p en wellicht dat ik hem later inruil daartoe.
Uit
deze video en mijn nieuwsgierigheid ben ik overclocken gegaan. Dankzij de goede koeling van de Phantom Gaming kon ik de 7900XT gemakkelijk pushen. En zoals de video uitlegt, kon ik overclocken naar RTX 4080 niveau. Dat is indrukwekkend gezien het prijsverschil met die kaart. Uiteindelijk kon ik de kaart instellen op 1015mV voor 3000MHz en 2750MHz op het 20GB GDDR6 geheugen. Het is vrij uniek met moderne videokaart om er nog even casually 10-15% extra uit te persen, maar met deze chip en dit model kan het.
De kaart had vast nog meer in petto, maar wegens een verhoogd power limiet van (slechts) +15% heeft AMD ervoor gezorgd dat je niet in de buurt van de duurdere 7900XTX kunt komen. Bij RDNA2 kon je dit via MPT aanpassen, maar dat heeft AMD nu afgesloten en dat is zeer jammer

. Dit is overigens voor alle 7900XT kaarten zo en heeft niets met dit model te maken. Deze 7900XT Phantom Gaming deelt exact dezelfde koeler als de 7900XTX Phantom Gaming en het is daarom duidelijk dat dit model de koeling ervoor heeft.
Iets dat mij opviel is dat er na het overclocken soms stroompieken (transients) van ruim 500W te constateren waren. Technisch gezien heeft de kaart een PPT limiet van 385W (na die 15% extra), dus dit gaat echt om zeer korte transients en zegt weinig over het stroomgebruik over tijd. Toch, aangezien de kaart met slechts 2x 8-pins komt, zit dat vrij dicht tegen de max van wat zo'n 8-pin mag trekken volgens de PCIe spec (2x 225W + 75W PCIe slot power = 525W). Ik had hiervoor liever een derde 8-pin gezien, zodat er meer ademruimte is. Nogmaals, de PCB en koeler van de Phantom Gaming 7900XTX en 7900XT zijn in essentie hetzelfde, waarbij de XTX wel met 3x 8-pins komt. Dit is dus puur kunstmatig en kostenbesparend geweest.
Al met al zeer tevreden, en wat mij betreft zet ASRock hier de goede trend van de RX6000 series door in de Phantom Gaming 7900XT. Deze kaart doet wat een custom koeler moet doen, blijft goed koel en kan goed overclocken. Daar komt dus bij dat deze versie eigenlijk hetzelfde kost als de reference koeler. Betekent helaas wel dat je geen extra fratsen krijgt.
Ten slotte wil ik zeggen dat ik het wel jammer vind dat er vele anderen zijn geweest met problemen omtrent de hotspot temperaturen en slechte thermal paste. Dit lijkt zowel bij de 7900XT als 7900XTX Phantom Gaming het geval te zijn. Wellicht een of meerdere slechte batches, maar daarmee vang je natuurlijk geen goede reviews. Wat dat betreft ben ik uitermate blij dat mijn exemplaar dit niet vertoont. ASRock staat namelijk ook niet bekend om de beste customer support bij een RMA, al heb ik daar in dit geval megekko voor.